Slovenija

Ministrica se bo zaradi primera velenjskih dečkov obrnila na informacijsko pooblaščenko

Ljubljana, 07. 04. 2016 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H./U.Z./S.S.
Komentarji
513

Ministrica Kopač Mrakova bo zaradi številnih različnih zgodb, ki se pojavljajo v zvezi z namestitvijo dveh velenjskih dečkov v rejniško družino, informacijsko pooblaščenko zaprosila, da pregleda dokumentacijo in pove, katere informacije glede primera lahko pove v javnosti. Medtem pa stara starša napovedujeta, da ne bosta odnehala v prizadevanjih, da otroka vrnejo v družino.

Dečka, ki ju je CSD Velenje pred tednom dni namestil v rejniško družino, ostajata v rejništvu. Inšpekcijski nadzor namreč ni pokazal nepravilnosti. Stara starša pa nadaljujeta s prizadevanji, da bi vnuka živela pri njima.

Predsednik vaške skupnosti Andrej Breznik se je v oddaji 24UR ZVEČER spraševal, zakaj se v vsej zgodbi ne omenja sestre pokojne mame dečkov. Kot je dejal, so teto otrok že v začetku pogovorov izločili, češ da ni primerna za skrbništvo.

CSD Velenje
CSD Velenje FOTO: POP TV

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je odgovorila, da tako osebnih stvari ne more komentirati, saj bi s tem kršila zaščito osebnih podatkov. "Z veseljem bi rada odgovorila, zato bom prosila informacijsko pooblaščenko, da pregleda gradivo in da se odloči, kaj se lahko javno pove. Stvari, ki se govorijo, so tako daleč od tega, kar jaz vem na podlagi zapisnikov. Zato je na takšne stvari res neprijetno odgovarjati in braniti stroko," je pojasnila.

Zaradi dogodkov, povezanih s skrbništvom dečkov so sicer v SDS napovedali interpelacijo zoper pristojno ministrico. Ministrica je prepričana, da gre za zlorabo grozljive zgodbe v politične namene, kar je po njenem prepričanju višek. "Če mora biti interpelacija na kaj drugega, ne pa na konkretni primer, kar je zloraba v politične namene," je dejala.

Odvetnik družine pričakuje, da bo zmagal razum in da bosta stara starša dobila potrebno dovoljenje, "saj interes otrok terja takojšnjo varno čustveno okolje". V nasprotnem primeru bo sprožil sodni spor, dodaja.

ZPMS: O otrocih naj ne odloča ulica

Iz Zveze prijateljev mladine Slovenije so sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogajanja. "ZPMS ne bo polemizirala ali se kakor koli opredeljevala, ali je prav, da sta dečka v rejniški družini ali bi bilo bolje, da bi zanju v celoti skrbeli stari starši. Opažamo pa, da se v številnih medijih, na družabnih omrežjih in tudi drugod o tem širijo polemike, ki v nekaterih primerih presegajo mejo dostojnega govora. Zgodba pa je dobila tudi politični prizvok. Opozarjamo, da presoje, kaj je največja korist za dečka, ne morejo biti stvar ulice oziroma protestnih shodov. Javnost, politiki, odvetniki in mediji ne morejo vedeti, kaj je največja korist za otroke, saj nimajo vpogleda v celotno dogajanje med štirimi stenami," so zapisali.

Pogosto je slišati, da strokovne službe ukrepajo prepočasi in premalo strokovno. Tudi v tem primeru je izražen dvom v pravilnost ravnanja. "A dileme ne morejo biti prepuščene zgolj občutkom, saj ti ne temeljijo na podatkih. Če so bile narejene strokovne napake, naj se s tem ukvarjajo pristojne strokovne službe. Če nam je res mar za otroke, prepustimo odločitve in dileme o namestitvi otrok strokovnim krogom, nikakor pa ne ulici. Kajti ulica je tista, s katero je najlažje manipulirati. Kje je tu resnična skrb za otroke?" se sprašujejo. 

O primeru tudi varuhinja človekovih pravic

Kako je bila sprejeta odločitev o namestitvi dečkov v rejniško družino, so preverili tudi v uradu Varuha človekovih pravic. Zlasti jih je zanimalo, kako je bila ob tem ugotovljena največja korist otrok, ki mora biti glavno vodilo pri odločanju o njihovih pravicah, so sporočili in dodali, da bodo pojasnila o njihovih ugotovitvah podali jutri.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1