Slovenija

Minister za letalsko obrambo proti toči

Ljubljana, 09. 06. 2009 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je prepričan, da nobena nova raziskava o učinkovitosti obrambe proti toči z letali ne more biti odveč.

Minister Milan Pogačnik
Minister Milan Pogačnik FOTO: Jani Dolinšek

Projekt letalske zaščite pred točo, ki ga izvaja Letalski center Maribor, zlasti pa njegov raziskovalni del, kmetijsko ministrstvo sofinancira že vse od leta 1999, zato je po besedah ministra Milana Pogačnika čas, da ga temeljito preučijo, še posebej zato, ker del stroke ves čas trdi, da obramba proti toči ne more biti učinkovita.

"Na ministrstvu smo pregledali literaturo, iz katere smo ugotovili, da v zadnjih 15 letih glede tega ni bilo narejene nobene primerne raziskave, zato me čudi prepričanost posameznikov, da ta sistem ni učinkovit," je dejal minister za kmetijstvo in pri tem najverjetneje meril predvsem na predstavnike agencije za okolje.

Ti so namreč prepričani, da je državna podpora tovrstnim aktivnostim nesmotrna in pri uporabnikih neodgovorno vzbuja napačen vtis, da je obramba proti toči preverjeno učinkovita. Zadostnih strokovnih podlag, ki bi upravičile izvajanje obrambe proti toči z vnosom dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake, namreč po njihovem mnenju ni.

Predlog projekta

Toča v Prevaljah
Toča v Prevaljah FOTO: Peter Janota

Kot je še dejal minister, so okoljskemu in obrambnemu ministrstvu že predlagali pripravo skupnega raziskovalnega projekta, zato je tokratni posvet zelo dragocen tudi v tem pogledu.

"Konec koncev ne gre le za zaščito kmetijstva, pač pa tudi nepremičnin in premičnin vseh drugih državljanov," je povedal Pogačnik in dodal, da mora biti del raziskovalnega projekta po njegovem mnenju tudi celovita ekonomska študija oziroma prikaz stroškov in koristi, saj bodo le tako lahko prepričali morebitne financerje.

Nacionalna platforma za zračno obrambo pred točo

Sicer pa se Pogačnik strinja, da je treba pripraviti nacionalno platformo za zračno obrambo pred točo, v katero bi vključili tudi druge občine, potem ko je v projekt trenutno vključenih že več kot 50 lokalnih skupnosti. Tem bi se morale pridružiti tudi zavarovalnice in vse druge institucije, ki jih projekt zadeva in bi od njega imele največ koristi.

Na ta način bi po njegovih besedah skupaj zbrali dodatna sredstva za opremljanje letalskega centra, prav tako pa v Sloveniji že imamo na voljo letala, pri čemer je ciljal predvsem na pilatuse Slovenske vojske. Z njihovo uporabo bi lahko še znižali investicijske vložke in, kot je dejal, se je z ministrico Ljubico Jelušič in strokovnjaki o tem že pogovarjal, tako da mu je bilo zagotovljeno, da so pilatusi za te namene uporabni.

Eno letalo za 3000 kvadratnih metrov

V mariborskem letalskem centru trenutno s svojimi aktivnostmi skrbijo za zaščito skoraj 3000 kvadratnih metrov velikega območja v severovzhodni Sloveniji, ki je vsako poletje precej na udaru vremenskih nevšečnosti.

To za zdaj počnejo z enim samim letalom, po besedah predsednika centra Jerneja Vaupotiča pa bi potrebovali tri, medtem ko Avstrijci le nekoliko večje območje branijo z osmimi letali. Kot je dejal, bi povečanje flote zahtevalo tudi spremembo finančne strukture in več sredstev s strani občin in države.

Povečanje flote zahtevalo tudi spremembo finančne strukture in več sredstev s strani občin in države, meni predsednik letalskega centra Maribor Vaupotič
Povečanje flote zahtevalo tudi spremembo finančne strukture in več sredstev s strani občin in države, meni predsednik letalskega centra Maribor Vaupotič FOTO: Jani Dolinšek

Kot je še povedal Vaupotič, mu je žal, da se današnjega posveta niso udeležili predstavniki agencije za okolje, ki bi tako lahko prisluhnili izkušnjam nekaterih drugih držav in morda po tem tudi spremenili svoje stališče, ki letalski obrambi proti toči trenutno ni naklonjeno.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

timitadej
16. 06. 2009 18.21
Ma kakšna letala nek .Saj imamo pilatuse k niso za druzga kot za točo.
Buena Vita
09. 06. 2009 23.01
PO TOČI ZVONITI,,,,,JE P...
Buena Vita
09. 06. 2009 23.01
OD KJE SE JE PA TA VZEL,PRVIČ SLIŠIMBOG ČE PRIDE V SADOVNJAK,VSE SADJE ZGNIJE
theone123454
09. 06. 2009 19.56
24ur samo toliko: 3000 kvadratnih metrov veliko območje je toliko, kot ga zavzema malo večji blok.. Verjetno ste mislili 3000 hektarov. Popravite!
MAGNUM50
09. 06. 2009 19.34
dioti poslanci,delno se strinjam z teboj,vendar bi za regenerecijo planeta,ter novodobnih pojavov narave potrebovali vsaj 100 let popolnega poziranja vse industrije ter vseh človeških razvad,komaj takrat,bi mogoče lahko naravi podali roko sprave,če ni za vse skupaj že prepozno
jozejoze1
09. 06. 2009 19.18
100 kg srebrovega jodida nad tisoče kubikov ledu.....??? Prej bi verjel da je to izredno dober biznis in nateg......in še to.......pozivajo državljane na sofinanciranje????? hm hm....Sicer pa sem sam dobro pripravljen na točo in to z protitočnimi mrežami, streho na hiši imam protipožarno (betonska plošča), ter betonsko kritino. NAJBOLJŠA OBRAMBA PROTI TOČI JE SPODOBNO RAVNANJE Z NARAVO, SAJ JE VEDNO BILA IN ŠE BO NAŠ "ŠEF"..... Zelo lepo bi pa bilo, da bi vreme lahko upravljali kar po svoji volji, vendar na žalost ni tako. Res je človek s svojimi dejanji rešil na miljone problemov, vendar smo jih v istem obdobju ustvarili na miljarde. Za vsako stvar iščemo neka škropiva, tabletke.....lalalala.....in to samo na račun takih "nategov". Če se bomo malo omejili in bomo živeli bolj pametno, potem bo morebiti isto z nami ravnala tudi narava. Do tedaj je pa........
erikon
09. 06. 2009 19.05
Zakaj pa mamo pilatuse,to bi bil pravi trenig za pilote ko bi posipavali točne oblake.
itevs
09. 06. 2009 18.52
Da jim ne bo gdo raket ukradel.
KomentarDOO
09. 06. 2009 18.46
idioti-poslanci: Noja glede na to, da si tak znanstvenik, pa ti predlagam da prodaš hišo ali stanovanje, avto, zapustiš službo, ker tako ali tako v gozdu narava ponuja največji mir in zaščito. Če bom pa kdaj v avionu proti toči, pa oblake nad tabo nebom posu, ker imaš raje pristno naravo.
jozejoze1
09. 06. 2009 18.20
KomentarDOO......Zgleda da ti ne poznaš dejstva, da mi ČLOVEKU PODOBNE OPICE do danes ne poznamo niti 10% delovanja narave. Kar se pa tiče oblakov in strel, pa še kak odstotek manj. Druhače si pa samo zamisli miljone in miljone kubikov vode in ti boš prdnu vanjo.........moraš bit dober dečko, da bo kaj efekta......sicer pa pri vsej tej pameti, priporočam kmetijskemu ministerstvu, da proba kar z hlevsko gnojnico......al se naj pa bavčar userje nad oblaki, pa bo
MAGNUM50
09. 06. 2009 18.19
Avsrija ima manj škodnih zahtevkov zaradi poškodb,ki jim je botrovala toča in to klub bolj izpostavljenem in veliko večjem območju,kot je Slovenija!! Naj se naše zavarovalnice malo zamislijo nad tem in aktivira njihove mislece in matematike,saj je to na koncu vseeno davkoplačevalski denar!!
MAGNUM50
09. 06. 2009 18.15
Če bi se vi veseli pisci komentarjev malo bolje spoznali na meteorološke podatke in nevihtne fronte v Evropi,bi lahko vedeli,da bi Avsrijci imeli ob nevihtah popolno upostošenje,če nebi uporabljali letal proti toči! Verjetno in zagotovo niso naši severni sosedje kakšni telebajski in nebi uporabljali takšnega sistema proti toči že več kot 40 let,če bi bile to le vožnje v prazno!!
KomentarDOO
09. 06. 2009 18.07
idioti-poslanci: Ne razumeš delovanja te zaščite. Točo zmanjša! Kdaj si slišal, da je toča sesula v Avstriji? samo povejo da je bila!
jozejoze1
09. 06. 2009 17.54
Ravno Avstrijo in Nemčijo najbolj klesti toča, pa kakor vidim po nekaterih komentarjih, da pravijo da učinkuje njihova protitočna zaščita....????? Ne me na suho jeb.... Zgleda da bi radi nam balkančkom prodal kako zastarelo neučinkovito tehnologijo, naši pametni poslanci jo bojo seveda kupili , pri tem še mastno zaslužili (isto kot patria) in to seveda na naš račun....Pa še študija......kolko pa bo koštala????? Kolker je men jasno, bo toča po nas revčkih še zmiraj tolkla, bomo pa imel par neuporabnih protitočnih sistemov z drago študijo (brez možganov) in vse to na kredit, saj druhače itak ne znamo. Poleg nove porcije TOČE, bomo mi revčki dobili še nove davke, da bomo lahko te blesarije plačal.....in dejmo že enkrat nehat krotit naravo......isto je kot če bi prdnu v oblake
Inspire
09. 06. 2009 17.53
Z vladnim falkonom ne vedo kaj počet ,torej pošljite ga nad točo ,bo vsaj za nekaj koristen !
pixsi
09. 06. 2009 17.52
No, tole je pa zelo vzpodbudno. Nima smisla poslušati tistih, ki brez dokazov tako zelo prepričujejo narod, da taka obramba ne bo uspešna. A si predstavljate kaj bi bilo, če bi stari Egipčani poslušali nergače, ki so trdili da okroglo kolo (pri vozičkih) ne bo nič boljše kot kvadratno?
KomentarDOO
09. 06. 2009 17.37
Torej lahko Pilatuse usposobijo za reševanje celotne države pred točo. Stroka nima kaj govorit, ker praksa kaže, da je sredstvo učinkovito!!!
KomentarDOO
09. 06. 2009 17.05
Ravno danes pri poročilih ob 17ih razlagajo kako so Avstrijsci uspešni pri preprečevanju toče!!!! Všeč mi je, da minister razmišlja o zaščiti, toda treba bo hitro to narediti, namreč čez dva tedna bo spet pokalo!
petdan
09. 06. 2009 16.32
Gospod minister Pogačnik veseli me, da v tej državi vsaj nekdo konstruktivno razmišlja. Vsa vam čast. Tisti, ki se trudijo, da bi znova odkrili toplo vodo, pa naj gredo k sosedom v Avstrijo in si tam pridobijo podatke o uspešnosti obrambe proti toči z letali in dojeli bodo, da je zadeva umestna. Sicer pa ne vem zakaj slovenska vojska pri tem ne bi sodelovala s svojimi letali. To bi bil nadvse koristen trening; za pilote in prebivalstvo.
F12
09. 06. 2009 16.10
študije so brez veze, ker se itak napišejo tako, da paše naročniku. raje vprašajmo druge države kakšen uspeh imajo. samo se bojite odgovora, ker veste, da nam bostem morali nehat pesek metat.