Slovenija

Gašperšič meni, da je bil shod zaradi Luke Koper popolnoma nepotreben, vlada sprejela petletni razvojni načrt

Ljubljana, 30. 06. 2016 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministru za infrastrukturo Gašperšiču se je shod v Kopru za zaščito Luke Koper zdel popolnoma nepotreben. Kot je dejal, si želi, da se strasti umirijo in da se vsi čim prej posvetijo gradnji drugega tira Koper-Divača in razvoju Luke Koper. Vlada je sicer sprejela petletni razvojni načrt pristanišča.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: O Luki Koper tudi v parlamentu
    02:23
    Iz SVETA: O Luki Koper tudi v parlamentu
  • Iz 24UR: Z Luko Koper se ukvarjajo vsi
    01:42
    Iz 24UR: Z Luko Koper se ukvarjajo vsi
  • Iz 24UR: Načrt razvoja pristanišča
    01:47
    Iz 24UR: Načrt razvoja pristanišča
Minister Gašperšič je prepričan, da je bil torkov protest neprimeren in odveč.
Minister Gašperšič je prepričan, da je bil torkov protest neprimeren in odveč. FOTO: Damjan Žibert

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob prihodu na današnjo sejo vlade izrazil željo, da se strasti, ki so se razgrele pred petkovo skupščino Luke Koper, umirijo in da se vsi čim prej posvetijo gradnji drugega tira Koper-Divača in razvoju Luke Koper. Torkov shod v Kopru za zaščito Luke pa se mu je zdel popolnoma neprimeren in nepotreben.

Menjava nadzornikov Luke Koper je po Gašperšičevih besedah v rokah delničarjev na skupščini. "Upam, da se bodo odločali tudi o teh sklepih. Posebnih pričakovanj pa v zvezi s tem nimam," je povedal pred sejo vlade. Gašperšič želi, da se strasti umirijo in da začnejo vsi čim prej delati to, za kar so odgovorni. To je po njegovih besedah gradnja drugega tira in razvoj Luke Koper.

Torkov protest v Kopru, ki ga je organizirala novoustanovljena civilna fronta Vstala Primorska – vstani Slovenija, pa je minister označil za popolnoma neprimeren in nepotreben. Na ta način se po njegovem mnenju dela gospodarska škoda Luki Koper.

Torkov protest v Kopru.
Torkov protest v Kopru. FOTO: Miro Majcen

Zoper ministra so tudi zaradi očitkov v zvezi z Luko Koper in gradnjo drugega tira v poslanski skupini ZL s podporo nepovezanih poslancev vložili tudi interpelacijo. Pogovore o interpelaciji je po navedbah vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer pričakovati septembra. Koalicijski partnerji so se danes dogovorili, da bodo počakali na njegov odgovor, nato se bodo koalicijske poslanske skupine pogovorile z ministrom, je v izjavi po koalicijskem srečanju povedala vodja Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje o potrebi po zamenjavi nadzornikov v Luki Koper je odgovorila z besedami, da je bistveno vzpostaviti pogoje za uresničevanje strateškega nacionalnega projekta, to je gradnjo drugega tira. Ne ocenjuje sicer, ali je za ta korak potrebna zamenjava nadzornikov v družbi, izpostavila pa je sistem korporativnega upravljanja, po katerem bodo pristojne institucije opravile tudi preverbo, ali so obstoječa vodstva v pristojnih organizacijah, ki so povezane z gradnjo drugega tira, ustrezne.

Vlada sprejela petletni razvojni načrt koprskega pristanišča 

Vlada je sprejela program razvoja pristanišča za mednarodni promet za obdobje do leta 2020. Program razvoja pristanišča predvideva investicije v razvoj pristaniške infrastrukture, ki jih namerava v petletnem obdobju izvesti koncesionar, torej Luka Koper, v skupni vrednosti približno 290 milijonov evrov.

Gre za program, ki ga vlada sprejme za obdobje vsakih pet let. Med večjimi investicijami so predvsem podaljšanje prvega pomola, tako proti zahodu za 100 metrov v vrednosti 5,2 milijonov evrov, pa tudi proti vzhodu 150 metrov v obstoječe kopno na območju RO-RO privezov v vrednosti 34,4 milijona evrov.

Miro Cerar v Luki Koper
Miro Cerar v Luki Koper FOTO: Twitter

Rekonstrukcija sedmega veza, poglobitev vzhodnega dela prvega bazena

Druga taka investicija je rekonstrukcija sedmega veza in poglobitev vzhodnega dela prvega bazena v vrednosti 8,5 milijona evrov. Tako bo koprski kontejnerski terminal lahko sprejel dve ladji matici dolžine med 350 in 400 metrov, kar bo koprskemu pristanišču omogočilo ohraniti konkurenčnost v primerjavi s sosednjima pristaniščema, so zapisali v sporočilu za javnost v vladnem uradu za komuniciranje.

Pomembna bodo tudi vlaganja v izgradnjo novega RO-RO priveza v tretjem bazenu v vrednosti devetih milijonov evrov in gradnja 12. veza v drugem bazenu v vrednosti 23 milijonov evrov za potrebe generalnih tovorov.

V novogradnjo pristaniških bazenov, operativnih obal in površin za odlaganje izkopnih morskih sedimentov bo tako koncesionar vložil preko 160 milijonov evrov, navajajo po seji vlade.

Za modernizacijo pristaniškega cestnega omrežja in novih vhodov bo treba vložiti preko 20 milijonov evrov in okrog 15 milijonov evrov za modernizacijo in podaljšanje železniškega omrežja v pristanišču za več kilometrov.

Pomembno se bodo povečale tudi skladiščne površine za skladiščenje zabojnikov in avtomobilov, gradila nova skladišča in rezervoarji ter gradile optimizacije in izboljšave elektro- in informacijske infrastrukture v skupni vrednosti okrog 100 milijonov evrov.

Program se deloma naslanja na strategijo Luke Koper. V tem obdobju nameravajo najpomembnejši razvojni poudarek dati kontejnerjem, pri čemer nameravajo ohraniti primat v Jadranu po absolutnem pretovoru in povečati tržni delež med severnojadranskimi pristanišči nad 35 odstotkov. V načrtu imajo tudi pospešiti rast pretovora avtomobilov in pridobiti primat v Sredozemlju na tem področju, piše v strategiji, objavljeni med vladnimi gradivi v obravnavi.

Prav tako bodo iskali nove tovore za generalno blago, priložnost novih produktov za distribucijo in logistiko dodane vrednosti ter ohranili strateške energente in pridobivali alternativne energente.

Do leta 2020 načrtujejo doseči skupni ladijskih pretovor v vrednosti 24,3 milijonov ton, pretovoriti za vsaj milijon evrov kontejnerskega prometa, vsaj 850.000 avtomobilov, za vsaj milijon ton generalnega blaga, vezanega na praznjenje in polnjenje kontejnerjev, ter vsaj 70.000 potnikov.

Na ta način bo koprsko pristanišče lahko ohranilo položaj prvega pristanišča za Avstrijo v skupnem pretovoru ter prvega za kontejnerski segment za Slovaško in Madžarsko, navajajo v strategiji.

V Luki, ki je pripravila strokovne podlage za dokument, ocenjujejo, da bo pristanišče v optimalnih pogojih razvojnega scenarija uspelo do leta 2030 povečati pretovor na 35 milijonov ton in doseči dva milijona klasičnih kontejnerjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Myroommyrules
30. 06. 2016 21.38
+4
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.29
+6
IPS - preko s.p zaposleni delavci pravico zahtevajte pri G. Mirotu Cerarju. On mora spremeniti zakonodajo, oni to dopuščajo, naj spremenijo Zakon o delovnih razmerjih. Jazbec pa zakonodaje ne bo spremenil. V hotelirstvu po obali naj bi imeli po 200 UR viška, odpis dopusta-varčevalni ukrepi. Za stanje v državi mislim da je odgovoren g. Cerar. Ne zavajajte ljudi z Luko Koper, ne zavajajte, spremenite Zakon o delovnih razmerjih-ta nas pelje v suženjstvo. To dela država, država je tista, ki podpira preko s.p.
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.35
+6
G. Miro Cerar, izražam veliko skrb za zaposlene delavce na obali v hotelirski dejavnosti, ali res ne veste kaj se dogaja? Potem je tudi Cimos proizvodni delavci. Kdo bo poskrbel za njih? Lahko se obrnem proč in tudi jaz ignoriram, vendar ne bom, ker sem človek in vsako delo je častno in "mali ljudje" so naša KAKOVOST. Potrebno jih je cenit. Vi izražate kakšno skrb, proč gledate? Vi zavajate in jaz nisem nikakor pomirjena. Zaradi vas več dni ne spim, ker sem v skrbeh za njih, mislim da se delavcem in tistim preko s.p. slabo godi. Naj bi sprejeli varčevalne ukrepe:"odvzeti delavcu dopust 2-3 dni", vi si pa izplačujete dodatke na račun našega-davkoplačevalskega denarja.
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.36
+5
Hude posledice dobivam na zdravju zaradi tega. Odgovoren: g. Miro Cerar ali Miroslav.
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.26
+7
Menim da g. Jazbec ni primeren za vodenje našega več miljardenga premoženja. Prosim, da se na to delovno mesto nagradi človeka, katerega je razvoj in kakovost slovenskih podjetij prioriteta. Mene kot davkoplačevalca zanimajo samo številke. Zato kakšne kompetence ima on za to delovno mesto, va katerem podjetju je dodal svojo vrednost ne, da bi to podjetje kaj izgubilo? Popolnoma zaupam ga. AŽK. Zdaj se več ne borimo za Luko Kp, ampak za NAŠO ZEMLJO, NAŠE MORJE, NAŠO SREBERNINO.
leond1
30. 06. 2016 21.13
+12
gašpe gašperšič gašper jazbec dragonja odidite v p m
Maday
30. 06. 2016 20.54
+4
Se že žrejo RDEČI med seboj za svoje delovanje so do zdej najeli vsaj 300 miljonov na mesec, svojega nimajo niti za BUREK.. sedaj jim pa ne dajo več, sedaj VAMPIRJI z krvavimi očmi žrejo sami sebe..( Tasko kot je povedal DRNOVŠEK )..
Skunk Works
30. 06. 2016 20.40
+5
Smo ze navajeni, da pod levimi se vse krci, place penzije, pravice, ozemlje...
iGURT
30. 06. 2016 21.25
-2
večkrat neustaven ZUJF ki je ropal slovence, pod katerim se je vse možno krčilo, je produkt ivana janše, smo že navajeni da se pod njim dogajajo nepravilnosti...
iGURT
30. 06. 2016 21.51
+0
Ljubljana - Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) se je po odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki se nanaša na znižanje pokojnin nekaj več kot 26.000 upokojencem, odločila za naznanitev suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi.
iGURT
30. 06. 2016 21.52
+1
Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je zakon neustaven in krši temeljne človekove pravice. ........ to kaže na to, da so pripravljavci zakona zavestno v parlamentarno proceduro poslali predlog zakona, ki krši temeljne človekove pravice določenemu segmentu prebivalstva.
DonDonDan
30. 06. 2016 20.19
+2
Kdo je zdaj večja banda in mafija? Tisti, ki so se že zdavnaj zaredili v Luki Koper, ali predstavniki lastnika oziroma države, to je SDH? Težka odločitev, rešitev pa se skriva v "imaginari". Nekaj v sistemu bo treba spremeniti ! Hitro in radikalno !
mallonge
30. 06. 2016 19.00
+8
KPK pravi, da je vlada s kadrovanjem v SDH vzpostavila pogoje za korupcijsko kadrovanje v celi verigi kadrovanj.
mallonge
30. 06. 2016 19.01
+10
ETIKA IN MORALA Cerarja je tudi okužena z glivicami.
mallonge
30. 06. 2016 19.01
+4
Zato taka vzajemna ljubezen z Glivičarjem.
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.37
+1
proletarec1
30. 06. 2016 18.39
+10
PRIMORCI!!! ČE BODO JUTRI ZAMENJALI NADZORNIKE,PRIČNITE Z VSESLOVENSKO VSTAJO.VSI POŠTENI DRŽAVLJANI SO Z VAMI!!!!!
piljan
30. 06. 2016 18.43
+1
proletarec1
30. 06. 2016 18.52
+7
NE MOREM POMAGATI ZATO, KER BI KONČAL KOT KRAMBERGER.
piljan
30. 06. 2016 18.56
+0
Bi se ti prefarbani komunisti maščevalo?
johanca123
30. 06. 2016 19.10
-1
Primorske guzice tega niso sposobne, so predolgo sluge komunjar
proletarec1
30. 06. 2016 18.22
+8
CERAR, MRAMOR,DRAGONJA.ODIDITE!!!!SLEJ KO PREJ, VAM BODO DRŽAVLJANI SODILI!!!! PRAVIČNO.JAZBEC PA JE ŽE V BANKI V POSTOPKU.
Myroommyrules
30. 06. 2016 21.38
-2
V banki v postopku? Prosim, če kaj več poveš, če lahko seveda?
ROMELS
30. 06. 2016 18.12
+9
Tamle na pomolu bi jih morali naložiti v čoln in nasvidenje.
flum
30. 06. 2016 17.19
+8
a kva še ta prevarant dela na vladi ? Že prvi teden ministrovanja bi ga moral napodit- delat na cesto !
mallonge
30. 06. 2016 17.01
+18
Ljudstvo pa meni, da je Gašperšič popolnoma nepotreben. Menimo celo, da je škodljiv.
V Državnem zboru ponovno o LUKI KOPER – apel Vladi RS in SDH naj se z odgovornim ravnanjem pred jutrišnjo skupščino izognejo eskalaciji revolta državljanov Pred jutrišnjo skupščino Luke Koper je danes v Državnem zboru RS potekalo nadaljevanje 17. nujne seje Komisije za nadzor javnih financ, o uresničevanju upravljavske funkcije Slovenskega državnega holdinga (SDH) na primeru Luke Koper in Palome. Na sejo je bil dodatno vabljen Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, saj VZMD tudi v Luki Koper že dalj časa pozorno spremlja ter opozarja na sporna ravnanja SDH. Ob tem je Predsednik VZMD v svoji razpravi (VIDEO z današnje seje) med drugim apeliral na SDH in Vlado RS, kot skupščino SDH, da »še pred jutrišnjo skupščino prepreči eskalacijo tega kar sem sam, kot udeleženec manifestacije v Kopru, imel priložnost videti - ljudje, in ne gre zgolj za delavce, gre za državljane, ki so se jim pridružili, gre za intelektualce, gre za širok spekter ljudi, ki jih je to stanje, to dogajanje zrevoltiralo. Apeliram na vas, da se tega zaveste, čeprav v Ljubljani kjer je morda malo hladnejše okolje, in da preprečite da se zadeve sprevržejo v stanje, ki ne bo dobro ne za Luko, ne za skupnost v kateri živimo. To je možno, možno je narediti korak nazaj, obstajajo za to postopki - danes imate sejo Nadzornega sveta, spoštovani predsednik Belič, ne nazadnje tudi Vlada kot skupščina še vedno lahko odreagira. Mislim, da je v teh razmerah to potrebno in vsak odgovoren gospodar bi tako ravnal …«
sinhron
30. 06. 2016 16.42
+13
Dragonjo bi morali nemudoma odstaviti , ker sam noče sestopiti !
Netajkun
30. 06. 2016 17.05
+9
Dragonja je hotel odstopiti . . pa mu niso ( še ) dovolili . Koga bi potem pošiljali na razne seje , da dolgovezi in tudi zavaja ?
mallonge
30. 06. 2016 17.12
+7
Tako zavajajoče in ničpovedno govorjenje ima samo še Cerar v tej vladi.
ooResnicA
30. 06. 2016 16.38
+9
....zakaj pa v telekomu ne menjajo uprave pa nadznornikov pa imajo veliko slabše bilance in donosnost na kapital?
ooResnicA
30. 06. 2016 16.39
+12
....aja tam imajo svoje lopofe ža nastavljene ni treba čuj.....buhahhahahaha
glava2
30. 06. 2016 16.20
+6
ma dej lažo, skini se nam!!!
Uporabnik113189
30. 06. 2016 16.14
+11
Dva nadzornika ista zgodba. Komu verjamem? Gašperšiču prav gotovo ne. Pa čeprav se bi na sodišči izteklo drugače, glede na naše sodstvo je vse možno. Kaj ima početi takšen človek na mestu ministra? Nič.
piljan
30. 06. 2016 15.12
-4
Pozdravljeni.Ali so se sekstaši dohtar ivana že ujunačili in s temi levaki iz Luke zrušili vlado,ter ustoličili dohtarja.Priložnost je lepa.
Maday
30. 06. 2016 14.52
+5
A zato ALBANSKE MORILCE Slovencev izpuščate, da bi vas branili pred sebi enakimi..PRPA...??
Maday
30. 06. 2016 14.53
+6
prašek
30. 06. 2016 15.04
-4
mallonge
30. 06. 2016 15.10
+10
Cerar pa v SDH in LB. Sedaj jih bo pa še v Luko.