Slovenija

Tomaž Gantar o zdravstvenem zakonu: Ministrica, ki laže, ne bi smela imeti mesta v vladi

Ljubljana, 20. 12. 2017 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ministrica za zdravje trdi, da je uskladila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s finančnim ministrstvom. Sporočila je, da bo prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, razdeljen v pet razredov (od 20 do 35 evrov). A na finančnem ministrstvu trdijo, da še niso videli besedila predloga zakona.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Novosti pri zdravstvenem zavarovanju
    01:41
    Iz SVETA: Novosti pri zdravstvenem zavarovanju
  • Iz SVETA: Ministrica za zdravje se je zlagala
    02:46
    Iz SVETA: Ministrica za zdravje se je zlagala
  • Iz 24UR: Nižje cene žilnih opornic - ali ministrica zavaja?
    01:01
    Iz 24UR: Nižje cene žilnih opornic - ali ministrica zavaja?
  • Iz 24UR: Predlog usklajen in poslan naprej?
    03:29
    Iz 24UR: Predlog usklajen in poslan naprej?
  • Iz 24UR: Politika in (ne)podpora
    01:07
    Iz 24UR: Politika in (ne)podpora
  • Iz 24UR: Ministričin predlog o zdravstvenem zavarovanju
    01:40
    Iz 24UR: Ministričin predlog o zdravstvenem zavarovanju
  • Iz 24UR: Koliko bomo po novem plačevali za zdravje?
    01:40
    Iz 24UR: Koliko bomo po novem plačevali za zdravje?

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je usklajen z ministrstvom za finance, je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in dodala, da je v torek čistopis zakona poslala koalicijskim partnerjem.

Ministrica za zdravje je po seji preiskovalne komisije glede žilnih opornic v izjavi v DZ spomnila, da čistopis zakona usklajujejo že od junija letos, še posebej z ministrstvom za finance. Z ministrico Matejo Vraničar Erman pa sta se po njenih besedah v torek popoldne dogovorili še glede dveh ključnih odprtih zadev. Tako so iz zakona izločili oprispevčenje pasivnih dohodkov ter sprejeli kompromisno rešitev glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kjer se bo zdravstveno doplačilo izvajalo glede na status in znotraj tega glede na dohodek pri upokojencih in pri zaposlenih, je pojasnila Kolar Celarčeva.

Na finančnem ministrstvu pa so sicer navedli, da še niso videli besedila predloga zakona. Še vedno opozarjajo na problematičnost rešitev, ki pomenijo povišanje obremenitve stroškov dela z novimi oziroma povečanimi dajatvami.

Na vprašanje, ali se ji ministrstvu za finance čistopisa predloga potem ni zdelo potrebno poslati, pa je odgovorila, da bodo z ministrstvom tako ali tako še prečesali določbe zakona do podrobnosti, predvsem redakcijsko.

Ponovno pa je ministrica poudarila, da so predlog zakona v torek dvakrat poslali v seznanitev in obravnavo koaliciji. Kaj se je z njim zgodilo, ko je prispel v DZ, pa bo še preverila, je povedala in dodala, da se na ministrstvu držijo protokolov in sporazuma glede usklajevanja zakonov, tudi pri pošiljanju čistopisov.

Kolar Celarčeva je še povedala, da bo predlog zakona predstavila vrhu koalicije pred četrtkovo sejo vlade, ne bo pa ga vlada v četrtek še obravnavala. Po njenih besedah je po dolgem usklajevanju treba dati koaliciji čas, da še enkrat pogleda predvsem spremenjene določbe po javni razpravi.

Ministrica trdi eno, koalicija drugo

V koalicijskih strankah oz. njihovih poslanskih skupinah so sicer zatrdili, da niso prejeli predloga zakona. "Ves čas vemo, da je ministrica nesposobna pripraviti korektne predloge. Takšne norosti in toliko laži z njene strani pa nisem pričakoval," je dejal poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki predloga zakona ni prejel. Ob tem ga preseneča, "da za takšnimi lažmi in takšno ministrico še vedno stoji predsednik vlade Miro Cerar, kar meče slabo luč tudi nanj".

V koalicijskih strankah DeSUS in SD oz. njihovih poslanskih skupinah so zatrdili, da niso prejeli predloga zakona, zato rešitev, ki jih je predstavila ministrica in pojasnila, da so usklajene z ministrstvom za finance, še ne komentirajo. Ministrica je na te navedbe dejala, da ji je bilo "rečeno, da je bil zakon poslan na vse kompetentne osebe že v torek zvečer".

Na vprašanje, ali je čas, da ministrica odide s položaja, je Gantar odgovoril z besedami, da "ministrici, ki laže, ne bi smelo biti mesta v vladi".

To odgovornost je po njegovem mnenju že prevzel predsednik vlade, "ki se sicer sklicuje na pravičnost, moralna in etična vprašanja, dejstvo pa je, da je na področju zdravstva in svoje ministrice nanje pozabil". "Na to smo se na žalost na nek način navadili, je pa za slovensko zdravstvo zelo slaba popotnica. Resno pričakovati, da bi bil tako zahteven zakon, če res ne bo dober, sprejet tik pred volitvami, je bolj pesek v oči javnosti," je menil Gantar in dodal, da gre za "reševanje vojaka Ryana".

Tudi po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je skrajni čas, da bi ministrica stopila korak nazaj in bi bilo najboljše, da bi odstopila. Je pa Muršičeva poudarila, da je to njeno osebno mnenje, ne mnenje SD. "Kar se zdaj dogaja, je preseglo vse meje zdravega razuma," je dodala v izjavi v DZ.

Mediji po njenih navedbah poročajo o eni zadevi, ministrica govori o drugi, kar da je skrajno neodgovorno in gre za zavajanje. Poslanko SD presenečajo izjave ministrice na novinarski konferenci, da je zakon usklajen in da je bil poslan v DZ, nenavadno pa je tudi, da se tako pomembne zadeve, kot je ta zakon, lotevajo na tak način.

Po besedah Muršičeve je ministrica na današnji seji preiskovalne komisije DZ glede žilnih opornic omenila, da zakona v četrtek vlada ne bo obravnavala.

Gantar je danes tudi izrazil prepričanje, da ministri DeSUS takšnega predloga, ki ga prej ne bi obravnavali, na vladi ne bodo podprli, slaba popotnica pa bi bila, če bi na vladi prišlo do preglasovanja. Izpostavil je še, da v DeSUS brezpogojno zahtevajo tudi soglasje ministrstva za finance glede zakona.

Pričakovati je, da bo predlog zakona o zdravstvenem varstvu obravnaval vrh koalicije pred četrtkovo sejo vlade. V DeSUS in SD so sicer že večkrat izrazili tudi pričakovanje, da gre zakon ponovno v javno obravnavo.

Ministrica Milojka Kolar Celarc laže, pravi poslanec DeSUS Tomaž Gantar.
Ministrica Milojka Kolar Celarc laže, pravi poslanec DeSUS Tomaž Gantar. FOTO: POP TV

Prispevek za zavarovanje od 20 do 35 evrov

Prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, bo razdeljen v pet razredov, znašal bo od 20 do 35 evrov. Višina zneska prispevka bo po besedah ministrice odvisna od statusa zavarovanca, v okviru tega statusa pa od višine njegovega dohodka. Osebe, ki so v delovnem razmerju, in upokojenci z manjšimi prihodki od minimalne plače bodo po predlogu zakona plačevali 20 evrov prispevka, s prihodki med minimalno in povprečno plačo 25 evrov in z višjo od povprečne plače 25 evrov. Brezposelni, prejemniki iz zavarovanja za starševsko varstvo ter tisti, ki sami plačujejo prispevke, bodo plačevali 20 evrov. Vsi ostali pa bodo plačevali 30 evrov.

Besedila zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je kot usklajenega s finančnim resorjem predstavila ministrica Kolar Celarčeva, finančno ministrstvo še ni videlo. Prav tako še vedno opozarjajo na problematičnost rešitev, ki pomenijo povišanje obremenitve stroškov dela z novimi oz. povečanimi dajatvami.

Takšen prispevek bo sicer omogočal manjšo solidarnost, kot bi si ga ministrica želela, a "če hočemo pripeljati zakon k življenju, so potrebni določeni kompromisi". Si pa Kolar Celarčeva šteje za velik uspeh, da so uspeli pripeljati zakon do te točke.

V prvem osnutku zakona, ki je šel z začetkom februarja v javno razpravo, je bil predviden prispevek v obliki sedmih razredov, znašal pa bi med 20 in 75 evrov. Po drugem osnutku, ki so ga koalicijskim partnerjem poslali v usklajevanje maja, bi zdravstveni prispevek znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, pri čemer je bila predvidena kapica, tako bi državljani plačevali med štiri in 140 evrov.

Kot je dejala ministrica, bo več kot polovica zaposlenih po novem sistemu plačevala manj, kot danes plačuje dopolnilno zavarovanje, prav tako bo prispevek plačevalo manj 90 odstotkov upokojencev.

V postopku ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je z osnutkom zakona predvidena razgradnja rezervacij in vračilo kapitala, ki se je oblikovalo iz preteklih dobičkov. To pomeni, da bi vsi zavarovanci Vzajemne prejeli vračilo denarja, saj so vplačevali previsoke premije in je zavarovalnica dosegala dobičke.

Več podrobnosti glede predloga zakona ni želela razkriti, saj da se prej želi uskladiti s koalicijo. A bo po njenih besedah verjetno hitro jasno, ali se bodo s koalicijo uspeli uskladiti. Če bo soglasje, lahko ministrstvo pošlje zakon v sprejem vladi v enem tednu, je dejala.

Več podrobnosti glede predloga zakona ministrica ni želela razkriti, saj da se prej želi uskladiti s koalicijo.
Več podrobnosti glede predloga zakona ministrica ni želela razkriti, saj da se prej želi uskladiti s koalicijo. FOTO: Thinkstock

Nov javni zavod namesto otroške srčne kirurgije

Vladi je v obravnavo predlagala tudi akt o ustanovitvi samostojnega javnega zavoda, ki se bo imenoval Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, namenjen pa bo tudi za zdravljenje odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Prav tako vladi predlaga, naj za v. d. direktorice inštituta imenuje Ano Žličar, ki je bila v preteklosti generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana. Inštitut bo deloval v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Svet inštituta, ki bo nadzorni organ, bo vodil Igor Gregorič, medtem ko bo en član v svetu predstavnik staršev.

Kolar Celarčeva bo v četrtek v sprejem na vladi predlagala še imenovanje Janeza Lavreta za generalnega direktorja slovenjgraške bolnišnice in razrešitev Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Pripravljen tudi čistopis zakona o dolgotrani oskrbi

Po ministričinih besedah so po končani javni razpravi pripravili nov čistopis zakona o dolgotrajni oskrbi, potem ko so se dodatno usklajevali s številnimi deležniki, tudi z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dejala je, da so se približali uskladitvi glede besedila zakona, dodatno pa opravljajo nove preračune, na kakšen način bi zbrali 110 milijonov evrov, kolikor je potrebno, da bi krili storitve iz dolgotrajne oskrbe. Po njenih besedah tudi preračunavajo, ali bo teh 110 milijonov evrov sploh dovolj, saj so v javni obravnavi prejeli nekaj predlogov, kaj bi še financirali v okviru tega zakona. Bodo pa januarja objavili razpis za pilotne projekte, s katerimi bi testirali predvidene rešitve v zakonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrica je zadovoljna, da so uspeli zagotoviti tudi dodatna finančna sredstva, da bodo v prihodnjem letu nadaljevali enkratni dodatni program za skrajševanje čakalnih dob. Tako že zbirajo podatke po posameznih izvajalcih o potrebah oz. zmožnostih za dodaten program, ministrica pa pričakuje, da bodo predlog programa dali na vlado v prvi polovici januarja. Po njenih navedbah bodo ta sredstva deloma zagotovljena iz zdravstvene blagajne, deloma iz sredstev ministrstva.

Glede dviga cen zdravstvenih storitev, kar bi morali z ministrstvom za finance uskladiti že do 15. novembra, pa je dejala, da se s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman redno sestajata in usklajujeta. Tako je v torek potekal sestanek tudi s predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in so našli nekaj rešitev. ZZZS bo pripravil nov finančni načrt, upravni odbor ga bo obravnaval 4. januarja, skupščina pa 11. januarja. Ponovno se bodo sestali dan pred upravnim odborom in Kolar Celarčeva verjame, da bodo našli nekaj rešitev "in denar, ki bo na razpolago za dvig cen zdravstvenih storitev".

Ministrica je danes stopila pred medije, ker bo v četrtek sejo vlade predčasno zapustila zaradi družinskih obveznosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (590)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
21. 12. 2017 15.20
+2
Kako lahko je zbrati korajžo za brcanje zvezanega leva, kajne Gantar?
resort
21. 12. 2017 15.03
+7
Bivši minister , ki je ušel pred nalogami, naj bo TIHO !
domoljub3
21. 12. 2017 11.11
+1
Zagotovo je vsem znan slovenski pregovor: Kdor laže, ta krade. Ali še konkretneje: kdor laže, tudi krade in kdor krade je zmožen še vseh drugih lumparij! Slovenska tragedija je vsekakor v tem, da takšno stanje družbenega sistema podpira večina volivcev. Na poti slovenskih otrok in družin v lepšo prihodnost je potrebno porušiti boljševistični zid in zgraditi most resnicoljubnosti preko reke laži. To lahko storijo le slovenski volivci, če bodo namesto starih in novih obrazov na parlamentarnih volitvah za svoje odločevalce izbrali ljudi s srci, ki bijejo za Slovenijo. Nihče ni popoln, toda odločevalce, ki jim bodo volivci zaupali mandat, bi morali presejati skozi naslednje sito. -da nimajo dosjeja sodelavcev ali virov SDV (UDBE) in do sedaj niso bili člani ZKS ali druge ozko ideološke politične stranke, -da so vztrajni, prizadevni in pogumni, -da v zasebnem življenju nimajo očitnih podjetniških, gospodarskih ali drugih klientelističnih navez in privilegijev, -da so ponosni na našo domovino in jim resnično ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi, -da so pripravljeni javno zapriseči (pri vsem, kar jim nekaj pomeni in v kar verjamejo - ne proforma kot prisegajo ministri), da so za boljšo prihodnost družbe, kateri pripadajo tudi otroci in vnuki, po vseh svojih močeh in sposobnostih prispevati svoj delež. Nekdo mi je pred kratkim v komentarju oponiral, da lahko takšne sodržavljane najdemo samo še v kakšni zakotni fari. Če je temu res tako, potem ja za Slovenijo rešitev, da imamo še kakšno zakotno faro. Jaz pa menim, da temu ni tako. Zagotovo je tudi v urbanih okoljih še mnogo takšni sodržavljanov, ki padejo skozi navedeno sito.
resslovenka
21. 12. 2017 11.15
+2
resslovenka
21. 12. 2017 10.57
+5
Saj ne zagovarjam aktualne ministrice, ampak da pljuvajo po njej vsi tisti, ki so imeli v rokah 27 let škarje in platno, da bi lahko kaj spremenili, pa niso...je res skrajno nizkotno. Koliko zdravstvenih ministrov smo imeli? Pa niti ene uspešne zdravstvene reforme . Voluharili so na položajih, vsevedni in samozadostni. Zdravstvene zavarovalnice ukinit pa prekanalizirat naša sredstva na en račun z močnim in poštenim nadzornim organom, brez stotin nepotrebnih svetovalcev in nepotrebne navlake pa bo. Plačujemo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa za zdravila še doplacujemo. Kdo se iz koga norčuje? Tudi če se še tako trudi vzpostaviti red, se najdejo tisti, ki to konstantno preprečujejo . Kdo? Eni in isti!
ROMELS
21. 12. 2017 10.01
+4
Tole so razmišljali cela desetletja in dobivali mastne plače za to, kar bi lahko naredili v enem dnevu, pa še to veliko bolje. Lestvica bi morala biti od 15 evrov naprej, pa do 45 evrov za tiste, ki imajo več kot 2500 evrov bruto
purjakolt
21. 12. 2017 09.48
+1
Poznam invalidskega upokojenca z 204 eur pokojnine in nezaposleno samohranilko s cca 300 eur pomoči.... Poberite jim še to, naj gredo na cesto kot brezdomci....
resslovenka
21. 12. 2017 11.03
+3
Resnično socialno ogroženim nebi smeli obesiti plačila kakršnegakoli dodatka iz tega naslova. Če smo socialna država. Pa nismo in to vsi vemo. Kapital je požrl solidarnost!
Timy15
21. 12. 2017 09.46
-1
Na sto tisoče nas je,ki prejemamo zelo nizke prejemke (plače - pokojnine)in nam nikakor ni vse eno,da plačujemo toliko kot ostali z višjimi prejemki.Odgovorni pa nam brez sramu samo lažejo ,vedno neke nove zgodbe.
resslovenka
21. 12. 2017 11.09
+2
Placujem 33 eur mesečno, ki jih seveda ne porabim za zdravstvene potrebe. Dobro, cena zavarovanja v kolikor... Zdravstvene zavarovalnice so rak rana našega zdravstvenega sistema. Ker vemo, da vse kar plačamo ne gre v ta namen. V eno zdravstveno blagajno bi morala odtekati naša doplačila. Tako pa imamo ? zdravstvenih zavarivalnic in koliko s tem vodstvenega in administrativnega kadra? Saj ne delajo na prostovoljni bazi.
Manu Cocker
21. 12. 2017 09.30
-2
kdor laze tudi krade...
resslovenka
21. 12. 2017 11.11
+3
Daj, tebi ni ukradla ničesar! Ljubi bog , slovenceljni z opranimi možgani!
prašek
21. 12. 2017 09.13
+3
Gantar ni pravi naslov za kakršnokoli komentiranje ministrice. Milojka ima več jajc kot on, pa je ženska !
sinhron
21. 12. 2017 09.17
+5
Dobro jutro Prašek , strinjam se s teboj glede Gantarja , ima največ povedati čez zdravstveno ministrico , sam pa je stisnil rep med noge in raje odstopil z ministrskega stolčka , kot pa da bi zagrizel v kislo jabolko zdravstvene hobotnice !
resslovenka
21. 12. 2017 11.12
+3
PIERREBRICE
21. 12. 2017 08.57
+1
Zavarovalniški kartel si že oblizuje prste. Naslednje leto so podražitve stalnost. Toda ne potem jokat!
BUONcaffee
21. 12. 2017 08.27
+0
A Cmerko jo bo zopet zaščitil?????????
BUONcaffee
21. 12. 2017 08.26
-2
Laž in kratke noge, ona pa dolg jezik!
murinar
21. 12. 2017 08.20
+2
Ta je dejansko nora
BUONcaffee
21. 12. 2017 08.16
-2
A tale ZZZS odloča o bolniških staležih ali kako?????
Banion
21. 12. 2017 08.16
+0
Ženska ne laže le ne ve kaj govori, jo tista administrasija vozi kot mačka v žaklju, ker rada nastola ji povedo malo narobe ona pa že pred kamero. Bi bilo bolje ko bi najprej preverila in potem govorila. Je spretna z jezikom a dejanja povekažejo praznino v glavi
Sputnik
21. 12. 2017 08.07
-2
in spet tej ki so prisiljeni v s.p in komaj shajajo zaradi abnormalnih prispevkov še dodatnih 30€. to je za marsikateri s.p en dan dela za državo. in g. gantar... kako veš da politik laže?? ker je odprl usta. zelo enostavno in najbolj zdravo vas je vse ignorirat. v pon. na studio city je minister za ne vem kaj rekel da imamo super dobro gospodarsko rast in da plače strmo rastejo. pol se pa kregamo po 10€ gor ali ne gor pri minimalni. pa naj nehajo že enkrat s tem da ni denarja ker vsak ki ima vsaj povprečen IQ tega ne verjame. je nemogoče da pri vseh teh dajatvah in stroških zaposlovanja država nima denarja. pa še 5% gosp. rast imamo po ministrovih besedah. denarja ni razvoja države pa tudi ne. nekaj je gnilega je rekel hamlet
Demonik
20. 12. 2017 23.46
+22
Vic stoletja glede na naslov. pitemtakem nebi imeli nobenih ministrov, ker brez izjeme vsi lazejo.
Diškor
20. 12. 2017 22.59
+46
AHMADI PA NA NAŠ RAČUN, po bolnicah simulira, takoj izgnat barabo.
srecnii
20. 12. 2017 22.59
+37
Jao, kakšne ministre imamo. Kako pa bodo plačeval tisti, ki so brezposelni in ne dobivajo nobene državne pomoči, nimajo dohodkov. Sedaj so plačeval 23 evrov obveznega zavarovanja. Dodatno pa kakor kdo, če ga nisi želel imet, si tvegal in prišparal 29 evrov. Po novem pa bodo brezposelni plačevali 43 evrov obveznega. Če nimajo že tako za kilo kruha, kako bodo zbral še teh dodatnih 20 evrov. Nekdo, bo plačeval zgolj 15 evrov več pa čeprav ma 1500 evrov neto plače. Saj ne veš a bi se smejal al kuga. Pa tole ni več podobno državi.....
murinar
21. 12. 2017 08.23
+1
Ja ,saj ne more biti podobno državi ,če imamo take ministre !Erjavec tolče po svoje ,Milojka ne ve kaj mora delati itd...
srecnii
20. 12. 2017 22.56
+4
Jao, kakšne ministre imamo. Kako pa bodo plačeval tisti, ki so brezposelni in ne dobivajo nobene državne pomoči, nimajo dohodkov. Sedaj so plačeval 23 evrov obveznega zavarovanja. Dodatno pa kakor kdo, če ga nisi želel imet, si tvegal in prišparal 29 evrov. Po novem pa bodo brezposelni plačevali 43 evrov obveznega. Če nimajo že tako za kilo kruha, kako bodo zbral še teh dodatnih 20 evrov. Nekdo, bo plačeval zgolj 15 evrov več pa čeprav ma 1500 evrov neto plače. Saj ne veš a bi se smejal al kuga. Pa tole ni več podobno državi.