Slovenija

Minister šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji!

Ljubljana, 31. 08. 2012 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"V šoli ste vsi enaki!" je pred začetkom novega šolskega leta otroke nagovoril šolski minister Turk. V ponedeljek bo v šolske klopi sedlo 19.213 prvošolcev, 176 osnovnošolcev in 78.560 srednješolcev.

Šolarji
Šolarji FOTO: Thinkstock

"Šola je zaradi vas, šola je zato, da ohranite svoje lastnosti, ki jih prinašate iz otroštva, da ostanete radovedni, ustvarjalni, da ostanete spoštljivi tudi do učiteljev in vseh svojih sošolcev, saj ste v šoli vsi enaki,“ je šolski minister Žiga Turk skupaj z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom pred pragom novega šolskega leta nagovoril slovenske šolarje. Kot je dejal, si v trikotniku, ki ga sestavljajo otroci, starši in učitelji, želi predvsem sozvočja. "Ne želimo odvetnikov v šolah,“ je poudaril in dodal, da gre v šoli tudi za vzgojo poštenih in delovnih državljanov. "Gospodarska kriza povzroča socialne stiske in mi si res ne želimo, da bi se otroci med seboj razlikovali po materialnem socialnem položaju,“ pravi in upa, da bomo vsi naredili svoj del pri tem, da solidarnost in prijateljstvo med njimi ostaneta za vedno. Poudaril je tudi veliko vlogo staršev ter učiteljev, katerim ob začetku šolskega leta želi, da bi imeli svojo avtoriteto, da bi delali pošteno in zagnano.“Tudi za to, kar sem postal jaz v življenju, so zaslužni učitelji,“ je še dodal.

V politiki je bilo okoli šolskega prostora veliko napetosti in prepiranja in tudi v družbi je verjetno zaradi krize veliko napetosti, nasprotovanja in nepotrebnega prepiranja. Jaz bi si želel, da tega ne prenašamo v šole! Žiga Turk, šolski minister
Počitnice bodo znova deljene

Glede sprememb, ki jim bomo priča letos, je sprva dejal, da jih je "bistveno manj, kot bi morda človek sklepal po razburjenju, ki se ves čas pojavlja okoli šolskega polja“. Kot je dejal, so med bistvenimi spremembami na primer deljene počitnice. Takšna je bila želja družin, učiteljev in turističnega gospodarstva, pravi. Na zimske počitnice se bodo v tem šolskem letu tako tretji ponedeljek v februarju najprej odpravili učenci osnovnih šol z območja jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in spodnjeposavske statistične regije. Teden pozneje si bodo lahko zimske počitnice privoščili tudi drugi.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Pouk odslej le od 7.30 dalje

Druga novost je ta, da se bo pouk v osnovnih šolah odslej lahko začenjal ob 7.30, in ne prej. "Zdi se nam, da bi bilo nehumano začeti prej,“ je dejal. Pred tem sta sicer dovoljeni dve uri jutranjega varstva. Kot so pojasnili na ministrstvu, v Sloveniji že sedaj le malo šol začenja pouk pred omenjeno uro. Alen Kofol z Direktorata za osnovno šolo je dejal, da gre izključno za zaščito otrok. "Menimo, da je to ključni ukrep za zaščito otrokovih pravic,“ je pojasnil in dodal, da je nujno, da imajo otroci zjutraj pred šolo dovolj časa za higieno ter normalen zajtrk. Slovenija je po njegovih besedah ena od zadnjih držav, ki so končno ugotovile, da ni dobro, če se pouk začne prezgodaj. Večina ostalih svetovnih držav naj bi namreč pouk v osnovnih šolah začela ob 8. uri zjutraj. Za srednje šole jutranje omejitve ni.

Pri šolskih učbenikih se po njegovih besedah ni spremenilo nič, normativi, povezani s šolstvom, ostajajo nespremenjeni. Kot pravi, je sicer nekaj manj sredstev, zato razume poslovne skrbi založnikov, a da stanje v državi ta hip ne dopušča, da bi družine ali pa državni proračun dodatno obremenjevali.

Ministrstvo: od 83 odpuščenih je bil le en učitelj odpuščen zaradi združevanja srednjih šol

Minister je zavrnil očitke v javnosti, da je zaradi Zakona za uravnoteženje javnih financ oziroma združevanja srednjih šol prišlo do dodatnega odpuščanja. Kljub temu da do odpuščanja v srednjih šolah prihaja vsako leto, smo bili letos priča izjemno velikim naslovom, je dejal in dodal, da se to dogaja, ker se generacija srednješolcev zmanjšuje. Jurij Šink z Direktorata za srednje šole je pojasnil, da so preverili vsa odpuščanja ter ugotovili, da naj bi jih bilo skupno 83. "Preverili smo, ali je kdo izgubil službo zaradi združevanja srednjih šol, in prišli smo do številke ena. Ob tem težko govorimo o neki zgodbi. Resnica je, da žal do odpuščanja prihaja zaradi manjšega števila šolarjev,“ je pojasnil.

Prometna kultura je del splošne človekove kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se začne že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok! Policija
Število šolarjev upada

Letos bo v šolske klopi prvič sedlo 19.213 otrok, lani pa so na ministrstvu beležili 19.755 prvošolčkov. Kljub padcu je to še vedno okoli dva tisoč otrok več kot pred desetimi leti, zato se po mnenju ministra "generacije v šolstvu vendarle spet večajo“. Osnovno šolo bo letos obiskovalo 161 tisoč otrok. Da število osnovnošolcev resnično upada, dokazujejo podatki ministrstva, da je pred desetimi leti osnovne šole obiskovalo 176 tisoč, pred dvajsetimi leti pa kar 217 tisoč otrok. "Te statistike ne lažejo, to ni problem šol, pač pa je to problem države, o katerem velja posebej razmisliti,“ je dejal. Osnovnošolci bodo razporejeni v 451 matičnih osnovnih šol in 333 podružničnih. Ministrstvo sicer še ocenjuje, da bo v prvi letnik srednje šole letos vstopilo 20.872 dijakov, vseh srednješolcev pa bo predvidoma 78.560. V Sloveniji deluje 114 javnih in šest zasebnih srednjih šol ter 16 zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

Srednješolci
Srednješolci FOTO: Thinkstock

Gorenak: Po počitnicah so otroci še posebej razigrani, zato pazite nanje!

Notranji minister je opozoril, da bo v ponedeljek v šole krenilo na tisoče mladih življenj, za katere je odgovorna celotna družba. Izrazil je zadovoljstvo, da je v 15 letih število mrtvih otrok upadlo, a da je trenutno za otroki dva meseca počitnic, zaradi česar so še posebej igrivi. Ker bodo v ponedeljek in tudi v prihodnje izpostavljeni nevarnosti, bo policija v sodelovanju z ostalimi naredila vse, da bi bili prvi šolski dnevi čim manj stresni in čim bolj varni. Dejal je še, da izjemnega pomena vloga staršev, učiteljev, največjo odgovornost pa nosijo vozniki. "Tega naj se zavedajo in prilagodijo vožnjo tem najbolj ranljivim skupinam,“ je zaključil.

Lani umrlo šest otrok, letos že dva

Lansko leto je sicer umrlo šest otrok ter dva mladoletnika, letos pa dva otroka ter dve mladoletni osebi, je dodal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Kot je pojasnil, so otroci v nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki, ker niso ustrezno zavarovani v vozilih. Zato policisti opozarjajo vse voznike, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo; sicer pa je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Temu primerno bodo tudi letos policisti izvajali tako poostrene nadzore v okolici šol ter na šolskih poteh kot tudi preventivne aktivnosti. Ob tem bodo ugotavljali zlasti kršitve prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola.

"Starši, veliko se pogovarjajte s svojimi otroki, svetujte jim varno pot v šolo, pospremite jih in opozorite na nevarnosti,“ je še dejal Kapun. Na vprašanje, ali bodo zaradi novega znižanja kazni za prekrške otroci manj varni, je Gorenak odgovoril, da so bile kazni v primerjavi s kaznimi v ostalih evropskih državah resnično previsoke in da znižanje večjega vpliva na varnost po njegovem mnenju ne bo imelo.

Policija svetuje:

Osebe, ki prevažajo otroke, morajo poskrbeti, da bodo otroci in mladoletniki pri prevozu dosledno zavarovani z varnostnimi pasovi. Mlajše oziroma manjše otroke morajo starši prevažati na način, da so ti zavarovani z zadrževalnim sistemom, primernim otrokovi telesni rasti in telesni masi.

Otroci naj vstopajo v avto in izstopajo iz njega na desni strani, saj je ta obrnjena k pločniku oziroma stran od prometa. Vozniki, ki prevažajo otroke v šolo in iz nje, naj ustavljajo vozila na za to predvidenih mestih. S tem preprečimo, da otroci ne stečejo iz avta neposredno na cesto.

Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi starejši otroci in mladoletniki, če to dovolijo starši. Otroci lahko samostojno sodelujejo v cestnem prometu šele, ko se starši prepričajo, da otroci razumejo nevarnosti in so seznanjeni s prometnimi razmerami.

Starši naj opozorijo otroke, da morajo vedno počakati avtobus na posebej označeni avtobusni postaji. Pred vstopanjem v vozilo morajo potniki počakati, da se avtobus popolnoma ustavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Ppkur
03. 09. 2012 09.16
Kakšne so to neumnosti ... "Minister Turk šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji!" Učitelji so zaslužni .... mogoče mu je slabo prišlo, pa je govoril budalaštine. Kaj pa vedo učitelji? Terajo eno in isto kar piše v knjigah .... kje so tematike, ki bodo otroke danes pripravile na učenje in naučile preživeti? Tega ni!!! Zato pa smo vsi danes tako izgubljeni!
gordo
02. 09. 2012 15.46
škoda da so se matral z njim
20712
01. 09. 2012 00.39
+11
Minister Turk šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji! ******************************************************************** Tem učiteljem bi bilo treba penzije pobrat ...... heh
Marija Krebs
01. 09. 2012 12.32
+0
Učitelji občasno pozabljajo na svoje poslanstvo.
frakoc
01. 09. 2012 00.10
+10
"Zdi se nam, da bi bilo nehumano začeti prej,“ je dejal. Pred tem sta sicer dovoljeni dve uri jutranjega varstva. " je dejal minister. ----- Pozabil je povedati, da so samo za prvošolčke ti dve uri brezplalčni za vse ostale pa je plačljivo. Starši imajo službo ob 7 uri torej bodo primorani imeti v šoli še zajtrk in ker bo otrok do 14 v šoli še kosilo...za kar bomo morali še dodatno odšteti kar lepo vsoto €. In ker imajo/mo nekateri 2 ali 3 šoloobvezne je znesek kar hitro dodatnih 100 ali več €. In če otrok ne bo jedel je tukaj socialna pa smo.......tam. -----Tako da g. minister ne govorite mi o "humanosti" otrok ker VAM je samo za molzenje staršev in povečanje še tako velike stiske. Če bi vladi res bilo kaj do otrok bi zmanjšali učni načrt in obseg ur na minimum, za kakovostno učenje poskrbeli za maksimum 20-22 učencev v razredu in ne 29 učencev
Buena Vita
01. 09. 2012 04.37
-9
KATERE,SLUŽBE ZAČNEJO OB SEDMI,ZELO JIH JE MALO,V VEČINI OB 8 URI, SICER PA,KOMU MAR KDAJ GREDO V SLUŽBE,POUK BI MORAL BITI ŠELE OB 9 URI,VSAJ V OSNOVNIH ŠOLAH,100 METROV DO ŠOLE BODO TI OTROCI VALJDA PREHODILI PEŠ, MI SMO HODILI PO 5 KILOMETROV,,IN VEEEEČ, JE TREBA DECO KAJ NAUČIT,NE ČAKAT NA ŠOLO,
HooplaToopla
31. 08. 2012 23.34
+11
"Minister šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji!" Ne za vse kriviti učiteljev. Minister si je zavozil življenje sam.
Prihaja
31. 08. 2012 22.13
+4
Zdaj ko so vse pokradli (oziroma ko še imajo v planu največjo lopovščino v zgodovini države), zdaj bi pa vzgajali poštene in delovne državljane :) Z največjo lopovščino imam v mislih fiskalno pravilo v ustavi ki bo omogočilo da se povozijo vsi zakoni, da se razproda infrastruktura. Pa si zračunajte kake provizije bodo tu padale
faronika
31. 08. 2012 22.00
+6
A zdaj so pa učitelji krivi!??
kesneberg
31. 08. 2012 22.40
+3
Da mi je najt tega učitelja k je Žigata uču. Kva bi mu delu.
Prihaja
31. 08. 2012 21.58
+3
Dvomim da je nesposobnost izključno na strani učiteljev. Če nebi bil tudi sam vsaj malo nesposoben bi danes lahko imel pravo službo :)
tali?ni tom
31. 08. 2012 21.22
+9
ej , če se bojo zgledoval po njemu in njemu podobnih nam ni rešitve ! mene so v "svinčenih" časih tam leta 77do 85 v šoli učili spoštovanja starejših,lepega vedenja,kdo je zmagal v drugi vojni in gdo je bil sovražnik,nonstop ponavljali da je delo častno in edino kot stvar da uspeš v življenju ,da je goljufanje in kraja grda in kazniva stvar , da se iozogibat mamil in podobne "komunistične"! zadeve ! danes pa ko moj mulc hodi v šolo , ga tam vrstniki pretepejo ker sem ga jaz učil da se ne pretepa , v šoli majo varnostnika , učiteljem se fučka kolk froc zna , učijo jih da uspejo lahko le kot menedžerji pa njim podobni goljufivi poklici , mehanik,trgovec,šivilja in podobni poklici da so ničvredni da ne govorimo o gradbincih da si če si zidar bosanec pa take ! skratka neverjetno kaj se dogaja ! verjetno pa je da aktualni in še trenutni minister v šoli , vsaj osnovni ni popolnoma nič poslušal učiteljev ! žal !
MsPikapiki
31. 08. 2012 22.05
Ramzess
31. 08. 2012 18.50
+5
"V šoli ste vsi enaki!" Res je, ne, kdo izstopa je takoj potisnjen nazaj. Vsak včasih je bilo to bolj očitno.
IvanLendl
31. 08. 2012 18.43
+9
Samo upamo lahko, da ne bodo naši otroci postali takšni kot minister Turk in njegov šef Janša. Potem jih takoj izpišem iz šole.
nahrbtnik
31. 08. 2012 18.35
+4
otroc-letos lahko ostaneze doma!!!!!!!!
revolucija_mb
31. 08. 2012 17.55
+12
Oziroma drugače, "hodite v šolo, slinite se pravilnim ljudem in boste lahko nekoč tudi kradli tako kot jaz". Smrdi smrdi, kako smrdi.....še ti "svetovni" šolski sistemi so gnili do konca. Lp
demokracijakajjeto
31. 08. 2012 18.24
-1
Zato pa je tvoja vloga, da pravilno vzgajaš otroka. Šola pa je zato, da se socializirajo in pridobijo določeno znanje. Sicer pa je izjava oziroma članek zelo Ok
LondonUK
31. 08. 2012 17.34
+10
a samo 176 osnovnošolcev bo letos sedlo u šolske klopi?? spet napaka, preverite preden objavite!
grnac94
31. 08. 2012 17.30
+6
haha 176 osnovnošolcev :D
roxerc
31. 08. 2012 17.21
+9
Minister šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji! Ja,ziher;ponarejena in kupljena spričevala
jerger1
31. 08. 2012 17.35
+12
zdaj so pa krivi učitelji za njegovo stanje. Joj, joj turk, otrokom nisi najboljši zgled!
andlen
31. 08. 2012 17.13
+12
"Minister šolarjem: Tudi za to, kar sem jaz postal v življenju, so zaslužni učitelji!" To je pa res že preveč. Komaj en dan je minil od bebave izjave veličastno pomembne osebe, ki si je drznila svoje s*anje primerjati z glavnima osebama znamenitega Prešernovega epa, pa se že pojavi še en kujon, ki si drzne sebe postavljati za zgled mladini. Kaj v naši državi res velja, kar piše na vhodu v milansko norišnico: Večina je zunaj? Ali pa je morebiti minister mislil resno, kot opozorilo?
faronika
31. 08. 2012 21.56
MsPikapiki
31. 08. 2012 17.06
+23
Lepo, da je dosegel vse te doktorske naslove, sigurno je bil marljiv in priden učenec, dijak, študent. Vendar poglejte, ta mož je pristal je v vladi, ki jo vodi nemoralna in neresnicoljubna in goljufiva oseba. Še en dokaz, da šola ni vse, moralne vrednote so tiste, ki ti jih nobena šola ne da. Če jih nimaš jih pač nimaš.
choco_muffin
31. 08. 2012 17.14
+21
Zaradi mene je lahko Nobelov nagrajenec, ampak človek, ki se mu zdi plačljivo šolstvo ok, ne bi smel biti minister za šolstvo! Mi potrebujemo ministra, ki se bo zavzemal za bolj kvalitetno šolstvo na nacionalni ravni in, ki bo cenovno dostopno vsem. Za zasebno šolstvo pa vemo, da je sicer relativno kvalitetno, vendar je rezervirano za privilegiran sloj(beri: za Turkove otroke).
vzhod
31. 08. 2012 17.01
+5
Kaj pa lazi v zvezkih ? otroke uciijo religijo..ucijo jih da smo nastali iz "kamenj"
9794106
31. 08. 2012 16.42
+10
POP TV osnovni podatki v članku so katastrofa......malo preberite kaj ste napisali.....na popravek čakam že 1,5 ure....komentator spodaj vas je opozoril, vi pa nič!!! Po kakšnem kriteriju pa vi brišete komentarje, če jih ne preberte???
faronika
31. 08. 2012 21.59
+4