Slovenija

Minister vodstvo zbornice zdravstvene nege poziva k odstopu

Ljubljana, 13. 06. 2012 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Pričakujem odstop vodstva zbornice," pravi minister Gantar, ki je prepričan, da je za vodilne zbornica zdravstvene in babiške nege prava zlata jama, njeni člani pa izkoriščani, saj da za nujna izobraževanja plačujejo preveč.

Tomaž Gantar - 6
Tomaž Gantar - 6 FOTO: Miro Majcen

Potem ko so zbornici zdravstvene in babiške nege potekla javna pooblastila, minister za zdravje Tomaž Gantar nad njimi uvaja upravni nadzor. Kot pravi, vodstvu zbornice ne zaupa, zato ga poziva k odstopu. Napovedano ukinjanje licenciranja srednjih medicinskih sester je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo "več milijonov evrov težke razloge".

Gantar: Denar je njihov glavni motiv

Gantar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je denar glavni motiv, zaradi katerega se zbornica bori za licenciranje srednjih medicinskih sester. Srednje medicinske sestre namreč predstavljajo večinski delež članstva v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Porod
Porod FOTO: POP TV

Ukinitev licenciranja srednjih medicinskih sester pa bi po njegovih besedah za zbornico "pomenila finančni polom glede na to, da zbornica živi na veliki nogi". Zbornica večinoma pridobiva denar od strokovnih izobraževanj za svoje članstvo, katerega sistem je po Gantarjevih besedah sporen in ga bo treba spremeniti.

Za to bo, kot pravi, poskrbel nov organ – strateški svet za zdravstveno nego. Ko bodo določena nova pravila za izobraževanja, s katerimi v zdravstveni negi pridobivajo točke, potrebne za ohranitev licence, bo zbornici vrnil javna pooblastila. Sicer pa pravi, da zbornici, ki bi ga vodilo sedanje vodstvo, ne bo vrnil pooblastil.

Ministrstvo za zdravje je namreč v javno razpravo poslalo odredbo o seznamu izvajalcev zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco, po kateri bi štirje poklici v zdravstveni dejavnosti potrebovali licenco, med njimi pa ni srednjih medicinskih sester.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lexys
14. 06. 2012 19.03
+4
V danem primeru popolnoma podpiram ministra. Izjave vodstva zbornice so "SRAMOTA" za stanovsko organizacijo, neetične in nemoralne. Steber tako zbornice, kot tudi v samem zdravstvu so srednje med. sestre, ter zdravstveni tehniki, oz. tehniki zdravstvene nege, ki sami nosijo tudi največje breme na svojem delovnem področju. Strinjam se, da se je potrebno izobraževati, vendar ne na način, za dipl. med. sestra ne zna po končanem študiju enostavno dati injekcije, ali odvzeti krvi za nalizo in nadaljnjo obravnavo posameznega pacienta. Dokler bodo sedanje in bodoče dipl. medicinske sestre na izobraževanju poučevali in jim vbijali v glavo, da so vodilni kader, da so bodoči managerji, da so vodje teama itn. ne bodo jim pa podali osnovnega še temeljitejšega znanja, je prav, da se odzove tudi minister, ter je že skrajni čas, da je nekdfo rekel bobu bob. Vodstvo Zbornice pa pozivam, da glede na tudi žaljive izjave do prizadetih, nemudoma odstopi, prizadete pa pozivam, da poleg utemeljene zahteve za odstop, tudi zahtevajo opravičilo, ter premislijo tudi o drugih pravnih sredstvih zoper vodstvo. Spoštovane sr. medicinske sestre, ter tehniki, brez vas pacienti enostavno ne bomo "PREŽIVELI", zato vas 100% popdiram pri vaših zahtevah.
ta1
13. 06. 2012 23.30
-1
@justinijan: ne bi generaliziral, kot delas ti, ampak v nacelu je naloga zbornic kot stanovskih zdruzenj dvigovati nivo in ugled stroke. V tem konkretnem primeru se zdi, da ga jim nekdo hoce zbijati.Se motim? ;)
justinijan
13. 06. 2012 22.44
+1
ta 1, zakaj imamo zbornice?da nam na zakonit?način kradejo še tisto malo denarja..........
ta1
13. 06. 2012 20.33
+5
Gantar, kdaj boš pojasnil narodu: 1, zakaj je v Zdravstvenem svetu 15 dohtarjev (in nobene sestre, čeprav izvajajo zdravstveno nego)? 2. zakaj je v 15-članskem ZS 6 članov vezanih na privatno kliniko Medicor Izola? 3. zakaj je predsednica ZS predsednica uprave PRIVATNE klinike dr.Metka Zorc? 4. zakaj po sanadersko megliš situacijo v zdravstvu in se delaš heroja, zraven pa vlečeš v megli svoje poteze? Ljudje moji, streznite se, preden bo prepozno ....velika manipulacija je v teku. V gospodarstvu ni več kaj za pokrasti, edino zdravstvo in šolstvo še valita zlata jajca. KJE STE, RAZISKOVALNI NOVINARJI, KJE?????
justinijan
13. 06. 2012 19.39
+2
prosim za komentar nazaj, ker grem sicer k odvetniku........
justinijan
13. 06. 2012 19.42
+3
P.S. BRAVO, NEKDO SE JE V TEJ DRŽAVI KONČNO ODLOČIL NAPRAVITI RED.......
zaenotnost
13. 06. 2012 18.53
+3
mislim, da deluje v pravi smeri...upam, da ga ne bodo ustavili
PuppetMaster09
13. 06. 2012 15.13
+2
ja kam je izginil članek o verski svobodi?
JezekTekaTeka38
13. 06. 2012 13.52
+6
Kadrovske spremembe ... zelo dobrodošlo ... bravo vlada ...
Darko32
13. 06. 2012 13.45
+11
TA član bo moral malo reda narediti z licencami in dovoljenji zdravnikom, kateri pa delajo bolj po kavbojsko in če kaj zamočijo pa se sklicujejo na degenerativne spremembe. Tistim, ki so podelili soglaje za opravljanje dela v konfliktu interesov pa odvzeti dovoljenja in jih povprašati kaj bodo delali eno ali drugo.. NE pa, da manipulirajo z zdravjem ljudi.