Slovenija

'Metlico imam, strgalo tudi ...'

Ljubljana, 03. 11. 2009 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Snežinke so že tu, marsikdo pa je pozabil na zimsko opremo za svojega jeklenega konjička. Preverite, ali je vaše vozilo opremljeno za varno zimsko vožnjo.

Pred vožnjo morajo vozniki avtomobile očistiti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila.
Pred vožnjo morajo vozniki avtomobile očistiti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. FOTO: Jani Dolinšek
Vozniki morajo biti pozorni, da na motornih in priklopnih vozilih ni snega ali ledu, ki bi se med vožnjo stresal z vozila, ter da so stekla in vzvratna ogledala vedno čista. Kazen za neustrezno opremljenost vozila je 120 evrov, če bi bil zaradi prekrška oviran ali onemogočen promet, pa 400 evrov.

Tiskovni predstavnik mariborskih policistov Bartolo Lampret je za voznike pripravil seznam nasvetov za varno zimsko vožnjo. Znano je, da morajo biti naši jekleni konjički za zimsko vožnjo pripravljeni že 15. novembra, saj tako veleva zakon. Tokrat so nas snežinke presenetile, po zakonu pa moramo zimsko opremo imeti tudi v primerih, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Tako boste poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

"Dodatna previdnost in večja pozornost sta v zimskih razmerah nujni, a za varno vožnjo še vedno premalo, kajti tudi vaše vozilo mora biti tehnično brezhibno in predpisano opremljeno. Pravočasno preverite pnevmatike, zavore, svetlobne naprave in zimsko opremo,“ poudarja Lampret, ki je naštel pravila, ki jih vsak voznik mora upoštevati.

Verige imam, toda kako jih namestiti?!

Kaj moramo vedeti o pnevmatikah?

4 kolesa opremimo z zimskimi pnevmatikami (M+S), 4 mesece (najmanj od 15. novembra do 15. marca naslednje leto) imejmo zimske pnevmatike na vozilu, 4 leta je priporočljiva največja starost zimskih pnevmatik, 3 mm mora biti najmanjša globina profila zimskih pnevmatik.

Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. "Zaradi posebne snovi pa bodo zimske pnevmatike tudi pri temperaturi pod sedem stopinj Celzija dovolj mehke, da bodo zagotovile ustrezni oprijem tudi na suhi in nezasneženi cesti," opozarjajo policisti.

Poudarjajo tudi, da bo le zadostna globina profilov omogočila dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter stabilnost v snegu in ledu. Kadar je na cesti več snega, pa priporočajo uporabo snežnih verig. "Ker se guma kot organska snov stara, po štirih letih ne glede na obrabljenost izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Pnevmatike so edini stik vozila z voziščem, zato skrbimo, da bo vedno dober. Za zimsko opremo štejejo tudi poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in ustrezne snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah pravilno nameščene na pogonskih kolesih. Pri vozilih s štirikolesnim pogonom morajo biti snežne verige nameščene na kolesih zadnje osi," pravi Lampret. Poučite se tudi, kako se verige namestijo na kolesa!

Kdaj moram zamenjati zavorno tekočino?

Preverimo brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo.
Preverimo brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. FOTO: SameK

Lampret opozarja, da je za varno vožnjo nujno brezhibno delovanje zavor, zato redno preverjajte gladino zavorne tekočine. "Če se je rahlo znižala, je morda vzrok obraba zavornih oblog, če se je naglo znižala, vozilo takoj odpeljemo k mehaniku. Zavorno tekočino zamenjamo najmanj vsaki dve leti," poudarja.

Luči – tudi podnevi

Uporaba luči podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna, prav tako kot v mnogih evropskih državah. Večkrat preverimo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov.
 
Metlico imam, strgalo tudi ...

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preverimo tudi brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Pred daljšo vožnjo preverimo, ali imamo v rezervoarju dovolj goriva.

... in odeja je tu!

Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč, svetuje Lampret.

Še več uporabnih nasvetov si lahko preberete na spletni strani policije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reloaded
03. 11. 2009 12.30
eh kai ti pomagajo zimske gume če ne znaš vozit po snegi :D
Borut.Hood
03. 11. 2009 12.29
sem ga mogu že ob 6ih zjutri kidat da sem lahk sploh u šolo z avto šou -.- brezveze!
stanyo1
03. 11. 2009 12.21
cebelca25 točno tako imaš prav.nekateri pač mislijo da imajo zimske gume in lahko počnejo kar koli na cesti
cebelca25@hotmail.com
03. 11. 2009 11.34
kaj ti pomaga popolna zimska oprema na vozilu, če nisi strpen do drugih voznikov in ne držiš varnostne razdalje :)