Slovenija

'Mini črne luknje v hipu razpadejo'

Ljubljana, 31. 03. 2010 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
81

Na vprašanja, kaj se je zgodilo med delovanjem trkalnika, kako bo poskus pripomogel k življenju navadnih smrtnikov in ali bodo nastale črne luknje, je odgovoril vodja slovenskih znanstvenikov v Cernu Marko Mikuž.

Po zagonu trkalnika v Cernu, s katerim so se fizikom uresničile sanje, smo se pogovarjali z vodjo slovenskih znanstvenikov v Cernu Markom Mikužem, ki je tudi profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko in sodelavec Instituta Jožef Stefan.

Kaj se je dejansko zgodilo po zagonu pospeševalnika v Cernu?

Med včerajšnjim zagonom trkalnika
Med včerajšnjim zagonom trkalnika FOTO: Reuters
Marko Mikuž in Andrej Gorišek z Instituta Jožef Stefan
Marko Mikuž in Andrej Gorišek z Instituta Jožef Stefan FOTO: POP TV

Včeraj je prišlo do prvih trkov protonov v velikem hadronskem trkalniku pri energiji 7 TeV (tera elektron volt). V trkalniku pospešimo dva curka protonov po obroču obsega 27 kilometrov v nasprotnih smereh. Energija protonov v vsakem od curkov znaša 3,5 TeV. Protoni so nabiti delci vodika (pravzaprav jedra najlažjega elementa). Nabiti delec pridobi energijo, sorazmerno napetosti, ki jo prepotuje. Z navadno baterijo tako pridobi energijo 1,5 elektron volta (eV), v "stari" televiziji s katodno cevjo 30.000 eV, v rentgenski cevi okoli 100.000 eV. V velikem hadronskem trkalniku LHC pa protoni po velikem številu obhodov okoli obroča (okoli 10.000-krat vsako sekundo) dosežejo energijo 3,5 TeV. Predpona T pomeni tera, kar je bilijon ali tisoč milijard.

Kaj so znanstveniki med delovanjem pospeševalnika ugotovili?

Pri čelnih trkih protonov pri tako visoki energiji je velik del skupne energije 7 TeV na voljo za tvorbo delcev, ki v običajnih pogojih na Zemlji ne obstajajo, bili pa so prisotni v prvotnem vesolju in še danes določajo njegov razvoj. Naše razumevanje narave na njenih najmanjših dimenzij (delcev) in največjih dimenzij (vesolja) je v zadnjih desetletjih skokovito napredovalo. Vendar je ostalo odprtih kar nekaj vprašanj, na katere, upamo, da bodo rezultati poskusov na velikem hadronskem trkalniku dali odgovore ali vsaj nakazali smer, v kateri odgovore iskati.

Kako bo poskus pripomogel k znanosti in morda k življenju navadnih smrtnikov?

Rezultati tako zapletenih poskusov neposredno v predvidljivi prihodnosti najverjetneje ne bodo vplivali na vsakdanje življenje. Tehnologija, razvita za njihove potrebe, pa pač. Za potrebe velikega hadronskega trkalnika je bil denimo v Cernu razvit svetovni splet, popularno internet, ki je verjetno od vseh izumov generiral največ dodane vrednosti.

Ali dejansko obstaja nevarnost nastanka črnih lukenj? Če da, zakaj bi bilo to nevarno?

Nastanek majhnih črnih lukenj predvidevajo nekatere teorije, ki vključujejo dodatne dimenzije prostora in časa, ki se zvijejo vase na sorazmerno velikih skalah. Te mini črne luknje v hipu razpadejo in v detektorju bi zaznali lep signal ob takem razpadu. Nevarnosti ni, saj narava take črne luknje, če seveda so, že milijarde let v izobilju tvori ob trkih kozmičnih delcev z Zemljo, pa se nič katastrofalnega ni zgodilo.

Obstajajo teorije, da bo pospeševalnik povzročil konec sveta. Prosim za komentar.

Katere teorije? Teorija je vsaj v znanosti hudičevo resna reč.

Kakšni so vaši občutki ob zagonu?

Zagonov je bilo že kar nekaj. Že večkrat sem povedal, da se maraton ne preteče z zaporednimi sprinti, temveč z dobro pripravljenostjo in vztrajnim, čim bolj enakomernim tekom. In projekt velikega hadronskega trkalnika je maraton. Seveda taki "preskoki", kot je bil včeraj, obilo doprinesejo k dobri volji in samospoštovanju celotne ekipe in pritegnejo pozornost javnosti, ki z zanimanjem spremlja take dogodke. Toda do končnega cilja je še obilo trdega in dolgotrajnega dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 03. 2010 18.51
Ful zanimivo, meni je to bolj čudežno kot pa Marija v Međugorju! Ali bodo v Vatikanu ustanovili kakšno komisijo za potrjevanje antimaterije?
charon
31. 03. 2010 18.35
mjolnir Pa ne ravno navadna neumnost. Nek podatek je, čeravno ne tako zveličaven, kot to menijo nekateri.
Tonček Balonček
31. 03. 2010 18.32
Meen popolnoma nič ne skrbi,. saj vem, da bo tega sveta konec junija leta 2012! Vse ostalo je nepomembno, pa naj imamo redne ali predčasne volitve, enega ali 100 trkalnikov! dDo takrat bo s karioero končala tudi naša T. Maze, Mqajdičeva se bo pa udeleževala le še Vassalopet prireditev, morda še bloških tekov in tistega v Dupljah, če bo sneg seveda!
mjolnir
31. 03. 2010 18.18
VisualSky Dokazano je da so IQ testi in meritve navadna neumnost!
mjolnir
31. 03. 2010 18.17
Črna lukn ja je enim komentatorjem v glavi! In prosim politiko in filozofijo(razen filozofije znanosti) ne vlačit tu notr! In res je da se eni znanstveniki bojijo da ne bo dal želenih rezultatov, a tudi če pokaže da smo bili pri marsičem v hudi zmoti, imamo vsaj nov začetek! BTW, dvomim da je kaj od vašega keša šlo za to, tako da se mal pomirite! Mi sam financiramo nekoristne konference z katerimi se smešimo in še manj koristne politike, ki se gredo čistke v slogu Partije
ales2
31. 03. 2010 18.16
Mi smo že v črni luknji odkar je borat na vladi.
charon
31. 03. 2010 18.14
VisualSky Če bi svoj študij nadaljeval malce bolj naprej od srednje šole bi odkril, kaj je problem v IQ, ki ga zagovarja del zahodne miselnosti. Ta povdarja matematično-tehnično inteligenco, za katero pa dandanes vemo, da je le ena od mnogih inteligenc (še sedem jih je prepoznal prof. Gardner) .
charon
31. 03. 2010 17.53
acid84 če bi kako vejico postavil v tvoj stavek bi bilo beročim bolj jasno, na kateri strani razuma si. Ker če jih moramo postavljati mi, te lahk ouvrstimo na eno ali pa na drugo stran.
Titus01
31. 03. 2010 17.50
@lounge Mazohistične težnje so gibalo razvoja. :)
SejVešKakiSo
31. 03. 2010 17.48
Jest bi reku da bi lhk denar ponucal za kej bl pametnga k pa za take poskuse. Najprej bi nastimal svet da bo se za doug pol pa drugo... Tale moment mormo najprej **sranje** k ga je clovk naredu spucat
Arsenal2
31. 03. 2010 17.36
joj sami pametnjakoviči na tem 24ur use o vsem veste in ste strokovnjaki na vseh področjih get a life
lounge
31. 03. 2010 17.26
@Titus01 & acid84 Se povsem strinjam z vama in mi ni vseeno, da plujemo iz demo- v drhalokracijo, zato sem vama pa čestital. Sam sem namreč obupal nad tovrstnimi anonimnimi forumi, ki so že po defaultu bolj gojišče pritlehnih ekstremizmov kot glas razuma, jih pa občasno prebiram iz golega mazohizma ;)
RagingPixel
31. 03. 2010 17.21
Dokazano je, da imajo črnci v povprečju manjši IQ kot belci, in tudi, da imajo belci v povprečju manjši IQ od Azijcev. Bolj od izobrazbe so pomembni geni. Samo to pa nikakor ne pomeni, da ne more črnc biti pameten al pa belec neumen. To je samo povprečje
gespatij1
31. 03. 2010 17.19
"delujoc"...za koga...."delujoc"?!!? Za farmacijo zelo koristna zadeva...za zdravje ljudi bolj mal...ce pomislish na vse legalne droge v obliki tablet in vakcin...zelo koristna zadeva....ce temu prishtejesh she to da t.i. drzava nameni skoraj milijardo evrov za vojsko in policijo medtem ko za to povrshno zdravstvo nameni skromnih 80milijonov dobish en rezultat ki govori o slepoti in suzenjstvu ter nategovanju in legalnem teptanju clovekove svobode...itd...itd... ce gledash na stvari tako povrshno kot si opisal je seveda vse lepo in prav...(dokler si zatiskash oci, usesa in usta ter ignorirash DEJSTVA)...v resnici pa obstaja le strahopetstvo... intelektualna revscina in mentalna prostitucija na vsakem koraku in na vseh podrocjih...
Titus01
31. 03. 2010 16.34
@gespatij1 Delujoč zdravsven sistem, ki se financira iz davkov, je torej bolna ideja. To je... zanimivo gledanje. Glede kolapsa pa: Napovedujejo ga že zadnjih 1000 let. Še vedno smo tu.
12345s
31. 03. 2010 16.30
gejsipati1, tipičen odnos do vsega.
gespatij1
31. 03. 2010 16.17
toliko v vednost...solstvo je RESNICNO prva in ZADNJA bojna linija med umom in Razumom....Zal je Razum VEDNO porazen in iz solskih klopi pride mogoce le she kak promil ljudi, ki Razuma ne izgubijo...ostali seveda pridobijo ogromno umskih sposobnosti v obliki memorije in s tem ponavljanja dejanj predhodnikov...ki so she kako koristni in potrebni za delovanje fasisticno-suzenjskega sistema ki mu sicer pravite demokracija...
gespatij1
31. 03. 2010 16.16
acid84... toliko v vednost...solstvo je RESNICNO prva in ZADNJA bojna linija med umom in Razumom....Zal je Razum VEDNO porazen in iz solskih klopi pride mogoce le she kak promil ljudi, ki Razume ne izgubijo...seveda pa pridobijo ogromno umskih sposobnosti v obliki memorije in s tem ponavljanja dejanj predhodnikov...ki so she kako koristni in potrebni za delovanje fasisticno-suzenjskega sistema ki mu sicer pravijo demokracija...
Denis Stritar 1
31. 03. 2010 16.08
@Titus01 & lounge Kar je najbolj žalostno in zaskrbljajoče je destvo da naj bi bilo šolstvo prva bojna linija razuma in logike...recimo da so v našem primeru komentarji zadnja bojna linija razuma...kot je razvidno je ta linija že kar precej načeta...in včasih se splača prispevat k temu da ti ni vseeno da postanemo kar se razmišlanja splošne populacije tiče, sorodnica kakšne ameriške zvezne države
gespatij1
31. 03. 2010 16.07
titus01... karkoli..le da bosh zameglil resnico in vsilil "svoj" nacin gledanja na sicer izjemno bolane ideje, ki jih zagovarjash...in zaradi katerih clovek shedanes ni sposoben ziveti v sozitju, harmoniji in miru...pa zato she vedno potrebuje vse stvari, ki jih zagovarjash... she nekaj casa jih boste "potrebovali"....pa ne vec dolgo...takrat boste pa prepusceni sami sebi...in komaj takrat tudi spoznali kako zelo ignorirate lastni intelekt ter verrjamete ter se klanjate razlicnim avtoritetam, ki so vas ze zdavnaj prepricale da brez njih ni zivljenja in/ali napredka....in vam spretno skrivajo Znanje in informacije ki bi vam dale vedeti kdo v resnici sploh ste...