Slovenija

Milko Novič, obsojen zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta, ostaja v priporu

Ljubljana, 28. 07. 2017 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo obrambe na podaljšanje pripora za Milka Noviča, ki so ga aprila obsodili zaradi umora Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta. Odločitev glede pritožbe zoper sodbe Novičev zagovornik sicer pričakuje proti koncu leta, napovedal pa je "nadaljevanje aktivnosti v smeri odprave pripora".

Ustavno sodišče je zaradi neizčrpanosti pravnih sredstev zavrglo pritožbo obrambe na podaljšanje pripora za Milka Noviča, aprila obsojenega zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novičev zagovornik Žiga Podobnik pa je napovedal "nadaljevanje aktivnosti v smeri odprave pripora".

Ustavno pritožbo lahko pritožnik vloži šele, ko so izčrpana vsa pravna sredstva. Pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev pa lahko ustavno sodišče sicer izjemoma odloča o ustavni pritožbi, če je zatrjevana kršitev očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta za pritožnika nastale nepopravljive posledice, navaja zakon o ustavnem sodišču. A, kot je zapisano v odločbi ustavnega sodišča, pritožnik zatrjevanih kršitev človekovih pravic ni izkazal z zadostno stopnjo verjetnosti, da bi ustavno sodišče lahko izjemoma odločalo o ustavni pritožbi.

Odklonilno ločeno mnenje pa je podal ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki med drugim meni, da v primeru, ko gre za tako hud poseg v človekovo svobodo, kot je odvzem prostosti, pogoj "težko popravljivih posledic" ni oziroma ne bi smel biti vprašljiv. Ocenil je, da dosedanja praksa slovenskega ustavnega sodišča, ki poleg posega v svobodo za kvalifikacijo težko popravljive posledice napačno zahteva še nekaj dodatnega, ni v skladu z ustaljeno prakso zahodnih ustavnih sodišč in v tem delu potrebuje spremembe v smeri uskladitve.

Noviča so sicer priprli kmalu po umoru decembra 2014 in vse od začetka se je obramba borila, da bi ga izpustili na prostost.
Noviča so sicer priprli kmalu po umoru decembra 2014 in vse od začetka se je obramba borila, da bi ga izpustili na prostost. FOTO: POP TV

Podobno meni tudi Novičev zagovornik Žiga Podobnik: "Ustavno sodišče je imelo zakonsko podlago za odločanje o pritožbi, žal pa je ostalo mnenje sodnika Jakliča tukaj osamljeno." Kot je pojasnil, bi morali po mnenju ostalih ustavnih sodnikov najprej vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Ustavno sodišče ima zakonsko podlago za odločanje, ko gre za očitno kršitev in v primeru, ko bi pritožniku nastale nepopravljive posledice, kar pripor po njegovem je.

Novičeva obramba je v ustavni pritožbi očitno kršitev utemeljevala s tem, da je ustavno sodišče lani že ugotovilo kršitve ustave in zdajšnji sklep ni bil v ničemer bolj obrazložen. "Že na podlagi tega bi ustavno sodišče lahko izkoristilo zakonsko možnost, ki jo ima, in zadevo vzelo v vsebinsko obravnavo," je prepričan Podobnik.

Odločitev glede pritožbe zoper sodbe Podobnik pričakuje proti koncu leta, napovedal pa je "nadaljevanje aktivnosti v smeri odprave pripora".

Obramba za priporni razlog ponovitvene nevarnosti ni videla razloga

Noviča so sicer priprli kmalu po umoru decembra 2014 in vse od začetka se je obramba borila, da bi ga izpustili na prostost. Za priporni razlog ponovitvene nevarnosti namreč ni videla nobenega utemeljenega razloga. Poskušala je tako na prvostopenjskem kot na višjem sodišču, nazadnje pa še na ustavnem.

Ustavni sodniki so primeru prvič odločali lani poleti, ko so ugodili pritožbi odvetnikov. Okrožnemu sodišču so naročili, naj o tem še enkrat razmisli, a je bila nova odločitev tako okrožnega kot višjega sodišča ponovno enaka, spominja Dnevnik.

Odvetniki so nato znova vložili novo ustavno pritožbo, a je še pred njihovo odločitvijo okrožna sodnica sama odpravila pripor. To je storila po zaslišanju nemškega balističnega izvedenca. A je aprila, ko je bil Novič obsojen na 25 let, pripor znova odredila. Odvetniki so nemudoma vložili novo ustavno pritožbo in predlagali združitev s prejšnjo. Pritožbo so ustavni sodniki zavrgli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
29. 07. 2017 16.32
+3
A so na ustavnem sodišču sami levičarji...
felix58
29. 07. 2017 10.51
+1
haloooo, vzeto je bilo človekovo življenje....in že dlje časa je en živ človek v priporu zaradi suma....pa kaj se to pravi no, tožilci in sodniki, porote in omare na sodišču, kdaj bo obsodba izrečena v imenu ljudstva zoper tistega, ki je vzel življenje...ali kaj se grete, nekoga pač priprete, tolko da je raja vuni tiho...alooooo
Uporabnik113089
28. 07. 2017 19.42
+13
LDS podpredsednik Bavčar je na prostosti, Novič pa kljub neizpodbitnim rezultatom analize dokaznega gradiva nemških forenzikov, ostaja v priporu.... Ko gre za arbitražni sporazum se naši asi sklicujejo na evropsko zakonodajo, ko gre za obsodbo člana stranke SDS pa veljajo "merila" nesposobnih slovenskih forenzikov, kljub temu da so vodilni možje slovenskega pravosodja zahtevali neodvisno mnenje le teh... "Gojil je osebno zamero, odpovedi ni prebolel, imel je dovolj časa, vedel je za zabavo," je pojasnjevala.!? Poznam vsaj 50 oseb, ki gojijo osebno zamero, prav gotovo niso preboleli odpovedi in zdaj ko so brezposelni imajo več kot dovolj časa, da bi ustrelili Bavčarja. Če bi ga kdo res počil bi najbrž vseh 50 obsodili na dolgoletne zaporne kazni. Je kdo v našem pravosodju še normalen? Sodbe se izrekajo na podlagi dokazov, neizpodbitnih dejstev in ne na podlagi govoric v stilu: "baba čula, baba rekla"! Slovenski "forenzik" Franc Sablić je poldrugo leto nakladal, da je bil Jamnik ustreljen v glavo z razdalje 20-25cm. Nemški forenzik Matthias Grew mu je na sojenju uprizoril predavanje in ga je pošolal kot mladega mucka. Naš "forenzik" pa še kar vztraja pri svojem. Nesposobneži iz vrst Klemenčičeve sodnije in ostali vpleteni "možganski trusti" naj nehajo kuriti davkoplačevalski denar in naj Noviča enostavno ustrelijo. Tako kot so to počeli v časih njihovih očetov, ki so bili takrat na oblasti.
Fifi 24
28. 07. 2017 20.34
-6
A tist del o DEMOS karieri (ki je močno sesula prihodnost tega naroda) in tesnem prijateljevanju z JJ oz vodenju odbora JBTZ pa si pozabil?
trdovrat
28. 07. 2017 20.47
-7
Skladnost, bi se kar strinjal z vsem ostalim, ko pa tlačiš zraven SDS, se te pa ognem v velikem loku!
Uporabnik113089
28. 07. 2017 21.08
+6
Fifi. Tudi Hitler in Stalin sta tesno prijateljevala, pa sta skupaj pobila enih 30 milijonov ljudi, šele po tem ko sta nehala biti prijatelja..... Bavčar ni kradel takrat ko je vodil odbor za zaščito tega in onega. Krasti je začel potem ko je jot podpredsednik stranke LDS čez noč postal Übergospodarstvenik..
Uporabnik113089
28. 07. 2017 21.09
+6
Trdovrat. Kaj sem jaz kriv ker je Novič član SDS!?
trdovrat
28. 07. 2017 21.33
-3
No, takole bom rekel. Iz tvojega traktata, se razbere, kot da ga preganjajo zato, ker je član SDS! Jaz sem pa mnenja, da ga zato, da prikrivajo dejanske krivce za umor! Pa me popolnoma nič ne briga, v kateri stranki so lopovi ali pa poštenjaki! Delim jih samo po njih delih! Je pa res, da določeni strankini pripadniki neusmiljeno zagovarjajo svoje, pa čeprav jim vpričo njih drgnejo žene! V katerih pripadnikih, je pa več slepih častilcev, pa pač ne bom objavljal, vidiš pa iz mojega pisanja, za katere mislim! In še enkrat pravim, v velikem loku mimo!
Uporabnik113089
28. 07. 2017 22.00
+4
Da bi simpatizer SMC pisal o drgnjenju žena strankarskih sotovarišev, je pa malce too much. Že iz časov NOV se vleče tista leva o skupnem kotlu in skupnih priležnicah... Če se ne motim je določen član stranke poonegavil vse kar leze in gre v lastni stranki...Le Dobovšek, ki si je tudi izplačeval dodatke za pripravljenost, je edini ki je te prejemke tudi upravičil. Ves čas je bil pripravljen in ko je bila njegova zadnja plat v nevarnosti, jo je podurhal iz ekipe in postal "neodvisni" poslanec....
Mejduš
29. 07. 2017 18.32
+3
nisem za leve ne za desne stranke,ampak če se je počutil da so po krivem ga službe vrgli bi bil jaz mogoče tudi istega mnenja samo bi se odločil ni vredno,ki celi svet podobno dela.
trdovrat
29. 07. 2017 19.13
Nisem imel prej časa. Skladnost, hvala lepa za za pojasnilo, da sem simpatizer SMC! Doslej tega nisem vedel. No mi pa s tem poveš, da niti slučajno ne razlikuješ med poštenjem in nepoštenjem! Po tvoje, se to loči po strankinih pripadnostih! Lahko ti zaupam , da kljub svoji starosti, nikoli in nikdar nisem bil in tudi nikoli ne bom pristaš kakršnekoli stranke, sem pa vedno bil in tudi vedno bom na strani zatiranih, ne glede na njihovo barvo in mišljenje! Upam in se trudim, da bodo tudi moji vnuki, obdržali ime "človek"!
Fifi 24
29. 07. 2017 20.52
Skladnost haha zgodovino obvladaš vidim torej vzroke, posledice... no ja ovca pač..a istrabenz je sesuval kdaj ko je vodil JBTZ ? haha.........ampak daj zaupaj pol ti meni kater je potem stalin in kater hitler al JJ al bavčar ?
kolbek460
28. 07. 2017 19.14
-5
Ti sds zblojenci delajo same p,zdarije in nočejo za nič odgovarjat v imenu demokracije lažejo kradejo celo morijo ,,sodniki in sodstvo pa nič ,,
Jure Slanovic
29. 07. 2017 10.41
So podkupljeni pa ne gre hehe...:-)) :-)) :-))
trdovrat
29. 07. 2017 19.16
+1
Kolbek, težke besede uporabljaš! Vsak je nedolžen, dokler mu krivda ni DOKAZANA!
dark horse
28. 07. 2017 18.13
+3
Ko boste povezali ta umor,z balkanskim bojevnikom,z oprostitvijo Jankoviča in z umorom G.Tiča vam bo marsikaj bolj jasno mogoče. Bojim se pa da noben ne upa to razsikovati,objaviti ker bi padale hude glave. Da ne govorim o tem da je povsod ista sodnica. Me zanima če bo kdaj prišlo vsaj v javnost resnični vzrok za smrt Tiča,ker ni to res kar je prišlo v javnost 11 zaboden itd. Pa da bo jasno da mali ne bo nikoli obsojen,ker preveč ve,prej se mu bo skrivnostno kaj zgodilo.
kolbek460
28. 07. 2017 19.10
-4
Zmešal jabolka hruške in slive in dobil marmelado ki jo bodo požrli z zaprtimi očmi bedak ,,
dark horse
28. 07. 2017 20.57
+4
Kolbek potem pa mi odgovori na preprosto nagradno vpr od kje G.Tiču keš za nakup 500 jurjev vrednega stanovanja v Lj
deratizacija
28. 07. 2017 17.05
+6
Ja, tako se ločijo dobri odvetniki od manj dobrih. Medtem, ko eni niti ne poznajo pravnih sredstev, jih drugi izčrpavajo do takrat, ko svoje opravi Matilda. Je pa potrebno upoštevati še en oz. najpomembnejši faktor - pravno državo.
trdovrat
28. 07. 2017 17.13
+7
Če bi mi imeli pravno državo, bi se vsaj polovica zapornikov zamenjala!
felix58
28. 07. 2017 18.00
+0
kaka sposobnost odvetnika...tu ma dnar svojo vlogo, dnar je sveta vladar in mi tukaj nismo nobena izjema
JApajaDAja
28. 07. 2017 16.46
+4
kaj pa,če je človek res nedolžen?
trdovrat
28. 07. 2017 17.02
+7
Po mojem mnenju, ima vlogo pijanega lovca pri uboju Krambergerja!
Maxx365
28. 07. 2017 19.47
-2
kolbek460
28. 07. 2017 21.36
-1
Vse kaže da je ,ne zna pojasniti časa ,ne zna povedati o ostanku smodnika v laseh in rokah ,seveda sta bila z žrtvijo povezana in na koncu da pove da je član sds ,Takoj v zapor ,,