Slovenija

FOTO: Šefic: Ob registraciji migrantov nismo ugotovili primerov, za katere bi veljale varnostne omejitve

Ljubljana, 23. 11. 2015 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA
Komentarji
0

V drugem migrantskem valu je v Slovenijo vstopilo okoli 257.500 migrantov. Med njimi je še vedno največ Sircev, sledijo Afganistanci in Iračani. Kot je povedal Šefic, ob njihovi registraciji niso ugotovili primerov, za katere bi veljale varnostne omejitve, zato so vse osebe lahko nadaljevale pot. 85 oseb pa je pri nas zaprosilo za mednarodno zaščito.

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 257.506 migrantov, od tega danes do 18. ure 3.098. V nastanitvenih in sprejemnih centrih jih je bilo ob 18. uri 1.136. Od 20. oktobra je državo zapustilo 246.900 beguncev, od tega danes 3.835, torej več, kot jih je v Slovenijo vstopilo.

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je zavrnil informacije, da nimajo izdelanih postopkov za preverjanje migrantov in da jih ne preverjajo ob vstopu v državo. V nobenem primeru do sedaj niso ugotovili kakršnih koli pogojev za uporabo omejevalnih ukrepov, zato so lahko osebe potovale naprej. Sodelovanje s Hrvaško je po njegovih navedbah na operativni ravni zadovoljivo, "medtem ko na višjih nivojih ni takšno, kot bi si želeli". Pretok beguncev v Avstrijo pa poteka brez posebnosti. Do danes so na meji postavili več kot 50 kilometrov bodeče žice. 

Medtem pa je makedonski predsednik Gjorge Ivanov opozoril na nevarnost incidentov na meji z Grčijo, kjer je blokiranih okoli tisoč ekonomskih migrantov, odkar je Skopje minuli četrtek začelo sprejemati samo begunce z vojnih območij. Opozoril je, da obstaja velika nevarnost incidentov med begunci in migranti, pa tudi med migranti in varnostnimi silami ter migranti in lokalnim prebivalstvom. Nekateri migranti, ujeti na grško-makedonski meji, so si v znak protesta zašili usta. S tem sporočajo, da ne nameravajo odstopiti od nadaljevanja poti v države EU.

Migranti protestirajo pred grško-makedonsko mejo - 2
Migranti protestirajo pred grško-makedonsko mejo - 2 FOTO: Reuters

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje v povezavi z migrantsko krizo smo tudi danes spremljali V ŽIVO:

HRW opozarja, da Turčija zavrača vstop beguncem iz Sirije

21.15: Turčija naj bi že od marca zavračala sprejem novih beguncev iz Sirije, ki prihajajo na uradne mejne prehode, in naj bi jih po hitrem postopku vračala nazaj na vojna območja, je opozorila človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW). Vse več beguncev zato uporablja ilegalne poti za vstop v Turčijo. "Zaradi zaprtja meje morajo nosečnice, otroci, stari in oboleli bežati pred mejnimi policisti, da bi lahko pobegnili pred grozotami vojne," je bil kritičen član HRW Gerry Simpson. Opozoril je, da so v organizaciji doslej zabeležili 51 tovrstnih pričanj beguncev iz Sirije. "Turčija je vse doslej velikodušno sprejemala Sirce in z vso pravico varuje svojo mejo, vendar pa prosilcev za azil ne sme vračati na območje, kjer divja vojna," je še dejal.

20.50: Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sklical vrh EU in Turčije, ki bo v nedeljo v Bruslju. Namen vrha, ki se bo začel ob 16. uri, je oživiti medsebojne odnose in zajeziti migracijski tok, je pojasnil. 

20.00: Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se z namestitvijo ograje na meji s Hrvaško strinja skoraj 80 odstotkov Slovencev, le dobrih 20 pa temu nasprotuje, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo za časopis Dnevnik opravlja Ninamedia.

19.40: V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 3.098 migrantov, od sredine oktobra pa skupaj 257.506.

Razmere na območju PU Murska Sobota

18.48: Danes ob 6.30 je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni nastanjenih 376 migrantov. Avstrijski varnostni organi so jih ob 10. uri na bivšem mejnem prehodu v Gornji Radgoni v svojo državo sprejeli 374. Ob 14.30 je bilo iz Dobove v Gornjo Radgono pripeljanih 89 migrantov, ki so bili v Gornji Radgoni evidentirani in ob 16. uri sprejeti v Avstrijo.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni sta trenutno nastanjena dva migranta, ki čakata na svojce, ki so v bolnišnici v Murski Soboti.

V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi ter v nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Razmere na območju PU Novo mesto

18.40: Na mejni prehod Dobova so danes v spremstvu hrvaških policistov prispeli trije vlaki z nekaj manj kot 3.100 migranti. Nekaj po 3. uri je pripeljal vlak s 1.038 tujci, okoli 12. ure vlak s 1.029 tujci in okoli 16. ure vlak s 1.031 osebami, so sporočili s PU Novo mesto. Po napovedih hrvaških varnostnih organov v Dobovi okoli 20. ure pričakujejo naslednji vlak, na katerem naj bi bili 1.004 migranti.

Begunci v Šentilju
Begunci v Šentilju FOTO: Reuters

Trenutno je na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še 1031 tujcev, ki so v Slovenijo prispeli okoli 16. ure. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, bodo policisti upoštevajoč logistične in nastanitvene kapacitete, tudi te tujce z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v notranjosti države. Danes so policisti z vlaki in avtobusi tujce spremljali predvsem proti Jesenicam, Šentilju, Karavankam in Gornji Radgoni.

Od 17. oktobra do danes je na območju Posavja v Slovenijo vstopilo nekaj manj kot 191.000 tujcev, so še dodali.

Makedonija zaradi begunske krize Bruselj zaprosila za nujno pomoč

18.20: Uradno Skopje nosi posledice "nefunkcionalnega mehanizma EU" ter neizvajanja registracije migrantov v državah članicah EU, je na sestanku s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom v Bruslju povedal makedonski predsednik Gjorge Ivanov in zaprosil EU za nujno tehnično in finančno pomoč.

Makedonija bo po njegovih besedah še naprej spoštovala mednarodne obveze glede zdravljenja migrantov in bo upoštevala humanitarni vidik kljub prenatrpanosti objektov. Po mnenju Ivanova je ključ rešitve problema v večjem nadzoru zunanjih meja EU. Ob tem je zaprosil za skupno strategijo EU in koordinirano mednarodno akcijo za reševanje problematike.

Timmermans pa je dejal, da razume izzive, s katerimi se Makedonija srečuje pri reševanju begunske in migrantske krize ter poudaril, da se bo zavzel za čimprejšnje nudenje pomoči in podpore iz EU.

Mors bo preveril navedbe o podčastniku, ki naj bi kradel kruh

17.20: Ministrstvo za obrambo (Mors) je sporočilo, da bo preverilo navedbe predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka, da je eden od podčastnikov Slovenske vojske kradel kruh, namenjen migrantom. Novak je namreč pred kratkim predsednikom vlade, državnega zbora in odbora za obrambo poslal pismo, v katerem je opozoril na težak položaj vojakov. Ta naj bi bil po njegovem mnenju tako zaostren, da je eden od podčastnikov za družino kradel kruh, namenjen oskrbi migrantov, prijavili pa naj bi ga vojaki.

Na Morsu napovedujejo, da bodo ostro ukrepali zoper vpletene, če se bo izkazalo, da se je kaznivo dejanje resnično zgodilo. V nasprotnem primeru pa bodo ukrepali "zoper posameznike, ki s širjenjem nepreverjenih informacij v javnosti hudo krnijo ugled Slovenske vojske". Po njihovih prvih preverjanjih sicer tovrstna kraja ni bila prijavljena niti nadrejenim poveljnikom niti vojaški policiji.

Kot so zapisali, bi tudi pričakovali, da bi predsednik SVS kot pripadnik Slovenske vojske "takšno nemoralno in kaznivo dejanje prijavil ustreznim organom, preden ga pojasnjuje v javnosti, česar do zdaj ni storil".

Vojaki postavljajo ograjo
Vojaki postavljajo ograjo FOTO: 24ur.com

16.40: Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je v Bruslju udeležila zasedanja Sveta EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport. Poudarila je, da se Slovenija sooča s težko obvladljivim migrantskim tokom. Dejala je, da tako tragični dogodki v Franciji kot begunska kriza naši družbi nastavljata zrcalo. Oboje sta izziva, ki ju je treba obravnavati povezano in se pri tem bolj opreti na prispevek mladinskega dela in izobraževanja na evropski ravni. V gospodarski krizi so bili prav izobraževanje in družbeni sistemi, ki povezujejo, največja žrtev varčevalnih ukrepov. Potrebni so skupni evropski ukrepi in izmenjava dobrih praks med državami.

Ministrica je tudi poudarila, da integracija migrantov v družbo ne bo lahka naloga. Treba se je bo lotiti z veliko odgovornostjo, spoštovanjem in osebnim dostojanstvom, pa tudi s spoštovanjem evropskih vrednot. V tem okviru je ključna vloga izobraževanja in mladinskega dela, ki družbo povezujeta, zato je na tem področju treba preiti od besed k dejanjem. Zdaj je čas, da vse države prevzamemo polno odgovornost, je še opozorila.

Ostojić: V begunskem valu le 1,6 odstotka ekonomskih migrantov

16.20: Danes do 15. ure je na Hrvaško prispelo nekaj več kot 3.000 novih beguncev, od srede septembra pa je v državo vstopilo več kot 436.680 ljudi. Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je izjavil, da je v begunskem valu, ki gre čez Hrvaško, zgolj 1,6 odstotka ekonomskih migrantov.

Hrvaški minister je dejal, da bodo v prihodnje nekoliko spremenili režim prevoza beguncev zaradi del na železniški progi Vinkovci - Zagreb, nedaleč Slavonskega Broda. Tako bodo begunce iz Šida v Srbiji vozili z vlaki do postaje Garčin, ki je 17 kilometrov vzhodno od Slavonskega Broda, nato pa z avtobusi do tranzitnega centra. Kot je poudaril Ostojić, bo prevoz iz Slavonskega Broda proti Sloveniji odvisen od dogovora z Ljubljano in njene odločitve, na katerem mejnem prehodu bodo sprejemali ljudi. Če se bodo odločili za Dobovo, bodo begunce prevažali z vlakom, če pa za kak drug mejni prehod, pa jih bodo vozili z avtobusi.

Šefic: Ob registraciji migrantov nismo ugotovili primerov, za katere bi veljale varnostne omejitve

15.15: Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je po današnjem sestanku s predstavniki občin, v katerih se nahajajo sprejemni in namestitveni centri, pojasnil, da so na njem pregledali pretekle aktivnosti in ocenili opravljeno delo, obenem pa so jim predstavili prihodnje prioritete notranjega ministrstva, vezane na migrantsko krizo. Podali so jim tudi informacijo glede financiranja in o poteku ocene posredne škode, ki jo povzroča migracijski val. Ta trenutek sicer ocene o tem, kakšna je nastala škoda, še ni, je dejal Šefic. Kot je pojasnil, so župani med drugim opozarjali na gospodarsko škodo in izražali zaskrbljenost glede zagotavljanja varnosti. Po besedah državnega sekretarja so jim zagotovili, da bodo storili vse za zagotavljanje varnosti občanov. Okoli nastanitvenega centra na Vrhniki so tako že postavili dodatno ograjo, ki preprečuje dostop do tamkajšnje šole in vrtca.

Boštjan Šefic
Boštjan Šefic FOTO: POP TV

V drugem begunskem valu je v Slovenijo danes do 12. ure sicer vstopilo 256.475 migrantov. Še vedno jih je največ iz Sirije (nekaj manj kot 90.000), sledita Afganistan in Irak, Pakistan in druge države, je povedal Šefic. Prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji je podalo 85 migrantov, od njih 23 iz Iraka, po 15 Afganistana in Irana, 13 iz Kosova, po štirje državljani Sirije in Srbije, po dva državljana Albanije in Nigerije ter po en državljan Bangladeša, BiH, Gruzije, Kameruna, Maroka, Pakistana in Turčije. Doslej je rešenih 37 prošenj, štirim so ugodili.

Po besedah direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so v šotore oz. nastanitvene centre namestili ogrevanje, sicer pa je v tem trenutku za migrante dovolj zimskih oblačil in obutve, prav tako hrane in čaja. Za zimski čas urejajo tudi primernejše načine oskrbe z vodo. Sloveniji z odejami, posteljami in drugim materialom pomagajo tudi druge države.

Šefic je tudi zavrnil informacije, da nimajo izdelanih postopkov za preverjanje migrantov in da jih ne preverjajo ob vstopu v državo. Do sedaj so popisali več kot 232.299 prebežnikov, več kot 158.491 so jih fotografirali, prstne odtise pa so vzeli 34.995 tujcem. Policija pri migrantih, ki pri sebi nimajo dokumentov, operativno in taktično preverja osebne podatke. Vse podatke preverijo v policijskih evidencah. Vsakega migranta preverijo tudi s pomočjo sistema indikatorjev, na podlagi katerega bi lahko sumili, da se posameznik uvršča med skrajne skupine, teroriste oz. borce itd. Takšne so še posebej preverili in opravili tudi druge postopke. V nobenem primeru do sedaj niso ugotovili kakršnih koli pogojev za uporabo omejevalnih ukrepov, zato so lahko osebe potovale naprej, je pojasnil.

Sodelovanje s Hrvaško je po njegovih navedbah na operativni ravni zadovoljivo, "medtem ko na višjih nivojih ni takšno, kot bi si želeli". Tako Hrvaška Sloveniji še sedaj ni uradno odgovorila glede poskusa vračila 160 migrantov. Pretok beguncev v Avstrijo po njegovih navedbah poteka normalno, brez posebnosti.

Do danes so na meji postavili več kot 50 kilometrov bodeče žice. Trenutno jih postavljajo na območju PU Novo mesto, Celje in Maribor. Prejšnje dni pa so jo postavljali tudi na območju Murske Sobote. Na nekaterih območjih postavljajo panelne prepreke. Z Lovsko zvezo Slovenije in Društvom za zaščito živali Pomurja pa iščejo rešitve za zaščito živali ob žici.

Migranti na grško-makedonski meji so si protestno zašili usta

13.45: Po odločitvi makedonskih oblasti, da za ekonomske migrante zaprejo mejo z Grčijo, so si ekonomski migranti, ujeti na grško-makedonski meji, v znak protesta zašili usta. S tem sporočajo, da ne nameravajo odstopiti od nadaljevanja poti v države EU.

Pretekli teden so se najprej Slovenija, nato pa še Hrvaška, Srbija in Makedonija odločile, da bodo prednost pri sprejemu dajale beguncem z vojnih območij oziroma iz Sirije, Afganistana in Iraka, medtem ko bodo ekonomske migrante začele zavračati. Posledično se je na grško-makedonski meji nabrala množica migrantov. Večina, med njimi tudi veliko družin z otroki, se je z meje sicer vrnila v Atene, nekateri so se naprej prebili s pomočjo tihotapcev ljudi, a na mejo po poročanju lokalnih medijev prihajajo novi in novi. Združeni narodi svarijo, da so humanitarne razmere tam vsak dan slabše. Del migrantov se je odločil za gladovno stavko, zdaj pa so si nekateri v znak protesta celo s šivanko in sukancem zašili usta.

Begunci
Begunci FOTO: Reuters

V SDS bi prepovedali burke in nikabe

13.00: Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila dva zakona, s katerimi predlaga prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih ter zaostritev pogojev za pridobitev azila v Sloveniji.

10.30: Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 255.446 beguncev, od tega v nedeljo 5260. Danes do 6. ure jih je v državo že vstopilo 1038. V nastanitvenih in sprejemnih centrih jih je bilo ob 6. uri 2659. Od 20. oktobra je državo zapustilo 243.410 beguncev.

Orban: Vsi teroristi so v osnovi migranti

10.00: Madžarski premier Viktor Orban je precej prahu dvignil z izjavo, da so vsi teroristi v osnovi migranti. Kot je pojasnil, obstaja "izjemno močna logična" povezava med terorizmom in premikanjem muslimanov v Evropo - tako v zadnjih mesecih kot v minulih desetletjih - ki je zanj in številne Evropejce "očitno dejstvo, pa če vam je to všeč ali ne".

8.40: RT piše o precej nenavadnem kraju, ki je v Nemčiji postal zavetje beguncev -  nekdanje stavba obveščevalne službe Vzhodne Nemčije - Stasi. Trenutno v stavbi biva 500 ljudi, sprejela pa bi jih lahko 900, pišejo. Pri Rdečem križu naj bi odločitev pozdravili z besedami, da "stavba končno služi nečemu pozitivnemu". 

8.20: S PU Kranj so sporočili, da so včeraj na njihovem območju iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo evidentirane migrante prepeljali trije izredni potniški vlaki, po eden zjutraj, popoldan in zvečer. Prepeljanih je bilo 1.623 migrantov. Danes je en izredni vlak iz Dobove v Avstrijo že prepeljal 540 evidentiranih beguncev in migrantov. Z avtobusnim prevozom je bilo včeraj preko bivšega cestnega mejnega prehoda Karavanke prepeljanih 1.199 evidentiranih migrantov. Danes so avtobusi v Avstrijo že prepeljali 345 evidentiranih migrantov.

8.00: Napeto staja na grško-makedonski meji, kjer migranti iz Irana, Libije, Maroka, Somalije in Bangladeša protestirajo, ker jim oblasti ne dovolijo vstopa. "Nismo teroristi in ne gremo nazaj", vztrajajo. Do zapleta je prišlo potem, ko je padla odločitev, da se zaenkrat sprejema le begunce iz vojnih območij Sirije, Iraka in Afganistana, ne pa tudi ekonomskih migrantov. Makedonski predsednik je opozoril, da obstaja velika nevarnost konfliktov med begunci in migranti ter med migranti in lokalnim prebivalstvo.

Begunci
Begunci FOTO: Reuters

7.55: V Nemčiji se zaradi begunske krize nadaljujejo notranje politične težave. Spor zaradi omejitve dotoka beguncev v največji stranki CDU/CSU se je po kongresu CSU še zaostril. CSU namreč zahteva, da se postavi letna kvota, ki bo omejila, koliko beguncev bo država sprejela v letu dni. Številka, ki so jo pripravljeni potrditi, naj bi se po navedbah Stephena Mayerja iz poslanske skupine stranke, gibala "močno pod 500.000 osebami na leto". Letos naj bi sicer Nemčijo doseglo več kot milijon beguncev in migrantov. Medtem oblasti ugotavljajo, da s prihodom zime številne šotorske namestitve postajajo neustrezne za bivanje.

7.50: V zadnjih 24 urah je s šestimi vlaki v državo pri Dobovi vstopilo 6298 migrantov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3