Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Razsodba arbitražnega sodišča je zmaga mednarodnega prava.' Nekateri politiki se sprašujejo o 'stiku'

Ljubljana, 29. 06. 2017 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Premier Miro Cerar je poudaril, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi. Zavzel se bo, da jo "enotno sprejmemo", čeprav se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila uresničena. Predsednik Borut Pahor je dejal, da arbitraža se je izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar že govoril s Plenkovićem
    10:44
    Iz 24UR: Cerar že govoril s Plenkovićem
  • Iz 24UR: Erjavec zadovoljen, čeprav ne v celoti
    06:10
    Iz 24UR: Erjavec zadovoljen, čeprav ne v celoti
  • Iz 24UR: Erjavec o morebitnih incidentih
    06:12
    Iz 24UR: Erjavec o morebitnih incidentih
  • Sodba je zavezujoča za obe državi
    03:36
    Sodba je zavezujoča za obe državi
  • Sledi implementacija sodbe
    04:46
    Sledi implementacija sodbe
  • Odziv Alaina Pelleta, odvetnika Slovenije v arbitražnem postopku
    06:42
    Odziv Alaina Pelleta, odvetnika Slovenije v arbitražnem postopku
  • Pahor o odločitvi arbitražnega sodišča
    07:17
    Pahor o odločitvi arbitražnega sodišča
  • Iz SVETA: Minister Klemenčič o tistih, za katere arbitraža ni tako ugodna
    02:08
    Iz SVETA: Minister Klemenčič o tistih, za katere arbitraža ni tako ugodna
  • Iz SVETA: Boštjan Udovič meni, da je odločitev pravična
    00:44
    Iz SVETA: Boštjan Udovič meni, da je odločitev pravična
  • Iz SVETA: Udovič o tem, da je prav, da so politiki danes na spornih območjih
    00:30
    Iz SVETA: Udovič o tem, da je prav, da so politiki danes na spornih območjih
  • Iz SVETA: Strokovnjak za mednarodne odnose o pomoči ljudem, ki so 'ostali na drugi strani'
    01:10
    Iz SVETA: Strokovnjak za mednarodne odnose o pomoči ljudem, ki so 'ostali na drugi strani'
  • Iz 24UR: Cerar se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila izpolnjena
    02:04
    Iz 24UR: Cerar se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila izpolnjena
  • Iz 24UR: Karl Erjavec se boji, da se bo 'hrvaška oblast zdaj znašla v hudem položaju'
    02:36
    Iz 24UR: Karl Erjavec se boji, da se bo 'hrvaška oblast zdaj znašla v hudem položaju'
  • Iz SVETA: Dimitrij Rupel o hrvaškem nepriznavanju sodbe
    07:13
    Iz SVETA: Dimitrij Rupel o hrvaškem nepriznavanju sodbe
  • Iz 24UR: Opozicija krtična, stično območje ni dovolj
    01:42
    Iz 24UR: Opozicija krtična, stično območje ni dovolj
  • Iz 24UR: Pravnik Pellet: Strah in trepet nasprotnikov
    04:07
    Iz 24UR: Pravnik Pellet: Strah in trepet nasprotnikov
Alain Pellet
Alain Pellet FOTO: AP

Vodja slovenske odvetniške ekipe za arbitražo Alain Pellet je v prvi izjavi za javnost poudaril, da Slovenija ima stik z odprtim morjem. Dejal je, da gre za prostorski stik. Zadovoljen je tudi s tem, da je Slovenija dobila večino Piranskega zaliva, saj bi ga lahko dobili le polovico. ''To je najboljše, na kar smo lahko upali,'' je dodal. 

Odvetnik je presenečen nad odločitvijo glede Piranskega zaliva, ki je, kot je dejal, celo boljša od sporazuma Drnovšek-Račan. Kot je še dejal, bo Hrvaška nekoč morala izpolniti odločitev sodišča.

Slovenska vlada se bo zavzela, da sodbo 'enotno sprejmemo'

Premier Miro Cerar je ocenil, da gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo. Poudaril je, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi. ''Kljub temu, da se zavedam, da vsa naša pričakovanja v zvezi z razsodbo niso bila v celoti uresničena, se bom zavzel, da jo enotno sprejmemo''. Dodal je, da bo vlada sicer poskrbela za prebivalce, ki so ostali na hrvaški strani. Kot je poudaril, bodo čim prej slovenskim državljanom pojasnili vsebino sodbe. Nekateri ministri so tako že danes šli ob mejo, pa tudi sam jim bo pojasnjeval razsežnosti odločbe.

Vlada je dobro pripravljena na razsodbo, je še dejal in dodal, da bodo v naslednjih dneh natančno pojasnili, kaj pomeni sodba. ''Slovenija bo nadaljevala z dobrim sodelovanjem s Hrvaško in ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose.''

Cerar je še dejal, da je že poklical hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, ki je sicer že dejal, da Hrvaška sodbe ne bo upoštevala. Povabil ga je na srečanje, ki bo 12. julija v Ljubljani. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Neodvisno od odločitve arbitražnega sodišča oz. dialoga o njeni implementaciji bo Slovenija nadaljevala dobro sodelovanje s Hrvaško na vseh področjih. Ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose na ravni držav in njunih državljanov, je dejal.

Eden naslednjih korakov bo postopno spreminjanje zakonov in drugih pravnih aktov, ki bodo omogočili uresničitev sodbe. Slovenija s tem krepi ugled države, ki spoštuje mednarodno pravo, je dodal.

Na izjavo ob razsodbi prišla celotna vlada.
Na izjavo ob razsodbi prišla celotna vlada. FOTO: POP TV

Dodal je še, da si bo kot predsednik vlade po vseh močeh prizadeval, da pri spoštovanju in izvršitvi arbitražne sodbe "vzpostavimo dialog in najdemo skupni jezik s predstavniki Republike Hrvaške in sicer v korist naših nadaljnjih dobrososedskih odnosov in v korist vseh naših ljudi in prihodnjih generacij, ki jih moramo razbremeniti bremena tega doslej nerešenega mejnega vprašanja," je dejal.

Slovenija je pomorska država

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je v Haagu spremljal branje sodbe, je dejal, da današnja odločba potrjuje, da je Slovenija pomorska država. "Slovenija je bila pomorska država, je pomorska država in bo tudi v prihodnje pomorska država," je dejal.

Za Slovenijo je danes zgodovinski dan, je dejal Erjavec. "Naredili smo še zadnji korak k državnosti Slovenije," je poudaril v izjavi za medije pred Palačo miru v Haagu.

Po njegovih besedah je arbitražno sodišče izpolnilo svoj mandat - določilo je mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju, stik z odprtim morjem in režim glede uporabe morskih območij.

Odločitev arbitražnega sodišča je po njegovem mnenju uravnotežena, je pa priznal, da v Sloveniji z njo ne bodo vsi zadovoljni. Tudi sam med drugim obžaluje, da Joško Joras ostaja na hrvaški strani.

Kot je dejal, je pomembno, da je bil dosežen vitalen cilj Slovenije, to je prost dostop do odprtega morja iz Piranskega zaliva, ki je bil v večji meri dosojen Sloveniji, t. i. stično območje in fizični stik z odprtim morjem. "Odvetniki pravijo, da imamo pravzaprav teritorialni stik z odprtim morjem," je dejal.

Zunanji minister Karl Erjavec je s sodbo zadovoljen.
Zunanji minister Karl Erjavec je s sodbo zadovoljen. FOTO: POP TV

Izrazil je pričakovanje, da bo hrvaška stran spoštovala odločbo, saj gre za mednarodno pravo. "Prepričan sem, da bo Hrvaška slej ko prej spoznala, da je bila napaka, da ni sodelovala v nadaljevanju arbitražnega postopka," je dejal.

Pahor ne pričakuje spremembe stališč 

Tako je Erjavec prinesel razsodbo v Slovenijo.
Tako je Erjavec prinesel razsodbo v Slovenijo. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve

Predsednik Borut Pahor, ki je novembra 2009 kot premier podpisal arbitražni sporazum, je dejal, da se je arbitraža izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja. ''Hrvaška odklonitev upoštevanja arbitražnega sporazuma je ne odvezuje od uveljavitve sodbe,'' je dejal. Pahor se bo sicer v petek srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović, a ne pričakuje spremembe stališč.

Slovenija je po Pahorjevih besedah lahko zadovoljna, da je danes arbitražno sodišče dokončno določilo celotno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Lahko je zadovoljna tudi s samim potekom meje, tako na kopnem, kot morju, je dodal.

"Za interese Slovenije glede poteka meje na kopnem in na morju na podlagi 18 let neuspešnega iskanja rešitev nobena druga ne bi prinesla za nas boljše rešitve," je poudaril.

Obe državi imata po njegovih besedah enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapreta vprašanje državne meje in s tem enega od pomembnih virov morebitne napetosti in nestabilnosti. Prav tako sporazum po njegovih besedah daje obema državama možnost, da pozornost posvetita notranjepolitičnim vprašanjem oz. vprašanjem dvostranskega sodelovanja ter njunega skupnega prizadevanja za mir in varnost v regiji. "To je priložnost in odgovornost, ki jo zavoljo nas in prihodnjih rodov ne smemo zamuditi," je poudaril.

Tudi sicer bo dialog v naslednjih mesecih po njegovih besedah bistvenega pomena. "Dogovor o uveljavitvi poteka meja bo zelo izdaten napor. To delo ne bo lahko. Zahtevalo bo vso politično modrost in velikansko potrpežljivost," je še povedal predsednik republike.

Zmaga mednarodnega prava

Razsodba arbitražnega sodišča je zmaga mednarodnega prava, pa je dodal predsednik Državnega zbora Milan Brglez. Sodbo bo treba spoštovati v skladu s slovenskim pravnim redom in mednarodnim pravom. "To spoštovanje pričakujemo tudi od Republike Hrvaške," je povedal.

Pri sodbi gre po besedah predsednika DZ za izpeljavo znanega splošnega pravnega načela, da je pogodbe treba spoštovati. S to razsodbo je izpolnjen arbitražni sporazum, ki je bil sklenjen med državama, in jo "lahko pozdravimo".

"Moramo reči, da je sama razsodba opredelila tudi ozemeljski stik med teritorialnim morjem Republike Slovenije in odprtim morjem," je dodal Brglez. Na ta način je bistveni pogoj, ki se je zastavljal, po njegovi oceni izpolnjen.

Od tod naprej bo treba preudarno pristopiti k implementaciji sodbe, je povedal predsednik DZ. Še pred tem pa bo treba poskrbeti za razumevanje sodbe, k čemur bo prispeval prevod besedila.

Poslanci se morajo najprej podrobneje seznaniti s sodbo

Odbor DZ za zunanjo politiko je prekinil razpravo glede arbitražne razsodbe in jo bo nadaljeval, ko se bodo njegovi člani podrobno seznanili z razsodbo, je pojasnil predsednik odbora Jožef Horvat. Iz ustne razglasitve sodbe je po ocenah odbora moč sklepati, da je sodišče opravilo svojo nalogo v skladu z arbitražnim sporazumom.

Odbor se je danes v nekajurni razpravi seznanil z ustno razglasitvijo sodbe. Odbor poudarja, da bo Slovenija dosledno spoštovala mednarodno pravo in pravo EU ter tako razsodbo sodišča, kar pričakuje tudi od Hrvaške. Iz ustne razglasitve sodišča je po ocenah odbora moč sklepati, da je sodišče opravilo svojo nalogo v skladu s tretjim in četrtim členom arbitražnega sporazuma. Člena sicer govorita o stiku Slovenije z odprtim morjem.

Odbor po besedah Horvata Hrvaško poziva k dialogu o implementaciji razsodbe. Osnova za dialog pa je, tako Horvat, sodba arbitražnega sodišča.

Odbor je in bo v nadaljevanju namenil posebno skrb implementaciji razsodbe, zlasti je pri tem treba skrb nameniti prebivalstvu v obmejnem pasu, ki jih sodba neposredno zadeva, je še povedal predsednik odbora.

Čeprav je bilo sprva napovedano, da bodo izjave dali danes tudi predstavniki poslanskih skupin, se to ne bo zgodilo. Nekateri politiki sicer menijo, da sodba ne izvršuje sklepa DZ iz leta 2013 glede dopolnitve memoranduma Slovenije v zadevi arbitraže po arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško.

V skladu s sklepom Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve.

V sklepu je še navedeno, da bo Slovenija kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem v skladu s tretjim in četrtim členom sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Slovenije, štela kot odločitev ultra vires (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča).

Odzivi strank 

Kot prvi od strank so se na odločitev odzvali v SLS. Predsednik SLS Marko Zidanšek obžaluje, da nekdanji premier Borut Pahor ni imel več poguma in samozavesti in se ni zavzel za teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem. ''Vitalni slovenski nacionalni interes, stik Slovenije z odprtim morjem, je dosežen. Veseli me, da je Arbitražno sodišče izpolnilo tudi ta del svojih nalog. V SLS obžalujemo, da Slovenija nima teritorialnega stika z odprtim morjem, za kar smo si prizadevali ves čas do sprejema in ratifikacije arbitražnega sporazuma. Obžalujem tudi, da takratni premier Borut Pahor ni imel več poguma in samozavesti in se ni zavzel za naš najvitalnejši nacionalni interes, teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem, ampak se je zadovoljil le z zahtevo po stiku skozi koridor,'' je sporočil. Ob tem hrvaški državni vrh poziva k upoštevanju in implementaciji razsodbe ter opozarja, da je zdaj ključno, da bosta razsodbo spoštovali obe državi. 

Evropski poslanec iz njihovih vrst Franc Bogovič prav tako pozdravlja današnjo odločitev. Opozoril je, da morata obe državi pametno ravnati na območjih, kjer živijo prebivalci in zanje najti rešitve. Bogovič še meni, da bi hrvaško nepriznanje odločitve jasen znak, da se ta ne bo dogovorila o svoji meji niti z drugimi državami, s katerimi ima odprte meje. 

Nekateri ministri so se podali med prebivalce ob meji. 

Nemčija Hrvaško poziva k spoštovanju razsodbe 

Nemško veleposlaništvo v Zagrebu je sicer še pred branjem sodbe v arbitražnem postopku v sporu o meji s Slovenijo pozvalo Hrvaško, naj spoštuje in uveljavi odločitev arbitražnega sodišča. Berlin izpostavlja, da je mednarodna arbitraža pomemben inštrument mednarodnega prava pri reševanju meddržavnih sporov.

Komisija o sodbi 4. julija

Evropska komisija bo odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško podrobno preučila in prvič obravnavala 4. julija na kolegiju v Strasbourgu, je danes v Bruslju napovedal govorec komisije Alexander Winterstein.

Sodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško bo Evropska komisija skrbno prebrala in preučila, je dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Veseli jo, da sta tako premier kot predsednik Slovenije že napovedala pogovore s hrvaškimi kolegi. "Najpomembneje je, da dialogi potekajo," je ocenila. Bulčeva vsebine sodbe, preden jo s kolegi komisarji obravnavajo, ni želela komentirati. 

ZDA se nočejo vpletati

ZDA so Sloveniji in Hrvaški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran. "Na vladah obeh držav, članic EU in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, in verjamemo, da jima bo to uspelo," so sporočili z ameriškega veleposlaništva.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po objavi arbitražne razsodbe, obe strani pozivajo, naj si prizadevata za čimprejšnjo rešitev.

Avstrija: Arbitražna odločitev odločilen korak

Avstrijsko zunanje ministrstvo je danes v odzivu na razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško obe državi pozvalo, naj arbitražno odločitev vidita kot odločilni korak v smeri dokončne razrešitve medsebojnih sporov.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so arbitražo vedno smatrali kot primerno rešitev, prav tako so spoštovali odločitev tribunala, da po aferi s slovenskim sodnikom nadaljuje z delom, vendar pa niso izrecno zahtevali uresničitve današnje razsodbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenecavt
30. 06. 2017 15.26
+1
Dokaz, kako nesposobna je Slovenska vlada, da smo izgubili Istro, Ilireske province in vasi v Prekmurjo, katere so zasedli Hrvatje. Leva vlada, zatira Slovence, med tem ko tujce podpirajo. Nobena levica v zgodovini človeštva še ni naredila ničesar, drugega got genocid nad lastnim prebivalstvom. Zakaj bi potem mi Slovenci spoštovali arbitralno sodbo če jo noče Hrvaška. Prvo zahtevati vso Slovensko ozemlje nazaj, pa tudi pojasnilo, kaj so naredili s Slovenci v Istri in Ilirskih provincah, katero je bilo večinsko Slovensko prebivalstvo.
dostojevski II
30. 06. 2017 15.56
-1
Slovenci smo se na referendumu odločili za arbitražni sporazum. Kdor sodbe arbitražnega sodišča ne prizna je Hrvat ali kolaborant.
marston
30. 06. 2017 07.10
+3
koliko Slovencev je pristalo na hrvaškem?
ginem
30. 06. 2017 00.53
+4
hehe kot bi bli otroc v politiki.Pa njih bi bolj zastopu...se polituki sprasujejo in so placani za to.Haha pa kaj sploh delajo,kako sluzijo denar?prazne besede...kot bi raparja poslusou brez rime :p
kaslc 1
30. 06. 2017 00.40
-4
dimpsi muca ti je jezicek cist popapala
Vrhovni
29. 06. 2017 22.56
+10
Janša je leta 2010 pravilno napovedal razplet arbitraže, Pahor je Sloveniji zapravil teritorialni stik z odprtim morjem – toda sodba je za Slovenijo neveljavna!
ObalaJeZakon
30. 06. 2017 08.02
-1
flexi22
29. 06. 2017 22.56
+31
v vsakem stoletju en del slovenje podari .namesto da bi še kaj nazaj pridobili ozemlja.politiki je malo mar za slovence raje uvažajo begunce
felix58
29. 06. 2017 22.29
+3
torej sosedje, ko bom jst premier v tej podalpski deželi (ker tile volijo vsakega vola, ki kandidira), se bomo pogučali kako in kaj in za dobre pare dobite še kaki breg
helter skelter
29. 06. 2017 22.24
+19
Janša leta 2010: \"Arbitražno sodišče bo v najboljšem primeru Sloveniji omogočilo “služnost” oz. “neškodljiv prehod” iz razdeljenega Piranskega zaliva preko hrvaškega teritorialnega morja do mednarodnih voda.\"
Fifi 24
29. 06. 2017 22.52
+5
Aha a tisto iz 91 ko je DEMOSOV abrambni JJ in notranji Bavčar krščanski Petrle pa kimal rekel eh pustmo zdaj mejo tudi na morju karavlo v savudriji pustimo hrvatom ČEPRAV je bil to del pod JNA korpusom za Slo kot Trdinov vrh ..se bomo po vojni pogovorili!!.....TA DEL SI POZABIL KAJ?
alicante123
29. 06. 2017 22.22
+25
Današnje izjave hrvaških politikov so pokazale, da nikoli niso imeli namena odstopiti niti dlake ozemlja Sloveniji, ker oni pač ne trgujejo z ozemljem. Arbitraža bi bila za njih veljavna le, če bi dobili vse.
romeob
29. 06. 2017 22.10
-9
fantje in punce...raje se zabavajte kot ukvarjate s stvarmi ki vas se ne tičejo in ne vplivajo na vaše življenje....
Kollerik
29. 06. 2017 22.16
+1
takje
29. 06. 2017 21.58
+26
Ojoj, in mi smo neka pomorska država, stika z odprtim morjem pa nimamo! Državljani smo na žalost navadne prodane duše, ki se pustimo manipulirati tem ritolizcem, politični mafiji oz. kriminalcem, kateri nimajo niti kančka narodne zavesti!!
heello
29. 06. 2017 22.14
-6
SteffXRP
29. 06. 2017 22.18
-6
ti - takje - ne veš nič. Nimaš pojma....a naj nadaljujem...saj takih kot si ti je na spletu malo morje...bluzerji, bleferji,...virusni na delo...
takje
29. 06. 2017 22.37
+13
ti- martinek- pa res ne veš nič. Jaz sem prebral arbitražni sporazum, preberi ga še ti, mogoče boš potem lahko samo ti šel direktno na odprto morje, ne po začrtanem koridorju. Joška, borca, pravega slovenca, so podarili za lavor vode brez izhoda, zablojenec eden!!
BUONcaffee
29. 06. 2017 21.56
+3
Sedaj se nam smejejo Hrvati, ker smo dokazali da smo kekci. Erjavec nasmejan, kot ponavadi.
mallonge
29. 06. 2017 21.38
+5
Sicer pa za levake je zemlja samo strošek in delo. Oni radi hzodijo na dopust.
Kollerik
29. 06. 2017 21.57
+0
najdejo se tudi nekateri levaki, ki imajo kar dve vikendici tam na severu....
mallonge
29. 06. 2017 21.36
+10
Po arbitraži je Karel svoj pralni stroj moral prepustiti Špeli. Sedaj pa vabi na pijačo, ker je tako koristno implementiral svoje pravno znanje.
korintos23
29. 06. 2017 21.21
-1
100 nickni pa nič ne pove kaj na to njegovi babici Mara in Ruža porečeta?
korintos23
29. 06. 2017 21.21
+1
Ta koridor ni naše morje in ne hrvaško, nekaj posebnega!
BUONcaffee
29. 06. 2017 21.21
+1
sem mislil, da proslavljaš z Hrvati, kaj še čakaš. Danes je vaša fešta.
korintos23
29. 06. 2017 21.22
+0
Več sem ga skupaj s Hrvati spil kot ti lahko s kamionom pelješ, in še ga bomo, mogoče že jutri.
BUONcaffee
29. 06. 2017 21.54
-3
Vrhovni
29. 06. 2017 21.20
+2
Že zdavnaj so znani Slovenci rekli, da je ta sporazum, koloboracija.
korintos23
29. 06. 2017 21.19
-3
Sveta Gera za Piranski zaliv, ni slabo a?
Vrhovni
29. 06. 2017 21.15
+18
Lewaki, prodal ste dodatnih 15% ozemlja in 100 Slovencev
BUONcaffee
29. 06. 2017 21.16
+18
Točno tako. Stika z odprtim morjem tudi še vedno nimamo.
korintos23
29. 06. 2017 21.17
+0
BUONcaffee
29. 06. 2017 21.18
+1
Ajde Koronitos, sem mislil, da nazdravljaš z Hrvati.
korintos23
29. 06. 2017 21.20
-2
Niso vsi hrvati nori kot ti! Stik do odprtega morja je prost, piranski zaliv pa v večini naš, boli a?
Vrhovni
29. 06. 2017 21.20
+9
korintos23
29. 06. 2017 21.23
+4
scar_face
29. 06. 2017 20.53
+20
Koridor skozi hrvaško morje (temu totalnemu porazu države vi pravite zmaga?), izgubljena meja na dragonji, izgubljen trdinov vrh, dobili smo pa par metrov piranskega zaliva...Skratka, ZANIČ vse skupaj. Poraz. In eni temu porazu danes pravijo celo zmaga.
korintos23
29. 06. 2017 21.17
-7
Čisto do Savudrije je naše, kaj bi še rad?