Slovenija

Ministrica o pomislekih, da morebitni prvi mož UKC nima izkušenj v zdravstvu: Pomembne so menedžerske kompetence

Ljubljana, 08. 04. 2016 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prepričana, da je svet UKC Ljubljana izbral najboljšega kandidata za generalnega direktorja zavoda. Na pomisleke, da Andraž Kopač nima izkušenj v zdravstvu, ministrica odgovarja, da je to v določenih elementih celo prednost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je novi direktor UKC Ljubljana?
    01:44
    Iz 24UR: Kdo je novi direktor UKC Ljubljana?
  • Iz 24UR: Na čelu UKC Ljubljana Kopač
    03:01
    Iz 24UR: Na čelu UKC Ljubljana Kopač

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je prepričana, da je svet UKC Ljubljana izbral najboljšega kandidata za generalnega direktorja zavoda. Kot je dejala, ima Andraž Kopač njeno podporo.

Ministrica je z izbiro direktorja UKC Ljubljana zadovoljna.
Ministrica je z izbiro direktorja UKC Ljubljana zadovoljna. FOTO: POP TV, Milojka Kolar Celarc

Glede na nekatere pomisleke, da Kopač nima izkušenj v zdravstvu, je ministrica spomnila, da ima UKC Ljubljana strokovnega in poslovnega direktorja ter glavno medicinsko sestro. Zato je po njenem mnenju v določenih elementih celo prednost, če pri izbiri kandidata za generalnega direktorja niso odločilne zgolj izkušnje v zdravstvu. Kot ocenjuje, so pomembne menedžerske kompetence, kompetence vodenja, komuniciranja z ljudmi, pogajanj ter dogovarjanj.

Gantar verjame, da bo Kopač znanje sčasoma pridobil

Po mnenju predsednika odbora DZ za zdravstvo in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja so zagotovo pomembne predvsem izkušnje vodenja, bi pa Kopaču koristilo tudi poznavanje zdravstvenega sistema. Gantar verjame, da bo to znanje pridobil, čeprav bo zagotovo potreboval nekaj časa. Kljub temu upa, da bo Kopač uspešno prestal še zadnji preizkus in bo lahko vodil UKC Ljubljana. Kopača sicer ne pozna, je pojasnil, a po njegovem mnenju za zdaj ni razloga, da bi imel DeSUS pri podpori velike pomisleke, se pa o tem še niso pogovarjali. Prvak DeSUS Karl Erjavec je za STA napovedal, da bodo v DeSUS podprli Kopača, če ga podpira ministrica.

V SMC po besedah poslanca Branka Zormana upajo, da je svet zavoda izbral pravega kandidata, zaupajo pa presoji ministrice, ki podpira Kopača. Zorman je poudaril, da ga ob siceršnji predstavitvi Kopača zanima prav tisto, kar - vsaj javno - ni napovedal. V Kopačevem programu namreč ni zaslediti notranje organizacije UKC in odnosov med zaposlenimi, je za STA pojasnil poslanec in opozoril, da se je v preteklih aferah v UKC izkazalo, da so bili ravno odnosi med zaposlenimi in posameznimi oddelki največji vir težav.

Bolj previdni so v najmanjši koalicijski stranki. Kot je v izjavi novinarjem v DZ povedal vodja poslanske skupine Matjaž Han, trenutno sledijo odločitvi sveta zavoda in Kopaču dajejo podporo, ki pa ni popolnoma gotova. So pa v SD zadovoljni, da je svet UKC odločil in izbral generalnega direktorja, saj zavod že dve leti vodi v. d. direktorja. Kopača sicer po besedah Hana v SD ne poznajo. Glede na to, da je nov obraz in se doslej z zdravstvom ni ukvarjal, je po njegovem mnenju prav, da poslanski skupini in stranki predstavi vizijo vodenja zavoda.

Ob tem je Han izrazil upanje, da je Kopač drugačen od prejšnjega kandidata Andreja Baričiča. Vodjo poslanske skupine SD je sicer zmotilo, kot je pojasnil, da zaposleni v četrtek niso slišali kandidatove predstavitve, je pa potrebno, da se z njimi sreča.

Takšna institucija, kot je UKC, tudi po mnenju Hana pri vodenju potrebuje malo "ekonomske logike". "Ne vem pa, ali bi bilo dobro, da bi bil direktor UKC zdravnik, ali je boljše, da ni v tem lobiju in je ekonomist," je dilemo priznal Han in izrazil upanje, da Kopača ne obvladuje zdravstveni lobi. Prav tako upa, da je svet zavoda preučil kandidatovo preteklo poklicno pot in ga zavestno potrdil. Kopač je namreč med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, med letoma 2010 in 2013 je bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so pojasnili, da bodo izbiro sveta UKC Ljubljana komentirali takrat, ko bo ministrica Kopača predlagala vladi v soglasje.

Kot je znano, je Svet UKC Ljubljana v četrtek za novega generalnega direktorja izbral Andraža Kopača. Podprlo ga je sedem svetnikov, ostali trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
10. 04. 2016 10.34
-1
Mislim, da bi tudi ministrica morala pridobiti nekaj izkušenj. Podpirala je tudi Baričiča, to pove vse o njej.
Solatko
09. 04. 2016 18.07
-1
levaki spet nastavljajo svoje opice...
Transformerji
09. 04. 2016 12.50
+3
Nasvet vsem tistim, ki plačujete prostovoljno zdravstveno zavarovanje - prenehajte s plačili, če niste kakšen kronično bolnik, denar v nogavico, kajti za vas ne bo nikoli zagotovljeno zdravstvo , bodo vse pokradli.
žlikrofi
09. 04. 2016 14.09
+2
ja to straši odsluženi pro stitut že desetletje pa nič od teh strahov sam svoje duše begajo kaj bo haha
LevicaProtiOtrokom
09. 04. 2016 10.55
+2
In kot se sliši, je tudi ta postopek potekal nezakonito :))) Ni kaj, naši levi lopovi so res predvidljivi.
mallonge
09. 04. 2016 11.15
+1
COSMERBA
09. 04. 2016 13.12
+0
Saj so tudi njene sposobnosti vprašljive, zato pa nastavlja nesposobne ljudi
Skunk Works
09. 04. 2016 09.41
+2
jugoslavijo....jugoslavijo.....sedaj samo še od bregane do triglava, od pirana do hodoša , jugoslavijo.....
FesterAdams
09. 04. 2016 10.13
+2
Transformerji
09. 04. 2016 12.36
+1
Roseann, kaj pa pišeš neumnosti - ko smo izgradili najbolj moderno bolnišnico UKC, tudi Tito je bil tam polovico bolnikov pa iz Srbije in Hrvaške - za Slovence ni bilo prostora, razen, če nisi kaj prispeval določenemu zdravniku!
Skunk Works
09. 04. 2016 09.19
+1
Povzemamenega komentatorja od tam. Dragi ajdovski volilci levice, dober tek. Ali če hočete "Nema brašna , nema hleba, glasali ste, tako treba".....Drugič pa malo bolj razmislite, ko boste stali za zaveso pred tistimi velikimi kartonskimi škatlami s slovenskim grbom. Tja se ne meče smeti...........
Skunk Works
09. 04. 2016 09.13
+1
Evo še ena za jugonostalgike:…..delam dan in noč v tovarni, za mašinam sem taglavni, prvega bo nova plača, …..želodec se mi obrača, ….želodec se mi obrača………. Kupil bi si nove čevlje, Alpina Peko, kje si Bata?.....v izložbah vidim nove cene,…. kar slabo mi rata,……..kar slabo mi rata…….Navali narod na gostilne, na zabave sindikata silne, plačilni je dan……….Plačat moram stanovanje, žalostno bo moje stanje……plačat moram še elektriko centralno, sem brez cekina stalno,……..sem brez cekina stalno……….Čaka me namensko varčevanje, posojila, dolgo plačevanje, režem tajnše kose kruha,….po stiskanju se bruha……po stiskanju se bruha………navali narod na gostilne……..itd……..Priporočam vsem jugonostalgikom ogled in poslušanje na youtubu vsaj petkrat na dan, …. da podoživijo čase, ko je bil delavec - ste prebrali...siromak……
resslovenka
09. 04. 2016 09.24
+4
Ojej. Takrat delavcev niso metali na cesto, pa iz stanovaj, pa bi bilo toliko humanitarnih organizacij kot danes, pa gradili smo, to kar je danes pokradeno, pa stanovanj je bilo dovolj in služb tudi. Pa en red je bil, da se nu dalo krast. Molči, ker veš malo ali nič o tistih časih. Reveže in obubožanost je ustvaril sistem po tistih časih...od 1991 dalje. Pa eno spoštovanje so nam privzgojili. Danes je tako....sit lačnemu ne verjame.
Skunk Works
09. 04. 2016 09.30
-1
Malo preveč vem o tistih časih, zato pa nisem nora da bi hotela živeti 10x slabše kot sedaj, res pa je da delam cele dneve.....delam, ne da hodim v službo....na izmišljena delovna mesta...
Skunk Works
09. 04. 2016 09.31
+0
NA jugo način bi lahko sedaj tudi imeli toliko zaposlenih, oziroma jih je že ene 100 k v JS.....
Skunk Works
09. 04. 2016 10.07
+1
Bojan-F
09. 04. 2016 13.45
+3
V socializmu so bili tezki casi ... ni bilo interneta ... mobilne telefonije ... vrst pred Rudecim krizem ...
Skunk Works
09. 04. 2016 09.12
+0
V Mlinotestu dobijo delavke del plačev obliki bonov, ki jih lahko unovčijo, seveda v Mlinotestovih trgovinah (nova 24). Mislim, da se bo ob tem zarosilo marsikatero jugonostalgično oko, saj to je bila pogosta praksa podjetij v osemdesetih letih v bivši jugi......Jugonostalgikom se vedno bolj ispolnjujejo želje.....Po zaostajanju za svetom padanju standarda, padanju relativne vrednosti pokojnin, brezperspektivnosti, idt, slovenija po zaslugi tudi volilcev ,vedno bolj postaja podobna bivši jugi.........
Skunk Works
09. 04. 2016 09.06
-1
Mi pri Emirates bomo tudi vzeli Johna K. v službo da bo "šofiral" onega velikega A-380....JA saj se bo že sproti priučil in dobil iskušnje. Ja, je njegov stric v poslih z našim direktorjem za letalske dele, saj veste.........Zakaj ta zgodba ni resnična? Ker Emirates niso in ne poslujejo v jugobalkanski sloveniji.........Volilci kdaj vas bo srečala pamet?
resslovenka
09. 04. 2016 09.28
-1
Vi ...pri Emirates se držite svojega posla in uživajte sadove.
križnagorc
09. 04. 2016 11.52
-2
Skunk Works
09. 04. 2016 11.54
+1
resslovenka
09. 04. 2016 08.26
+3
Woooow....menedžerske iskušnje so tisto kar štejeji. Bo pridobil izkušnje s tega področja pravi g. Gantar. No ja seveda vsega se da priučiti. Ampak vseeno menim, da za tako odgovorno mesto ne porebujemo vajenca. Posipanje s pepelom v stilu, da je bil to za nekoga pretrd oreh, različni intetesi, ki delujejo v tem sistemu pa premočni so žal resničnost. Ali bo plaval s tokom, ali proti toku. Biti direktor KC ni "part time job". Se ne izide v kolikor vzameš to vlogo resno. Res čudno, toliko direktorjev in v.d.-jev se je že zvrstilo. In evo kje smo. Spet na začetku. Pa ne zadnjič, verjemite mi.
Verbena
08. 04. 2016 21.58
+17
Svet je nastavljen od politike, torej je takoj dvom, da so že oni tolk strokovni, da bi lohka izbrali pravega, dobrega vodjo !!...vse tele besede ljudi, ki so v vladnih strankah so mal za lase privlečene, vklučno z ministričino izjavo...nima izkušenj, verjamem, da se bo hitro naučil, ga povsem podpiram itd...halo!!...pa sej ne bo vodil en pogrebni zavod, al pač..temveč UKC, ki zaposluje več tisoč ljudi, za katerega vemo, da je veliko stvari zelo narobe in sedaj si naj ta, če bo potrjen še od vlade, jemlje še čas , da pridobi izkušnje...sem mislila, da je strokovnjak vodenja, organizacije, predvsem pa človeka, ki zna računat, da ne bi več prihajalo do pregrešno drage nabave posameznih stvari, ki so zunaj popolnoma iste in stanejo veliko manj....se tako ta strokovni svet, kot ministrica sploh zavedajo kaj delajo !!...ali pa gre preprosto za to, da stvari ostanejo kot so, vtečene..seveda na škodo bolnikov, vseh čakajočih na operacije...ker presneto dvomim, da ima tale vlada resne namene karkoli popravit na bolje !!!
rde?kar
08. 04. 2016 21.31
+4
Čevlje bo prodajal pogrebni službi.
piljan
08. 04. 2016 21.34
+0
VSEZNALECno1
08. 04. 2016 21.11
+6
če se ne spoznaš zdravstvo in na korupcijo v zdravstvu je to prednost............za une k korupcijo delajo..............ahahahhahahhahha kira banana od države slovenije, dežele negativne selekcije
Zrkizz
08. 04. 2016 21.07
+4
Tudi mesarji dobro znajo z mesom in nozem, pa upam da se nisem v bolnisnici na kaksnega naletel?
artus
08. 04. 2016 21.06
+10
Moj pomislek, da ministrica nima pojma o zdavstvu. Kje je reforma, gospa ministrica?
križnagorc
09. 04. 2016 08.58
-1
01xxy
08. 04. 2016 20.55
+15
Alpina Žiri je njegova izkaznica.
pepikrlinca
08. 04. 2016 20.46
+6
ja sej najbrž, da v klinični spada šuštar.....
križnagorc
09. 04. 2016 09.01
-1
Skunk Works
08. 04. 2016 20.45
+8
KAj ste spet leve razburili? a ste omenjali izgubo privilegijev na račun delovnih ljudi in delo na prostem trgu, da so tako pobesneli? Saj vendar veste da si privilegijev ne pustijo vzeti, za delo na prostem trgu pa niso sposobni, pocepajo kot muhe....Kaj jih tako strašite.......
srebrnibreg
08. 04. 2016 20.49
-7
Tudi ti mi povej kako je lahko Podobnik postal prvi mož pošte Slovenije? Pa razburjeni ste vi sektaši ne mi, ker mi imamo svoje.
piljan
08. 04. 2016 20.49
-4
Kje pa ti vidiš koga jeznega ,razen vas sekstašev ,seveda.Malo se ti pa že rola ,od tvoje nemoči,a ne da?Ros,daj prej uporabi glavo,če imaš gumb ON.
Jožajoža
08. 04. 2016 20.32
+3
za desničarje bo dober. bo za njih dalje kradel. ta ni naš, ta se je je šolal v novi sloveniji, temu so že bili mentorji mrhovinarji
johanca123
08. 04. 2016 19.49
+2
Če enkrat narediš strojni faks narediš še magisterij iz strojništva in ne delaš vmes neke brezvezne organizacije dela. Če pa imaš strojno tehnično in če si komaj zlezel pa res greš na organizacijo dela in če maš srečo te vzamejo za plačilo k Mramorju na EF in tam narediš magisterij. Preprosto, če si tehnik si navajen delat in lahko napišeš kaj svojega, če si pa komolčar pač narediš nek družboslovni faks in prepisuješ od drugih! Beda od kadra ki so ga izbrali!