Slovenija

Hrvaška trdi, da ni obveščena o slovenski tožbi v Strasbourgu: 'Imamo le informacije iz slovenskih medijev'

Ljubljana, 15. 09. 2016 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./STA/U.Z.
Komentarji
551

Hrvaški zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Kovač je izjavil, da v Zagrebu niso seznanjeni z meddržavno tožbo, ki jo je Slovenija vložila proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice zaradi kršitev pravic Ljubljanske banke pri izterjavi dolgov hrvaških podjetij. "Zaenkrat imamo le informacije iz slovenskih medijev", je dejal.

Slovenija toži Hrvaško pred Evropskim sodiščem za človekove pravice zaradi izigravanja nekdanje Ljubljanske banke. V tožbi zahteva najmanj 360 milijonov evrov odškodnine, je danes po seji vlade dejal minister za pravosodje Goran Klemenčič.

"Po našem trdnem prepričanju so hrvaške sodne in izvršilne oblasti s sistematičnim in arbirtarnim ravnanjem Ljubljansko banko prikrajšale za njeno premoženje in kršile evropski pravni red," pravi. Državno pravobranilstvo je že vložilo tožbo, Klemenčič pa je že obvestil hrvaškega kolega Anteja Šprljeta, ki je "informacijo sprejel profesionalno".

Slovenija Hrvaško toži zaradi kršitve več členov Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, med drugim kršitve pravice do pravičnega sojenja, vključno do enakopravnosti pred zakonom, pravice do izvršitve sodb ter sojenja v razumnem roku.

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: Aljoša Kravanja

Gre za kredite, ki so jih najemala hrvaška podjetja in jih nikoli popolačala

Kot je dejal, se je Slovenija znašla v nepravičnem in nezavidljivem položaju. Ljubljanska banka je bila največja banka v Jugoslaviji, ljubljanska podružnica pa je dolga leta kreditirala razvoj številnih podjetij. Kot dolžniki Hrvaška podjetja niso poravnala svojih obveznosti in banka je takoj začela sodne postopke, pojasnjuje Klemenčič. 

Ob tem je Klemenčič poudaril, da so tožbo vložili na podlagi 26 tožb proti podjetjem od skupno 81, ki jih je LB v začetku 90 let prejšnjega stoletja vložila na hrvaških sodiščih. Ob tem je minister poudaril, da so sodni postopki povprečno trajali 18,2 leta, izterjali pa so zgolj 0,7 odstotka terjatev. Za skupno 26 primerov zdaj Slovenija zahteva 360 milijonov evrov odškodnine. Zahtevani znesek vključuje tudi zamudne obresti, ki so jih določili na podlagi revizijskih poročil in zakonsko določenih obrestnih mer v že izrečenih sodbah v tožbah LB na Hrvaškem.

Polovica hrvaških podjetij, ki jih je tožila LB, torej več kot 40, je šla medtem v stečaj.

To, da je zahtevana odškodnina zelo blizu vsoti okoli 385 milijonov evrov, ki naj bi jih Slovenija predvidoma namenila za poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev LB Zagreb in Sarajevo na podlagi sodbe v primeru Ališić, je minister pripisal naključju. Kot je odgovoril na novinarsko vprašanje, je tožba ločena od primera Ališić, vsota pa oblikovana na podlagi podrobne analize omenjenih 26 tožb.

Glede trajanja postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu je minister dejal, da bi samo do odločitve sodišča o pristojnosti za primer lahko v najslabšem primeru minilo dve leti, nato pa bo sodišče odločalo še o vsebini tožbe.

Povedal je še, da je meddržavnih sodb na ESČP malo in je tako malo sodne prakse. Gre sicer za prvo meddržavno tožbo med članicami EU na ESČP, kot tudi prvo meddržavno tožbo za pravice kake pravne osebe na tem sodišču.

Klemenčič nad sestavo tožbe impresioniran

Klemenčič ob tem meni, da to ne more poslabšati odnosov med državama. To je ne le korak k temu, da se Slovenija postavi za svoje interese, ne le z besedami ampak tudi s pravnimi sredstvi, temveč tudi korak k ureditvi sporov. 

Dodal je, da so strokovnjaki opravili izjemno delo in da je tudi sam nad tožbo "impresioniran". Konkretnega dokumenta sicer še ne morejo posredovati javnosti, saj da ga je potrebno najprej posredovati drugi stranki.

Vlada je v sporočilu na svoji spletni strani zapisala, da "Republika Slovenija pričakuje, da bo ESČP po odločitvi o pravici do premoženja deviznih varčevalcev (sodba Ališić), ki jo Slovenija spoštuje in dosledno izvaja, našlo pravično rešitev tudi v primeru kršitev s strani Hrvaške".

Za tožbo se je Slovenija odločila po številnih poskusih v zadnjih 25 letih, da bi se uredilo vprašanje terjatev LB do hrvaških podjetij, ko med drugim tako sporazum o nasledstvu kot tudi dogovor iz Mokric nista pripeljala do rešitve tega vprašanja kot tudi vprašanja starih deviznih vlog.

V medijih so se sicer v minulih letih pojavljale ocene, da so hrvaška podjetja LB z obrestmi dolžna več kot milijardo evrov, kar je kot neosnovano danes označil tudi minister Klemenčič.

Erjavec in Cerar zaradi tožbe ne pričakujeta poslabšanja odnosov s Hrvaško

Zunanji minister in prvak stranke DeSUS Karl Erjavec je ob prihodu na posvet vladne koalicije na Brdu pri Kranju izpostavil gospodarske odnose med državama, saj se povečuje blagovna izmenjava, posebnih težav ne vidi niti glede turizma oz. odnosov med ljudmi. "Odnosi Ljubljana-Zagreb pa vemo, na kakšni ravni so. Menim, da tožba ne bo vplivala na to, da bi se bistveno poslabšali, gotovo pa tudi ne k bistvenemu izboljšanju," je priznal. Dodal je, da želi Slovenija samo zaščititi svoje interese.

Spomnil je, da jih čaka v zvezi s tem še nekaj izzivov, nenazadnje spoštovanje odločbe arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Hrvatje namreč ne priznavajo arbitražnega sodišča. "Tako da tudi v prihodnje ti odnosi ne bodo rožnati," ugotavlja zunanji minister.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je tožbo vložila zato, ker je stanje za Slovenijo absolutno nepravično, pa je poudaril premier Miro Cerar. Slovenija ima legitimno pravico zahtevati, da Hrvaška opravi svojo dolžnost, je dejal.

Pojasnil je, da je zahteval, da zadevo dobro pripravijo. "Zdaj lahko mirno rečem, da imamo vso legitimno pravico, da v položaju, ko na eni strani izplačujemo varčevalce LB iz Hrvaške, terjamo tudi, da Hrvaška opravi svojo dolžnost," je povedal premier. Spomnil je, da so sodne in izvršilne oblasti na Hrvaškem ves čas od osamosvojitve onemogočale, da bi bile terjatve LB do hrvaških podjetij izplačane.

"Pravično je, da se to zdaj stori. Slovenija ima absolutno vso pravico, da v skladu z načelom pravičnosti in evropsko konvencijo o človekovih pravicah terja, kar pripada LB in posebno tistim, ki so bili z njo povezani" je prepričan Cerar, ki prav tako verjame, da tožba ne bo bistveno vplivalo na dvostranske odnose med državama.

Kovač: Nismo obveščeni o slovenski tožbi v Strasbourgu

Hrvaški zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Kovač je izjavil, da v Zagrebu niso seznanjeni z meddržavno tožbo.

Šef hrvaške diplomacije je še dejal, da je hrvaška javnost lahko mirna. "Imamo informacijo, ki jo je povedal minister pravosodja v Sloveniji (Goran Klemenčič). Sodišče v Strasbourgu ni še nič prejelo, mi nič ne vemo", je povedal v pogovoru za hrvaško, komercialno Novo TV.

Dodal je, da bo ESČP, ko bo dobilo informacijo in bo ocenilo, ali je tožba dovoljena, to poslalo Hrvaški. "Zaenkrat imamo le informacije iz slovenskih medijev", je povedal. Ocenil je, da postopek lahko traja več let, je pa potrebno najprej ugotovili, ali je tožba dovoljena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (551)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
16. 09. 2016 11.41
-1
Od hrvatov ne moreš nič dobit, če tudi so v EU, pač ne bodo priznali. Ko bi pa mogli plačat , pa itak ne bo več EU-ja.
TolstojV
16. 09. 2016 11.25
+2
Klemenčič kaj pa bo naredil zaradi kršenja človekovih pravic na naših sodiščih, ki obsojajo določene ljudi kot za šalo pri tem pa stane bivanje zapornikov celo premoženje to bivanje se plačuje iz proračuna pa nobenemu nič čeprav se prav tako po nepotrebnem zapravlja davkoplačevalski denar, nič ni racionaliziral proračunske odhodke trdil je celo da bo skrajšal male kazni ki preveč obremenjujejo proračun. Kaj pa zdaj ?
ivan.z Doba
16. 09. 2016 16.41
ivan.z Doba
16. 09. 2016 16.43
"Določeni" ljudje so dosegli svoje. Nekateri še bodo, mi pa bomo plačali (plačujemo) za njihove grehe (lopovščino!).
Primula1
16. 09. 2016 10.45
+4
Nič hudega, Hrvati itak ne priznavajo mednarodnih sodišč. Hrvaške obveščevalne pa verjetno že na polno delajo na akterjih.
veronqa
16. 09. 2016 10.37
+3
Pač ne vedo. in seveda gre za sprenevedanje. Mi pa raje ne delajmo cirkusa s tega, raje počakajmo kako bo odreagiralo sodišče v Evropi!
mallonge
16. 09. 2016 09.40
-2
Dva vrhunaska slovenska bleferja in nastopača.
wolfterier
16. 09. 2016 09.57
-2
Zdaj,ko je levica popušila-tožba ! Prej pa naši tovariši niso hoteli vznemirjat svojih hrvaških tovarišev,pa to !
tron3
16. 09. 2016 09.34
+3
Klasika, Hrvati ne vedo nič o tem, itd. Klemenčič pa Korl v Sloveniji zganjata teater, na koncu pa bo spet še ena polomija več naše vrle Vlade, ter Korla in Klemenčiča, zapitek pa bodo plačali davkoplačevalci!!!
mallonge
16. 09. 2016 09.28
+0
Glede na izjavo Hrvaške in Erjavca verjamem, da je Klemenčič vložil tožbo samo za slovensko javnost in preusmerjanje pozornosti z vsakodnevnih blamaž in afer Cerarjeve vlade.
sinhron
16. 09. 2016 09.33
+2
O , ali si že nastopil službo na portalu , svetujem ti , da vložite interpelacijo po vaši maniri zoper vlado Slovenije !
tron3
16. 09. 2016 09.35
-3
Jasno, da je, teater se gre, Korl pa mu asistira!!!
mallonge
16. 09. 2016 09.38
+0
Ti pa danes nekoliko zamujaš v obrambi lika in dela slovenskih kriminalcev.
trope?ki
16. 09. 2016 09.22
-3
Drugo ne znamo, delat med sosedi samo zgago in kreganje, nikoli nas tu Bog ne spremeni, ker nam je to v krvi. Kregali bi se dneve in dneve zato pa sta Kosovske ograje med sosedi. Po blokih sosed soseda ne pozna, ker ga ne more videt od nevoščljivosti. To nam v genih in nikoli se ne bomo spremenili...
Opazujemvas
16. 09. 2016 09.18
+11
Če so že vložili tožbo potem bi jo morali za celoten znesek s pripadajočimi zamudnimi obrestmi.Kar zadeva pa sosede iz lepe njihove pa je škoda izgubljati besede, ker se lahko zgodi, da bodo zatajili še to , da so sploh Hrvati.
User792410
16. 09. 2016 09.16
+1
Če še ni, pa še bo!!!
Julijann
16. 09. 2016 08.56
+5
Naša diplomacija ni s Hrvaško znala vzpostaviti do danes ničesar. Soseda nas je vedno prepeljala žejne čez vodo in tako bo tudi tokrat.
krmeki
16. 09. 2016 09.02
+5
proofreader
16. 09. 2016 08.53
+1
Če bi se Janša, Bavčar in Peterle po osamosvojtvi zmenilo s Hrvati, vseh teh desetletnih težav z njimi ne bi bilo. Tako pa smo jim samo prodajali orožje, za ostalo pa nas ni brigalo.
Julijann
16. 09. 2016 08.59
+3
Ves takratni politični vrh s Kučanom na čelu je želel pomagati nekoč bratski republiki s prodajo orožja, čeprav je veljal embargo. Koliko je bilo tega denarja in kdo ga je dobil, ostaja do danes skrivnost, v proračun države sigurno ni bila namenjena niti ena zahodnonemška marka v kateri se je takrat trgovalo.
Castrum
16. 09. 2016 09.06
+0
proofreader....eno in isto nebulozo ponavljate v nedogled. Peterle je bil predsednik Vlade smo do maja 1992. Od takrat naprej je 12 let vlado vodil Drnovšek in LDS. Če je kdo zamuštral odnose s Hrvati potem sta to LDS in ZLSD (SD) ki sta bila največ na oblasti in predsednik države v tem istem obdobju.
sinhron
16. 09. 2016 08.45
+13
Hrvati so že pričeli s sprenevedanjem kot je pri njih običaj , če se njih kaj ali kdo dotakne ne vedo nič , takšen je pač njihov način " prijateljskega" komuniciranja - bo se takih prijateljev in sosedov !
korintos23
16. 09. 2016 08.23
+4
Cerar mora takoj odstopiti če Hrvati niso bili obveščeni o tem, da so kredite najemali in jih niso vrnili, takoj! Prevzameta pa naj restanta Ivo In Ivan, saj sta onadva tu dosti pripomogla.
sinhron
16. 09. 2016 09.12
+0
Ali ne bi po vaše takoj interpelirali celotne vlade !
korintos23
16. 09. 2016 08.21
+6
Samo to pa ni slabo, vzameš kot firma lep kredit, firma se opomore, slovenski banki pa naj bog pomore!"
RožleYXXX
15. 09. 2016 22.42
+23
Hrvati točno vejo, da ni težko naše levake scat pelat...
LLLEPI
16. 09. 2016 08.12
+1
Pa bomo ponovno placali odskodnino Hrvatom z nasim Rjavcem na celu
korintos23
16. 09. 2016 08.17
+3
mukimat
15. 09. 2016 22.26
+1
Itak jim ga bomo popußil spet
Aleta
15. 09. 2016 22.15
+26
Hrvati so začeli mešati drek.... Kaj drugega tudi ni bilo za pričakovati.
RožleYXXX
15. 09. 2016 22.25
+5
Aleta
15. 09. 2016 22.36
+8
Mislila sem samo na današnjo zadevo. Mogoče sem malo nerodno napisala..... :)
RožleYXXX
15. 09. 2016 22.38
+6
Myroommyrules
15. 09. 2016 21.58
+18
Kdo pa je bedel od NAŠIH nad temi krediti, ki so jih odobravali hrvaškim podjetjem? A ti ne bodo odgovarjal? Predvidevam, da so tudi oni sokrivi, da so te kredite na lepe učke delili.
RožleYXXX
15. 09. 2016 21.57
+10
Klemenčič bi lahko še kaj o tem povedal......."Prvi jesenski shod: V Odboru 2014 v samo treh dneh zbrali skoraj 8000 podpisov za spremembe v pravosodju",,,,