Slovenija

Ministrica za zdravje napovedala strokovno povezovanje bolnišnic Topolšica in Celje

Topolšica, 09. 05. 2017 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje bo v okviru kratkoročne rešitve zagotovilo 700.000 evrov za izplačilo majskih plač 240 zaposlenim v Bolnišnici Topolšica in za poplačilo najnujnejših dobav. Hkrati ministrstvo pripravlja dolgoročno rešitev in v tem okviru strokovno povezovanje s celjsko bolnišnico.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes svoj del vladnega obiska v Savinjski regiji začela v Bolnišnici Topolšica, kjer si je prvič v živo ogledala, kam so bila v preteklosti vložena sredstva za obnovo in energetsko sanacijo bolnišnice, zaradi katerih ima zdaj bolnišnica v Topolšici likvidnostne težave in trenutno tudi blokiran račun. To je tudi razlog, da bolnišnica, ki ima trenutno zasedenih vseh 120 postelj, nima lastnih sredstev za izplačilo plač zaposlenim, ki bi morale biti izplačane v sredo.

Bolnišnica Topolšica ima trenutno za 500 tisoč evrov aktivnih izvršb.
Bolnišnica Topolšica ima trenutno za 500 tisoč evrov aktivnih izvršb. FOTO: POP TV

Po številnih pogovorih v minulih dneh je ministrica po obisku v bolnišnici za medije dejala, da so kljub težki likvidnostni situaciji našli začasno rešitev, tako da bodo najkasneje do konca tega tedna lahko zaposleni dobili plače za april in da bodo poplačane tiste najnujnejše dobave, da ne bi prišlo do zaustavitve dobave zdravil. Vlada bo po njenih besedah ustrezen sklep sprejela najkasneje na seji v četrtek.

Hkrati na ministrstvu pripravljajo bolj dolgoročne rešitve za vzpostavitev stabilnega poslovanja bolnišnice. V zvezi s tem je ministrica napovedala, da bodo opravili še poglobljen finančni pregled poslovanja zadnjih let, predvsem zaradi tega, da bi ugotovili, koliko finančnih sredstev je potrebnih za dolgoročno saniranje bolnišnice.

Ob tem načrtujejo strokovno povezovanje celjske in bolnišnice v Topolšici, pri čemer je po besedah ministrice stroka tista, ki bo povedala, kakšno bo to povezovanje. Dodala je, da gre pri tem za bolj dolgotrajen postopek, pri katerem morajo delovati skladno z zakonom o zavodih, ki pa žal ne ponuja veliko možnih rešitev.

Ministrica poudarja, da zdravstvene dejavnosti v Topolšici ne bodo ukinili

Ponovno je poudarila tudi, da ne gre za ukinjanje zdravstvene dejavnosti v Bolnišnici Topolšica, pri tem pa kot dodaten argument izpostavila, da je prav danes podpisala pogodbe za nakup treh novih rentgenskih aparatov v višini pol milijona evrov za Bolnišnico Topolšica.

Del dolgoročne finančne sanacije bolnišnice bo, kot kaže, predstavljala tudi odprodaja za dejavnost Bolnišnice Topolšica nepotrebnega premoženja, to je nekaterih zemljišč v okolici bolnišnice, ki si jih je nekaj danes ogledala tudi ministrica. Soglasja k nekaterim prodajam bo v četrtek na seji podajal svet bolnišnice. Ministrica bo sicer za pripravo projekta dolgoročne sanacije bolnišnice imenovala posebno delovno skupino.

Kolar Celarčeva je ponovila še, da je v ponedeljek podpisala predlog organom pregona za sum storitve kaznivega dejanja glede izvajanja projekta energetske sanacije in rekonstrukcije bolnišnice. Zaenkrat v predlogu niso navedli nobene osebe, je povedala danes.

Znano sicer je, da odločitve o energetski sanaciji in njeni izvedbi segajo v čas prejšnjega vodstva bolnišnice.

V. d. direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, ki zavod vodi od junija lani, pa je danes za medije zadnje pogovore s predstavniki ministrstva označil kot konstruktivne. Kot je dejal, je glede na dogovore izplačilo majskih plač rešeno, izplačila naslednjih pa naj bi bila rešena s prilivi bolnišnice. Trenutno je sicer aktivnih izvršb za 500.000 evrov, takšnih, ki bi lahko še bile sprožene, pa je za 800.000 evrov, je povedal Šorli.

Šorli je bil na zadnjem razpisu za direktorja tudi edini kandidat za to delovno mesto. Kaj bo s tem razpisom in imenovanjem, se bo na seji v četrtek odločal svet zavoda.

Ministrstvo pripravlja dolgoročno rešitev za Bolnišnico Topolšica in v tem okviru strokovno povezovanje s celjsko bolnišnico.
Ministrstvo pripravlja dolgoročno rešitev za Bolnišnico Topolšica in v tem okviru strokovno povezovanje s celjsko bolnišnico. FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
09. 05. 2017 20.23
+1
Naj Milojka že odstopi preden naredi se več škode
ROSINANT
09. 05. 2017 16.42
+3
Polovico bolnišnic je potrebno zapreti, ostale pa ozko specializirati. Največja razdalja od najbolj odaljene točke Slovenije do Kliničnega centra Maribor, Lj, Celje, Izola, Jesenice je bistveno manj kot 100 km. Ceneje je Investirati v tri helikopterje kot v to množico slabih bolnišnic, slabih zdravnikov in nepotrebne stare opreme.
ROSINANT
09. 05. 2017 16.46
+1
Popreno letno število porodov se v porodnišnicah precej razlikuje. Štiri porodnišnice imajo popreno manj kot dva poroda na dan (Brežice 1,08, Trbovlje 1,4, Jesenice 1,7, Koper 1,9), od 2 do 3 porode na dan ima 5 porodnišnic (Nova Gorica 2,0, Murska Sobota 2,1, Slovenj Gradec 2,3, Ptuj 2,4, Novo mesto 3,0), od 3 do 6 porodov na dan imajo 4 porodnišnice (Kranj 3,6, Postojna 4,0, Maribor 5,1, Celje 5,5), v ljubljanski porodnišnici je dnevno 16 do 17 porodov (Priloga 1). Ocena števila porodov v slovenskih porodnišnicah privede do kljunega vprašaja: Ali je ekonomsko in strokovno upravieno, da za manj kot dva poroda dnevno financiramo popolno opremo in kadre? Ali je varno, da v takšnem okolju poteka usposabljanje za delo v porodništvu?
ROSINANT
09. 05. 2017 16.48
+0
Ej teta ministrica. To bolnišnico je potrebno zapreti ne pa denar v neskončno jamo metati.
ROSINANT
09. 05. 2017 16.49
+2
trgft
09. 05. 2017 20.14
-1
Tempus Fugit
09. 05. 2017 15.09
+5
Bolnica Topolšica je v ku...ker je preplačala energetsko sanacijo. Velenjski lobi je pač pomolzel eno kravico, češ, saj bo država plačala izgubo. Bolnica ne potrebuje strokovne povezave, potrebuje denar za pokritje prej omenjene lopovščine. Ampak s tako banalno zadevo kot je nekaj milijonska sanacija se pa v Sloveniji nihče ne bo ukvarjal, kajne ministrica. (sve će narod pozlaltiti press)
violeta12
09. 05. 2017 12.58
+4
če nebi bili ljudje bolani nebi zdravnik dobil nobene plače-čakalnica bi bila prazna, čeprav vem, da medicinska sestra mora večji delež bolj delati kot on-seveda za manjšo vsoto denarja,zdravnik preživi od bolanega človeka, bodimo vsi zdravi
Madeni
09. 05. 2017 12.56
+2
Topolšičo zapret IN PREZAPOSLIT ZAPOSLENE SAJ IMAJO v Velenju, Šoštanju ogromen zdravstveni dispanzer vmes pa še na tisoče koncesionarjev ni da ni..Eden po drugem hodijo prav tako kot profesorji pri vsakem pasjem dreku..
150
09. 05. 2017 13.06
+4
Pa kakšen komentar! Ti primerjaš zdravstveni dom in bolnico, poleg tega bi zaprla bolnico, ki posluje pozitivno, in tega tipa v širši okolici ni. Škoda je to, da prikazujejo čisto drugačno situacijo. Primerjava je čisto enostavna, če ti z 20.000 € letnega dohodka kupiš avto za 60.000 € veš, da ga v enem letu ne moreš plačati in ti to v letni bilanci predstavlja izgubo, zato pa vzamemo kredite za takšne investicije kot je celovita obnova hiše ipd. Naj jim odobrijo kredit za 10 let pa ga bojo lepo izplačali s pozitivnim poslovanjem pa ni treba nič mututi s povezovanjem, ki je predvideno samo zato, da poberejo vso novo opremo, ki jo bolnica Toplošica ima in velik del tega iz donacij nas občanov in soobčanov! No, to se je v preteklosti že zgodilo. To so vse politične igrice.
150
09. 05. 2017 13.09
+6
Poleg tega pa je nujna revizija energetske sanacije in malo zaslišati vodije izvajanja in še posebej nadzornika!
BobbyP
09. 05. 2017 12.52
+4
Dobro kaže ta zdravstvena reforma.
JanZiska
09. 05. 2017 12.34
-1
Super, namesto ene bomo imeli dve bankrotirani bolnici, bravo gaspa Kolar!