Slovenija

Minimalne plače bodo višje

Ljubljana, 28. 01. 2010 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je sprejela predlog zakona o minimalni plači, ki se zvišuje na 562 evrov neto. Za ogrožena podjetja je predvideno dveletno prehodno obdobje, obrtniki in podjetniki pa že opozarjajo pred posledicami.

Vlada je sprejela predlog zakona o minimalni plači, skladno s katerim se minimalna plača zvišuje na 562 evrov neto oziroma 734,15 evra bruto. Za delodajalce, ki bi se lahko zaradi dviga minimalne plače znašli v težavah, je predvideno dveletno prehodno obdobje. Vlada zaradi dviga minimalne plače prilagaja tudi dodatno splošno olajšavo. Zakon bo šel v pralament po nujnem postopku.

Minimalna plača se bo zvišala na raven življenjskih stroškov.
Minimalna plača se bo zvišala na raven življenjskih stroškov. FOTO: POP TV

Kot je danes na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, se minimalna plača zvišuje za 100 evrov neto oziroma dobrih 136 evrov bruto. Znesek 562 evrov neto, kolikor bo po novem znašala minimalna plača, po njenih besedah ustreza izračunu vrednosti košarice minimalnih življenjskih stroškov.

Zvišanje bo postopno, usklajevanje pa enkrat letno

Za delodajalce, ki bi se zaradi dviga minimalne plače lahko znašli v težavah, ki bi lahko vodile v odpuščanja, je predvideno največ dveletno prehodno obdobje. To po besedah Kopač Mrakove pomeni, da morajo delodajalci minimalno plačo v višini 562 evrov uveljaviti najkasneje do 1. januarja 2012.

V prehodnem obdobju so določeni minimalni zneski, ki morajo biti izpolnjeni. Letos mora tako minimalna plača znašati 510 evrov neto, 1. januarja prihodnje leto 530 evrov, 1. januarja 2012 pa 562 evrov. Po novem se bo minimalna plača z dejansko rastjo cen življenjskih potrebščin usklajevala enkrat letno, in sicer 1. januarja.

Pahor in Svetlik
Pahor in Svetlik FOTO: Blaž Garbajs

Premier Borut Pahor je ob tem dejal, da je vlada prisluhnila sindikatom in pa poročilu o razvoju, v katerem je bilo ugotovljeno, da zaposleni z najnižjimi dohodki kljub marljivemu delo ne zaslužijo dovolj, da bi lahko normalno preživeli. "Če bi vlada to spregledala, bi pomenilo, da v Sloveniji lahko nekdo dela, pa kljub temu ne zasluži dovolj za dostojno življenje. To bi pomenilo popolno vrednostno distorzijo in pripeljalo do položaja, ko bi se razmere na trgu dela poslabšale v sami osnovi. Delo ne bi bilo več vrednota sama po sebi," meni Pahor.

Odzval se je že predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je izrazil zadovoljstvo nad potezo vlade, ob tem pa ocenil, da to predstavlja uspeh sindikatov. "To je majhen korak pri prerazporejanju bogastva v tej družbi v prid delavstva," je menil.

Prlagodili tudi olajšavo

Zaradi dviga minimalne plače je treba prilagoditi tudi dodatno splošno olajšavo, zato vlada spreminja zakon o dohodnini. Po besedah ministra za finance Franca Križaniča bo splošna davčna olajšava za letos povečana s sedanjih 2095 evrov na 3020 evrov, prvi prag dohodkov, ki je določen kot pogoj za določanje splošne davčne olajšave, pa bo s sedanjih 8700 evrov zvišan na 10.200 evrov. Zaradi prilagoditve ustreznega prehoda bo spremenjen tudi drugi prag dohodkov, in sicer s sedanjih 10.056 evrov na 11.800 evrov.

Obrtniki in podjetniki opozarjajo na hude posledice

Upravni odbor Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) pa opozarja, da sprejeti predlog zakona o minimalni plači ni bil usklajen z delodajalci, zato z njegovo vsebino zakona ne soglaša. Po mnenju odbora bo zakon povzročil negativne posledice v gospodarstvu. "Tak zakon in hitenje z njim, ne da bi bil obravnavan v paketu, bo povzročil velike negativne posledice v gospodarstvu," je po seji upravnega odbora ZDOPS, ki je potekala na Ravnah na Koroškem, sporočil predsednik združenja Milan Škapin.

Zaradi takega zakona se bodo v gospodarstvu po mnenju združenja porušila plačna razmerja, to pa bo vodilo do dodatnega nezadovoljstva med zaposlenimi, povišali pa se bodo tudi stroški dela. Sledila bodo odpuščanja, zapiranje gospodarskih obratov, zmanjšana poraba in hkrati tudi manjši prilivi v že tako prezadolženo državno blagajno, še opozarjajo pri združenju. Zato predlagajo paket istočasnih sprememb zakonodaje, ki so ga delodajalske organizacije in zbornice pripravile v začetku januarja in ga posredovale ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Razvoj trga dela po konceptu varne prožnosti

Vlada je sprejela tudi stališča do predlogov delodajalcev in sindikatov glede nadaljnjega razvoja trga dela. Pri tem je Kopač Markova poudarila, da bo eden ključnih ciljev doseganje koncepta varne prožnost. Zagotovili naj bi ga z zakoni, ki so že predmet sprememb (zakon o malem delu, zakon o urejanju trga dela). Treba pa bo iti tudi v spremembe zakona o delovnih razmerjih.

Dušan Semolič-1
Dušan Semolič-1 FOTO: Dare Čekeliš

Predloge delodajalcev je vlada povzela v dve sklopa - kratkoročni ukrepi (skrajšanje odpovednih rokov, znižanje odpravnin, upoštevanje ustavne odločbe glede vloge sveta delavcev) in strukturne spremembe. Kratkoročni ukrepi naj bi se izvedli skladno z dogovori z delodajalci in sindikati do 30. marca, nato pa bi predlogi aprila romali v DZ, medtem ko je za spremembe strukturne narave potrebnega več časa in bodo predmet pogajanj do konca leta.

Semolič: Nekaterih predlogov ne smemo dopustiti

Teme se je dotaknil tudi Semolič. "Sindikati bomo tisto, kar bo v prid delavcev podpirali," je poudaril in dodal, da bodo skušali poiskati razumne kompromise pri problemih, za katere bodo skupaj ocenili, da jih je treba rešiti," je povedal. Pri tem je povedal, da se nekatere zahteve delodajalcev ne smejo uresničiti.  Pri tem je imel predvsem v mislih predloge, ki bi zmanjševali delavske pravice. "Sprejmemo dialog okoli konkurenčnosti, vendar se ta ne sme meriti le z dobički delodajalcev, ampak tudi s standardom delavcev," je dejal Semolič.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
12. 10. 2010 12.58
Tonček Balonček
29. 01. 2010 08.26
Zdaj bo pa bna minimalnih plačah še enkrat toliko delavcev, saj se bodo dosedanji prejemniki minimalcev pridružili tistim, ki so zaslužili par deset EUR več! Uravnilovka? naivna, sploh ni res, lahko se zmanjšajo fiktivni stroški raznih svetovanj, zgrešenih investicij, dobiček, odpravnine, "nagrade" in še marsikaj. Direktorji namesto avta za 50.000 EUR kupijo takšnega za 30.000 EUR in za razliko 20.000 EUR na leto sprostijo npr. denarja za par deset božičnic ali za višji regres!
Uporabnik215111
29. 01. 2010 08.15
Znesek 562 evrov neto, kolikor bo po novem znašala minimalna plača, po njenih besedah ustreza izračunu vrednosti košarice minimalnih življenjskih stroškov. PRIPELJITE MI TEGA HEROJA, KI JE TO RAČUNAL, MU DAM IZ SVOJEGA ŽEPA 562€, SPRAVIM V NAJEMNIŠKO STANOVANJE, NAJ PORAVNA VSE POLOŽNICE IN NAJ SE PREŽIVI SKOZI MESEC!
Buena Vita
29. 01. 2010 07.33
in butasta vladina mahinacija,,,pomivalka naj bi imela večjo plačo kot kuhar ali,še huje,,snažilka v bolnišnici večjo kot medicinske sestre to se ne bo obneslo niti v filmu,še manj v življenju,
Buena Vita
29. 01. 2010 07.29
robba bojim se da bodo raje zaprli štacuno,tako so delali 1998,1999,2000,2001.letihmasovno so zapirali štacune,,2004.leta se je pod janševo vlado zaupanje v sistem malo popravilo,spet so začeli odpirat različne dejavnosti in da ne pozabimo,vsi so v kreditih,,in verjemote,,ne bo se ponovil ROPOV SINDROM ,DELODAJALCEM SE MOŽGANI ŠE NISO SKISALI,ne bodo čakali,zapirali bodo dokler še imajo kaj zapret
janez.planinsek
29. 01. 2010 06.15
562 EUROV ZA DELO, SRAMOTA ZA SLOVENIJO
naivna
29. 01. 2010 05.53
Bogdan P Ni vse sola in izobrazba, v tem je kolko si sposoben ... Ni vsak sposoben cistit in pometat, tudi ni vsak sposoben opravljati z racunalnikom.. Tisti, ki opravlja tezko fizicno delo, si zasluzi vec, kot pa tisti ki za mizo sedi z nogami na mizi.
naivna
29. 01. 2010 05.47
Naravno, ce trgovka dobi visjo placo, se blago mora podrazit, od nekje se mora denar vrnit.
carli100
28. 01. 2010 23.29
lepo.plače še niste povišali pa ste že udarli po podražitvah ..juhej dajte nam 100 eu,da nam jih boste lažje ukradi 150 in več ....???kako dolgo še ???
aloalo
28. 01. 2010 22.34
Do denarja se da pridt tut na druge nacine,,problem Slovencev je, da vsi iscejo sluzbo in ne dela.
aloalo
28. 01. 2010 22.33
Komunizem je bil slab zakaj bi nekdo ki dela v pisarni in ima recimo visjo izobrazbo ter znaje delal v proizvodnji..alo????? pa nej delavec brez sole naredi dopis sej se za word pa excel ni slisal...Primer.
srecnii
28. 01. 2010 22.31
Čist preprosto, plače bodo zvišal potem bodo pa spet nekaj podražili..... Glede hrane, draga .....kvaliteta pa obup, šrot
crysis
28. 01. 2010 21.47
tkole bom reku zastonj grozijo z odpuščanji tista firma k rab delovno silo jo bo rabila še naprej če bodo hotl delat vedo pa tud da so odvisni od delovcev ker jim oni plače nardijo ne uni v pisarnah pa tud ni bojazni da bi kak pisarniški molj odšel v proizvodjo delat ane tko da odpušanj ne bo razen v tistih firmah kjer je bila situacija ze tako gnila da bi slej ko prej zaprli in jim je to samo izgovor
12345s
28. 01. 2010 21.46
Semolič že ve da denar je.
Posavc
28. 01. 2010 21.22
men pa ni jasno zakaj bi dvigoval samo minimalne plače? morali bi vsem plače dvignit, kaj pa eni ko so glih malo nad minimalnim plačam (recimo s triletno poklicno šolo), pa bodo nazadnje manj dobili kot tisti nekvalificirani delaci...
untableass
28. 01. 2010 20.39
prvo je treba enih par zelencov z dolerckam u ucesah odstranit al pa nagnat ko pasa bek z vrha dnar nazaj pa zapret !
peglajzn
28. 01. 2010 20.32
SINDIKAT SE JE USRAV KAKI BUTLNI NA KUPO.ŠE ZA 600E SE NISO MOGLI POGAJAT.KAKKI STE MI LOLEKI.OD VAS BI SE NA BOVŠJAKIH KR FAJN SLUŽVO SAJ SE NEZNATE POGAJAT.NOOBI STE NOOBI BOTE NOOBI VSE POVSOD.
zulj001
28. 01. 2010 20.04
Kdo in s kakšnimi vatli ,bo ugotovil katera podjetja so "ogrožena".Bojim se ,da se bo večina uvrstila med "ogrožene".Ko bo konec vseh teh pogajanj ne bo minimalna plača nič višja kot je danes.Vsi ti veliki pogajalci bodo delavce prepeljali žejne čez vodo.
arhimed_33
28. 01. 2010 19.50
plače kitajske,davke pa evropske,bravo Slovenska vlada.....
NoExit
28. 01. 2010 19.41
Dadicaa ...Mi smo v Evropi samo,kar se tiče cen dobrin ! V vseh ostalih stvareh smo pa še 30 let za evropo !