Slovenija

Odbor glede razmer v UKC: nihče noče prevzeti odgovornosti za nepravilnosti

Ljubljana, 09. 09. 2015 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbora za zdravstvo o razmerah v UKC se ni udeležila ministrica Kolar Celarčeve, prav tako na odbor ni prišel strokovni direktor nevrološke klinike Vodušek, katerega oddelek je pod drobnogledom. Razprava se je sicer vrtela predvsem okoli varnosti bolnikov in prevzemanja odgovornosti za nepravilnosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razprava, kaj pa ukrepi?
    02:51
    Iz SVETA: Razprava, kaj pa ukrepi?
  • Iz 24UR: Pretiravanje s kritikami ali s cinizmom?
    03:09
    Iz 24UR: Pretiravanje s kritikami ali s cinizmom?

Na nujni seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so na zahtevo SDS obravnavali razmere v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je bilo iz vrst opozicije slišati številne pozive k objektivni odgovornosti glede nepravilnosti, ugotovljenih v izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki po primeru Radan. Predstavniki stroke pa so opozorili na težke razmere v zdravstvu.

V.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič.
V.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič. FOTO: Kanal A

Odbor je razpravljal tudi o imenovanju v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andreja Baričiča. Nanj letijo različni očitki, a uživa zaupanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki pa na sejo odbora ni prišla, je pa tja poslala državni sekretarki ministrstva.

Baričič: Moj interes je bolje služiti celotni skupnosti

Na seji je Baričič poudaril, da njegov interes predstavljajo spremembe in izboljšave, s katerimi bi UKC bolje služil posameznikom in celotni skupnosti. V odgovoru na očitke o številnih nepravilnostih je dejal, da ne pripada nikomur ali pa pripada vsem. "V resnici na tej funkciji pripadam vsem bolnicam in bolnikom ter vsem zaposlenim. In seveda na koncu tudi ustanovitelju. Moj interes je, da za te tri skupine spremenimo, izboljšamo, da bomo bolje služili posameznikom in celotni skupnosti," je poudaril.

Oster je bil do očitkov o slabi komunikaciji z javnostjo. Dejal je, da ima marsikatera aktivnost, ki trenutno poteka proti UKC Ljubljana, njemu osebno in njegovi družini, popolnoma jasen namen. Ocenjuje jo kot nasilje, na katerega ne odgovarja z nasiljem, zato omejena komunikacija.

"Tisto, kar se pogovarjam z zaposlenimi v kliničnem centru, je tisto, kar bomo navznoter postorili, da bo brez velikega pompa in brez velikih manevrov v korist naših bolnic in bolnikov. To je naš cilj," je še dejal Baričič.

Vrhunec poskrbel za opravičilo

Nekdanji generalni direktor UKC Simon Vrhunec se je opravičil vsem, ki niso bili zadovoljni z zdravljenjem v UKC. Dejal je, da so si vedno želeli najboljši možni izid za vsakogar, a se je v zdravstvu žal treba soočati tudi z negativnimi izidi.

Na seji je bilo slišati tudi o kadrovskih težavah oziroma pomanjkanju medicinskih sester. Na to je opozorila zlasti predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc pa je ocenila, da v nastalem položaju ne gre obtoževati drug drugega, zato poziva, da umirijo zadeve, se "poberejo iz pepela" in dajejo tudi predloge.

Kot je poudarila Godčeva, je UKC Ljubljana osrednja ustanova, ki je vzor vsem v zdravstvu in tudi ostalim. Kljub temu ugotavljajo, da se v tej ustanovi že več let pojavljajo določene nepravilnosti, ki niso zgled ostalim v zdravstvu, bolnike pa navdajajo z nezaupanjem.

Strokovnjak za kakovost v zdravstvu Andrej Robida je opozoril na težave v zdravstvu po vsej državi, saj da so težave v UKC Ljubljana le vrh ledene gore. Odgovornost za razmere in tudi za odpravo napak pa po njegovem mnenju nosi vrh politike.

SDS: ministrstvo se izmika odgovornosti

Pričakovana je bila razprava članov odbora, zlasti opozicijski poslancev. Jelka Godec (SDS) je poudarila, da se ministrstvo za zdravje izmika odgovornosti. Po njenem mnenju mora ministrstvo narediti vse, da bodo odgovorne za nepravilnosti na nevrološki kliniki sankcionirali. Večina teh ljudi je še vedno na delovnih mestih, je opozorila Godčeva. Godčeva je glede imenovanja Baričiča na mesto v. d. generalnega direktorja dejala, da odsotnost kakršnegakoli programa pri njegovi predstavitvi ni dopustna. Poudarila je, da ni jasno, kako bo lahko človek, ki nima izkušenj na področju vodenja zdravstvenega zavoda in ne predstavi svojega programa vodenja, lahko stoodstotno vodil takšen javni zavod.

Stroka opozarja na kadrovske težave v UKC Ljubljana.
Stroka opozarja na kadrovske težave v UKC Ljubljana. FOTO: Aljoša Kravanja

Franc Trček (ZL) je bil prav tako kritičen do Baričiča, ki po njegovih besedah ni predstavil niti svojega programa, hkrati pa nima izkušenj s tovrstnim vodenjem. Ministrstvo zato poziva k pojasnilu, zakaj si zasluži podporo ministrice. Kot državljana pa Trčka sicer ne zanima, kdo je na funkciji, pač pa, da sistem deluje, je transparenten in se ne zapravlja javnega denarja.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca je ministrstvo za zdravje za primer Radan izvedelo iz medijev, kar kaže na katastrofalen sistem na tem področju. Opozoril je, da sta primer Radan in otroška srčna kirurgija odkrila le vrh tega gnilega sistema. Zaupanje v institucijo, kot je UKC, je po njegovem mnenju ena izmed ključnih stvari. Tega zaupanja ni, je dejal Vrtovec. Po njegovih besedah bi bilo treba UKC "razbiti do temeljev in institucijo na novo postaviti".

Poslanec SMC Branko Zorman je opozoril predvsem na prevzem odgovornosti in na razmejitev pristojnosti ministrstva in vodstva UKC oz. sveta zavoda. Ta ima nalogo bdeti nad delom UKC, je poudaril. Po njegovih ocenah je tudi čas, da v tej verigi kdo prevzame odgovornost, sploh kadar mu je dokazano pomanjkljivo ali nepravilno ravnanje.

Vojka Šergan (SMC) je dejala, da ministrstvo intenzivno dela na tem, da vzpostavi zdravstveni sistem tako, da bo vsem deležnikom v zdravstvu omogočil, da bodo lahko boljše delali in da bi izboljšali tudi varnost bolnikov.

Odbor je sicer večinsko potrdil koalicijska predloga sklepov. Z njima je tudi podprl ukrepe ministrstva za zdravje za odpravo nepravilnosti, ki jih je pokazal izreden upravni nadzoru na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike.

V enem od sklepov odbor še predlaga, naj ministrstvo pozove vodstva vseh bolnišnic, da se s poročilom in predlaganimi ukrepi seznanijo ter opozorilne dogodke obravnavajo na način, da takšne ponovitve v njihovih ustanovah ne bodo mogoče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
10. 09. 2015 18.18
+1
Dejte ljudem pet minut časa bodo vse porihtal.
?AKAL
10. 09. 2015 09.02
+2
MINISTRICA NEVE DA JE POLITIKIN MINISTER VSAK BEBEC DOKTOR IN NOVINAR PA NE MORE BITI KER MORA IMETI PAMET
flum
10. 09. 2015 07.18
+3
Ni blo nikogar, ki bni obadva nagnal iz sestanka? Politik je pač človk brez hrbtenice
NoviceResnice
10. 09. 2015 07.16
+3
Vsi odgovorni so še naprej na istih položajih neodgovorni.....premaknil se ni nič in se ne bo razen denarni tok na račun preplačil...da se bo premiku....aroganca JS in kradljivcev je neizmerna........
Biofanatik
10. 09. 2015 07.11
+1
Grobarji slolandijskega javnega zdravstv, stečajni upravitelji gospodarstva, bančniki in politikarji pa celotne slolandije.
NoviceResnice
10. 09. 2015 07.01
+2
Razmere so the best..... Najbolj pomembno je da se mamo radi.....koga brigajo umori in mrtvi otroc sej niso naši.....živela kraja in NEODGOVORNOST.....TO STE VOLIL
bukefal
09. 09. 2015 23.55
+10
Kolar-Celarčeva je taka kot vsi tardeči ... poden od podna!!!
Diškor
10. 09. 2015 00.52
+6
skismania
09. 09. 2015 23.54
+5
LIKE na facebook-u "Slovenija Zavaruj Meje"
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.34
+8
Zdravstvo je postalo leglo korupcije, briga njih za bolnike. Gospoda gredo po zdravje v tujino, se ne prepuščajo domačim zdravnikom brez skrbi. Zakuhalo se je na OI, na UKC, zdaj se bo še na ZZZS in bo krog sklenjen. Remškar bo šel v penzijo, na OI bo prišel Fakin, Vrhunec je veliki strokovnjak za IT na UKC, UKC vodi neotesanec, ki je tako samovšečen da je joj, očitno pa je všeč tudi ministrici za zdravje. In še vedno bodo zdravstvo imeli v rokah isti lobiji, isti zaslužkarji in isti banditi. Tudi za Breclja ne dam več roke v ogenj, na RTV Slo je zadnjič presenetljivo hvalil Zemljariča in uporabljal enake floskule kot vsi našteti zgoraj, pa tudi opomina ni prevzel v operacijski dvorani, temveč ga je kurir počakal pred operacijsko dvorano, da si je po operaciji lepo še rokice umil in nato podpisal prevzem. na živce mi že gredo vsa ta zavajanja okrog te zdravstvene mafije!
kaverna
09. 09. 2015 22.51
+3
To se zdaj res samo še perverzno nabijajo preko medijev.Prosim če se to preseka in naredi red.Pomeni:-pacient je bolan,pregleda ga zdravnik,pošlje k specialistu,ta ugotovi napako in ustrezno ukrepa v korist pacienta,kar pomeni da ga zdravi.Ko je pacient ozdravljen lahko živi življenje in ne životari in prosi,moleduje..................L.p.
rde?kar
09. 09. 2015 22.41
+7
Dejte se umaknit sposobnim ljudem .
glava2
09. 09. 2015 21.47
+6
od ministrice navzdol , naj vsi spakirajo in se nam skinejo c k..... lažnjivi nesposobneži!
MsPikapiki
09. 09. 2015 20.18
-3
Odličen zapis na tviterju delim z vami. Trop SDS se je očitno odločil da si bo podredil še zdravstvo. Pod plaščem afer na UKC sklicujejo seje odbora za zdravje natanko nekaj let prepozno.Pravi čas bi bil v času ministrovanja Kukovičke ki v aparate vtikala lutke da bi dokazovala kako odlična je takrat nova nevrološka klinika in pod plaščem stanja na onkološkem inštitu v Ljubljani kamor direktor na seje sveta že vodi dvornega odvetnika Matoza, bodo očitno politično posegli še v naše zdravje... Ko je bil UKC zgrajen so si ga hodili ogledovati tujci.Bila je moderna napredena ustanova ki se je ne bi sramovali takrat niti v Švici. In danes? Nič imamo med seboj skregane tipe in tipice, ki nabirajo politične točke preko zdravja ljudi.... Pa da vas sram ni pezdeti....
OdškodninaBo
09. 09. 2015 21.05
+4
Hahaha, saj ste res usekani. Javno braniti krivce za smrt otrok. Upam, da kdaj tvoje zdravijo. Pa se takrat oglasi.
Kapitol
09. 09. 2015 21.11
+3
Kako bi se levi zgovarjali, če teh par let ne bi imeli vlade JJ. Verjetno bi potem bila kriva vlada stare Jugoslavije. Bolni ste.
MsPikapiki
09. 09. 2015 22.12
-1
cube888. V Jugoslaviji smo imeli vrhunsko zdravstvo. Res vrhunsko. Osamosvojitelji so nam vzeli vse kar je bilo v bivši državi dobrega. Res nismo mogli pisati po forumih in pljuvati po politikih, vendar osebno sem se takrat počutila bolj varno kot se danes v tako opevani demokraciji in samostojni Sloveniji.
rde?kar
09. 09. 2015 22.39
-2
MS@ v jugi ste imeli prviligiranci vse zastonj menda še ola gume.
MsPikapiki
09. 09. 2015 23.20
+2
Rdečkar, ne to pa smo sami kupovali takrat. V demokraciji pa imajo tudi ola gume nekateri zastonj, Pavle Rupar jih je kupoval na stroške državnega proračuna.
Kapitol
10. 09. 2015 08.02
-1
Vrhunsko je bilo vse v yugi ja, "osamosvojitelji" so pa krivi da socializem ne deluje in to za celi svet ane,
Kapitol
10. 09. 2015 08.56
-1
In kako bi tisto "lako čemo.... tek što nije" gospodarstvo financiralo vrhunsko zdravstvo na dolgi rok, tega tile pametnjakoviči ne vedo povedati, oni bi samo imeli socialistično pravljico v nedogled in za tuj denar.....
Kapitol
09. 09. 2015 19.53
+1
KOt bi gledal sestanke sozdov ozdov sisov v yugi, za kozlat..
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.38
+3
Tisti sestanki so bili veliko bolj konstruktivni in uspešni kot tile danes
JApajaDAja
09. 09. 2015 18.54
+2
kje,kdaj in kdo je je pa v tej kloaki slo še priznal napako, zmoto, krajo?
don corlleone
09. 09. 2015 18.41
+15
Glede na obnašanje Beričiča imam občutek,da že ima dostop do vseh zdravil,katere imajo drugače pod ključem,...
JApajaDAja
09. 09. 2015 18.55
+3
tega je treba takoj zamenjat! 6:5 jih je v svetu zavoda v korist vlade!
Pantokrator
09. 09. 2015 17.30
Mastablasta, ha..ha...
gangsterist
09. 09. 2015 17.11
sami amaterji
NoviceResnice
09. 09. 2015 16.51
+12
Banana zdravstvo...... Levaško pranje denarje skozi državne inštitucije pać goes on pa to.......
VKG
09. 09. 2015 16.14
-2
Gledal to sejo......pa ta Godčeva,Pojbič in ostali sds-ovi poslanci so samouki v kulturi komuniciranja......kdo te ljudi voli????? Ne pravim,da nimajo določenih stvari prav,ampak s svojo komunikacijo vse porušijo.......še gostilniške debate je boljš poslušat kot tele........
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.36
+5
Haha, res; vi s svojo levo kulturo razturate :)
VKG
09. 09. 2015 16.48
-1
No glede na to,da ti še kulturo deliš na levo.....si pa res vse povedal o sebi! LP
hillya
09. 09. 2015 16.53
+7
VKG, nehaj s svojo nestrpnostjo ! Bodi konkreten in ne samo nakladat. O čem konkretno, so po tvoje SDS člani narobe razmišljali in komentirali ?
OdškodninaBo
09. 09. 2015 19.49
+1