Slovenija

VIDEO: Šef okrožnega sodišča: Izjave ministra Pličaniča so pod standardom

Ljubljana, 25. 09. 2012 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./J.B./V.L.
Komentarji
262

Med stečajnimi upravitelji, zoper katere minister Pličanič zbornici upraviteljev predlaga uvedbo disciplinskih postopkov, sta tudi Melita Butara in Mojca Breznik. Medtem ko minister pravi, da je neukrepanje šefa okrožnega sodišča Panjana smešno, pa slednji odgovarja, da so ministrove izjave pod standardom.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je na Zbornico upraviteljev Slovenije (ZUP) poslalo predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev. To dokazujejo dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu.

Uvedbo disciplinskih postopkov minister Senko Pličanič med drugim predlaga za stečajni upraviteljici Melito Butaro in Mojco Breznik. Gre za upraviteljici, katerih imeni se pojavljata v aferi Prijatelji v stečaju. Po poročanju 24UR so se v disciplinski preiskavi znašli še Maksimiljan Gale, Marina Marinc Pilej, Marko Drobež, Katarina Benedik in Igor Bončina.

Ko gre za Butaro, ki je tudi prva dama Zbornice upraviteljev Slovenije, minister zaznava sume, da upraviteljica svojih nalog in pristojnosti ne opravlja z ustrezno profesionalno skrbnostjo. Med drugim v dokumentu piše, da upraviteljica ni ravnala z ustrezno profesionalno skrbnostjo in tako, da bi varovala in uresničevala interese upnikov.

Med domnevnimi kršitvami stečajne upraviteljice ministrstvo navaja, da kot upraviteljica v stečajnem postopku zoper dolžnika Gradbeno podjetje Grosuplje kot strokovno kvalificirana oseba ni imela podlage, da za potrebe stečajnega postopka imenuje posebno revizijo, za katero ni imela zakonske podlage.

Stečajna upraviteljica Melita Butara (druga z leve) na zasebni zabavi stečajne sodnice Dide Volk.
Stečajna upraviteljica Melita Butara (druga z leve) na zasebni zabavi stečajne sodnice Dide Volk. FOTO: POP TV

V dokumentu tudi piše, da naj bi Butara kot stečajna upraviteljica domnevno kršila postopek enega izmed osebnih stečajev. V predpisanem roku namreč ni vložila rednega poročila za tromesečje.

Prav tako naj bi Butara v stečajnem postopku zoper dolžnika Savinjsko borzno posredniška družba kršila zakon, ko naj bi domnevno zastopal stečajnega dolžnika v vzporednih sodnih postopkih odvetnik, ki je bil doslej odvetnik enega od upnikov.

Tudi za stečajno upraviteljico Mojco Breznik minister zaznava sume, da svojih nalog in pristojnosti ne opravlja z ustrezno profesionalno skrbnostjo. Breznikova naj bi domnevno v dveh stečajnih postopkih kršila zakon, ker ni vložila rednega poročila za tromesečje.

Za več stečajnih upraviteljev, med katerim sta Butara in Breznikova, po navedbah ministrstva obstaja utemeljen sum, da svojega dela niso opravljali vestno in pošteno. Minister Pličanič je tako disciplinski komisiji pri ZUP predlagal, da v disciplinskih postopkih preveri vse očitane kršitve in izda ustrezne odločbe.

Panjan: Ministrove izjave so pod standardom

Polje obračunavanja pa se je medtem preneslo med pravosodnega ministra Senka Pličaniča in šefa Okrožnega sodišča v Ljubljani Antona Panjana, ki je sicer prvi pristojen za ukrepanje. Ravno njegovo neukrepanje pa se zdi ministru Pličaniču smešno. "Sem razočaran nad medlim in mlačnim odzivom," pravi Pličanič. Kaj na to odgovarja Panjan?

Panjan je v pogovoru za 24UR Pličaniča označil za politika, ki bo to afero izkoristil za politični nastop. Kot pravi Panjan, pa tudi za politika takega kova veljajo standardi, "njegove izjave so nekoliko pod standardi." "Da komentira, da je nad mojim dejanjem zgrožen, da moje poročilo temelji zgolj na izjavah sodnic, pomeni, da je poročilo prebral površno ali pa da ga sploh ni prebral," meni Panjan.

Predsednik okrožnega sodišča sicer priznava, da je bilo poročilo sestavljeno hitro in da bi bilo danes drugačno, a ministru ob tem očita, da ni preveril, ali so ukrepali. Pravi, da so se etično distancirali od ravnanj teh sodnikov, drugo jim namreč v prvem hipu ni niti preostalo. "Če minister v javnih nastopih pravi, da ne more ukrepati zoper upravitelje, ker nima pravnomočne obtožnice, potem enak kriterij velja tudi za nas," pojasnjuje. 

Panjan še dodaja, da bi moral minister razumeti, da sta oba v podobnem položaju, saj sta oba nasledila dokaj slabo stanje. Poudarja pa, da je ministra že maja povabil na obisk in izpostavil predvsem problematiko gospodarskega oddelka. A minister se na povabilo ni odzval. "Mi ukrepamo ves čas, a cel kup odgovornosti leži na njegovem polju ne našem," je še poudaril Panjan. "To, da do tega obiska ni prišlo ni nobenega pomembnega razloga, razen da sem imel pomembnejše stvari," pa pojasnjuje Pličanič.

Mojca Breznik (druga z leve) na zasebni zabavi stečajne sodnice Dide Volk.
Mojca Breznik (druga z leve) na zasebni zabavi stečajne sodnice Dide Volk. FOTO: POP TV

Tudi o zabavi sodnice Dide Volk

Panjan je spregovoril tudi o zabavi sodnice Dide Volk. Slednja je namreč dejala, da lahko doma sprejema kogar koli. Panjan se strinja, da mediji niso nikoli problematizirali tega, koga lahko sodnica sprejema na domu. Na vprašanje, kako potem razume njeno stališče, pa Panjan odgovarja, "da stališče odstopa od sodniških krogih prevladujočega standarda o sprejemljivosti osebne povezanosti". Ravno zaradi tega je v dodatnem postopku, pojasnjuje.

Vseeno pa Panjan od državljanov pričakuje, da ne sodijo vseh sodnikov glede na te primere. Sicer pa pravi, da dobiva tudi odzive drugih sodnikov, ki so nad temi odkritji zgroženi.

Zbornica pravi, da se zavzema za sankcioniranje kršitev, a da sankcije ne more biti zgolj na podlagi objav v medijih

Na poročanje v preteklih dneh, v katerih je bilo izpostavljeno delo stečajnih upraviteljev, pa se je odzvala tudi zbornica upraviteljev. Upravni odbor, v katerem je tudi Melita Butara, je sporočil, da se zbornica zavzema za najostrejše sankcioniranje vsakršnih kršitev njenih članov. "Še posebej kršitev, ki predstavljajo zlorabo pravic njenih članov in bi imeli znake kaznivih dejanj," so dodali. Odbor je zatrdil, da se je zbornica na vsak argumentiran očitek, ki se je nanašal na izvrševanje pravic in obveznosti njenih članov, doslej vedno odzvala s pravočasno izvedbo ukrepov v skladu z omejitvami in po postopku, kot ga določa zakon.

Je pa odbor dodal, da zbornica ne more sankcionirati in obsojati dela svojih članov zgolj na podlagi objav v medijih. Pravijo, da si bodo vedno prizadevali, da bodo v okviru zakonsko določenih pooblastil in po zakonitem postopku ugotavljali morebitne kršitve pri delu stečajnih upraviteljev. "Hkrati bomo tudi brez izjeme vedno ukrepali zoper člane, ki jim je kršitev dokazana," je zagotovil odbor zbornice.

Šef Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan.
Šef Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan. FOTO: POP TV

Združenje stečajnih upnikov pisalo predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani

Združenje stečajnih upnikov je danes na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Antona Panjana naslovilo odprto pismo, s katerim želijo sporočiti, da imajo dovolj "sprenevedanja upraviteljev in sodnikov v zvezi z afero domnevnih spornih navez v insolvenčnih postopkih".

Kot je še zapisal predstavnik združenja Bojan Oblak: "Naveličal sem se poslušati zavajanja in laži, olepševanja in minimaliziranja problema, na katerega so opozorili nekateri novinarji. Pri tem kot posebej problematično štejem držo, ki jo je zavzel predsednik največjega sodišča v državi, ki se iz izjave v izjavo vse bolj zapleta in javnost hote ali nehote zavaja z nekaterimi polresnicami in neresnicami, katerih največ si je privoščil prav v zadnjem poročilu, izdelanem na zahtevo predsednika Vrhovnega sodišča RS." Dodaja še, da je tovrstno ravnanje "v pravni državi nesprejemljivo in celotnemu sodstvu jemlje še zadnje ostanke že tako okrnjenega ugleda".

Predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper upravitelje
Odprto pismo predsedniku sodišča A. Panjanu
Poročilo Panjana Masleši
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagoda02
26. 09. 2012 21.08
KAKŠNO PIJANČEVANJE .TO NAJ BI BIL VZGLED DRŽAVLJANOM.
tirolec
26. 09. 2012 19.02
+1
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima....Žalostno je, da tisti, ki imajo dosmrtni mandat in njim podložni nimajo več moralnih vrednost, niti niso neoporečni....in dajejo vzgled vsem nam, ki s pridom izkoriščamo zakonske luknje in se nategujemo med seboj....Mnogo njih pravi: "saj, če se oni ne držijo reda(pravil) in zakonov, zakaj bi se ga moral jaz?" Iz enega od primerov: !Imamo upravnike v večstanovanjskih stavbah, ki počno ravno kar se jim hoče in zljubi, saj žal etažni lastniki ne vedo nič o zakonodaji, še manj razmišljajo o tem, da imajo moč zamenjati upravnika...! Dokaz, kako smo Slovenci šibki v izogib izkoriščanju in netransparentnim dejanjem - si dovolimo vse to očitno zavestno...., da nas še naprej vse nateguje.....
resslovenka
26. 09. 2012 16.19
+2
Smešno. Vik in krik ki ga povzročajo tisti, ki so šlamastiko zakuhali. Je že tako v naši družbi, da je napad najboljša obramba. Zato se nič ne spremeni. Na bolje, da se razumemo.
buenavita
26. 09. 2012 15.29
+1
ODLOČNO LOPOVI ŠČITIJO LOPOVE,
loden
26. 09. 2012 13.28
+2
In čas je, da ljudje, ki brezkompromisno izničujejo življenja drugih, začnejo osebno odgovarjati za svoje delo.
resslovenka
26. 09. 2012 16.20
+1
tirolec
26. 09. 2012 19.04
Ta film bi si želela večina Slovencev ogledati...., a smo žal preveč mafijska družba, kjer ščitijo eden drugega...
loden
26. 09. 2012 13.26
+1
Glede na to, da je naša pravniška elita očitno povsem brez standardov, ne vem, kje je gospod sploh merilo dobil.
mamica55***
26. 09. 2012 12.51
+1
bum.bar, standard ki ga poznaš bo JJ s Pličaničem sesul !
godhead
26. 09. 2012 13.53
+4
zez
26. 09. 2012 10.51
+5
vse nagnat v rudnik pa delat po 12ur na dan ob kruhu in vodi
El Diablo 2013
26. 09. 2012 10.43
+3
ja pa zakaj mi talate minuse? sej samo police filam za sds in karjolo okol vozm za majerja
prašek
26. 09. 2012 10.47
+1
El Diablo 2013
26. 09. 2012 10.51
+1
aja, sem mu majerčka spelu...he,he......JANŠA je POcar!
godhead
26. 09. 2012 10.36
+7
v tem primeru izjemoma podpiram plečanića
El Diablo 2013
26. 09. 2012 10.33
+3
ejga, jst pa mislm da smo mi tadesn čist ok...smo zelo pravični in pošteni...naša Brezigarca ni nikol vprašala majerčka kaj mora narest....jst tud še nikol nisem lepo dokumentov v naši slavni kleti sds
godhead
26. 09. 2012 13.53
seveda, brezigarca gre za majerja tudi na kolena, če je treba
firewall
26. 09. 2012 10.21
+4
No pa smo zopet trčili ob čer cehovske solidarnosti. Kaj nismo podobno zgodbe že imeli z zdravniško zbornico. Tu pa je še toliko huje saj so vpleteni sodniki(pa ne samo stečajni), ki so pri svojem delu popolnoma avtonomni in ne dovoljujejo posega v svoje odločitve. Seveda obstaja ena majhna izjema v obliki konvertibilne valute. Pravosodje pri nas je vir vsega skorumpiranega sistema, saj je v samem vrhu. Seveda pa si sodniki(pa ne vsi, da ne bo pomote) ne pustijo, da bi kdorkoli posegal v njihov sistem dela, ki za njih deluje fantastično. No ja res pravijo, da so njihove plače prenizke in stavkajo ampak se ne bojim za njih, saj imajo še dodatne honorarne dohodke v obliki daril.
resslovenka
26. 09. 2012 16.23
Saj niso vsi koruptivni. Vmes se najdejo tudi izjeme, samo kaj ko slaba luč pade na vse. No, meni bi bilo res nerodno delati v tem cehu.
santamaura
26. 09. 2012 10.10
+8
Šef okrožnega sodišča: Izjave ministra Pličaniča so pod standardom Če je imel v mislih tisti standard, po katerem deluje njegovo sodišče potem so te izjave zelo nadstandardne
resslovenka
26. 09. 2012 16.26
Ah, eni se sklicujejo na standarde, ki so pri nas v moralnem smislu že tako nizko, da nižje že skoraj ne morejo biti. Jaz bi se raje na poštenost, pa počistila v svojih vrstah. Brezkompromisno!
batom@pinkponk.com
26. 09. 2012 09.53
+8
mah, nihče nikoli ne ukrepa, dokler mu ni treba, torej, dokler stvari ne pridejo v javnosti in so v to prisiljeni. Potem pa se začnejo izgovarjat na predhodnike, strice in podobne nebuloze.
Bourne
26. 09. 2012 09.38
+21
Se en tipicen rezultat negativne kadrovske selekcije. Taksne barabe in lopove bi bilo treba po hitrem postopku zmetat na cesto, fajn zbrcat in jim dozivljenjsko prepovedat zaposlovanje v drzavnih sluzbah.
dajno
26. 09. 2012 09.37
+12
Očitno bo tole morala ulica uredit.. ker v vseh primerih se vsi le sprenevedajo, nihče ni nič kriv, oz. so krivi strici iz ozadja, ko jih dobijo z rokami globoko v vreči pa je vreča bila tam slučajno..
olyca
26. 09. 2012 09.32
+10
Pa ta na sliki ima bolj podobo vratarja na sodišču, po izjavah sodeč je pol pismen. V roke bo treba prijet Zalarja, ki svinjarij, ki so se dogajale zgleda ni hotel videti ali pa se je zraven okoriščal.
Timpesek
26. 09. 2012 09.37
+2
Timpesek
26. 09. 2012 09.18
+10
Treba sodnike iz tujeni in jih plačamo pošteno in naj sodijo našemu ljudstvo. Naši sodniki niso ne stranski oziroma neodvisni in objektivni. me zanima koliko je star najmljaši sodnik in koliko je povprečje starosti. Koliko % sodnikov je študiralo v prejšnem režimu. In tisti režim nespraviš iz vsake osebe. Tist režim je kot neka vera. Zdaj pa probaj muslemana spremenit v katolika ;-)
MICLA
26. 09. 2012 09.15
+12
zakaj takih klovnov takoj ne vržejo na cesto in kazensko ovadijo ,ali je res cela slovenija kot v butalah in taki nespsobneži mečejo slabo luč na naše sodstvo,če ne bo nihče kaj ukrepal se vidi da so že vsi skupaj prodane duše in podkupljeni.kdo bo še verjel da imamo pošteno sodstvo,in naj mi še kak vodilni reče da smo pred zakonom vsi enaki,vsi enaki smo samo v grobu ,pa še tam se nekateri šopirijo.
Timpesek
26. 09. 2012 09.29
+5
imaš prav. Osnova dobre države je zaupanje ljudstva v sodišče. to je osnova pravične države. Ampak tukaj še nasljednih 10 let nebo spremenilo. Predvidevam da nasljedne volitve ne bo dobil SDS ampak levičarska stranka. Levica ba probala opet vse naredit kot v stari jugi.
zalijanc
26. 09. 2012 08.39
+18
Kdaj bodo na Sodišču uvedli uro na kartico prihod-odhod za vse zaposlene ? Statistika efektive sodnikov bi bila zelo poučna.
maq1966
26. 09. 2012 08.57
+14
Poznam sodnika za prekrške, ki ne dela več kot 3 ure dnevno...
olyca
26. 09. 2012 09.28
+12
Jaz pa "sodnike", ki ne delajo nič od nič !!!!!!!!!!!!!!!