Slovenija

Ministrica na čelu UKC pričakuje dobrega menedžerja. UKC: Izguba ni le posledica Vrhunčevega mandata

Ljubljana, 27. 02. 2015 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za zdravje na čelu UKC Ljubljana pričakuje kompetentnega, strokovnega in odgovornega menedžerja, ki bo bolnišnico vodil tako da bo poslovala pozitivno. V UKC pa pojasnjujejo, da njihova izguba ni le posledica Vrhunčevega mandata.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc na čelu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pričakuje kompetentnega, strokovnega in odgovornega menedžerja, ki bo bolnišnico vodil tako, da bo poslovala pozitivno.

Simon Vrhunec
Simon Vrhunec FOTO: Miro Majcen

Glavni očitek v. d. direktorja Simonu Vrhuncu je bil namreč poleg slabe organizacije dela tudi visoka komulativna izguba. Vrhunec bi kot generalni direktor ene največjih organizacij v državi, s 7600 zaposlenimi in več kot 420 milijoni evrov letnega prometa, moral izvesti vse notranje organizacijske in druge ukrepe, ki jih dober menedžer naredi, da v takih primerih, kot je bil izredni naval obolelih z gripo, ne bi prihajalo do kratkih stikov in preobremenitve osebja, je ob robu nacionalne konference za redke bolezni na Brdu pri Kranju poudarila ministrica.

To je bil en izmed ključnih razlogov, zakaj vlada v četrtek ni dala soglasja k ponovnemu imenovanju Vrhunca za generalnega direktorja UKC Ljubljana. Kot drugi razlog je ministrica navedla, da si je v preteklih letih UKC Ljubljana nabral kar nekaj akumulirane izgube, ter da zamuja s plačili dobaviteljem.

Prepričana je, da se bolnišnice da voditi tako, da poslujejo pozitivno. "Dobri menedžerji to poznajo in vedo, kako je to treba narediti," je dejala ministrica, ki takega menedžerja pričakuje tudi na čelu ljubljanskega UKC. "Zagovarjam namreč, da morajo biti menedžerji v bolnišnicah kompetentni, zelo strokovni in odgovorni ljudje," je poudarila.

UKC: Izguba ni le posledica Vrhunčevega mandata

Vendar pa v bolnišnici odgovarjajo, da je UKC Ljubljana pozitivno posloval le v letu 2008, kumulativna izguba pa po njihovem ni le posledica Vrhunčevega mandata, pač pa posledica zadnjih 20 let. 

Nad izjavo o pričakovanjih ministrice so zaskrbljeni. Razlogi za ali proti soglasju k imenovanju generalnega direktorja morajo namreč po njihovem prepričanju temeljiti na relevantnih podatkih. Ocena ministrstva, da so slabo finančno stanje in velike zamude pri plačevanju obveznosti posledica neizvedenih ustreznih finančnih ukrepov, je nekorektna, menijo v UKC Ljubljana.

Kot navajajo, sta politika in javnost vedno pričakovali, da bo UKC Ljubljana zdravil vse bolnike, ki potrkajo na njihova vrata in tudi tako skrajševal čakalne dobe. Izguba UKC prihaja ravno s tega naslova, saj že leta obravnavajo več bolnikov, kot jih plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Če bi ministrstvo za zdravje odločilo, da mora ZZZS plačati vse bolnike, ki jih obravnavajo v UKC Ljubljana, pa bi poslovali pozitivno, so zatrdili.

Sicer pa je bilo ministrstvo o ukrepih, namenjenih racionalizaciji delovnih procesov, sproti seznanjeno. Ravno z učinkovito organizacijo je UKC uspel zmanjšati stroške, zlasti stroške za plače rednega dela. Brez upoštevanja stroškov odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij so se samo v letu 2014 realizirani stroški dela zaposlenih zmanjšali za 4,248 milijona evrov, še poudarjajo v UKC.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vasvi
28. 02. 2015 00.05
+3
Kdaj bo kateri minister upal povedati resnico?
vasvi
28. 02. 2015 00.06
+0
wolfterier
02. 03. 2015 15.53
+1
Ukiniti bi morali mandat Dr.Zemljarića,nje...potem bo vse cenejše!
wolfterier
02. 03. 2015 15.53
Mali medo
27. 02. 2015 18.25
+1
dober mu jih karli spušća