Slovenija

Ministrica: V primeru Šami je slovenski politični prostor izgubil kompas

Ljubljana, 17. 11. 2017 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Notranja ministrica je glede primera Šami dejala, da razume, "da se približujejo volitve, da pa to ne pomeni, da Slovenija ni dolžna na svojem teritoriju izvajati oblasti". Prepričana je, da bi najvišji predstavniki države morali vedeti, da se nihče nima pravice postaviti nad avtoriteto neodvisnih in nepristranskih sodišč. V Levici menijo, da ministrica namerno zavaja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nekateri poslanci in ministri pozivajo celo k nespoštovanju avtoritete sodišč
    02:42
    Iz 24UR: Nekateri poslanci in ministri pozivajo celo k nespoštovanju avtoritete sodišč
  • IZ SVETA: Je usoda Šamija postala le politično 'kupčkanje'?
    02:16
    IZ SVETA: Je usoda Šamija postala le politično 'kupčkanje'?
Ahmad Šami
Ahmad Šami FOTO: POP TV

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar glede primera Šami meni, da je slovenski politični prostor verjetno izgubil kompas, saj politični vrh, med njimi nekateri poslanci in ministri, pozivajo k nespoštovanju avtoritete sodišč in javno problematizirajo zakonito delo organov ministrstva za notranje zadeve, kar so potrdila vsa sodišča.

Györkös Žnidarjeva je v izjavi medijem v DZ dejala, da sicer razume, da "se približujejo volitve in da je zaradi tega veliko nervoze, a to ne pomeni, da Slovenija ni dolžna na svojem teritoriju izvajati oblasti". Prepričana je, da bi najvišji predstavniki države to morali vedeti, saj se nihče nima pravice postaviti nad avtoriteto neodvisnih in nepristranskih sodišč.

Ministrica se pridružuje ocenam, da je sirski državljan Ahmad Šami predmet političnih zlorab "tistih, ki so dajali lažne obljube v času, ko so postopki pred sodnimi inštancami še potekali, kljub temu, da so vedeli ali pa bi morali vedeti, da se zanj zadeve pred sodišči ne bodo pozitivno iztekle".

Opozorila je, da Šamiju ni pritrdilo niti upravno sodišče niti vrhovno niti ustavno niti evropsko sodišče v Luksemburgu. "Takšno navidezno humanitarnost je izjemno težko implementirati," je dejala.

Prav tako kot nesprejemljive ocenjuje pritiske na upravne organe. "Slišali smo predloge, da naj bi se postopki vodili na cesti. Vse to je neprimerno, nevzdržno, nesprejemljivo, ker država ne pripada političnim strankam," je dodala.

Poudarila je, da je ministrstvo za notranje zadeve velikokrat na različnih nivojih, tako v DZ kot tudi na odborih, pozivalo k pogovoru oz. oblikovanju celovite strategije države na področju migracij in azila. "Nismo dobili ničesar drugega razen kritik in razdiralnosti. Zato ocenjujem, da je to še vedno velik problem," je dejala.

Na vprašanje, ali so te kritike usmerjene tudi na predsednika vlade Mira Cerarja, je odgovorila, da je premier iskal rešitev po 51. členu, ki je zakonita. A konsenza na vladi glede te rešitve ni prišlo, zato je bila ta točka na koncu umaknjena.

Glede vprašanja, ali ima Šami še kakšno pravno možnost, da bi ostal v Sloveniji, pa je dejala, da je dublinski postopek končan s pravnomočno odločitvijo vrhovnega sodišča. Predaja oz. deportacija je posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča.

Ministrica je povedala, da je diskrecijska klavzula po dublinski uredbi pravica države, ne pa prosilca. To bi bilo v nasprotju z dublinsko uredbo, katere namen je preprečiti, da si prosilci lahko samo izberejo državo, v kateri želijo zaprositi za mednarodno zaščito, je dodala.

Strokovno stališče ministrstva za notranje zadeve pa je, da je uporaba diskrecijske pravice možna le do pravnomočnega končanja postopka. "Vsekakor pa ta klavzula ne more biti uporabljena na način, da bi postala pravilo in ne samo izjema," je povedala.

Ob tem je opozorila, da v času trajanja postopka odločevalci niso zaznali nobenih elementov, ki bi upravičevali uporabo diskrecijske klavzule.

Györkös Žnidarjeva se je odzvala tudi na napoved Levice, da bo proti njej vložila interpelacijo, če se bo nadaljevala deportacija Šamija. "Z interpelacijo nimam popolnoma nobenega problema. Je pa izjemno težko biti politik v državi, v kateri vidni predstavniki države pozivajo k nespoštovanju avtoritet sodišč," je dejala.

Kot pravi, je do tega trenutka realizirala vse, kar so si na ministrstvu zadali v tem mandatu. Zato je ministrstvo za notranje zadeve po njenih besedah zgodba o velikem uspehu.

"Zanimivo pa je, da se predlogi za interpelacijo niso pojavljali v ključnem trenutku, ko je bila država v najtežjih časih, ko sem odločno zavrnila predlog evropskega komisarja, da bi se Slovenija spremenila v migrantski filter za Evropo, ko sem mu povedala, da se bomo temu uprli z vsemi sredstvi," je še povedala.

Namerno zavajanje ministrice?

Iz stranke Levica so sporočili, da bo po njihovih informacijah Šami izkoristil pravne možnosti, h katerim ga je včeraj na novinarski konferenci napotila generalna sekretarka vlade. ''Pričakujemo, da Cerar ne bo prelomil obljube, da Ahmad ostaja del naše skupnosti in da ne bo postal žrtev merjenja mišic v vladi. V resnici je stvar banalna: njegova usoda in usoda njegove družine je na kocki, ker hoče ministrica za notranje zadeve premierju za vsako ceno dokazati svoj prav,'' so dodali v stranki.

Poudarili so, da je konsenz pravnih strokovnjakov na čelu z dr. Matevžem Krivicem, da vsaka država diskrecijsko klavzulo dublinske uredbe lahko uveljavlja kadarkoli, tudi po zaključku sodnih postopkov. ''Kljub temu ministrica zatrjuje, da so postopki končani in deportacija edina možnost. Ministrica očitno ne izbira sredstev. Namerno zavajanje ministrice je še dodaten dokaz, da bi bila njena interpelacija upravičena,'' so poudarili. 

Blažič: Šami v slabem psihološkem stanju, a še iščemo rešitev

Miha Blažič, aktivist in zastopnik Šamija je potrdil, da je Šami trenutno v zelo slabem psihološkem stanju. Ob tem pa je dodal, da nadaljujejo posvetovanja s pravniki o možni rešitvi, po kateri bi Šami lahko ostal v Sloveniji. Zato upajo, da ne bo notranje ministrstvo deportacije izpeljalo še pred tem.

Kot je povedal Blažič, je položaj po tistem, ko vlada ni uspela najti rešitve za Šamija, precej zmeden. "Šami je iz trenutka, ko ga je sprejel državni vrh, nenadoma padel v položaj, ko se ga obravnava kot kriminalca. Zato je v precej slabem stanju in nas zanj skrbi," je dejal.

Obenem nadaljujejo posvetovanja s pravniki, kako postopek peljati dalje. Poudaril je, da se pravniki ne strinjajo s stališčem ministrstva za notranje zadeve, da Slovenija po pravnomočnosti dublinskega postopka ne more več uporabiti diskrecijske klavzule iz dublinske uredbe. "Menimo, da ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar tu neposredno zavaja," je dodal. Na to so opozorili tudi v stranki Levica.

Obstaja tudi možnost, da bi Šami podal novo prošnjo za azil, kar so razumeli tudi iz izjav generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič po četrtkovi seji vlade. "Gotovo so v zadnjih dveh letih, ki bi jih ministrstvo moralo preučiti, nastale nove okoliščine, ki bi pripeljale do drugačnega izteka postopka," je prepričan Blažič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo56
20. 11. 2017 19.09
+4
Kdo je ta Šami, da je lahko več vreden kot marsikateri slovenski državljan, Politika nima pravice reševati t.i. posebnih bedakov, mimo zakona.
mallonge
19. 11. 2017 20.29
+5
Na vrhu SMC bo Cerar predlagal, da ga polnomočno zamenja Ahmad on pa bo šel na Hrvašjko.
igel
19. 11. 2017 20.24
+4
Vse za tujce,kaj pa ZA SLOVENCE IN SLOVENKE BRIGA JIH.SE VEC NE SAMO KOMPAS SE KAJ DRUGEGA SO ZGUBL.SRAMOTA SE ENKRAT SRAMOTA.LJUDJE DELAJO ZA 400 EUR PA SE NOBEN OD POLITIKOV NE ZGANE,TA SE PA NA TLA ULEZE PA JE CEL POLITICNI VRH U LUFT,SRAMOTA.PA NI MI JASNO KAKO LAHKO ENGA TUJCA PELJEJO V PARLAMENT MI SLOVENCI PA NI VARJANTE FA BI NOTRI PRISLI.PA A NI VUDNO MI SMO KAR NAENKRAT MUSLIMANSKI NAROD.SRAMOTA.
flojdi
18. 11. 2017 15.20
+7
.politi čni Prostor itak NIMA kompasa. / če bi ga imel, bi se Zbudil ob prvem primeru, ko Domorodcu zaradi jurja dolga zlati Rubež niki ZaPlenijo EnoInEdino Streho
wolfterier
18. 11. 2017 16.51
+6
zloba.si
19. 11. 2017 19.07
+1
Aleš N.
18. 11. 2017 14.32
+7
Jaz se sprasujem, z najvecjim dolznim spostovanjem do tega gospoda, zakaj je toliko pomeben za slovenijo in ali ni bolje pomagati tistim ki dejansko brskajo po smeteh da prezivijo.
Karantanija
19. 11. 2017 17.05
-2
godzila
18. 11. 2017 13.34
+15
jaz sem pravi čistokrvni Slovenec a glede na to kako ,je do sedaj zame poskrbela ta Slovenska država kljub temu ,da pošteno delam in plačujem vse kar gre cesarju se tudi jaz že nekaj časa počutim kot begunec v svoji državi glede na to kaj vse pripada tem migrantom in kar pripada meni našim otrokom tu se pa te begunce futra od spred in odovzat majo vse kar hočejo še cigarete jim dajejo in podobna jajca pa tudi prehrano po želji dobijo glede na njihovo vero izpoved vsi vi razni hinavci .ki se skrivate za delovanjem v raznih nevladnih in podobnih organizacijah ste navadni delomrznežii ,ki v teh zgodbah vidite le svojo korist na račun tuje nesreče pojdite v akcijo in poskrbite za naše ljudi naše otroke ki so lačni iz dneva v dan in v marsikateri družini ne vedo kako bodo sredi meseca ostalih 14 dni še kaj imeli za v usta vi rogovci in njim podobni pa naj se nekam na šiht spravjo ,je pa ob vsej zgodbi zadaj v prvi vrsti zopet politika in njene stranke ,ki vidijo lepo priložnost za nabiranje točk, jeb.se njim za Ahmedij oni vidijo predvsem lepo priložnost za sebe v tej zgodbi kot tudi rogovci
bema1201
18. 11. 2017 13.44
+9
ArkaMast
19. 11. 2017 13.09
-4
Nasi otroci so lacni zaradi nasih utajevalcev davka. Ne zaradi Ahmeda.
zloba.si
19. 11. 2017 19.09
-2
Uporabnik113089
18. 11. 2017 13.18
+6
Najbrž bo Ahmad najel Krivica....
bema1201
18. 11. 2017 13.47
+10
Zakaj pa vlečejo Krivica iz naftalina, zato ker je levičarsko trobilo in zagovornik izbrisanih, pri katerih jih več kot polovica ni bila upravičena do odškodnin.
godzila
18. 11. 2017 13.12
+9
zame osebno so najprej pomembni naši otroci ,starostniki .ki so pošteno delali celo življenje sedaj pa crkujejo iz meseca v mesec z mizernimi pokojninami naši ljudje Slovenci in naši otroci ,ki še v marsikateri Slovenski družini hodijo lačni spat in komaj čakajo jutro in nov dan ,da vsaj v šoli kaj spodobnega pojejo in .da si mogoče odnesejo kakšen kos kruha domov .da imajo kaj dati za v usta smili se mi naš folk tu pa non stop debata o teh beguncih in njim podobnim kako prekleto jim se dela krivica, naj ga vzame domov eden od naših politkarjov ali pa od teh nevladnih organizacij .ki se tako zavzemajo za njega pa naj ga futrajo na svoj račun ni nikjer nobenega od njih se pa radi kažejio pred kamerami če bi bil pravi dec bi branil svojo domovino ne pa ,da jo je zbrisal ko je prvi metek prižvižgal in stisnil rep med noge sedaj pa vpije jaz rad mam Slovenija in podobna sranja vse samo ,da bi lahko ostal tu in tudi te okoli njega naj se spravjo nekam delat lopato pa kramp v roke tem aktivistom z Ahmedijom na čelu ne ,da sam cuzajo denar od naše države na vse konce za razne njihove projekte,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ivan.z Doba
19. 11. 2017 19.13
-6
Vrnimo se h gnojnici. Branko Grims in Vinko Gorenak v svojih nastopih spominjata na otroka, ki divjata po dnevni sobi v malem tanku porivalčku, ki skozi eno luknjo strelja drek, skozi drugo pa spušča goste oblake parfumirane megle. Vendar sta gospoda politika, ki izločata s pozicije moči in na javnem prostoru in je zato treba njune (in njunim podobne) izcedke in izstrelke jemati resno. Na svojih misijah se Grimsi in Gorenaki zelo radi poslužujejo pojma »lažni humanizem«. Kaj natančno imajo pri tem v mislih, na prvi pogled ni jasno razvidno. Gotovo je, da imamo opravka s slabšalno oznako in zato bi lahko sklepali, da zase menijo, da so nasprotno od tega - torej recimo - iskreni antihumanisti. To bi jih na nek absurden način postavilo ob bok poznemu Karlu Marxu, ki je človekove pravice razumel kot posledico razčlovečenja (v kontekstu kapitalizma) in ne kot možno rešitev oz. kot možno sredstvo upora proti sistemu, ki ljudi za voljo povečevanja dobička sili v neprestane medsebojne konflikte. Edino pot do osvoboditve je videl v vzpostavitvi komunizma in odpravi monopola nad produkcijskimi sredstvi. Hudomušno se ponuja oznaka »lažni komunisti«, a to so bili tovariši že pred nekaj desetletji, ko so po lastnih pričevanjih na partijske funkcije nastopali s figo v žepu. Saj veste, samo zato, da bi sistem zrušili od znotraj. Poskusiti velja tudi z »iskreni homofobi«. Ne gre sicer pričakovati, da bi se Brankoti, Vinkoti in njih somišljeniki strinjali s takšno oznako. Resnici na ljubo tudi ni dosledna, saj (za zdaj) še premorejo toliko sramu, da si svojih intimnih misli ne drznejo povedati javno in na glas. Prav, pa jim recimo »iskreni, resnični humanisti« in predpostavimo, da so ob preobrazbi iz tovarišev v gospode iz žepov vzeli fige in sedaj resnično mislijo kar govorijo in počnejo. To pa je, da ob sleherni priložnosti, ko je govora o beguncih, migrantih in ostalih ne bodi jih treba, v diskusijo vpeljejo ločevanje na »naše« in »njihove«. Iz naftalina lastne domišljije vsakič znova potegnejo nekakšne kvazi izračune, koliko bi lahko bile pri nas višje plače in pokojnine, če bi se le znebili Ahmada in kompanije. Če je čemu moč reči lažni humanizem je, da se humanizem zlorablja za uveljavljanje homofobne politike in pri tem pozablja, da humanizem ne loči med našimi in vašimi.
bema1201
18. 11. 2017 12.42
+14
Hohštaplerji se takoj povohajo zato gatudi zagovarjajo, verjetno ni prav delaven in skrben če pusti familijo v Siriji in jo pobriše v Evropo.
wertex
18. 11. 2017 11.20
+16
jst pa čist verjamem ahmadu ki pravi da se ima lepo v sloveniji, 2 miljona angelov dela zanj, zraven mal pofuša, živi pa v izolirani narkomanski združbi imenovani Rog
bema1201
18. 11. 2017 12.39
+10
wolfterier
18. 11. 2017 16.53
+8
Rog bi morali zravnati s tlemi,tam se kotijo sami paraziti !
JApajaDAja
18. 11. 2017 11.17
+16
kaj sploh vedo o tem ahmadu? le to, kar trdi in govori sam...da je nič vreden kot človek je dokazal s pobegom od otrok in žene....sin pa živi v azilnem domu v nemčiji...skrben oče bi se reklo!
Morana7
18. 11. 2017 11.28
+5
Iz prispevka v Delu:"Živel sem za družino in za mir. Nikogar nisem podpiral …« Padale so bombe in granate, umirali so prijatelji in znanci. Tudi Ahmed je bil ranjen. Potem je na televiziji videl nemško kanclerko Angelo Merkel, kako je sirske begunce vabila v Nemčijo. Verjel je, da ga bo Evropa pričakala kot … človeka. Pridružil se je koloni na begunski poti. Njegov 23-letni sin je ostal v Turčiji. V Siriji je ostala žena s tremi hčerkami; danes so stare 11, 14 in 17 let. Ahmadov namen je bil, da se mu, ko bo v Evropi dobil azilni status, v skladu s pravili o združevanju družin(e) pridružijo." Jaz ne vem kaj si ta človek predstavlja....zadev ni uredil sam kot bi jih moral sedaj pa je vsega kriva zakonodaja skupnosti držav, kamor se je pregrizel do boljšega jutri, medtem ko je njegova družina v veliki meri ostala v Siriji....Kako je sedaj to izrednega pomena za Slpovenijo mi ni jasno...tip bi pač mora zaprosit za azil na Hrvaškem...vse jasno ampak eni rinejo z glavo skozi zid, kaj je mislil, da bo z neurejenim statusom enak državljanom te države ali katerekoli EU države? Ja pa seveda...zakaj potem sploh imam status begunca, azilanta, državljana?? Za okras verjetno da ne.
Morana7
18. 11. 2017 11.32
+5
Bistvo pa je, da se z njim ravna kot s človekom, ki ima neurejen status pika. Da bi status uredil, pa bi moral sam že v začektu postopat drugače...sedaj se pa zgovarja na vabilo Angele Merkle...če je to prebral, bi si lahko tudi kaj o tem kako pridobit državljanske pravice in ustrezen status v državi v kateri želi biti.Brez nič ni nič...
bema1201
18. 11. 2017 12.40
+3
zmago56
18. 11. 2017 08.55
+12
Mogoč pa ta Sirec ni pobegnil pred vojno ampak pred ženo, zato so ga pa hotli v varno hišo - parlament skriti, domov si ga pa ne upajo peljat, ker se tud oni njegove žene bojijo. Kar se pa glede kompasa tiče, ga ta vlada oziroma ta parlament nikdar ni imel in ga tudi zgubiti niso mogli.
gripson
18. 11. 2017 08.32
+7
kar se mene tiče, ga lahko z novim vodnim topom odkotrljajo v lepo njihovo...
korintos23
18. 11. 2017 08.51
-1
Včeraj so jih Hrvati v kombiju dokotrljali 30 komadov v Slovenijo, v Prlekiji.
JApajaDAja
18. 11. 2017 09.48
+6
travc
18. 11. 2017 08.16
+5
A tudi kompas so imeli????????
flojdi
18. 11. 2017 15.24
reaf
18. 11. 2017 08.12
+23
Oba poslanca, ki sta zlorabila institucijo parlamenta takoj kazensko preganjati, g Šamija pa nemudoma poslat na Hrvaško, ali še bolje, k njegovi ženi in otrokoma!!!
ho?emVšolo
17. 11. 2017 22.56
+16
najbolj ironićno je to, da imajo njegovi spremljevalci slabše čevlje.
JohnsonJohnson
17. 11. 2017 22.53
+42
ne da so kompas zgubili, zmesal se jim je do konca. Z enim frizerjem se ukvarja cel parlament?=? To se nikjer na svewtu ni bilo. IN to s takim, ki je zapustil zeno in otroke in svojo rit porestavil nekam na boljs. Zapovrh se zavija v rjuhe in vala po asfaltu. Pa a ste res do konca zmesani????
ho?emVšolo
17. 11. 2017 22.55
+25
vse si povedal, kot državljan zahtevam takojšno deportacijo
levilevilevi
17. 11. 2017 22.35
+7
se malo pa bo tudi on izbrisan
Tomvojo
17. 11. 2017 22.15
+12
Zgubil so ga že ene 15 let nazaj.
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2017 22.02
+29
Ah ZL... Si predstavljaš, da bi Janšata skrili v DZ, ko mu je nastopila zaporna kazen? Ha ha, ulice bi ble polne. Dragi moji, a si politik ali pa Pakistanec, zakoni v Sloveniji za vse isto veljajo. V mojem kraju je kar nekaj ZL volilcev. Prav vsem je skupno to, da imajo manj kot 10 let delovne dobe, če pa so že zaposleni, so pa to v Mladinskem centru, na občini... Ali pa na socialni in raznih otroških dokladah, obenem se pa rinejo na mesta občinskih svetnikov in svetnic. Kolega je na začetku leta zaprl podjetje in šel na ZZS, da je pol leta dobival nadomestilo plače. Obvezno je moral na predavanje na ZZS kjer je predaval en tip in dve ženske. Vse tri poznam, ker pač živim v manjšem kraju. Tip je do službe na občini prišel preko staršev, drugih sposobnosti kot prekladati papirje nima. Ženska je novodobna feministka zaposlena v Mladinskem centru. V življenju ni delala ničesar, do pozicije kjer dobi Eure za mešanje zraka je prišla preko vez. Druga ženska pa je na občini že 30 let in ugani na katero delovno mesto je pririnila svojo hčerko? Vse OK, naj delajo kar jim paše. Ampak zanimivo, da so vsi trije goreči podporniki ZL? Vse lepo in prav. Najbolj smešno pri vsemu temu je, da so predavali o tem, kako napisati prošnjo in kako dobiti službo. Le kaj bi oni vedeli v tem? Ha ha.