Slovenija

Mineva leto dni, odkar so policisti s solzivcem zadimili Ljubljano

Ljubljana, 05. 10. 2022 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

5. oktobra lani je protest v Ljubljani ušel izpod nadzora. Policija je šla nad protestnike tudi s solzivcem in plinskimi bombami. Duhovi zaradi njenega ravnanja še niso pomirjeni, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa skozi izredni nadzor preverja zakonitost, strokovnost in spoštovanje človekovih pravic pri delu Policije.

Protest 5. oktobra lani, na katerem so se zbrali nasprotniki vlade in protikoronskih ukrepov, se je začel miroljubno, kar pa ni trajalo dolgo. Ob omejenem gibanju, ki je veljalo zaradi vrha EU - Zahodni Balkan, so policisti skušali protestnike razgnati, kmalu pa zoper množico uporabili represivna sredstva. Skupno so uporabili več kot 400 plinskih nabojev in bomb, na različnih lokacijah pa tudi vodni curek s primesjo solzivca, ki se mu niso mogli izogniti niti naključni mimoidoči in turisti. Pridržali so 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru.

Ravnanje Policije na protestu je nemudoma izzvalo številne kritike in vprašanja o domnevni pretirani uporabi prisilnih sredstev. Pravna mreža za varstvo demokracije je že dan po protestu pozvala k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije glede ukrepanja Policije na protestu, v tedaj opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB pa so zdaj že nekdanjo vlado Janeza Janše pozvali k odstopu. Za predčasne volitve se je zavzel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, v Sindikatu policistov Slovenije pa za preiskavo ukazov vodstva Policije na protestu.

Še več vprašanj o ravnanju Policije se je odprlo, ko je v javnost prišla informacija, da so se med protestom v operativnem štabu Policije nahajali najvidnejši politiki, med njimi tudi nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Tako Hojs kot nekdanji generalni direktor Policije Anton Olaj sta zanikala, da bi na delo Policije ob protestu vplivala politika. Ko je na tovrstne nepravilnosti javno opozoril naš sogovornik, upokojeni policist Vlado Ščavničar, pa je zaradi svojih izjav prejel odpoved pogodbe o prostovoljni službi v pomožni Policiji.

Duhovi zaradi ravnanja Policije na protestu 5. oktobra lani še niso pomirjeni. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je prepričana, da je Policija na protestu prekomerno in nezakonito uporabila prisilna sredstva proti protestnikom, zato je že kmalu po prevzemu svoje funkcije na Policijo naslovila usmeritve in navodila za ravnanje ob javnih shodih, s katerimi je preklicala usmeritve svojega predhodnika.

Nove usmeritve po njenih navedbah upoštevajo dejstvo, da sta svoboda zbiranja in svoboda izražanja temeljni svoboščini, ob tem pa tudi ustavnopravni normativ, da svoboda zbiranja in združevanja ne varuje javnih shodov, pri katerih imajo organizatorji in udeleženci nasilne namene. Bistvo te svoboščine je v mirnem izražanju mnenj skupaj z drugimi in zagotovitvi foruma za javno razpravo in odprto izražanje stališč o zadevah javnega ali skupnega pomena.

Ministrica je odredila tudi izredni nadzor nad delom Policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih. Z njim želi preveriti zakonitost, strokovnost ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil ob protestih. Poročilo nadzora bo zaključeno predvidoma v začetku novembra, ko bodo predstavljeni tudi izsledki in ukrepi. Na ministrstvu ob tem napovedujejo tudi strokovni posvet o sorazmerni in zakoniti uporabi policijskih pooblastil.

Tatjana Bobnar
Tatjana Bobnar FOTO: Bobo

Ravnanje Policije na protestu 5. oktobra lani je vzel pod drobnogled tudi varuh človekovih pravic. Kot pravijo na ministrstvu, je poročilo varuha potrdilo, da je bilo ravnanje Policije v določenih primerih in na protestih, zlasti 5. oktobra lani, nesorazmerno in zato nezakonito, zaradi česar so ga posredovali na Vrhovno državno tožilstvo v nadaljnjo obravnavo in preiskavo odgovornosti posameznih policijskih vodij.

Ministrstvo za notranje zadeve je sicer v začetku julija zaprosilo Vrhovno državno tožilstvo za mnenje in razjasnitev pomena pojma organizator shoda. Iz stališča vrhovnega državnega tožilstva izhaja, da pravica do spontanega demonstriranja pretehta nad obveznostjo prijave zbiranja, kadar je demonstracija neposreden odziv na določen dogodek ali dejstvo, posebej tedaj ko bi zapoznel odziv naredil pravico do združevanja neaktualno.

Vloge organizatorja ni moč pripisati za nazaj tistim posameznikom, ki so bili na shodu drznejši in glasnejši pri odražanju stališč in so širili vabila na shod po družbenih omrežjih oziroma se drugače izpostavljali, saj bi bila s tem ogrožena pravica do izražanja v luči svobode združevanja, kot se je izrazilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, še pravijo na ministrstvu za notranje zadeve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalivud
06. 10. 2022 08.25
+0
“Mineva leto dni, odkar so policisti s solzivcem zadimili Ljubljano” … Ponovno - zavajujoč naslov. Zadimili so le en manjši del Ljubljane. Dejanje vsekakor obsojanja vredno. A katero dejanje? Oboje. Nesprejemjivo protestniško (huligansko!) in nestrokovno policijsko. Edino korist imate žurnalisti..
za naše
05. 10. 2022 21.31
-1
Živel 5 oktober ,dan levičarjev in lenuhov !
Stolček
05. 10. 2022 21.09
-1
2 članka imate lansirana v blokih samo 20 stopinj in GSO hrana...A vi boste blejali in grulili naprej po tipkovnicah?! Do tega sploh ne bi prišlo, če bi vklopili že 1xin razumeli proti čemu protesti.
Harpuna
05. 10. 2022 20.30
+2
In Bobnarjeva sedaj pametuje kako je bila policija pod vplivom politike,kaj pa sedaj,ali ona odloča samovoljno,recimo ukinitev avtocestne policije,pa pomanjkanje policistov,zaradi njene velikodušnosti do ilegalcev ,popolnih tujcev s katerimi se ukvarja 90% policistov na terenu,pa namesto zavračanja, polnjenje azilnih domov s tisoči ilegalcev,na naše stroške.Če ni njena samovolja, pa je politično, od vlade.
perjad
05. 10. 2022 20.12
+0
Stolček
05. 10. 2022 20.47
+0
Corado, pojdi na naslednji članek o GSO. Pa začni povezovat. Ko boš nadzorovan, razčlovečen, nič vreden suženj, lastnik ničesar, boš tudi govoril, premalo se še izživljate nad mano? Vklopi in začni povezovat kam vse to vodi.
toti mišek
05. 10. 2022 19.48
+4
Eno leto od čiščenja huliganov iz Ljubljanskih ulic!
Stolček
05. 10. 2022 19.24
-4
Kaj jamrate proti protestnikom, da so nas premalo? Kaj premalo pošpikali, testirali, imeli v maskah? Vi, bi se še zdaj mogli držali slogana ostani doma, in upoštevat PCT pogoje. Ne vem, zakaj ne greste na 4 dozo, ker reklame so se vrtele samo za vas? Kaj ne zaupate več stroki in znanosti? Dvoličneži. Pa se sprašujete, kje so kolesarji? Kje ste pa vi?! Očitno vam že paše, da gre vse z Golobom vred v franže, a? Ja glasni po tipkovnici, drugače pa po.kani v maskah in skriti po kleteh. Ja, lepo vas že trenirajo, da boste počasi iz hlapcev sužnji postali.
Janez23
05. 10. 2022 19.18
+6
Ne povedo pa, da so levičarji angažirali vse kriminalce , tudi iz bivših republik juge. Pogovorni jezik na protestih je bil srbohrvaščina. Prišel je Črnogorec Lićina , tudi v tujini večkrat obsojeni kriminalec , svojo bando, ki vstrahuje lastnike lokalov po Sloveniji.Nekaj jih poznam osebno, ker so varnostniki v vseh večjih klubih in lokalih, kamor grem občasno . Prišla sta vodje navijačev grenn dragons in viole z najbolj agresivnim huligani, tudi iz NK Domžale in NK Koper posamezni. Več brutalnih napadov na novinarje , policiste tudi brutalni fotografa Zulića , ki ga je nezavestnega brcal v glavo in novinarja Voduška je izvedel Makedonec Mitev. S Fužin je s svojo družbo prišel Zlatko Ćordić, ki ga levica plačuje kot umetnika. Ta je napadel snemalca in vzel kamero, napadel skupaj s enim moškim, ki je snemal, ga zasledoval in fizično odrival zdravnika Kreka. Res pogumna dva en 25 letnik in 38-letni Ćordić se spravita na 63 letnega človeka. Z pirotehniko in granitnimi kockami so poškodovali več konj slovenske policije. Na Slovenski cesti so napadli reševalca, ki je bil na nujni intervenciji. Ko mu je prišel na pomoč policist na motorju, so napadli še njega in prevrnili motor. Vse to je posneto in objavljeno na Voduškovi Top TV in družabnih omrežjih.
Brakedirt
05. 10. 2022 19.24
-4
kje ti vidis levicarje? a to ti je obsojenec tako narocil?
Ici
05. 10. 2022 19.00
+4
Morda pa bi morali napisati, da mineva leto, odkar so huligani zavzeli Ljubljano?!
Nosmoke
05. 10. 2022 19.12
+6
Kakšni huligani neki ? Plačanci udbomafijskega bolševističnega omrežja , njihove račune pa sedaj poravnava kuštravec doma izpod Škabrijela , tako da mu diktirajo kako rajo ki ga je volila pripeljati žejne čez vodo .
User768643
05. 10. 2022 18.54
+3
Preverja se zakonitost dela policistov. Kaj pa protizakonitost huliganstva, ki so ga izvajali protestniki? Se premalo je padalo.
Stolček
05. 10. 2022 19.02
+3
Skrajno nikjer po komu, je padalo po ljudeh v kafičih, na otroškem igrišču? A si bil tam, o kakšnem huliganstvu ti, tistem, ki je bil izvan s strani desnice?! Daj, ne blebetaj. A je vsako soboto v MB padalo po protestnikih? Ni,zato utihni. Isti pa smo bili tudi v LJ. Upam, da bo tebi tudi začelo padat zakaj in čemu protesti? Samo eni, še m pred nosom ne vidite, kako vas L in D na.egujejo, pa le naj vas. Ste pač za hlapca rojeni za hlapca vzgojeni, razlika v prihodnosti bo le, da boste dobili nov čin in to sužnja.
Faoff
05. 10. 2022 18.37
-3
Sramota in pomnimo zelo
za naše
05. 10. 2022 21.20
+0
jackrussel
05. 10. 2022 18.19
+3
Zasmradili pa kolesarji.
BroNo1
05. 10. 2022 17.50
+9
Še premalo, zdaj vidimo kdo nam vlada. Katastrofa! Folku je žal, da so nasedli…..
Stolček
05. 10. 2022 19.06
+2
BroNo2, kaj premalo? Kaj ste b.esavi, smo sredini opozarjali na Goloba? Pač ste eni rojeni in vzgojeni za hlapca, ne vidite pa, da vas L in D peljejo do istega cilja, le način je drugačen. Cilj pa je, čin sužnja, razčlovečen, nepomemben, nadzorovan osebek, lastniki ničesar in srečni.
ROMELS
05. 10. 2022 17.49
+2
Še bolj bi jih morali poškropiti, ker so povzročali samo škodo in zapravljali davkoplačevalski denar.
Stolček
05. 10. 2022 19.10
+1
ROMELS, kakšno škodo? Kdo jo je naredil? Malo poglej, zakaj se uporablja davkoplačevalski denar. Glej, upam, da nosiš maske, se testiraš, kažeš PCT in da si šel po 4 dozo, ok?! Ste bili za ukrepe, zakaj se jih zdaj ne držite? Zaupate stroki in znanosti? Le po 4 šus in to čimprej, ker vi ste to naivno in prestrašeno sprejeli agendo, katera se vleče še naprej.
OrodniK
05. 10. 2022 17.34
+4
Mineva 6 mesecev od kar je nova vlada obljubila ljudem specialista v enem (1) mesecu! Ljudje pa še vedno čakajo leta in prej umrejo kot pridejo do zdravnik?!?! Koga bigajo vaše pravljice in strašljivke? Vse v stilu: nimate dostopa do zdravnika, nimate dnarja za plačilo ogrevenja, nomate dnarja za 10krat dražjo elektriko (pod PVjem ki je baje Luka Dončič slovenske energetike?!?), nimate dnarja za vedno dražjo hrano, AMPAK, rešli smo vas prejšnje vlade in grdega Janše, zato plešite!?! Bruh!
Našvasan_zob
05. 10. 2022 17.22
-3
Širite dezinformacije.... NIČ ni ušlo izpod nadzora.. ŠLO je zgolj za IZŽIVLJANJE POLICIJE NAD NARODOM... PO UKAZI ALEŠA HOJSA IN PODREPNIKA OLAJA...
ArseneLupin
05. 10. 2022 16.59
+5
Sodeloval sem že na več protestih, tudi pred parlamentom, ko je Pucko izdal svoje volilce! Pa nikejr in nikdar jh nisem fasal od policije? Zakaj? Ker jih je pametno poslušati! In ko rečejo, da je dovolj, pa da se je treba umakniti, se je treba pač umakniti! No, ko sem slišal Čanžkovo nebulozo, ko je bila ograja postavljena in je posebna enota odšla iz prizorišla, da bodo pa zda morda pripeljali tanke, sem se umaknil! Takemu idiotizmmu so se pa moje še mestni golobi in vrabci smejali! Takrat sem pa hitro zapustil Trg republike.
sinhron
05. 10. 2022 16.53
+0
Janša , Hojs , Olaj in še kdo so si z manevrom zadimljenja Ljubljane , njenih prebivalcev in mirnih protestnikov ( ne upoštevam SDS podtaknjence , ki so delali štalo !) naredili medvedjo uslugo in postali še bolj osovraženi , kot so že bili !
Harpuna
05. 10. 2022 16.42
-2
Če ne bi policija takrat ukrepala kot je in bi prišlo do ogromne škode in morda celo smrtnih žrtev,zaradi vandalov v množici,bi se sigurno že takrat in danes na obletnico zgražali nad policijo zaradi neukrepanja.Dvoličneži.
bobiv
05. 10. 2022 17.20
+0
Harpuna, ti že imaš nepopravljivo škodo, ampak ne zaradi protestov, temveč zaradi IQ-ja!
Stolček
05. 10. 2022 19.13
-2
Harpina, 🤦🤣pa ti veš kdo vse je bil na protestih? Vandalov v množici? Katerih? Nastavljenih s strani SDS.
peresni
05. 10. 2022 15.26
+10
Če bi zaprli samo nekaj najbolj izpostavljenih pronaci kriminalcev in skrajnežev, bi spet lahko zažveli kakih 20 let v miru.