Slovenija

Cvikl nič več predsednik

Ljubljana, 03. 07. 2008 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mandatno volilna komisija državnega zbora je z mesta predsednika parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov, razrešila Milana M. Cvikla.

Cvikl ni več predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8.
Cvikl ni več predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8. FOTO: POP TV
Na razrešitev Cvikla se je ostro odzval tudi predsednik SD Borut Pahor, ki pravi, da bi moralo biti koaliciji zaradi Cviklove razrešitve nerodno, saj so edini preiskovalni komisiji, ki jo ima opozicija, onemogočili, da bi svoje delo končala in raziskala nakup Patrije.

Mandatno volilna komisija državnega zbora je sprejela sklep o razrešitvi Milana M. Cvikla z mesta člana in predsednika parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. Posredovala ga bo v odločanje državnemu zboru.

V poslanski skupini SD so vztrajali, da novega predsednika komisije ne nameravajo predlagati. Miran Potrč se ni strinjal s predlogom za razširitve dnevnega reda, ki je predvideval predlog za razrešitev dosedanjega predsednika in imenovanje novega predsednika komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. Izrazil je prepričanje, da vsebinsko niso izpolnjeni pogoji za odločanje o razrešiti dosedanjega in imenovanju novega predsednika komisije, in pojasnil, da v gradivu, ki ga je prejel, ni zasledil, da bi bil Cvikl razrešen kot član preiskovalne komisije. V obravnavi je po njegovih besedah predlagan le sklep o razrešitvi sedanjega in imenovanju novega predsednika.

Z njim sta soglašala tudi Jakob Presečnik iz SLS in Rudolf Moge iz LDS, ki sta predlagala, da se seja ne širi s to točko dnevnega reda. Cvetka Zalokar Oražem iz Zares je pojasnila, da točka dnevnega reda ni pripravljena, kot bi bilo potrebno. Poslanec SDS Jože Tanko pa je odvrnil, da so pogoji za odločanje o sklepu nastali na osnovi zakona oziroma na osnovi zahteve treh poslancev - Zmaga Jelinčiča (SNS), Josipa Bajca (SLS) in Roberta Hrovata (SDS) po Cviklovem pričanju. S tem so po Tankovem mnenju izpolnjeni pogoji 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi. Po njegovem mnenju bi Cvikl moral odstopiti sam.

Odstranitev Cvikla iz preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov, pomeni, da ta komisija v tem mandatu ne bo mogla končati dela. Rudolf Moge, LDS

Predsednik komisije Franc Sušnik iz SDS je nato pojasnil, da je poslansko skupino SD že pozval, da bi do današnje seje komisije poslala predlog novega člana komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, a da ga ni dobil. Potrč je odvrnil, da pogoji niso izpolnjeni, saj - poleg tega da člani komisije niso dobili obvestila, da Cvikl ni več član komisije - niso predlagali novega člana. Z njim je soglašal Aurelio Juri, ki je dodal, da ni za to, da se 'farsa', ki se dogaja na komisiji, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, razširi še na to komisijo. Jožef Horvat iz NSi pa je poudaril, da je zahteva treh poslancev bolj bistvena kot naziv točke dnevnega reda. Kot je izpostavil, sta iz komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, izstopila že dva člana, kar je po njegovo dokaz, da je v njej nemogoče delati.

Komisija DZ
Komisija DZ FOTO: POP TV
Komisija je v svojih ugotovitvah prišla predaleč, koalicija pa se, boji razpravljati o teh ugotovitvah. Dušan Kumer, SD

Rudolf Petan iz SDS pa je ob tem dejal, da je glavna težava verodostojnost komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. Razpis za nakup je bil po njegovih besedah opravljen in patrie so bile boljše in cenejše. Cvikl se je na te trditve odzval z besedami, da je Petan lažnivec, saj je bila ponudba Rotisa po njegovih besedah fiktivna.

Ker poslanska skupina SD do seje mandatno volilne komisije ni predlagala novega člana komisije, je bil sklep, ki je sprva predvideval tudi imenovanje novega predsednika, med sejo preoblikovan. Člani komisije so tako odločali le o Cviklovi razrešitvi in z desetimi glasovi za in štirimi proti sprejeli predlog sklepa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pjtkerdanka -190cm,a je črn al blond? -ko da strehco dol ,a dvigne noge gor? -ali je pederček? ne ne, on je gej !
Buena Vita
08. 07. 2008 02.29
ha ha ha to je pogrunavščina določenih, moj sin dela,je računalničar-programer,ima svoj renome-in to že pri 21.letu,pa ne dela par urc na dan,kot bi vsi želeli,še predno gredo v službo bi bili že doma.pač pa po cele dneve,včasih mora zvečer na pot,ne Brnik,ali v Celje ali......ker je kak špediter zafural kake podatke,ali banalno ,ni prišel v program pravega naročnika,ali mu pade tipkovnica na tla,pa zmeša stvari,,ha ,ha,šilijo svinčnike pametnjakoviči nad tipkovnico,in potem ne dela računalnik-cara mia -za pet sekund dela mora prepotovati po tristo in več kilometrov,ker negdo preprosto na šihtu zabušava in kamuflira potem pa tak pajac hoče plačo,he,delaj prav ,ne delaj škode pa boš zaslužil koni9-- veš kaj ,je mulček,ko je v službi se vozi z službenim avtom,ker je firma huda ima take tud vozičke,bmw,mercedese,Maki pa ima audi tt,,pojdi povprašat na Microsoft,mogoče kaj tud tam zasluž,weirlles,pa kako fakulteto,veš ,imajo stare mašince,in nihče noče popravljat ,mulček pa popravi,no ja,kak program ki zaščiti podatke,ki mu ne moreš blizu tud naredi,in bistvo je veliko,veliko dela,zato ima,nihče ne podarja ničesar zabijte si v glave,pa boste mnogo lažje živeli,dokler gledate kdo kaj ima,kako je dobil,se vam bodo cedile sline,in z nosu rasla metla,imeli pa ne boste ničesar,samo delo prinese čisto vrednost,in samo delo prinese blagostanje,vse ostalo gre z vetrom
jansa-arms
05. 07. 2008 23.44
tale frajerček z beemvejem gotov rab kaj une kisline !
brankasrbijanka
05. 07. 2008 23.21
PAJTLERBLANKA_a sina prodajate?
Buena Vita
05. 07. 2008 23.16
številka bemvejček,dva sedeža strehca dol,21 let star,1,90m visok padeš dol,res je frajer, samo veš,tud podočnike ima,in dela malo več kot delate jokavci,če bi videl mašince-računalnike, hja---bi šele pošizu
Magdalena Mitrovic
05. 07. 2008 20.05
pajtkerdanka ne gobezdaj vedno o neki jugu katere že 20 let ni več,pa mal boljše poglej na sina ,da nima ki on ZASTAVO 7,62TT !
Buena Vita
05. 07. 2008 16.00
RESSLOVENKA- ENDIMION in ta ki pravi da ima 400eurov plače vsi podatki so bili in so dosegljivi če pa ste zarukani,če ste zavedeni,je to vaš problem,naučeni ste gledat črno in belo,pa glejte tako,samo svet in ljudje poznamo več barv in znamo priti do inforormacij sami,ne pa da nas nategujejo in z nami manipulirajo. Kaj je danes nedoseglljivo'?--nič--popolnoma nič,internet,telefon----se vsedeš---brskaš,pokličeš---seznanijo te z vsem ČE ČE ČE JOKATE ZA JUGO,ŽE IMATE VZROK,ČE TAKO SLEPO VERJAMETE SVOJIM ŠUŠMOTRO,ŽE IMATE VZROK,,SAMO NAPREJ----ČE IN DOKLE
hakihak
05. 07. 2008 09.28
tycoon exim in manja ti bosta razložila, da je to smisel življenja
mindfucker
04. 07. 2008 20.26
ko hočeš kaj "zamegliti" enostavno ustanoviš parlamentarno komisijo, ki na koncu ne bo odkrila nič spektakularnega. zagovedeni slovenceljni pa komentiramo:"mater, ta jih bo pa razkril!".12 let so ta rdeči odkrivali "toplo vodo", sedaj to počnejo ta beli.butasti janezi pa, vsakič volimo iste "poštenjake" in slovenske "mesije" in vedno godrnjamo da imamo po 400 eur plače. in tako že 18 let.o le zakaj??
hakihak
04. 07. 2008 19.35
le v kup le v kup uboga gmajna
Ranunculus
04. 07. 2008 14.21
exim Patrije so bile ena od stvari, pri kateri levica nima veze. A zakaj? Zato, ker so oni podpirali drug posel. In zakaj je bilo treba skegljati komisijo? Ker bi lahko ugotovila, da je bila posredi provizija. In to vemo vsi, tako levi, kot desni, vprašanje je le, kdo in v kakšni obliki je to pripravljen priznati. Zate exim vem, da tega ne boš priznal, zato namesto da govoriš, da je vse čisto raj eobtožuj prejšnje, da so bili koruptivni. Salomonska rešitev, tako se izogneš kršenju sedme zapovedi (spoved ti vseeno ne uide), pa še svojemu šefu se ne boš izneveril.
exim@t-2.net
04. 07. 2008 14.08
rokke: in ti, rokke, si res prepričan, da bodo Finci pritekli, če jih pokliče Cvi(k)lež? daj no mir, toliko kredita ti pa že dam, da ne serješ ravno po dvorišču. Finci bodo prišli, ko bodo oni vedeli, da je prav, da pridejo. Vsklajujejo se pa z vlado in tožilstvom, ne s Cviklom, niti s Pavčkom, še manj s Sistemsko tehniko. Žalostno je samo to, da se kažemo tako hudo nezreli v očeh Evrope. Smotani -isti
Ro-Zy-YoZi
04. 07. 2008 12.44
wroooooooong exim
Ro-Zy-YoZi
04. 07. 2008 12.43
exim: oprosti ker te spet napadam ampak ti najbrž nisi razbral kaj sem napisal v postu. Tuz ne gre za nateg levice ampak gre za popoln fiasko vlade, tako prejšnje kot sedajšnje (da ne bo pomote nisem levak seveda pa simpatiziram z levo stranjo, ker je desna za popizdit, imajo nas praktično za norce ker v eter ali svet tiskanih sporočil pošiljajo velike FARSE in ljudi spravljajo v hudoooooo ZMOTO!) Če bi bilo ti koaliciji kaj do rezultata, bi komisiji pustila izvesti še zadno sejo, ki je predvidevala sestanek s Finci in na podlagi poročila, ki bi bilo lahko celo pristrasnko ukrepala tako, da bi naknadno zaslišali še Cvikla, dopolnili poročilo z neodvisnim zaslišanjem in tako bi čist u izi prišli do transpraentnih podatkov, ker pa to nikomur ni v interesu mi gre JJ preko xurca. Zato ker vedno neki pometajo pod preprogo ko vznikne problem kjer sodeluje vlada. TO JE ZA BRUHAT in JJ z ekipo se mora zavedati, da ne živi v srednjem veku kjer so tlačani MORALI verjeti in plačevati svoje veljake. JJ pa živi zmotno, ker je na oblasti zaradi nas in nismo mi tu zaradi njega. WROOOOOOOOOOOOONG Janez!
resslovenka
04. 07. 2008 08.27
Endimion Ja, itak. Saj smo lahko predvideli, da bo tako. Je že preveč dregnil tja, kamor ne bi smel.
Endimion
04. 07. 2008 07.55
DOOM. Navzven pravzaprav izgleda kot da so ga žagali, ker je razkril nekaj preveč.... In to so storili na zelo eleganten način. Predsednika komisije označiš za "pričo" in ga zabrišeš iz komisije. kul. Me zanima kaj bi bilo, če bi predsedniak komisije ki je raziskovala zakaj so novinarja - zdaj poslanca - Petka pretepli, odletel kot predsednik. Tisto je bila še ena perverzna demonstracija slovenske demokracije... In, ko je bil novinar - zdaj poslanec - Petek izvoljen v parlament, je zdajšna koalicija zadevo pospravila v predal. Najboljša obramba je napad. Ko je opozicija sklenila preiskovat kako se je prodajal mercator, je koalicija preiskovala, kako se je vse skupaj prodajalo... od ne vem katerega leta naprej. Metodično boste rekli.... ja je, vendar z zelo prozornim namenom. Ravno tako je tukaj. Cviklu in opoziciji so obesili paktiranje s Sistemsko Tehniko, a.k.a. Viator-jem, zgolj in samo zato, da se vrže mal megle. Da bi nas malo manj zanimal koalicijski petting z Rotisom, Gorenjem, Patrio. Rokke ima prav. Še vedno o teh ušivih 8-kolesnikih nič ne vemo. V neki idealni državi bi bilo obojim dosti do tega, da se to razreši... pa se in eni in drugi tega branijo. Rad bi pa spomnil, da je bilo leta 2004 od zdajšne vladajoče koalicije slišat samo in zgolj samo o poštenju, urejevanju, "rihtanju" zadev. Pa od vsega skupaj ni bilo nič. Pismo o nameri... ja kul. najverjetneje bi posel dobila ST, če se vlada ne bi zamenjala. Ampak za to jih ne moremo obtoževat. To je podobno kot "pogovarjanje, a ne dogovarjanje o incidentih v piranskem zalivu". Le da posla ni dobila ST, ampak Rotis in Patria. In vsi indici kažejo na to, da je bil tudi tukaj nekdo podmazan. A to je pa kar naaenkrat postranskega pomena? Vse skupaj pa huda zaušnica policiji, tožilcem, in sodnikom). Kar pa se Penka in Zidarja tiče. Res je Penko ravnal netaktno. moral bi mal počakat. Po drugi strani pa... Najprej zariglajo gradbenega barona, ga spet pred kamerami vozijo okol v marici, potem pa se dva dni kasneje rokuje z ministri in državnimi sekretarji na otvoritvi nekega tunela.... Ne vem no, jaz tej pravljici o nekem boju proti kriminalu ne verjamem... ne morem verjet
D00M
04. 07. 2008 07.09
Pa folk, a ne dojamete, da se Cvikl drži tega predsedniškega stolčka samo zaradi tega, ker bi rad zaščitil svojo rit in pa seveda ostale svoje kompanjone. Hehe, on je mel veliko vlogo takrat pri nabavi oklepnikov, zdej se pa trudi vse prikrit... GOLAZEN (bivša)LDS-ovska
gadni@email.si
04. 07. 2008 01.02
Tu se vidi, da so ljudje na oblasti živčni in nekaj skrivajo. Živimo v skorumpirani državi, kjer na nacionalni televiziji vrtijo 17 let stare posnetke, ob tem pa so na grob način kršene človekove pravice, za katere so se takrat ko-bajagi borili.
svoboda-govora
03. 07. 2008 22.10
To je ista finta z Cviklom kot je z Penkom. Najprej sem 8 ur v službi, kasneje pa v prostem času razlagam kako se naj rešijo tile ki sem jih preiskoval. Z razlogom da je ta zgodba bila pri oklepnikih presekana leta 2004. In Cvikel ni mogel izpolniti obljube oz. pisma o nameri v katerem bi posel dobila sistemska tehnika, neglede na to kakšno ceno bi ponudili.
inkir
03. 07. 2008 20.57
Bravo rokke ,dobra razlaga.Joj kako dolgo bomo še plačevali vse pizdarije,ki jih je ustvarila ta vlada ?