Slovenija

Minister v dilemi: Tožiti Italijo ali nadaljevati pogovore?

Ljubljana, 07. 06. 2010 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljski minister je prepričan, da o vprašanju plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ne more odločati samo eno ministrstvo ali vlada, pač pa mora o tem spregovoriti tudi državni zbor. Zato bo šel s svojo dilemo tožiti ali se pogovarjati pred poslance.

Minister se je znašel v dilemi.
Minister se je znašel v dilemi. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada se bo v četrtek seznanila s trenutnim položajem vprašanja plinskih terminalov in se odločila, kako naprej, je pojasnil minister za okolje in prostor Roko Žarnić. Sam bo prihodnji teden na seji DZ o plinskih terminalih prosil poslance, da mu pomagajo v dilemi – nadaljevati s tožbo ali s pogovori z Italijo.

Žarnić meni, da eno samo ministrstvo težko odloča o območju, ki je gospodarsko tako zelo zanimivo in obenem okoljsko občutljivo. "Ni dovolj odločitev o tem sprejeti samo na vladi, temveč je treba o tem spregovoriti tudi v državnem zboru," je dejal. Prepričan je, da je to problematika, ki jo je treba obravnavati kompleksno in da je odgovornost o odločitvi tako na strani koalicije kot tudi opozicije.

SDS je zahtevala izredno sejo DZ, na kateri bi vlada poslancem pojasnila, kakšne ukrepe načrtuje pri vprašanju plinskih terminalov.

Žarnić meni, da bo seja DZ o plinskih terminalih, ki naj bi bila predvidoma 16. junija in jo je zahtevala SDS, priložnost, da poslancem in poslankam predstavijo dve možni poti pri vprašanju plinskih terminalov. "Lahko se slovenska in italijanska strani ignorirata, se tožita, lahko pa oblikujemo močno meddržavno komisijo, ki bo razpravljala tako na tehnični kot tudi politični ravni," je poudaril minister.

V petek sta se sicer srečali meddržavni tehnični komisiji Italije in Slovenije, vendar nista naredili nobenih zaključkov. Na srečanju so le predstavili tehnično raven stališč in načrte z Luko Koper. Dogovorili so se, da želi slovenska stran še preučiti vse vplive na Tržaški zaliv, ki bi jih imela gradnja obeh terminalov ter načrtovanega plinovoda.

Slovenska stran želi še dodatno preučiti vse vplive plinskih terminalov na Tržaški zaliv.
Slovenska stran želi še dodatno preučiti vse vplive plinskih terminalov na Tržaški zaliv. FOTO: Špela Zupan

Prav tako v petek je deželna vlada Furlanije-Julijske krajine (FJK) izrekla negativno mnenje za oceno čezmejnega okoljskega vpliva državnega prostorskega načrta za koprsko pristanišče. FJK nasprotuje državnemu prostorskemu načrtu v delu, ki se nanaša na prostorsko ureditev koprskega pristanišča pri organizaciji mednarodnega pristaniškega prometa. Negativno mnenje je predlagal odbornik za infrastrukturo in transport Riccardo Riccardi, in sicer na osnovi poročila centralne deželne direkcije za mobilnost in transportne infrastrukture, ki je pregledala prejeto dokumentacijo. Odklonilna ocena zadeva tisti del slovenskega državnega prostorskega načrta, ki se nanaša na prostorsko ureditev koprskega pristanišča za organizacijo mednarodnega pristaniškega prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ad-hoc
07. 06. 2010 17.53
vsaj en pametn italijan Riccardo
Hrvat2
07. 06. 2010 17.53
Ena MIKRODRZAVICA s 2 milijoni prebivalcev proti sedmi Svetovni ekonomski in industrijski velesili! :)))))))) Ne pozabite da Italijani branijo vase ozracije (Slovenija nima niti letal) in da ,ce hocejo,vaz okupirajo v 2 ali 3 dneh !
Osvald
07. 06. 2010 15.52
Minister Roko Žarnić ha ha a
porka.malorka
07. 06. 2010 15.52
Kaj toži. Blokirat jim evro sredstva. Tako kot so jih oni nam Ajde evro poslanci zaslužte si plačo. Ne pa po savnah hodit
luciluk
07. 06. 2010 15.20
najbolj da se pogovarjajo še ene 20 let potem bo terminal stal že 10 let in bo v bistvu vse OK in SLO zopet zgubila.
frako
07. 06. 2010 14.26
pa kaj se kle pametnga dela poklekne naj kot usi naši politiki pa nej da še drugo polovico zaliva pa italjanom pa bo mir ne bo več incidentou na morju če pa še kej hočjo lohka pa dajo kr celo primorsko italjanom neki seveda hrvatom da ne bodo užaljeni štajersko koroško austricem dolensko spet hrvatom prekmurje pa madđarom pa ne bo več problemou
shishmish
07. 06. 2010 14.20
Kot da nihče vedno bolj ne sluti, da je bilo z Italijo glede teh stvari že zdavnaj vse zmenjeno...
listje
07. 06. 2010 13.53
referendum, morda, predlog samo, da ne bo Žarnić slučajno za kaj odgovarjal
protiarbitrazi
07. 06. 2010 13.32
Slovensko Vlado in DZ bi morali dati na nekaj takega kot je bila podmornica Kursk po tem bi bil mir v državi
protiarbitrazi
07. 06. 2010 13.30
italijani sigurno ne bodo spraševali slovenije kaj lahko delajo na svoji zemlji in v svoji državi to je 100 %.slovenija tega ne more preprečiti .tudi Hrvateki ne sprašujejo ampak vzamejo in amen. kot pišejo zgornji komentarji najboljše referendum dokler so še glave vroče
lesnikovsok
07. 06. 2010 12.41
terminal bo prej ali slej postavljen... še vsakmu sosedmu smo popustl :)
Penzic
07. 06. 2010 12.37
Itak referendum je najboljša rešitev, zdaj ko smo se ogreli bomo vsako nedeljo na referendumu. Vlada in DZ pa naj gresta na dopust za vedno.
levo
07. 06. 2010 12.23
Najbolje da še en referendum razpišejo... :)))