Slovenija

VIDEO: Cerar po aferi Markeževe ne vidi ne na ministrskem ne na poslanskem stolčku

Ljubljana, 01. 04. 2015 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela in Urša Zupan/STA/M.K./N.Š./S.P./24UR
Komentarji
2082

Ministrica Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, premierju Miru Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel. Antiplagiatorski program je namreč ugotovil, da se njena celotna magistrska naloga v 37 odstotkih prekriva z diplomsko nekoga drugega, ki ni nikjer citirana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrico odnesla afera s prepisovanjem
    01:13
    Iz SVETA: Ministrico odnesla afera s prepisovanjem
  • Iz SVETA: Na fakulteti bodo magistrsko nalogo natančno pregledali
    00:58
    Iz SVETA: Na fakulteti bodo magistrsko nalogo natančno pregledali
  • Primerjava med nalogama
    00:47
    Primerjava med nalogama
  • Iz SVETA: V enem dnevu bosta šla dva ministra
    00:41
    Iz SVETA: V enem dnevu bosta šla dva ministra
  • Iz 24UR: Klavdija Markež odstopila
    00:49
    Iz 24UR: Klavdija Markež odstopila
  • Iz 24UR: Kaj odstop Markeževe pomeni za koalicijo?
    03:39
    Iz 24UR: Kaj odstop Markeževe pomeni za koalicijo?
  • Iz 24UR: Markeževi grozi odvzem naziva magistra
    02:42
    Iz 24UR: Markeževi grozi odvzem naziva magistra
  • Iz 24UR: Cerar ob ministrico po le nekaj dneh
    01:42
    Iz 24UR: Cerar ob ministrico po le nekaj dneh
Cerar meni, da je bil odstop edina možnost.
Cerar meni, da je bil odstop edina možnost. FOTO: Miro Majcen

Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, premierju Miru Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel. DZ je Markeževo za ministrico potrdil v petek, posle pa je prevzela v ponedeljek.

Markeževa je v kratki izjavi novinarjem povedala, da je odstop ponudila, saj se "glede na situacijo zaveda odgovornosti". Na vprašanje, ali odhaja nazaj med poslance, pa je odgovorila, da bo te odločitve sprejemala pozneje. Na druga vprašanja ni odgovarjala.

Premier Miro Cerar ocenjuje, da je bil odstop ministrice edina možnost, njeno ravnanje pa nedopustno. Cerar, ki je tudi predsednik SMC, je ob tem dejal, da Markeževa skoraj zagotovo ne bo mogla ostati v poslanski skupini SMC.

"Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku," je dejal premier.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Markeževa razmislila o tem, ali bo lahko še opravljala funkcijo poslanke. "To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče," je zatrdil Cerar in dodal, da je obstanek Markeževe na poslanskem stolčku odvisen od njene presoje.

Markeževa se bo tako uvrstila med rekorderje z najkrajšim ministrskim stažem. Le nekaj dni nazaj je na mestu ministrice za izobraževanje namreč nadomestila Stanko Setnikar Cankar. Njo je odneslo razkritje visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti.

Dekana kranjske Fakultete za državne in evropske študije Mateja Avblja so včeraj obvestili o domnevnem plagiatorstvu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež. Vodja knjižnice je na predlog Markeževe opravila pregled njene magistrske naloge z antiplagiatorskim programom, ki je ugotovil precejšnje ujemanje z diplomsko nalogo Jerneja Ladinka, ki je leta 2002 diplomiral na Ekonomski fakulteti. Program je ugotovil, da se celotna magistrska naloga v 37 odstotkih prekriva z diplomsko, ki ni nikjer citirana.

Ministrica Klavdija Markež naj bi magistrirala s plagiatom.
Ministrica Klavdija Markež naj bi magistrirala s plagiatom. FOTO: Miro Majcen
Jernej Ladinik je leta 2002 napisal diplomsko nalogo z naslovom Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije. Klavdija Markež je tri leta pozneje pridobila magistrski naziv z nalogo "Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije Spodnje Podravje".

Avbelj je zaradi suma plagiatorstva podal predlog za začetek postopka za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva. Senat bo jutri na seji preveril, ali so pogoji za začetek postopka. Nato se bo oblikovala tričlanska komisija, ki bo vsebinsko preverila sporno nalogo, medtem bo lahko Markeževa tudi podala svoje pripombe. Po prejemu vsebinskega poročila komisije bo senat odločil o morebitnem odvzemu naziva.

Markeževa je pridobila naziv magistra leta 2005, ko še ni bilo antiplagiatorskih programov, tako da njen mentor Miha Pogačnik ni mogel vedeti za domnevni prepis, je poudaril Avbelj. Prepis naj bi bil iz diplomske naloge iz leta 2002, ki takrat po Avbljevem vedenju še ni bila javno dostopna. V preteklosti ni bilo tovrstnih pregledov, ker ni bilo programov, vsaj zadnja dve, tri leta pa vsako nalogo pregledajo pred zagovorom.

Magistrske naloge na fakulteti trenutno nimajo. Knjižničarka je namreč sporni izvod na prošnjo poslala v medknjižnično izposojo, vendar so jo zdaj zahtevali nazaj, da bodo imeli izvod pri sebi in bodo lahko vodili postopek. Novinarji Demokracije so jo pridobili in ugotovili, da so prepisane cele strani in poglavja.

Primerjava med nalogama
Primerjava med nalogama FOTO: 24ur.com

Diplomska naloga Ladinka je dostopna na spletu.

Markeževa sicer prihaja iz vrst SMC, kjer so obljubljali visoke etične standarde. Po odstopu se lahko Markeževa vrne v državni zbor, lahko pa se tudi odpove poslanski funkciji. Markeževa tudi ni edina domnevna plagiatorka med politiki. Preverite, katerim slovenskim politikom so očitali prepisovanje pri diplomskih delih ali magistrskih nalogah.

Plagiat Markeževe nova težava za Cerarja

Čeprav v SMC pravijo, da Markeževa, če ji bo plagiatorstvo dokazano, v njihove vrste ne bo več sodila, je k temu, da se poslovi še iz parlamenta je sicer ne more prisiliti nihče, saj so ji poslanski mandat podelili volivci.

Če bi jo v SMC izrinili iz svojih vrst, ima Markeževa še vedno možnost, da izstopi samo iz stranke in poslanske skupine ter ostane nepovezana, samostojna poslanka. Podobno kot se je pred leti s ponarejenim srednješolskim spričevalom oklepal poslanskega stola Desusov Ivan Simčič. In če se Markeževa odloči podobno, lahko usodno vpliva na zapletena koalicijska razmerja. Namreč, če SD izstopi iz vlade, Markeževa pa ne zapusti parlamenta, kvečjemu poslansko skupino, Cerar več ne bo imel zagotovljene večine, torej 46 poslanskih glasov, temveč le 45. V tem primeru si Cerar izstopa SD iz vlade več ne bi mogel privoščiti.
 

Primerjava med nalogama
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2082)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
02. 04. 2015 09.20
+3
ČAS JE ZA ULICO.DRUGAČE SE NEPOŠTENOSTI V NAŠI POLITIKI NEBO DALO IZKORENINITI!!!!!!
korintos23
02. 04. 2015 09.34
+3
Malo še počakaj, danes je bil mraz, pojdi malo ven! Junija in julija se to dela.
Timy15
02. 04. 2015 09.19
+3
Veliko plagiatov imamo na tako visokih poližajih,potem pa ni čudno kje je Slovenija in njeno gospodarstvo.Takim bi morali najmanj odvzet diplome.
opazovalec_
02. 04. 2015 08.28
+6
Bo šla dotična gospa sedaj v zapor? Za prirejanje izpitov na fakulteti je zagrožena kazen 2 leti zapora. Tu pa ne gre le za en izpit, pač pa za naziv in položaje v raznih službah na račun plagiata!
korintos23
02. 04. 2015 08.35
-2
Thruma
02. 04. 2015 08.55
+1
Kakšen zapor?Plačo ji bodo za 5 eur znižali
Thruma
02. 04. 2015 08.57
+1
Potem jo bo pa svetovalec Marotovega svetovalca honorarno zaposlil. PA bo.
Duhec003
02. 04. 2015 08.20
+4
A kaj razmišljate o času, ko bo vse prodano za drobiž in, ko nova zadolževanja ne bojo več možna, ker pač gnilega kapitalista, ki bi na mizo vrgu milijarde, ne bo.... če ste že hotl nove obraze, novo stranko.... SMC to lih ni.... je nova.... brez programa in z liderjem, ki ga vozjo kt cucka.... pa zapomnte si njegovo izjavo, da je kriza v vaših glavah.... pomen, da zanj sploh ne obstaja.
Duhec003
02. 04. 2015 08.38
-1
Zanimivo pr celotni zadevi pa je, da so se šele zdej začel ukvarjat s to prodajo.... ker tle bo šlo za drugi največji rop.... prvi so ble banke. Desnica je bla na oblasti ca. 5 let, vse ostalo pa l evaki.... ki so prešli iz sistema, ki je bil njihov.... so mel podlago.... in pol ste prepričani v zgodbico, da so v teh petih letih.... uspel nardit mrežo, ki zagotavlja zmage za izbrane in bedo za večino.... za neki takega morš met znanje, karakter (neusmiljenost, egoizem) in čas.... desetletje, dva, tri.... in, če bi desnici ratal nemogoče.... bi zdej bli enakovredn nasprotnik.... pa jim ni a ne, so skor brez moči.... in, če se upošteva dejstvo, da je situacija iz leta v leto slabša.... kdo jo pa povzroča??? Tisti, ki lohk.... ste izvolil njihove lutke.... prej pa tud njih osebno, sam pravilo je.... ko začne goret al pa, ko to ni več potrebno, so narjeni temelji, se umakneš.... pošlješ nekoga drugega, ki se zaveda al pa tud ne.... po pristopu, načinu dela.... bi lohk ugotovil.... kdo sploh vodi Slo??? Tile, ki so v medijih je ne....
kameltrajbar
02. 04. 2015 09.17
+2
..ne glumi...90% kreditov in tajkunov je rejeno v času desnih vlad...številke in datumi nikoli ne lažejo.....)
B?AN
02. 04. 2015 10.15
+2
Daj si znak od zastave in ne od MB ,ti zagovornik levih lopovov in njihovih dedičev.
Viejo cabron
02. 04. 2015 08.20
-1
Je pa gospa hitro odstopila, če se spomnite kako so drugi pred kamerami "flancali in nakladali" o svoji pridobljeni izobrazbi! To kaj pa se bo zgodilo z Magisterijem gospe Markež pozneje pa je že druga zgodba. Ženska je v trenutku sprejela pravilno odločitev in to so standardi katere zagovarja gospod Cerar. V kolikor pa bi vsi vrhovni politiki imeli že od nastanka suverene Slovenije takšna merila, se marsikatera negativna zgodba; tudi tajkunske, v Sloveniji ne bi zgodila. Pa nisem Cerarjev odvetnik, ampak gospod poizkuša "zakoličiti" standarde kateri bi naj veljali za vse politične opcije v naprej!
Levji
02. 04. 2015 08.16
+4
Pa dobro jutro in lep dan želim vsem poštenim slovenkam in slovencem.
Viejo cabron
02. 04. 2015 08.12
+1
Pred leti smo "ukinili" natakarje, trgovce,......in danes ti lahko streže v bifejih, kavarnah, trgovinah študent, ki ima 5 minut časa in nima pojma o tem kaj ponuja ali prodaja. Na drugi strani pa smo si ustvarili elito "akademikov" , ki so si pridobili svoje diplome po sistemu "hitri tečaj in prepis". In ta elita se je začela združevati po strankarski pripadnosti in ustvarjati okoli sebe zid pomembnosti za našo družbo. V javni upravi smo za delovna mesta dvignili prag zahtevnosti izobrazbe za posamezno delovno mesto najmanj za eno stopnjo in tudi tako ustvarili "kasto" ob tem pa so problemi navadnega človeka ostali enaki in ta "kasta" z dodatnim izobraževanjem ni pridobila dodatnih sposobnosti za reševanje problemov navadnega občana (Centri za socialno delo, Zavodi za zaposlovanje, Občinske uprave,....), saj so ostali nerešeni problemi na enakem nivoju ali drugače povedano navaden občan bi si moral po tej logiki sam pridobiti višjo izobrazbo, da bi lahko komuniciral z bolj izobraženim uradnikom!! Zahtevnost po višji izobraženosti pa so dvignili zaradi tega, ker ne vejo kam z novim mladim in šolanim kadrom in so začeli vršiti pritisk na starejše generacije nad 50 let starosti in zahtevati od njih dodatno stopnjo šolanja. Skratka sistem je zabluzeni!
devede
02. 04. 2015 08.11
+1
Uff,dobro izgleda!Ni cudno,da je onemu politiku zmešala glavo.
Sovražim24ur3
02. 04. 2015 08.30
-6
funi
02. 04. 2015 08.10
+2
Nismo je izvolili v parlamentu je v paketu apostolov z svojim vodjo. laž je neumrljiva duša levice-
Duhec003
02. 04. 2015 08.03
+0
Jah no..... bo pa nepovezana poslanka..... sej ste jo izvolil.
tata_mata
02. 04. 2015 07.59
+2
In s kakšno lahkotnostjo nastopajo pred kamero... Dobro ste volili, dobro...
Duhec003
02. 04. 2015 08.10
-3
Zelo dobro.... odlično.... vse se premika na bolš.
tomoslaura
02. 04. 2015 07.54
-4
Koliko dobiš za magisterij!? Vem da je Marinič dobil pogojno za izpit iz nemškega jezika in še to za kar nekaj let nazaja. Zanimivi so ti profesorji kako imajo dober spomin....za druge, zase se ne spomnijo za dva dni nazaj!
DuhSaSjekirom
02. 04. 2015 07.49
-2
Kar se mene tice je Cerar objektivno odgovoren. A se kandidata za sluzbo ne preveri? Po vseh aferah s plagiati niso sli preverjat magistrske naloge in diplomske pri takrat bodoci ministrici. Sam sem domneval da take stvari preverijo...sej samo zalaufas program in se preveri.
dajno
02. 04. 2015 07.48
+5
Kako bo odgovarjala? Na ta račun je vsa leta imela višjo plačo, verjetno je na ta račun tudi dobila mesto direktorice, verjetno je na ta račun tudi dobila glasove za poslanko...torej... SANKCIJE?
laznivec
02. 04. 2015 07.42
+4
LOPOVI! KRIMINALCI! VSI PO VRSTI, LEVI IN DESNI:::
BULDOH
02. 04. 2015 07.52
-2
TheMafiaDon
02. 04. 2015 07.42
-1
Cmerar ima pa zadnje meseca polne roke dela s kadrovanjem...a je sploh kakšen pismen politik pri nas?
morituri
02. 04. 2015 07.41
+0
Cerarjeva dvojna merila: Markeževa-Klemenčič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
caspera1
02. 04. 2015 07.40
-2
Jaz ne razumem, da zdaj, ko vsi obsedeno iščejo vsako hibo, se gre sploh izpostavljat in sprejemat tako funkcijo. Ne vem, a imajo tako slab spomin, da se ne spomnijo, da so vse preplonkali ali so tako zaverovani vase.
dajno
02. 04. 2015 07.45
-1
Pohlepna je! Bi vedeli domačini veliko povedat... Naj 24 ur gre malo na Ptuj...
gormiti
02. 04. 2015 07.38
-2
Sramota, in to se konstantno pojavlja to plagiatorstvo.
caspera1
02. 04. 2015 07.42
-1
Oh, kaj pa misliš, da je večina diplom? Eno samo plonkanje ali obračanje stavkov..... v glavnem pri tistih, ki so sedaj najbolj glasni. Zadnja leta pa verjamem, da malo bolj kontrolirajo.
GEneRaL00001117
02. 04. 2015 07.21
-2
C bi jzt bil na unmu letalu se ne bi dru a moj bog....pac pa o moj dnar