Slovenija

‘Mini koalicija’ pomemben politični faktor ali ‘spoznavni večer’?

Ljubljana, 23. 12. 2011 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko politični analitik Matevž Tomšič v povezovanju Liste Virant, DeSUS in SLS vidi morebitno zavzemanje za neko širšo koalicijo, novinar in publicist Ali Žerdin pogovore označuje zgolj kot "spoznavne večere" in jim ne pripisuje velikega pomena.

Tomšič napoveduje, da bi lahko mini koalicija ponudila politično alternativo Jankovićevim za sedaj neuspelim poskusom oblikovanja vladne ekipe.
Tomšič napoveduje, da bi lahko mini koalicija ponudila politično alternativo Jankovićevim za sedaj neuspelim poskusom oblikovanja vladne ekipe. FOTO: Miro Majcen

Po dnevu novih koalicijskih usklajevanj med za sedaj še najverjetnejšim mandatarjem za sestavo vlade Zoranom Jankovićem je dan zaznamovalo tudi zbliževanje stališč med Virantovo Listo, stranko DeSUS in stranko SLS. Vsi trije napovedujejo preučitev programskih stališč, vse glasnejša pa so namigovanja, da se oblikuje "mini koalicija".

Tomšič: Mini koalicija zametek tehnične vlade

Takšna koalicija bi se po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča lahko oblikovala kot tehnična vlada, ki bi lahko imela tudi neko širšo zaledje, na primer v strankah, ki so podprle Viranta pri kandidaturi za predsednika državnega zbora. Na vprašanje, ali je oblikovanje tehnične vlade v tem trenutku realna možnost, je Tomšič odgovoril, da ta možnost zagotovo obstaja in pripomnil, da oblikovanje tehnične vlade glede na trenutne razmere za Slovenijo "nikakor ne bi bilo slabo". Vseeno pa je dejal, da je težko oceniti, kolikšne so dejanske možnosti, da se bo takšen scenarij uresničil.

Tomšič je tudi opazil, da državljani v zadnjih dneh glede sestavljanja koalicije dobivamo več mešanih signalov. Izpostavil je sestankovanje Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija in Liste Virant, po katerem so oboji ocenili, da so v pogovorih dosegli neki napredek. V Virantovi stranki so izjavili, da so s koalicijskimi pogovori zadovoljni, zatem pa jasno povedali, da v morebitno koalicijo z Jankovićem ne nameravajo vstopiti, je dejal.

Poudarjanje nekaterih parlamentarnih strank, da v morebitno koalicijo z Zoranom Jankovićem na čelu ne nameravajo vstopiti, je Tomšič označil za "veliko zaušnico Jankoviću". Dodal je, da se je sedaj jasno izkazalo, da Janković ni v poziciji, v kateri bi lahko pri sestavljanju koalicije postavljal pogoje, kakor si je to zamišljal na začetku. "Obstaja znatna verjetnost, da bo v končni fazi prišlo do drugačne koalicije," je zaključil Tomšič.

Žerdin meni, da so mini koalicije bolj spoznavni večeri in jim večjega pomena ne pripisuje.
Žerdin meni, da so mini koalicije bolj spoznavni večeri in jim večjega pomena ne pripisuje. FOTO: POP TV

 Žerdin: Mini koalicija zgolj 'spoznavni večer'

Novinar in publicist Ali Žerdin pa pogovore med Virantom, Erjavcem in Žerjavom označuje zgolj kot "spoznavne večere" in jim ne pripisuje velikega pomena. Žerdin še dodaja, da so uradne procedure jasne, saj predsednik republike mandat za sestavo vlade podeli osebi, za katero obstaja dobra možnost, da bo vlado lahko sestavila. Ti "spoznavni večeri" pa so po njegovem mnenju namenjeni zgolj usklajevanju pogajalskih pozicij.

O kakršnem koli oblikovanju tehnične vlade je po mnenju Žerdina še prezgodaj govoriti. Ocenjuje, da so bolj kot oblikovanje tehnične vlade realne druge možnosti, in dodaja, da tehnične vlade ne morejo sestaviti zgolj trije politiki.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 12. 2011 07.54
MORALNO POLITIČNO JE SUPER BITI UTAJEVALEC DAVKOV,NEPLAČNIK STORITEV IN KREDITOV,NEPLAČEVATI DELOVCEM , DEDEK MRAZ,PRINESI ŠE MENI POSLOVNI IMENIK CIPRA,ŠE JAZ NALOŽIM VSE NA CIPERSKE RAČUNE IN ČIM BOLJ OLAJŠAM SLOVENIJO DELA, MANJ DENARJA BO V SLOVENIJI,MANJ DELA BODO IMELI NA DAVČNI UPRAVI,
Buena Vita
25. 12. 2011 07.50
-1
JAH,SODNI POSTOPKI SO JANŠI DONOSEN POSEL,BODITE VZTRAJNI IN ŠIRITE LAŽI O NJEMU,POTEM PA ODŠKODNINE PADAJO KOT DEŽ NA NJEGOV RAČUN, BRAVI
gordo
24. 12. 2011 19.53
vi samo brišite komentarje,to je po vaše demokracija
JanezNovakJohn
24. 12. 2011 08.05
-1
Biti v družbi Janeza janše je moralno in politično nehigijensko. Lepljenje spenjanje, fotokopiranje, Tomaž Majer, Brezplačniki, sodni postopki zaoper J.J..... to je resnica in ni nič izmišljeno. Taki ljudje ne sodijo v politiko.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 22.02
+0
A Opus dei in Forum21 ter Zadružna zveza bodo trojček, ki nas bo popeljal v svetlo bodočnost!?
M_teorija
23. 12. 2011 21.50
+0
‘spoznavni večer’ Od nekdaj je bil ta Ali moder in vedno zadel filozofijo v čelo!
bobtom
23. 12. 2011 20.58
+9
Tale Virant je pa faca. Najprej sodeluje z Janšo, pa mu za hrbtom ustanovi svojo stranko. Zdaj pa se dogovarja z Jankovićem o koaliciji in usklajevanja napredujejo, na drugem koncu pa ustanavlja neko svojo koalicijo. Malo čudno. Pazimo se ljudi, ki imajo majhne oči!
Stanko58
24. 12. 2011 13.42
+1