Slovenija

Ministrica za zdravje: Urologov primanjkuje zaradi v preteklosti premalo razpisanih specializacij

Ljubljana, 29. 11. 2017 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je računsko sodišče ugotovilo, da ministrstvo za zdravje ni bilo uspešno pri obravnavi problematike raka prostate, se je odzvala ministrica za zdravje, ki je krivdo za obstoječe stanje preložila na zdravniško zbornico. Kot pravi ministrica, urologov primanjkuje zato, ker zdravniška zbornica v preteklosti ni razpisala dovolj specializacij.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je odzvala na ugotovitve računskega sodišča o problematiki raka prostate. V odzivu je dejala, da urologov primanjkuje zato, ker zdravniška zbornica v preteklosti ni razpisala dovolj specializacij. Kot pravi, so v njenem mandatu bistveno povečali število teh specializacij. V pripravi so klinični registri, tudi za raka prostate.

Kolar Celarčeva je dejala, da način razpisovanja specializacij za urologijo v preteklosti ni zasledoval potreb prebivalstva. Ob tem si je izposodila besede predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, da si je "določen ceh zdravnikov omogočil takšen položaj, da jih je tako malo, da so potrebe po njih tako velike, da očitno lahko iztržijo več, kot bi sicer lahko iztržili".

Opozorila je, da je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec od leta 2010 zaprosila za sedem specializacij urologije, Zdravniška zbornica Slovenije pa je odobrila le dve.

Ministrstvo za zdravje po ocenah računskega sodišča ni bilo uspešno pri obravnavi problematike raka prostate.
Ministrstvo za zdravje po ocenah računskega sodišča ni bilo uspešno pri obravnavi problematike raka prostate. FOTO: Thinkstock

Z novelo zakona o zdravniški službi so prenesli razpisovanje in končne odločitve glede specializacij na ministrstvo za zdravje. "Samo v času mojega mandata smo povečali in odobrili število specializacij urologije za 75 odstotkov. A to se bo poznalo v naslednjih letih, saj traja šest let, da specializant urolog zaključi izobraževanje," je dejala. Po njenih besedah pa bodo še letos objavili dodaten razpis za vse tiste, ki niso dobili specializacij v prvem razpisu.

Za 33 dni skrajšali čakalne dobe, a se je povečalo število bolnikov

Lotili so se tudi skrajševanja čakalnih dob. Na področju urologije se je povprečna čakalna doba za ambulantno obravnavo skrajšala za 28 odstotkov oz. za 33 dni. A se je povečalo število čakajočih, dodaten priliv bolnikov je večji za 21 odstotkov, je opozorila. "Lahko si mislite, kakšne bi bile čakalne dobe in število čakajočih, če ne bi pripravili enkratnih ukrepov za skrajševanje čakalnih dob," je dodala.

Ministrica je poudarila, da je obvladovanje raka eno od prioritetnih področij tega mandata, zato je vlada tudi sprejela državni program za obvladovanje raka za obdobje 2017 do 2021.

S spremembami zakona o zbirkah podatkov bodo vnesli v register raka tudi kriterije za spremljanja in določanja kakovosti zdravstvene obravnave, s čimer bo že realizirano eno od priporočil računskega sodišča, je dejala ministrica.

Za 33 dni skrajšali čakalne dobe, a se je povečalo število bolnikov.
Za 33 dni skrajšali čakalne dobe, a se je povečalo število bolnikov. FOTO: Thinkstock

Na očitek računskega sodišča, da ni sprejetih kliničnih smernic, je ministrica dejala, da je to v pristojnosti zdravniškega društva.

Spremljali in ocenjevali bodo zdravljenje raka v posameznih bolnišnicah

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Jožice Maučec Zakotnik bodo v dveh ali treh letih vzpostavili klinične registre za obravnavo vseh najpogostejših rakov, to so raki pljuč, dojke, debelega črevesja, prostate in melanom. Registri bodo po njenih navedbah omogočili spremljanje kazalnikov kakovosti, torej kdo in kako zdravi raka in kakšni so izidi. Na podlagi tega bodo lahko vedeli, kje poteka zdravljenje raka glede na kriterije, ki bodo postavljeni po vzoru mednarodnih onkoloških organizacij. S tem bodo prišli do nabora tistih bolnišnic, v katerih bodo sploh lahko obravnavali bolnike z rakom, je dejala in dodala, da bodo to vnesli tudi v splošni dogovor.

Glede raka prostate pa je opozorila, da je bilo v preteklih letih neznansko navdušenje, da bi populacijsko presejali vse moške nad 50 leti s PSA testom, vendar pa to ni strokovno utemeljeno. "Zato smo dobili tako velik porast incidence na področju raka prostate," je dejala. Ukrepali so tako, da je stroka dala navodila referenčnim ambulantam, naj ne presejajo populacijsko raka prostate. Sedaj se to že pozna tako, da se manjša število novoodkritih rakov prostate.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serž58
30. 11. 2017 09.16
ne tikaj velikega dohtarskega lobija....
sinhron
29. 11. 2017 19.51
+2
Bo kar držalo , starejši zdravniki niso hoteli omogočiti specializacij mladim zdravnikom , ker so se in se še bojijo mladih zdravnikov kot konkurence z znanjem modernih znanosti in dosežkov , zato so mladi zdravniki bili prisiljeni oditi v tujino .
migi
29. 11. 2017 18.32
+0
Ta babnica pa res nikoli ni nič kriva....pravi kalimero....še kar trobezlja, da je to od prej.....
skorumpiranpolitik
29. 11. 2017 17.56
+3
Škoda da ni več takšnih možakarjev kot tisti iz Izole. Hitro bi te umetno ustvarjene vrste izginikle
lilyallen
29. 11. 2017 18.14
-1
stari v sloveniji je okol 20 urologov, nedavno je eden pacient število zmanjšal še za enga in ti zdj prčakuješ da bodo dohajal vse rakove primere, okužbe ledvic, sečil in boh ve kaj še use majo...z drugim besedam kakšne bi ble vrste pri mehanikih če bi blo jih samo 20 v sloveniji, umetne?!?
korintos23
29. 11. 2017 17.51
+0
Vse se da, če imaš denar ni čakalnih vrst! Eni bi pa radi spet Jugo nazaj imeli? hahahaha
skorumpiranpolitik
29. 11. 2017 17.45
+11
Zdravniki in zdravniška zbornica so sami naredili ter vrste in pomanjkanje zdravnikov, na čelu z vsemi ministri, ki so pač prihajali do zdaj iz lobija zdravsvta!
mallonge
29. 11. 2017 17.12
+6
Baba sm,otana nesposobna a si ministrica za zgodovino a za zdravstvo?
WAYNE.ROO
29. 11. 2017 20.04