Slovenija

Karner bi dal svoja zdravila tudi svojim otrokom in ženi

Ljubljana, 21. 06. 2013 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Mihael Karner je ena najbolj iskanih oseb v ZDA. Razkril je, zakaj ga Avstrija, čeprav je bil na Dunaju že na poti na ameriško letalo, ni izročila ZDA in tudi kakšne igre so po njegovem mnenju potekale v ozadju. V Ljubljani želi graditi naselje, hkrati pa je davčni dolžnik.

Mihael Karner je ena najbolj iskanih oseb v ZDA. Je tudi na vrhu seznama narkokraljev, kamor so ga ameriške oblasti uvrstile zaradi preprodajanja in distribucije prepovedanih anaboličnih steroidov. V pogovoru za 24UR je razkril, zakaj ga Avstrija, čeprav je bil na Dunaju že na poti na ameriško letalo, ni izročila ZDA in kakšne igre so po njegovem mnenju potekale v ozadju.  

Dejal je, da se ukvarja z gradbeništvom, z zdravili, zadnje čase pa tudi s turizmom. Lahko se prosto giblje, vendar pa se izogiba držav, ki imajo z ZDA pogodbo o izročanju osumljencev. Izogiba se tudi držav, v katerih obstaja dvojna kaznivost, in tistih, v katerih njegovo domnevno kaznivo dejanje še ni zastaralo. Med slednjimi je večji del Zahodne Evrope, tudi Avstrija.

Mihael Karner - 5
Mihael Karner - 5 FOTO: POP TV

Izjavo ameriškega veleposlanika, ki je dejal, da Karner služi na račun substanc, zaradi katerih ljudje zbolevajo in celo umirajo, pa je komentiral z besedami, da se Joseph Mussomeli na to ne spozna. Veleposlanik je po besedah Karnerja pod vplivom ZDA in se na stvari, o katerih je govoril, ne spozna. Pravi, da se je z njim želel celo sestati, da bi se pogovorila, kako rešiti problem, vendar pa to ni bilo mogoče.

Dejstvo, da je na seznamu najbolj iskanih narkokraljev, ki jih preganjajo ZDA, po njegovih besedah predstavlja "neke vrste embargo". "Kakor so mi pojasnili ameriški odvetniki, gre za to, da preprečijo trgovanje ameriških podjetij, fizičnih oseb in tudi same države z menoj. Gre le za embargo in nič drugega," je nadaljeval.

Tožilec: Iščemo ga, ker ne upošteva ameriške zakonodaje

Ameriški okrožni tožilec Andrew Lelling pa je za oddajo 24UR dejal, da Karner ne spada med najbolj nevarne ljudi na svetu, je pa po njegovem mnenju zelo uspešen tihotapec drog. "Tako uspešen, da je pridobil našo pozornost, ker se toliko njegovih izdelkov proda v ZDA," razlaga tožilec.

Hkrati zanika Karnerjevo tezo, da ga v ZDA iščejo zaradi prodaje cenejših generikov, kar ogroža ameriška farmacevtska podjetja. Lelling je tudi zatrdil, da v Karnerjevem primeru niso bili povezani z nobenim farmacevtskim podjetjem.

"Preiskavo smo začeli, ker prodaja substance, torej anabolične steroide, ki se jih v ZDA nikakor ne bi smelo dobiti," dodaja. O Karnerjevi tezi, da ob pravilnem upoštevanju navodil njegovi proizvodi ne morejo škoditi, pa pove, da v ZDA prodajo teh stvari določa več zakonov, ki pa jih Karner krši. Lelling priznava, da v številnih državah substance, ki jih prodaja Karner, niso prepovedane, vendar pa so prepovedane v ZDA, Karner pa jih kljub temu prodaja.

Tudi njegovi otroci bi lahko jemali ta zdravila

Karner pravi, da sam deluje kot svetovalec za registracijo zdravil in svetuje različnim podjetjem, kje naj registrirajo določena zdravila, kje naj jih proizvajajo in katera tovarna jih lahko naredi najbolje. "S tem se ukvarjam le v obliki svetovanja. Nič drugega," je še zatrdil in dodal, da se to večinoma dogaja v jugovzhodni Aziji.

"Vsako zdravilo ima priloženo navodilo za uporabo. Ta zdravila se dobi tudi na recept, kar pomeni, da tudi zdravnik, ki predpiše zdravilo, pojasni, kako se zdravilo uporablja. Res pa je, da imajo tudi vsa zdravila, vključno s steroidi, stranske učinke," je pojasnil. Dodaja, da so stranski učinki pri anaboličnih zdravilih primerljivi z botoksom.

Tudi svojim otrokom in soprogi bi dovolil uporabljati vsa zdravila, če bi jim jih predpisal zdravnik. Sam pa teh zdravil ne uporablja.

Med snemanjem pogovora
Med snemanjem pogovora FOTO: POP TV

Želi si končati postopek z ZDA

Svoje dejavnosti upravlja prek podjetij v davčnih oazah zato, ker so te države najbolj optimalne. Sicer pa ne želi komentirati obtožnice, v kateri piše, da je svoj posel obvladuje prek več kot sto različnih internetnih strani, kjer je prek slamnatih podjetij v davčnih oazah prikrito pravo lastništvo, saj lahko škoduje postopku v ZDA. "Ta postopek z Američani nameravam vsekakor končati," je zatrdil.

Na vprašanje, kaj se je dogajalo po tem, ko je Avstrija najprej odločila, da ga izroči ZDA, pa je odgovoril, da je bilo ameriško letalo poslano na dunajsko vojaško letališče. Avstrijska ministrica za pravosodje je izročitev potrdila, z ženo sta bila prepeljana na Dunaj, odvetnik pa je takrat dejal, da obstaja še majhen odstotek možnosti, da ustavno sodišče ustavi postopek. Pri tem ju je opozoril, da se ustavno sodišče še nikoli ni vpletalo v kazenske postopke.

Zgodil se mu je en odstotek možnosti

"Hvala bogu, da se je zgodil ravno tisti odstotek možnosti in so me odpeljali nazaj v Celovec. Soprogo so proti varščini izpustili že prej in so jo morali na podlagi tega spet izpustiti, potem pa so določili novo varščino še zame, kar smo komaj zbrali, na podlagi tega pa se lahko gibam kjer hočem, vključno s Slovenijo," opisuje Karner dogajanje v Avstriji.

Zdaj čaka na odločitev evropskega sodišča za človekove pravice, pri katerem je skupaj z odvetniki vložil pritožbo proti odločitvi o izročitvi. Hkrati pojasnjuje, da proti njemu ni obtožnica vložena v nobeni drugi državi, le v ZDA. Meni, da so njegovi argumenti dobri.

Pojasnil je, da so že po odločitvi na prvi stopnji v Avstriji na Dunaj prispeli ameriški tožilci, ki so se tam sestali z avstrijskimi kolegi.

Dogovarjali naj bi se o nekakšnem dvojnem postopku. Ameriški tožilci so predlagali, da počakajo na odločbo višjega sodišča in bi delno kazen odslužil oziroma plačal v Avstriji in delno v ZDA. A po odločitvi višjega sodišča so se Američani odločili, da želijo oba zakonca Karner.

Ameriški organi Karnerju očitajo, da je v ZDA prodajal prepovedane substance, oziroma, da ni upošteval zakonodaje, ki regulira prodajo določenih substanc.
Ameriški organi Karnerju očitajo, da je v ZDA prodajal prepovedane substance, oziroma, da ni upošteval zakonodaje, ki regulira prodajo določenih substanc. FOTO: Thinkstock

Ameriški tožilec meni, da si Karner le kroji ugled

O političnem pritisku, ki naj bi ga po besedah Karnerja vršile ZDA na Slovenijo, pa Lelling meni, da tudi Karner ne verjame v to zgodbo. "Menim, da ga bolj zanima to, kako nanj gledajo slovenski sodržavljani. Za to ni nobenega dokaza. To je preprosto napačno in menim, da si želi biti prikazan kot nekdo, ki ga ZDA nepošteno preganjajo," poudarja tožilec.

Tožilstvo je prepričano, da bo Karner nekoč priveden pred ameriško sodišče. "Nikamor ne gremo. Za takšne primere imamo več orodij. Lokalne oblasti v osrednji in vzhodni Evropi so nam zelo pomagale. To ste videli tudi javno. Smo potrpežljivi in prepričan sem, da se bo gospod Karner nekoč pojavil pred ameriškim sodiščem," še pove tožilec. Ta je še pojasnil, da je bil prav zaradi primera Karner večkrat na obisku v Sloveniji.

So Avstrijci želeli nagajati Američanom?

Avstrijsko ustavno sodišče se je po njegovem mnenju izreklo proti izvršitvi izročitve zato, ker meni, da gre za nekakšen politični udarec proti ZDA."Razmišljali so nekako tako, da ti plačaj varščino, nato pa pojdi in nisi več naš problem," je prepričan Karner.

To Karnerjevo fotografijo so objavili ameriški organi pregona.
To Karnerjevo fotografijo so objavili ameriški organi pregona. FOTO: DEA.gov

Med pridržanjem v Avstriji je skušal doseči, da bi ga izročili Sloveniji. "Ideja je bila taka, da bi podali neke vrste samoovadbo, zaradi česar bi prišel evropski priporni nalog iz Slovenije, na katerega se ne bi pritožil, zaradi česar bi me morali avstrijski organi izročiti Sloveniji," opisuje načrt, ki ni bil uresničljiv.

Takrat na strani slovenskega tožilstva ni bilo interesa. "Sam celo mislim, da so bili preveč pod ameriškim vplivom, da bi si to upali storiti. Zdaj pa se je stvar obrnila, zdaj pa je slovensko tožilstvo od ZDA nekako dobilo dovoljenje oziroma odobritev, da naj vodijo preiskavo naprej. Tako me zdaj oni preiskujejo zaradi pranja denarja, davčne utaje in ne vem kaj še vse," odgovarja Karner.

Glede postopka v ZDA, kjer mu grozi do 36-letna zaporna kazen in kjer ima že pripravljeno odvetniško ekipo, pa je pojasnil, da najprej čaka na odločitev sodišča v Strasbourgu. "Tega se Američani bojijo, ker kazen ni sorazmerna. Mi imamo za Strasbourg zelo dobre argumente. Mislim, da želijo z medijskim pompom vplivati na odločitev Strasbourga. Počakajmo in bomo potem videli," pravi.

V Sloveniji je ameriško veleposlaništvo sestavljalo desno vlado

Na vprašanje, kako mu je pri tem pomagal sorodnik Danilo Slivnik, je povedal, da so se vsi sorodniki trudili, da bi jim pomagali po najboljših močeh. "On je šel po svoji poti. Lobiral je pri vseh politikih. Prednost je dajal temu, da bi naju rešil, če bi bilo to le mogoče. Nekako je od ovaduhov izvedel, da na ameriški ambasadi sestavljajo desno vlado. Seveda ta desna vlada za nas ni bila nekako dobra, ker je veliko bolj naklonjena Američanom kot pa leva. Logično. Potem je ta podatek izdal levici, ki je po zmagi na volitvah še slavila. Sledil je tisti govor Stanovnika in ves cirkus, ko so se vsi nekako pritoževali nad Američani. To je zato, ker so sestavljali desno vlado na ameriški ambasadi," pove Karner. Dodaja, da to tudi kaže na to, kako velik vpliv imajo ZDA v Sloveniji.

Danilo Slivnik je umrl kmalu po tem, ko so v Avstriji prijeli Karnerja.
Danilo Slivnik je umrl kmalu po tem, ko so v Avstriji prijeli Karnerja. FOTO: Dare Čekeliš

Sam zanika, da bi v Sloveniji vplival na kakšnega tožilca ali sodnika. Zanika tudi izjave Mussomelija, da bi lahko on skušal podkupiti slovenske organe. "To so zelo hude obtožbe. Rekel sem, da sem od njega pričakoval več kot to. To pač on misli, ampak jaz nisem podkupil nikogar," odgovarja Karner in dodaja, da gre za laž.

V Sloveniji davčni dolžnik, hkrati pa želi graditi naselje z vrtcem

Karner se je znašel na seznamu davčnih dolžnikov. Pojasnil je, da je dolžan okoli 600.000 evrov, dolg pa je nastal, ko se je leta 2004 odločil, da investira denar iz tujine v Slovenijo. Dolga ne poplača, ker se je na odločbo pritožil in zdaj čaka na odločitev sodišča. Prepričan je, da bo na sodišču "zmagal". S svojim premoženjem sicer razpolaga prosto.

Dodaja, da ima s slovensko davčno upravo dobre odnose. "Redno hodim na t. i. govorilne ure pri izvršiteljici, ki je zelo prijazna. Delava tudi načrt, kako to rešiti. Če mi bo uspelo, če bo ta investicija obrodila sadove, potem bom iz tega vira to tudi plačal, kasneje zmagal na sodišču, potem pa mi bodo to oni vrnili," je prepričan Karner.

V Sloveniji želi Karner izvesti projekt Urbana oaza, ki zajema gradnjo 140 stanovanj s poslovnimi prostori in vrtcem. Poudarja, da gre za projekt, v katerem je sodeloval tudi Danilo Slivnik. Gradnjo bi lahko začeli že jeseni letos. Dvakrat ali trikrat se je sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je izrazil podporo projektu, ker meni, da bi bilo dobro za Ljubljano, če bi ga izvedli. "Nisem ga podkupil in nisem mu obljubil nobene donacije. Pogovarjala sva sicer se o donaciji v okviru mestne občine, ne pa njemu neposredno, če bo pač projekt uspel. To pa je tudi vse," je nekoliko v posmehu pojasnil Karner in zatrdil, da ni ničesar doniral.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (558)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
22. 06. 2013 17.40
+1
Upam, da ga ne bodo počili.
franceljtancelj
22. 06. 2013 17.50
Vsaj takoj ne. Če radiraš radiraj vse! Tako kot jaz!
rob3rt
22. 06. 2013 12.30
+1
zadnji čas da pride enota Tjulnov (Seals) na obisk v Ljubljano k županu in njegovim sinovom (ne samo k Juretu in Damjanu)...
rob3rt
22. 06. 2013 12.21
+3
Ljubljančani pripravite se na novo javno-zasebno partnerstvo...
M_teorija
22. 06. 2013 11.33
+10
Pravzaprav je pa Kartner samo en lep primerek, predstavnik vrste kapitalizma, ki ga gojimo pri nas. Pravzaprav je ta vrsta kapitalizma precej amerikaniziranega tipa. In amerikance bolj bode to, ker jim dela konkurenco, kot, pa sama kriminalna dejavnost!?
MIGLA
22. 06. 2013 11.54
+1
po tvoje bomo kmalu vsi bogati živijo slovenski kapitalizem
24vohomurckov
22. 06. 2013 12.05
+3
24vohomurckov
22. 06. 2013 12.07
+1
...bogati so izbranci,ki bogatijo iz dneva v dan bolj,na račun večine ...a kdo so izbranci??...tisti,ki smo jih mi izbrali in so se zrasli s koritom,ki se mu reče mafistan!!
Mali medo
22. 06. 2013 11.33
+4
samo pogledaš ga pa vodiš da je poštenjak:)
rob3rt
22. 06. 2013 12.31
+2
Haloze Slo
22. 06. 2013 11.27
+5
Ojoj kurnik, da vas ni sram top dilerje vlačite na naslovno stran. Tisti, ki pravi da steroidi niso škodljivi, naj poskusi živet z osebo, ki to uživa. Doživel v praksi kako se agresivnost dvigne že po pol stekleničke.
Milena Poto?nik
25. 02. 2015 15.45
M_teorija
22. 06. 2013 11.23
+6
~Karner bi dal svoja zdravila tudi svojim otrokom in ženi~ To bi pa kar verjeli, da bi dal!? Ampak škoda besed. Če bi bilo vse tako kot poskuša prikazati ne bi partneričin stric, ki je bil med najbolj informiranimi v državi (samo LUCU je bil bolj), stroril kar je!?
Haloze Slo
22. 06. 2013 11.29
+5
Zakaj pa jim že ni dal, če je tako super.
rob3rt
22. 06. 2013 12.33
+6
kratkovidni
22. 06. 2013 11.14
+8
PO MOJE ČE BI TE TIGRI POŽRL,BI VSI POCRKAL......KARNER
oResnicA
22. 06. 2013 11.07
+5
,..eee moji slovenci ,..zahod vas sprobava a ste ljudje ali kaj ste,..khmmmm,...
oResnicA
22. 06. 2013 11.07
+5
MIGLA
22. 06. 2013 10.49
+12
če se tale fant spozna na politiko o kateri klobasa sem jast predsednik vlade, on bo blatil američane, ki ga lovijo zaradi mamilaške barabije do konca, američani vejo da je hud preprodajalec nedovoljenih sredstev, ki jih celo proizvaja pri nas pa živi kot gospod, dolžan državi kot malogdo pa vse skupaj nič, moje mišljenje, je pa toliko pameten, da podmaže in leve in desne, da ima pri nas mir, drugače je pa to go--vno od človeka
grmstrm
22. 06. 2013 11.51
-3
Ma-La
15. 12. 2013 16.57
+1
Janez_53
22. 06. 2013 10.26
+10
Kriminalci takšnega kova sodijo za DOLGA leta v zapor!!! Pa menda ni Slivnik napravil samomora zaradi Karnerjevih NEOPOREČNIH zdravil???
M_teorija
22. 06. 2013 11.26
+2
Sem najprej komentiral, pa šele potem preletel komentarje. Je vsaj potrdilo najinih ugotovitev!?
24vohomurckov
22. 06. 2013 09.51
+13
....a se samo meni zdi......kot bi damjanćija poslušu??
rob3rt
22. 06. 2013 12.34
+2
botjabotja
22. 06. 2013 09.31
+9
Priznal je,da je goljufom leva vlada bližje. Naj pove kaj novega...
seba4646
22. 06. 2013 09.34
+3
hahaha pa si ti sploh poslusal? "v tistem casu je bila desna vlada slabsa obcija saj je bolj povezana z ameriko" ti pa si seveda razlagaj kakor koli hoces
24vohomurckov
22. 06. 2013 09.44
+7
....dejstvo je,da je to kar pravi karner zaskrbljujoče!!
24vohomurckov
22. 06. 2013 09.46
+5
..ampak!!..zakaj bi bila neka slovenija pomembna ZDA??...kaj takega pa imamo??....mafine s celega sveta??
Bruhalnica24
22. 06. 2013 09.26
+10
O zdravilnih učinkih Coca cole, Aspartama, Gm hrane, Visoko fruktoznega sirupa....... tudi nisma najbolj prepričani. Tu se pa Mulomeliju najbrž zatakne....
24vohomurckov
22. 06. 2013 08.56
+14
Na vprašanje, kako mu je pri tem pomagal sorodnik Danilo Slivnik, je povedal, da so se vsi sorodniki trudili, da bi jim pomagali po najboljših močeh. "On je šel po svoji poti. Lobiral je pri vseh politikih. Prednost je dajal temu, da bi naju rešil, če bi bilo to le mogoče. Nekako je od ovaduhov izvedel, da na ameriški ambasadi sestavljajo desno vlado. Seveda ta desna vlada za nas ni bila nekako dobra, ker je veliko bolj naklonjena Američanom kot pa leva. Logično. Potem je ta podatek izdal levici, ki je po zmagi na volitvah še slavila. Sledil je tisti govor Stanovnika in ves cirkus, ko so se vsi nekako pritoževali nad Američani. To je zato, ker so sestavljali desno vlado na ameriški ambasadi," pove Karner. Dodaja, da to tudi kaže na to, kako velik vpliv imajo ZDA v Sloveniji. ...kakšne klobase!!....a zdaj,ko je na oblasti kakor leva kaviar vlada,ki fura desno,janševo politiko,pa ZDA vpliva kar naenkrat nima več???
rob3rt
22. 06. 2013 12.35
+0
kdo vse pa so njegovi sorodniki, pa že sama slika pove...
Milena Poto?nik
25. 02. 2015 15.49
kje pa nimajo vpliva Amerikanci bojijo se samo Rusov in Kitajcev....
Aleks 85
22. 06. 2013 08.47
-1
PRAV IMA KAJ MAJO TILE AMERIČANE ZA SRAT POVSOD KJER JIM PAŠE!!! IN TAKEGA LAHKO DAMO ZA PREDSEDNIKA VLADE!!!!
janezpodre
22. 06. 2013 08.11
+21
Anabolični steroidi so manj nevarni, kot so alkohol in cigarete /na katerih skoraj vse države mastno služijo in so zato legalne/, če pa nekdo misli, da je trgovina z anaboliki bolj zavržena, kot trgovina z mamili in trgovina z orožjem /nekateri takšni trgovci so junaki svojega časa in si odkrivajo spominske plošče/ pa ni normalen. Takole na brzino bi rekel, da umre zaradi anabolikov v 100 letih manj ljudi, kot zaradi orožja in drog v 1 uri. Američani to dobro vedo, tak hud kriminalec je, ker hodi v zelje njihovim trgovcem. Briga me za Karnerja in onega Slivnika, ampak takšnole ameriško bluzenje je pa res komično. Domovina množičnih morij, doma in po svetu, domovina zadrogirane populacije, domovina lopovskih farmacevtov, domovina debeluhov, ki jih naredi njihova podla prehrambena industrija, je pa naredila tega majhnega črnoborzijanca za največjega kriminalca. Ameri in gospod Mussomeli, vi ste hreteni.
dimmupero
22. 06. 2013 08.36
-5
to si pa tko mem odaru,da se še v Butalah norca delajo
Phoe Nix
22. 06. 2013 08.43
+0
"Takole na brzino bi rekel, da umre zaradi anabolikov v 100 letih manj ljudi, kot zaradi orožja in drog v 1 uri." se ti to ne zdi logično? vzami iz random mimoidočih 10 ljudi pa vprašaj kolko jih uživa alkohol pa kolko steroide.
P@vlih@
22. 06. 2013 08.56
+2
2Shy
22. 06. 2013 07.59
+18
Tipično za kriminalce večjega kova, ki so dobro organizirani...velike vsote denarja, ki ga je dobil z "zdravili" je treba oprati...za to pa je idealno....gradbeništvo....in še najbolj turizem....pa še neki svetovalec je....pa ne me zaje....pošljite ga v ameriko ali pa kamorkoli kot darilo v paketu z ostalimi našimi "svatovalci"....ima cel kup premoženja...nepremičnin....vile in še enkrat vile....za varščino je pa denar kr priletel iz tujine....joj joj....našo državico že imajo kriminalci popolnoma pod kontrolo.....tudi medije....a ne, 24 kurrr?
24vohomurckov
22. 06. 2013 08.58
+6
TITSTILLIDIE
22. 06. 2013 07.22
+5
brez komentarja!
Rde?iAlarm
22. 06. 2013 07.16
+2
karner se počuti varnega v sloveniji saj kako se ne bi če pa imamo pri nas obsojene bivše predsednike........ intervju pa je pokazal kako hoče karner vsem slovencem soliti pamet.... v ameriko naj spoka če ima jajca pa naj tam naklada.........
24vohomurckov
22. 06. 2013 08.59
+9
.....dobro se počuti,ker gliha skupaj štriha!! meka za mafijce vseh sort in barv.....slovenijastan!!!