Slovenija

FOTO: Ministrstvo bo odločilo o izdaji dovoljenja za rejništvo babici velenjskih dečkov

Ljubljana, 11. 04. 2016 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred ministrstvom za delo je približno 200 udeležencev shoda v podporo starim staršem zahtevalo takojšnjo vrnitev dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo. Ministrstvo za delo je po srečanju s pobudnikoma civilne iniciative v podporo starima staršema sporočilo, da bo odločilo o (ne)izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici.

Pred ministrstvom za delo se je zbralo okoli 200 udeležencev shoda v podporo starim staršem odvzetih dečkov. Zahtevali so takojšnjo vrnitev dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo.

Poleg takojšnje vrnitve vnukov starima staršema so udeleženci shoda pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zahtevali tudi odstop vodstva centrov za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec ter socialne inšpekcije zaradi po njihovem mnenju nedopustnih napak v tem odmevnem primeru.

Kot je povedal socialni delavec in svetovalec omenjenih starih staršev Franc Donko, zahtevajo tudi izobraževanje strokovnih delavcev o pomenu starih staršev za družino in vnuke.

Predali peticijo s 3000 podpisi

Popoldne je civilna iniciativa iz lokalnega okolja, v katerem živijo omenjeni stari starši, predsednici komisije DZ za človekove pravice Evi Irgl predala peticijo, pod katero so zbrali okoli 3000 podpisov. Z njo med drugim zahtevajo spremembo zakonodaje, s katero bi starim staršem priznali veljavo v krogu družine, zlasti v takšnih primerih, ko otroci izgubijo starše.

podporniki starih staršev - 1
podporniki starih staršev - 1 FOTO: POP TV

Predstavnika civilne iniciative Andreja Breznika, ki je organiziral današnji shod, je sprejela tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki ji sicer zaradi omenjenega primera preti interpelacija.

Ministrstvo bo odločilo o izdaji dovoljenja za rejništvo babici

Na ministrstvu za delo so se ob robu shoda srečali s pobudnikoma civilne iniciative, ki se je oblikovala v podporo starima staršema. Po srečanju so z ministrstva sporočili, da bodo odločili o (ne)izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo.

Ministrica bi dedka in babico sprejela na človeški pogovor, ker razume njuno stisko

Na ministrstvu so v sporočilu za javnost spomnili, da je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak danes pripravljena sprejeti stara starša dečkov, ki sta bila nameščena v rejništvo, "ker ju spoštuje in razume njuno stisko". "Sprejela bi ju na neuraden, človeški pogovor, saj se na takšnih sestankih ne more pogovarjati o vsebini postopkov," so navedli na ministrstvu.

Ker stara starša nista prišla, je ministrica sprejela pobudnika civilne iniciative, ki sta po udeležbi na shodu pred ministrstvom predstavila zgodbo dedka in babice. Obenem sta predala podpise in peticijo za spremembo družinske zakonodaje, so pojasnili na ministrstvu in zagotovili, da bodo pobudo skrbno proučili.

Hkrati pa opozarjajo, da na ministrstvu že pripravljajo spremembe družinske zakonodaje, ki jih bodo predstavili v prihodnjih tednih.

Po njihovih navedbah bo ministrstvo odločilo o (ne)izdaji oziroma dovoljenja za rejniško dejavnost babici omenjenih dečkov. Odločbo, v kateri bodo navedeni razlogi za odločitev, bo prejela po uradni poti.

'Rejništvo je začasen ukrep'

Na ministrstvu so še spomnili, da sta omenjena otroka v rejniški družini, ter poudarili, da je rejništvo kot oblika socialnega varstva začasen ukrep. "Tako za otroka kot za stare starše bi bilo nujno in najbolje, da do stikov med njimi pride čim prej. Center za socialno delo bo zato deloval v tej smeri, predpogoj pa je normalizacija razmer," so še navedli.

Dodatnih pojasnil zaradi morebitne zlorabe podatkov, dopisov in dokumentov ne morejo posredovati.

Strokovni zagovornik starih staršev Franc Donko je v izjavi novinarjem po shodu pozdravil pobudo civilne iniciative. Po njegovem mnenju so udeleženci shoda pokazali, da sta stara starša omenjenih dečkov dobra človeka in ne predstavljata okoliščin, v katerih otroci ne bi bili varni. Po njegovem prepričanju strokovni delavci v tem primeru niso strokovno opravili svojega dela.

Namen shoda zavzemanje za vrnitev otrok k starima staršema

Na shodu je bilo danes slišati tudi pozive k odstopu ministrice. A Donko zatrjuje, da njihov namen ni bil v tem, pač pa se zavzemajo za vrnitev otrok k starima staršema in za to, da ministrica zadevo vrne v ponovno odločanje.

Tako so udeleženci shoda izrazili tudi nestrinjanje s socialno inšpekcijo in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki sta presodili, da v primeru ni bilo strokovnih napak ali kršenja človekovih pravic.

Po besedah vodje iniciative Andreja Breznika zavračajo tudi "politikantsko in avtoritarno nastopanje ministrice in sodelavcev", ki da njihovo iniciativo označujejo z ulico, s čemer pa po ocenah Breznika sledijo interesom izključevanja kritične javnosti in prikrivanja nestrokovnosti in napak stroke. Zatrdil je, da so civilna iniciativa brez političnih motivov ali političnih povezav.

Tudi Breznik po pogovoru z ministrico, ki je bil po njegovih besedah miren in kulturen, upa, da se bo primer uredil v najkrajšem možnem času. Po njegovih besedah sicer na ministrstvu trdijo, da je bila odločitev strokovnih sodelavcev najboljše, kar so lahko naredili za zaščito in korist otrok.

Breznik je še povedal, da bodo starim staršem še stali ob strani, a civilna iniciativa veliko več kot je naredila s shodom, ne more. Zdaj so po njegovih besedah na vrsti pravne službe in stroka, ki morajo razmere tako urediti, da se podoben primer več ne ponovi.

Shod pred CSD Velenje.
Shod pred CSD Velenje. FOTO: POP TV

Očitno je iz dokumentov jasno, da je bilo rejništvo ustrezna odločitev. Ker gre za osebne podatke, razlogov ne morejo razkriti javnosti.

Shod v podporo starima staršema, ki se ga je udeležilo nekaj deset ljudi, je v sredo potekal tudi pred CSD Velenje. Odločitev centra, da bratca, stara tri in pet let, iz vrtca odpelje v rejniško družino, potem ko sta od umora mame decembra lani živela pri starih starših, je namreč sprožila buren odziv javnosti.

Inšpekcijski nadzor na CSD Velenje je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok. Čeprav so otroka dejansko odpeljali starim staršem, pa je oče edini živi roditelj z roditeljsko pravico in je tudi dal soglasje za oddajo otrok v rejništvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1