Slovenija

Minister Erjavec pojasnjuje

Ljubljana, 20. 04. 2006 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dolgoročne rešitve o varovanju slovenskega zračnega prostora še ni. Zavarovanje vojakov ni več popolno.

Minister Karl Erjavec v Afganistanu.
Minister Karl Erjavec v Afganistanu. FOTO: POP TV
Erjavec je zavrnil bojazni, da člani odbora ne bi bili pravočasno seznanjeni s pomembnimi informacijami, saj morajo vse odločitve temeljiti na strateških dokumentih, ki jih med drugim sprejema državni zbor.

Začasna rešitev glede varovanja slovenskega zračnega prostora, ki ga zagotavlja tudi Italija v okviru zveze NATO s svojimi letali, je ustrezna, dolgoročne rešitve pa še niso sprejete, je članom odbora DZ za obrambo pojasnil obrambni minister Karl Erjavec. Na ministrstvu ne opravljajo nobenih priprav ali pogovorov o nakupu lovskih letal, razmišljajo pa o različnih možnostih dolgoročne rešitve in nobena ni izključena. Razprava je potekala tudi v znamenju polemik glede smiselnosti razprav o temah, ki jih odpirajo mediji.

Tudi na ravni zveze NATO še ni sprejeta dolgoročna rešitev glede varovanja zračnega prostora - podoben problem kot Slovenija imajo tudi baltiške države - v zavezništvu pa prav tako ocenjujejo, da je sedanja rešitev primerna, je dejal Erjavec. Pojasnil je, da italijanska letala slovenskega zračnega prostora ne preletavajo dnevno, ampak bi to storila le v primeru nezakonitega oziroma nenapovedanega vdora v zračni prostor, to ureditev pa določa tudi tehnični sporazum.

Erjavec je še poudaril, da trenutno veljavni strateški dokumenti ne predvidevajo nakupa omenjenih letal in da ne bo javno govoril o konkretnih rešitvah za dolgoročno ureditev varovanja zračnega prostora, dokler ne bodo narejene vse analize.

Pri nakupu oklepnikov bodo sodelovala tudi slovenska podjetja

Pri poslu z oklepniki bodo svojega deleža deležna tudi slovenska podjetja.
Pri poslu z oklepniki bodo svojega deleža deležna tudi slovenska podjetja. FOTO: POP TV

V razpravi o načrtu nakupa vojaških oklepnikov 8x8 za Slovensko vojsko je Avrelio Juri (SD) vprašal, ali bo ta nakup v vrednosti 50 milijard tolarjev sledi načelu racionalnosti in dejanskih potreb SV. Jelinčič je opozoril, da je za nakup tankov T 55, ki jih bodo sedaj nadomestili oklepniki, odgovorna prejšnja vlada, in vprašal, ali bo tudi slovenska industrija vključena v posel.

Erjavec je odgovoril, da oklepnike uvajajo vse moderne vojske in zagotovil, da bodo slovenska podjetja imela delež v poslu. Uvedba oklepnikov je eden od ključnih elementov pri preoblikovanju obrambnega sistema in izpolnjevanju zavez Slovenije ob vključitvi v EU in zvezo NATO, predvidevajo pa jih tudi strateški dokumenti na področju obrambe, je dejal minister.

Dodal je, da je razpisni postopek za nabavo novih oklepnikov zaupne narave, potrdil pa je informacije iz medijev, da je dokumentacijo dvignilo pet podjetji, dve pa sta oddali ponudbo. V teku je postopek odpiranja in pregledovanja ponudb, izbira pa bo opravljena do konca leta, je napovedal Erjavec.

Vojaki zavarovani pri Adriaticu

Če se vojakom v prostem času kaj zgodi, niso upravičeni do dnevne odškodnine.
Če se vojakom v prostem času kaj zgodi, niso upravičeni do dnevne odškodnine. FOTO: POP TV
Najmanj razprave je odbor namenil informaciji o sodelovanju dveh slovenskih vojakov v mirovni misiji v DR Kongo. Erjavec je dejal, da priprave na odhod vojakov, ki naj bi bili v tej afriški državi od junija do oktobra, že potekajo, in da so bili tudi že opravljeni pogovori s predstavniki Francije, ki bo nosilna država mirovne misije EU.

Glede nezgodnega zavarovanja pripadnikov SV je minister dejal, da so morali zaradi mnenja računskega sodišča in sprememb zakonodaje skleniti novo pogodbo z zavarovalnico Adriatic, ki tako kot doslej vključuje vse poklicne pripadnike SV in druge vojaške osebe ter vsebuje vse rizike, ki so bili vključeni že prej. Res pa je, da po novem ni več zavarovanja za dnevno odškodnino za poškodbe, ki imajo za posledico bolniški stalež, in da pripadniki SV niso več nezgodno zavarovani v prostem času.

Anton Anderlič (LDS) je opozoril, da je torej prišlo do znižanja standardov pri nezgodnem zavarovanju in se vprašal, zakaj ministrstvo ni pripravilo sprememb zakonodaje, ki bi to preprečila. Erjavec je odgovoril, da ministrstvo spremembe že pripravlja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.