Slovenija

O pokojninah dokončno v torek

Ljubljana, 26. 09. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladni delovni posvet o proračunu se je končal brez dogovora. Rešitve glede zamrznitve pokojnin še iščejo. To vprašanje bo tako ostalo odprto do torka. Desus v primeru zamrznitve ne bo podprl proračuna, še napoveduje Erjavec.

Delovni posvet vlade o pripravi predloga državnega proračuna za leti 2010 in 2011 se je danes končal brez končnega dogovora. Vprašanje zamrznitve pokojnin tako ostaja odprto do torka, ko je predvidena seja vlade, ureditev plač v javnem sektorju pa bo znana po ponedeljkovih pogajanjih. Premier Borut Pahor po posvetu ni dajal izjav.

Predsednik DeSUS in minister za okolje in prostor Karl Erjavec je po današnjem posvetu optimističen. "V torek bo verjetno proračunska seja vlade in tam bo verjetno prišlo do končnega dogovora. Težko napovedujem, kakšen bo, smo pa v DeSUS proti zamrznitvi pokojnin. Rešitve se iščejo," je dejal novinarjem.

Do končnega dogovora bo po Erjavčevih besedah verjetno prišlo v torek, na proračunski seji vlade.
Do končnega dogovora bo po Erjavčevih besedah verjetno prišlo v torek, na proračunski seji vlade. FOTO: Dare Čekeliš

Po Erjavčevih besedah danes niso ničesar dorekli, saj je šlo za vladni posvet. "Na kaj bomo pristali, bomo videli v torek," je povedal, ni pa želel napovedati, ali bo DeSUS pristal na delno usklajevanje pokojnin z rastjo plač. "Če bodo pokojnine zamrznjene, poslanci DeSUS ne bodo glasovali za proračun. O morebitnem delnem usklajevanju bomo odločali v torek na seji vlade," je pojasnil.

Erjavec je sicer pred začetkom današnjega posveta poudaril, da bo stranka brezkompromisno vztrajala pri nasprotovanju zamrznitvi pokojnin in v primeru neuskladitve ne bo podprla proračuna. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa je med posvetom novinarjem dejal, da je DeSUS pripravljen pristati na dogovor o delnem usklajevanju pokojnin z rastjo plač.

Križanič redkobeseden

Križanič pravi, da usklajevanja z Desusom upešno tečejo..
Križanič pravi, da usklajevanja z Desusom upešno tečejo.. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za finance Franc Križanič je bil po posvetu redkobeseden. Povedal je zgolj, da usklajevanja z DeSUS glede pokojnin uspešno tečejo.

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je povedala, da je gradivo, ki jih je vlada danes obravnavala na delovnem posvetu, enako tistemu, ki je bilo dogovorjeno na proračunskem posvetu na Brdu pri Kranju. "Z izhodišči smo na ministrstvu zadovoljni," je poudarila.

V zvezi z zahtevami DeSUS je Kresalova dejala, da je bila ena od možnih rešitev tudi nižanje proračunskih sredstev po posameznih resorjih, a so po tehtnem premisleku ugotovili, da to ni smiselno, saj bi taka rešitev okrnila določene razvojne projekte. "Ministrstvo za finance je našlo drugačno rešitev," je zatrdila.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred ponedeljkovim pogajanjem s sindikati javnega sektorja povedala, da zvišanja plač, kot izhaja iz plačne reforme iz leta 2008, v popolnoma spremenjenih makroekonomskih razmerah v letu 2010 ne bo mogoče izvesti. Poudarila je, da javnim uslužbencem ničesar ne jemljejo, vlada zgolj želi, da ima odprava plačnih nesorazmerij v letu 2010 drugačno dinamiko.

Morebiten sprejem interventnega zakona glede odprave plačnih nesorazmerij po besedah Pavlinič Krebsove ni tako enostaven, saj bi lahko tak zakon učinkoval zgolj za kakšno leto dni. Nato pa bi odprava plačnih nesorazmerij, kot je predvidena v reformi iz leta 2008, v letu 2011 znova zaživela s polno dinamiko.

Golobič: Desus ne grozi z blokado

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je povedal, da bo šele po ponedeljkovih pogajanjih s sindikati javnega sektorja mogoče videti, kako bodo na koncu zaprli proračunsko konstrukcijo. V zvezi s pokojninami pa je zatrdil, da DeSUS ne grozi z blokado, saj naj bi se razumevanje po potrebi kompromisnega dogovora povečevalo.

Po Golobičevih besedah Desus ne grozi z blokado.
Po Golobičevih besedah Desus ne grozi z blokado. FOTO:

Dogovor glede proračuna bo po Golobičevih besedah znan v torek. "O kakšnem kompromisu govorimo, pa bodo pokazala pogajanja," je poudaril in dodal, da mora biti kompromis tudi javnofinančno vzdržen.

V torek naj bi torej bila proračunska seja vlade; že v sredo se namreč izteče rok, do katerega mora vlada proračunske dokumente poslati v obravnavo v DZ.

Vlada sicer tokrat proračun pripravlja na drugačen način kot doslej. Proračunska sredstva po novem ne bodo več razdeljena po posameznih ministrstvih temveč na 16 razvojnih politik. Proračunski primanjkljaj naj bi prihodnje leto znašal 4,8 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2011 pa 3,5 odstotka.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
29. 09. 2009 18.40
A je res Pahor tako neumen,neumen on njegova vlada,pa se bahariči,a pa ja ima menda oči,ali se samo gleda v ogledalo.
Tonček Balonček
27. 09. 2009 17.29
Če bi Pajtleblanka imela kakšno besedo, bi meni gotovo vzela pravico do penzije ali pa me celo izbrisala iz registra prebivalcev. Očitno nima pojma, k čemu s eje Slovenija obvezala z ustavno listino, ampak je očitno totalno zaslepljena in ima oprano možgansko sivino! Vewrejtno je upokojena invalidsko, diagnoza pa jer seveda skrivnost, čeprav je več kot očitna!
Buena Vita
27. 09. 2009 16.45
VSI SLOVENSKI OFICIRJI IMAJO PENZIJE,TO SLOVENSKE--CELO DODATKE JIM JE TA VLADA DALA,NAVKLJUB NASPROTOVANJU OPOZICIJE IN TUDI DOBRŠNEGA DELA KOALICIJE--ZATO NE GOFLJAJ IN NE LAŽI SRBSKI PREDSEDNIK BI RAD IZSILIL NJIHOVIM VOJAKOM PENZIJE,NE SLOVENCEM
Buena Vita
27. 09. 2009 16.41
NO,MISLIM DA IMAM ŠE V REZERVI
Buena Vita
27. 09. 2009 16.41
TI SI TONČEK TELE,IN TO NA MLAHAVIH NOGAH VOJSKA JE BILA JUGO-IN VSAKA REPUBLIKA PREVZAME ODGOVORNOST ZA SVOJE DRŽAVLJANE ZDEJ VEM,TI SI EDEN OD PREBRISANCEV,,ZATO TIOLIKO LAJEŠ IN SERJEŠ PO SLOVENIJI TI TESLO BI DAL SLOVENIJI NAJ HRANI VSO JUGO SOLDATESKO,K TEMU PA JE TA SOLDATESKA NAREDILA TOLIKOM ŠKODE SLOVENIJI DA SE ŠE KRISTUŠ ZJOČE SE TI TESLO VPRAŠAŠ ALI IMAJO SLOVENCI PO SVETU NJIHOVE PENZIJE,KJERKOLI SO ŽE,ČEPRAV SO BILI V SLOVENIJI DELOVNO AKTIVNI, DEJ SE POKRIJ PO GLAVI IN MOLČI,SEME NIČEVOSTI
titovka
27. 09. 2009 15.52
ERJAVEC, VSAJ ENKRAT BODI POKONČEN IN NE ODSTOPI OD SVOJIH BESED!!!!!!!!
Tonček Balonček
27. 09. 2009 11.48
Po koncu delovne sposobnosti bi bilo treba te metati v kakšne fojbe ali pa ustanoviti neka nedelovna taborišča, ki bi jih oskrbovala Karitas in RK! Gre za velik strošek, ki omejuje reprodukcijo, denar je potrebno investirati in oplajati za drugačne izdelke kot so plenice, masažne naprave it., sploh pa ti ljudje ne ustvarjajo več nove vrednosti! Problem je le v tem, da več kot bodo mladi imeli notrok, več bo čez dobrega po stoletja upokojencev oziroma starih ljudi brez dohodkov, 100.000 brezposelnih pomeni tudi 100.000 prispewvkov mesečno v pokojninsko blagajno manj, posledično pa socialne podpore, varstvene dodatke, zdravstvo jim financirajo zaposleni itd.
yeyo.white
27. 09. 2009 10.58
jst sm za brez pokojnin. delat do konca zivljenja, ne pa da potem lenobo pasejo in cuzajo denar...
Tonček Balonček
27. 09. 2009 09.09
Pajtlerblanka, država nima nobene pravice nikomur odvzeti tisto, kar mu pripada po zakonih, ki jih je sama ustvarila. V nasprotnem primeru podpira diskriminacijo in taji lastna pravila o spoštovanju človekovih pravicah, kot tudi zakone in mednarodne pogodbe, skratka s tem izgublja svojo verodostojnost tako doma, kot v svetu. Nekdanji častniki JLA so pošteno opravljali svojo vojaško dolžnost v času službovanja vojske v Sloveniji. Plačevali so prispevke v skupno pokojninsko blagajno, tako kot vsi ostali, zato jim pokojnina pripada! Ti oficirji so manjšina, ki nikoli ni bila kazensko preganjena ali kaznovana, poleg tega so se upokojili na lastno zahtevo! Povrhu tega so vsi upokojeni častniki državljani republike Slovenije, torej se tudi njih tičejo vsa pravila, ki naj bi bila po zakonu enaka za vse. Nikoli zagrešili nobenega zločina, saj niso bili nikoli pravnomočno kaznovani! Naj z njimi država ravna tako kot leta 48 z inforbirojevci ali z domobranci? Morda bi s ešli pa akr zunajsodne poboje, fojbe?!
Buena Vita
27. 09. 2009 01.49
BREZ KOMENTARJA
Buena Vita
27. 09. 2009 01.48
JA BUTASTI VAJGEL JE OBLJUBLJAL,IN TA TEDEN PRIDE SRBSKI PREDSEDNIK PODPISAT SPORAZUM IN SEVEDA BO PAHOR PODPISAL OKUPATORSKIM OFICIRJEM VELIKE PENZIJE,KER BOJDA DA SO SLUŽILI V SLOVENIJI.
Tonček Balonček
26. 09. 2009 22.51
RADO62, iz kjakšnih razlogov je bil pa DESUS v prejšnji vladi? Menda ja ne zato, ker je bil Erjavec sanjski minister za obrambo!?
stojan1111111
26. 09. 2009 22.40
problem v Sloveniji je kriza?? ZAKAJ je prišla ?? KAKO je rešiti??MENIM DA PRAVILNA IN POŠTENA PASPODJELA MATERIJALNIH DOBRIN (PLAČA, POKOJNINA IN SOCIJALNIH TRANSVERA) SVAKO KRIZO REŠI?? Će vlada rešuje samo problem pokojnin je isto kao da gasilci gasio gozd samo sa ene strani a on gori sa tri strani. GOZD JE DRŽAVA A PLAČE, POKOJNINE IN SOCIJALNI TRANSVERI SO OGANJ V GOZDU. KRIZA JE PRIŠLA ZARADI NEPRAVILNE IN NELJUDSKE RASPODJELE MATERIJALNIH DOBRIN?? REŠI SE POŠTENOM RASPODJELOM MATERIJALNIH DOBRIN?? KAKŠNA JE PRAVILNA RASPODJELA MATERIJALNIH DOBRIN??? PLAČE V JAVNEM SEKTORJU ZA VREME KRIZE OD 700 DO 3000 EVRIV, Snežilka 700 evrov presednik države in presednik vlade 3000 evrov. poslanci od 2000 do 2400 evrov, zdravniki in sodniki od 1600 do 2000 evrov za čas krize??? Kriza bo do približno 2013 leta???Pokojnine bi imeli svi enako ne glede na leta delovne dobe??? svi od 500 do 700 evrov ne glede a si delal 10 let 20 let 30 let ali 40 let (ali toliko da normalno preživio čas krize). Socijalni transveri toliko da ćlovek dostojno preživi čas krize???
12345s
26. 09. 2009 20.01
ZANIČ CITROENI !!!
RADO62
26. 09. 2009 19.56
V primeru, da desus utreže Pahorju potem se lahk poslovi od parlamenta.... Tam so točno iz določenega razloga in to so pokojnine, sicer desusa ne bi volil nobeden.... heh
hotchilipoper
26. 09. 2009 19.40
Vlaku so odpovedale bremze-adijooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo... .
laufer
26. 09. 2009 19.33
Neučinkovita gospodarska obramba vlade pred recesijo gospodarstva, zapravljanje javnega denarja za državni sektor, rast plač v javnem sektorju, padec BDP nad načrtovanim, proračunska luknja itd. so atributi, ki Slovenijo peljejo v finančno katastrofo. Pokojnine tukaj nimajo prav nič, saj se pokrivajo iz gospodarstva, od koder vlada jemlje tudi denar za socialne transfere. Kje je pamet te vlade, da ne odstopi, ko očitno vidi, da ne zmore utrditi položaja slovesnkega gospodarstva, ki je temelj polnjeju proračuna?! Zelenci, izhajajoči iz politike, ne znajo in ne bodo zmogli ukrotiti za Slovenijo vedno bolj uničujoče recesije , ker ne vedo, kje bika zgrabiti za roge! Obstaja nekaj znastvenikov, ki bi znalo potegniti prave poteze, vendar niso v špilu! Žal!
De_mark
26. 09. 2009 19.09
Vse skupaj je samo larifali....Poslanci bodo tak naredili v svojo prid....
terratom
26. 09. 2009 19.05
nima smisla se sedaj spravljati na upokojence in njim zamrzovati pokojnine. največji problem so zelooo previske plače v javnem sektorju. ti ljudje se sploh ne zavedajo kako stanje je v realnem gospodarstvu. obnašajo se, kot da kriza za njih ne obstaja. sindikati javnega sektorja mi gredo pošteno na živce, predvsem z nenehnim govorjenjem, da bo trpela kvaliteta in kakovost dela. pa kaj še.!! mi ki delamo v realnem sektorju moramo še več in bolj kvalitetno delati, kljub temu da nam nižajo plače, samo zato ker moramo nek produkt prodati. nam nihče ne plača za afne guncat, kot se to grejo v javnem sektorju.
Jožajoža
26. 09. 2009 18.55
slovenijo ne bo pokopala vlada , ampak upokojenci.