Slovenija

Minister zavrača krivdo za napad psov

Ljubljana, 03. 02. 2010 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./T.Š.
Komentarji
62

Tako kot prometni minister ni kriv za objestnost voznikov na cesti, tudi kmetijski minister ni kriv za napad psov na lastnika, pravi minister Pogačnik.

Minister Pogačnik je znova zavrnil krivdo za napad psov.
Minister Pogačnik je znova zavrnil krivdo za napad psov. FOTO: Blaž Garbajs
Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik zavrača krivdo za včerajšnji smrtonosni napad treh bulmastifov na lastnika, medtem ko v SLS menijo, da bi tragedijo lahko preprečil. V SLS so že sinoči ministra sicer pozvali k odstopu, takoj zatem pa je tudi minister že zavrnil možnost odstopa s funkcije.

Ob tem je poudaril, da je ministrstvo prav z namenom preprečitve podobnih dogodkov tudi v prihodnje že lani začelo s pripravami sprememb zakona o veterinarskih merilih skladnosti, s katerimi bo ministrstvo predpisalo manjše število živali na stanovanjsko enoto, ob upoštevanju fizičnih karakteristik živali.

Da se ne čuti odgovornega, je povedal tudi na današnji novinarski konferenci. Po njegovih besedah bi bilo to tako, kot če bi bil prometni minister kriv za objestnost voznikov na cestah.

''Tako kot noben minister ali varuh človekovih pravic ni odgovoren za posamezne primere nasilja, ki nastaja med ljudmi, objestnosti na cestah in drugih asocialnih pojavov, ki se z enakimi rezultati, kot se je zgodilo včeraj v obravnavanem primeru, dogajajo vsak dan, tako tudi ministrstvo ali veterinarska uprava ne moreta biti odgovorna za odnos med ljudmi in živalmi,'' je splet dogodkov in okoliščin pojasnil minister.

Njegov odstop bi pomenil umik pravne države in degradacije sodne veje oblasti, je dejal. Izpostavil je še, da noben državni uslužbenec v urejeni pravni državi ne more in ne sme niti vplivati na delo sodne veje oblasti, kaj šele, da bi si dovolil delovati proti pravnomočnim sklepom kateregakoli sodišča.

Meni, da ne ministrstvo ne republika Slovenija ne druge veje oblasti niso krive za napad. ''Imetnik je spoštoval predpise, a znotraj štirih sten ne moremo preprečiti vsega,'' je še povedal na novinarski konferenci.

Pogačnik ne namerava odstopiti.
Pogačnik ne namerava odstopiti. FOTO: Blaž Garbajs

''Ministrstvo je celoten proces in postopek, vključno z vsemi organi v sestavi, vodilo pregledno, zakonito in v duhu spoštovanja vrednot ljudi in živali,'' je povedal minister . Izpostavil je, da je šlo za primer, ki ni bil deležen samo veterinarske obravnave, ampak tudi vseh upravnih postopkov in vseh sodnih postopkov, vključno z vrhovnim sodiščem. Minister je poudaril, da bi bili v primerih, ko bi katero stvar naredili drugače, hitreje ali po drugi poti, kot se je dejansko odvila, zavezani pravnomočnim odločbam različnih sodišč in njihovi izvršni proceduri.

SLS zahteva odstop

''V poslanski skupini smo storili vse in še več, da bi preprečili ta tragični dogodek. Takrat smo bili deležni mnogih kritik, posmehovanj, tudi groženj, da bi prenehali z opozarjanjem, da so ti psi preprosto nevarni za ljudi. Žal pri tem nismo bili uspešni. Veliko vlogo pri tem je imel tudi minister za kmetijstvo in pričakujemo, da bo vsled tega dogodka preprosto odstopil,'' je že sinoči za 24UR zvečer dejal predsednik SLS Radovan Žerjav.

''Zaradi tega, da bi bil odgovoren zaradi nepravilnosti v postopku, zagotovo ne,'' pa je na vprašanje, ali bo odstopil, odgovoril minister Pogačnik.

''Vsekakor je to obžalovanja vreden dogodek, vendar je treba vedeti, da je lastnik živali odgovoren za vsa dejanja, ki jih živali povzročijo. Izrecna želja lastnika je bila, in to sem jaz z vsemi pravnimi sredstvi zahteval. Vsekakor pa kot minister moram spoštovati zakone in v okviru veljavne zakonodaje je tekel postopek popolnoma pravilno in zakonito,'' je dejal minister.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante123
26. 04. 2010 15.51
kaj sedaj toliko komplicirajo in se sprenevedajo pse sadaj nihče ne ščiti kje so sedaj društvo za zaščito živali vsi se sedaj spenevedajo tudi kresalkina policija govori sedaj vse drugače kot v začetku to se vidi dragedržavljanke indržavljani kaj še nas čaka v glavnem ,moram pazit svoje pse da ne bi bilo z njimi kaj narobe še dobro da nisem doma v ljubljani
galiot
08. 02. 2010 12.32
Za ta tragičen dogodek je izključno kriv lastnik,samo v zakonih je veliko stvari zelo narobe saj so pisani na kožo eliti,katera lahko manipulira celo z najvišjimi inštancami.Tukaj pa je velika odgovornost ministrstva.Ni noben minister kriv za posamezna dejanja,ima pa moč da to prepreči,če ne je pa v državi nekaj zelo narobe.Naj se vsi ministri vprašajo zakaj so sploh ministri,kajti tako kot je zdaj jih enostavno ne rabimo.Dovolj so samo odvetniki,ki v zakonih najdejo toliko lukenj,da enostavno uspejo ugoditi svoji prestižni stranki...
lovec lovsk
08. 02. 2010 12.11
Zakaj niso omogočeni komentarji pod novejšimi članki na to temo? Slučaj???!!!!
Jože Pernek
07. 02. 2010 08.17
Tako kot prometni minister ni kriv za objestnost voznikov na cesti, tudi kmetijski minister ni kriv za napad psov na lastnika, pravi minister Pogačnik. Pa jasno saj ni on grizo..........njegova morala pa.......?
caps1
07. 02. 2010 08.09
tomazz123 se popolnma strinjam z napisanim. Me pa zanima kaksno govedo od cloveka je ta minister, da to sam ne sprevidi in odstopi? A je oblast res taka droga, da se na vse pretege oklepa tega mesta? In kaj caka Pahor? In kaj caka Kos? Vrabci čivkajo, da je politika posegla v stroko! In to ne z telefonskim klicom kot Krizanic! Halo??! Umrl je človek zaradi posega politike!! Kam to pelje?
tomazz123
05. 02. 2010 14.56
" Po njegovih besedah bi bilo to tako, kot če bi bil prometni minister kriv za objestnost voznikov na cestah." bizgec,,, to seveda ni isto. To bi bilo enako, ce bi prometni minister PODPISAL naj se vrne vozniski izpit cloveku, ki je zaradi pijanosti do smrti povozil pesca, kljub temu da bi mu dve komisiji predlagali naj tega ne stori. In takrat bi tudi tak minister seveda odstopil. Kot bi rekle nase babice: "sram naj ga bo",
rok_tratar
04. 02. 2010 22.47
sploh ni poanta napad...poanta je, da ministri sedanje vlade so samo kauboji, ki delajo pač kakor jim paše. Eden malo laže naokoli in rihta kredite, drugi kliče po fakultetah in sestavlja izpitne komisije, zdaj imamo še tretjega, ki pač prijateljem preko zakona zrihta karkoli. Kle je "catch"...današnja vlada nas pač prepričuje da je tak hojladri sistem pravzaprav v redu!!! Človek ne bi verjel če ne bi videl!!!
nekdo123456
04. 02. 2010 19.16
v tem primeru politiki glave gor, meda ne boste odstopali zaradi enega iztirjenca, groza
netscaper
04. 02. 2010 12.26
na hitro razloženo...
netscaper
04. 02. 2010 12.25
Ja mislm sej itak ŠANK politika! Mislm da maš več vrst odgovornosti: Posredna neposredna iz malomarnosti odvisna pa gleda na to ali je bila povzročena materjalna, oz zguba smrt oz kar koli ! Mogoče se bo pa dal kej v tej pravni državi narest da kaznujemo tut nekoga ki je tako vpliven čeprav dejansko ni nič kriv lahko bi pa to preprečil! Tko da možno njegove izjave pa zelo hitre nepremišlene! Mono sistem!
MARK AUREL
04. 02. 2010 12.18
Pritiski iz vseh strani na "neodvisno" komisijo, ki jo je predlagal sam g. Beričevič so privedli do tragedije. Kaj ste takrat delali minister Pogačnik?
lepdanzelim
04. 02. 2010 08.58
Seveda ni kriv minister. Dr. Baričević je kriv sam, saj je imel vsa sredstva (denar, ugled), da je dosegel svoj cilj. Upam, da ni imel dolgov, da bo dobil izplačano odškodnino tudi g. Meglič, ki pa res ni bil niti najmanj kriv. Ministri podpisujejo papirje, ki jim jih pripravljajo razni pod in nad sekretarji in ti so na ministrstvih malo bolj šefi, ker so tam dlje časa (seveda niso slabo plačani). Ministri pa so bolj ko ne marionete; če pa hočejo res kaj naredit, jih pa infarkt vsaj enkrat preden jim kaj uspe. Ministri prihajajo in odhajajo. Kdo bo lahko naredil več? Vedno bodo pritiski odvetnikov, lobijev in korupcija, v sistemu z zakonodajo kot jo sprejemajo naše vlade. Zdaj nas zavajajo s temi psi, da ne vidimo, da kmalu ne bomo imeli kaj dat v lonec in bomo lahko samo še - surfali po internetu?
umauma
03. 02. 2010 23.58
kar slabo mi je ko gledam izjave ministra
lotmerzanec
03. 02. 2010 23.47
Nevem zakaj se sprenevedajo ? Kdo je podpisal dovoljenje,da se psi vrnejo je kriv in ga je trba kazensko preganjati !
zbodljaj
03. 02. 2010 20.18
raglja 03.02.2010, 14:29 Kriv je tisti, ki je pse vrnil nazaj Ja, minister Pogačnik
alterego
03. 02. 2010 20.16
kriv je odvetnik Senica, če bi bolj nesposoben, Baričevič še danes ne bi psov dobil nazaj!
Marko Varga
03. 02. 2010 20.00
če je tako bi morali prvo odstopiti prometni,gospodarski in še kateri minister,koliko žrtev je bilo samo zaradi nedokončanih in slabo narejenih cest in večino teh je bilo narejenih ravno pod SLS-om...
El Diablo 2013
03. 02. 2010 19.42
zdej pa še večja buča....že zdavnaj propadla in pozabljena NSI, je zdej ''odkrila'', da je za vrnitev psov kriv Drnovšek.....to je pa res še zadnji brezupen poskus nekoga, ki nikogar več ne zanima
chiri
03. 02. 2010 19.37
Sedaj po pa kar minister kriv, če kakšen cucek koga ugrizne, če se kdo z avtom zaleti je tudi minister kriv, če kakšen bolnik umre mora minister takoj odstopiti, pa ravno tako če podjetje gre v stečaj mora ravno tako minister odstopiti. Zakaj pa ni odstopil žerjavist, ko mu je padla malta na glavo? Tega pa noče komentirat. Ta se pa na vse drugo spozna, samo za tisto kar je postavljen ni kriv. Recimo to, da mu razpada stranka in on kot predsednik ni kriv. Čaka ga usoda NsI, če se v kratkem ne spremeni.
6-5
03. 02. 2010 19.17
Jaz imam od starega ata minidisc (MD), bo zdaj moral odleteti minister za glasbo?