Slovenija

'Mesto v malem' na obisku v Kopru

Koper, 27. 06. 2011 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konec tedna se je že peto nedeljo zapored v koprski luki zasidrala čezoceanka Voyager. Gostje s polnimi denarnicami pa so na veselje primorskih trgovcev in gostincev pri njih veselo zapravljali. Pustili so kar 120.000 evrov.

Voyager se je ustavil tudi v Kopru.
Voyager se je ustavil tudi v Kopru. FOTO: Reuters
Domačini so imeli kaj ponuditi, turisti s križarke pa so na veliko zapravljali.
Domačini so imeli kaj ponuditi, turisti s križarke pa so na veliko zapravljali. FOTO: Kanal A

V Koper je konec tedna priplulo pravo malo mesto. Kot da bi denimo sešteli prebivalce občine Črna na Koroškem, le da ima teh 3500 potnikov, ki so na čezoceanki, precej debelejše denarnice. Na luksuzni 311-metrski križarki za njihovo udobje vsak dan skrbi 1000 članov posadke. Vse to za čim večji izkupiček od prodaje dragih buteljk vina in do večerij, ko na krožnikih ne manjkajo prestižni morski sadeži in raki.

A potniki na veselje primorskih trgovcev niso skoparili niti na slovenski obali. Trgovci so si 12 ur 'meli roke'. Bogati turisti – Američani, Angleži, Španci, Rusi, Italijani, Francozi in Nemci – so nakupovali na veliko. Zapravili so kar 120.000 evrov za spominke, slamnike, obleke in oljčno olje. Kot za med pa so šli usnjeni čevlji.

Velika čezoceanka je v Koper priplula že petič, prišla pa bo še 15-krat. In kako ne bi, saj je koprski potniški terminal - skupaj z Balijem in drugimi svetovno znanimi pristanišči - uvrščen med 10 najbolj gostoljubnih lokacij na svetu.

Veselja nad tem, da se je Koper ob prihodu ladje prebudil, ne skriva svetovalka koprskega župana Jana Tolja. "Dejansko za Koper pomeni, da je to mesto začelo živeti s turizmom, kar do pred nekaj let še ni bilo. To, kar smo leta nazaj obljubljali, se je zgodilo. Koper je danes tako mesto, kot da si v eni izmed največjih turističnih središč na svetu. Kot vidite, so turisti zadovoljni, ker imajo kaj videti. Še posebej se potrudimo, da nekaj ponujamo," pravi Toljeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 06. 2011 18.59
Buena Vita
28. 06. 2011 15.45
DA_GLAVA _BOLI KOPERČANI SMO ZATEBE TRETJERAZREDNEŽI,NA VOLITVAH BOŠ VIDEL KDO SMO NASLEDNJO NEDELJO,
Buena Vita
28. 06. 2011 15.43
DA GLAVA BOLI MISLIM DA SI * IZ OLJKE,OLJKA JE LDS STRANKA ZA KOPER,GROBAR KOPRA,,MOTI TE POPOVIČ KER TVOJI DROGA-TRANSI NIKAMOR NE PRIDEJO,VSE FIRME SO ZAPRLI,VSE UNIČILI, A STE SAMO EN VRTEC PREUREDILI V 50 LETIH,,POPOVIČ JE UREDIL,OBNOVIL ČISTO VSE VRTCE V KOPRSKI OBČINI,TUDI TISTE S PODEŽELJA IN NAPELJAL VODO IN ELEKTRIKO V VASI KI JE NISO IMELI,SPOMNI SE
Buena Vita
28. 06. 2011 15.39
ZAKAJ TA RUDEČI NE HVALITE SVOJIH ŽUPANOV,POVPRAŠITE JIH KAM SO VAŠE ŠOUDE NOSILI,V LECHESTEJN ALI AMSTERDAM,ALI SINGAPUR POPSI JE NAŠ,ČE JE KAJ UKRADEL JE V KOPRU PUSTIL OSTANE ZA NAS
Buena Vita
28. 06. 2011 15.32
MARTINEZ27 ČIGAVA JE SEMEDELSKA CESTA IN MOST,OBČINSKI ALI DRŽAVNI'''''??? DARS IN TAJKUNI MORAJO TO KONČATO,PLAČILA SO ŽE PREJELI
Buena Vita
28. 06. 2011 15.27
FRESHER POŠTENA BESEDA,,ČE BI POPOVIČ BIL POLITIK ,NE GOSPODASTVENIK BI IMELI MI V KOPRU ŠE VEDNO GETO IN SVINJARIJE RAZVOJU NASPROTUJEJO TISTI KI 66 LET NISO NIČ NAREDILI,M
mente
28. 06. 2011 12.58
da_glava_boli BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO se strinjam z tabo
da_glava_boli
28. 06. 2011 12.48
globalni,.. ni energično pisanje ampak hitro ;) nisem proti popetu ne levi ne desni ne nobene barve,..in srčno upam da imaš prav. Kaj pa če ne? aja,..sm le Robin Hood varjanta ;) pa folk ne se kregat,..;)
da_glava_boli
28. 06. 2011 12.44
kar pa se članka tiče ne vem če je "plačljive narave" vendar uni stavek je ena velika žalitev: "V Koper je konec tedna priplulo pravo malo mesto. Kot da bi denimo sešteli prebivalce občine Črna na Koroškem, le da ima teh 3500 potnikov, ki so na čezoceanki, precej debelejše denarnice." Admin, videl sem da si za dosti manj brisal komentarje, pa te prosim , če lahko ta stavek mal prirediš, saj ne živimo v svetu jasnovidcev kjer nekdo vidi nekim gostom iz amerike in domačinom iz Črne na koroškem v denarnico ter avtomatsko definira vrednoto nekoga preko tega. Jaz moje Tine Maze iz Čnr na Koroškem nebi dal za ves denar v njihovih denarnicah. Očitno so na portalu 24 ur vrednote človeštva definirane le skozi materialne dobrine, ter kot takim se je treba slinit in podrejat. res dobro napisan članek....ne vem komu piha na dušo,..vem pa koga podcenjuje.!!! p.s. kar pa se Kopra tiče,...kaki meščani tak župan.
Globalni
28. 06. 2011 12.42
da_glava_boli, imaš pa očitno osebne zamere do Popoviča, da tako energično pišeš. V kupu povedi ti je kvečjemu uspelo napisati kup bedarij in slovničnih napak. Bistvo je pa kaj? Da veliko troši? Zadolžuje občino in občane? Drži! Vendar lahko tudi vsak slepec vidi razliko pred njegovim prihodom in sedaj. Ene občine se zadolžujejo za bedarije, koper se je za konkretne in vidne projekte, kvaliteta turizma se je dvignila za 500%, kakor tudi verjamem življenje ljudi. Mogoče je pa bolje kupčkati denar in ga pod mizo dajati za projekte, ki to sploh niso, sploh pa niso vidni. Kaj je bilo narejenega v zadnjih 20 letih v KP, pred prihodom Popoviča. Verjamem, da se cca. 80% Koprčanov lahko le nasmeji tvojim navedbam, kar se bo pokazalo tudi na prihajajočih volitvah, Starman d.o.o., družina, ki je včlanjena v vse politične stranke bo, tako kot ti, dobila krepko zaušnico na volitvah. Relax in LP :) !
piko112
28. 06. 2011 12.32
Odlična priložnost za naše vinarje, da lahko svoje vino prodajo ali potnikom ali pa za na ladico:) V kolikor pravijo da imamo vrhunska vina mislim da bi se dalo
Die einemaister
28. 06. 2011 12.31
da_glava_boli- SE PODPIŠEM , samo še eno klavzulo bi dodal h tvojmu postu- -Popo je Klokočovnika hotu zje..t ,da bi izolsko bolnico prestavli z mesta kjer je da bi lahko tam njegovi prijatli zidali luksuzne vile, ker jih u ankaranu zdej žal ne bojo mogli.
Tjasy87
28. 06. 2011 12.28
Ali kdo slučajno ve kdaj pride naslednjič? Bi si jo šla pogledat!
Tjasy87
28. 06. 2011 12.24
Fhjo..,pol pa ti zasidraj to velikanko v Portorož če zmoreš...jaooo Luka Koper, get the hint?
Fhjo
28. 06. 2011 12.16
Kako to, da Koper? Res se mi zdi nekoliko dolgočasno mesto. Prej bi rekla Portorož ali Piran. No, slednji morda ni primeren za takšne turiste. So šli še kam drugam ali so dejansko 12h tam ždeli? V tem primeru, bi tudi jaz zapravljala, ker ni nič drugega za početi. Še za kopat ni ravno ...
da_glava_boli
28. 06. 2011 12.16
no, da ne bom tvezil tja v en dan,..bom sam par vprašanj postavil: 1. Koper je res lepši, za koga pa?? Mogoče za turiste, une ki se zadržujejo v vemo čigavih kafičih, dve tri nosečnice z vozičkom na promenadi ter prijatle ki imajo štande. Koper ne živi samo poleti ko so odprti kafiči od vemo koga. kaj pa vse ostale dni?? Pa še to,.Koper ni promenada in obvoznica,..koper je tudi Glem, Gažon in ANKARAN. Ja suhozemci in slepi privrženci,.tudi te vasi obstajajo ma jih don pope malo omenja. Noja,..kaj betona se je tudi tam ziher zlilo. 2. Popovič je NAREDIL za Koper kaj???? Folk očitno še zmeri meša besedo NAREDITI in PREPRODATI. Naredil-ustvaril ni nič. Očitno je bil vajen tatinega denarja pa je na na veliko trošil. Sedaj počen sito. Maha vemo s čim in čigavim po koprivi. Eni so res bili grobarji tomosa kot se sam širokousti, vendar niti on ni oče nobenega novega tomosa. Kvečjemu do amena razvajena babica ki se širokousti nad rezultati njegovih ustrahovanih podložnikov. Češ cilj opravičuje čisto vsa absurdna sredstva. Ne pozabit da je prodal sigurno dosti ma dosti več kot so pol zgradili. Razliko pa ne bo ne črni kos ne država našla,..saj je je toliko da je še za elekto motorje ostalo. Če se pa že gremo,...kdo je že gradil...prjatu prjatla,...???? Pa še to,..kaj so že gradili????Ja infrastrukturo, da ko bo vse lepo zgrajeno si bo nekdo češnjico na torto posadil (beri kak Hotelček Svetilnik ali dva od 100 metara),...marino so si že podredili. gospod župan se rad hvali z vsemi plusi kaj pa kak minus??? Pravi NAJ BI gosti pustili po 120.000€ (bogi gostinci ko se jih DURS loti) koliko pa je MOK oz. kdo drugi pustil, da se je to sploh realiziralo...očitno se delajo računi brez krčmarja,....kot je zelo dobro znano v MOK. Vloženo - pridobljeno = ???? . en primer,...sej vemo kako gre,..MOK npr. časti glasebno skupino, prizorišče , razsvetljavo,..kolega pa ma slučajno šank skozi. Drugi tak primer je kjer stadion mora bit (češ ve kje se nabirajo politične točke),.pa čeprav max 100 ljudi iz sorodno prijatelske naveze ga enkrat na 2 tedna obišče,..medtem pa drugo razpada. Dejte sam en korak iz famozne promenade v ulice naredit pa boste videli v 5 korakih blišč in bedo. tako daleč je šel da je hotel še revežem ki si hiše ne morejo polišpat navzven (očitno on ne ve kaj je kriza) da jim bo še to plenil (očitno so blizu bodočih hotelov pa so apetiti veliki). ahh sej ne bom več,...ker me bodo ovce in zadolženi volkovi izminusirali in popljuvali,...! vedite pa da takih zgodb o uspehu (še menagerji leta so nekateri bili...) je slovenija bila polna,...vse pa so se končale po istem vzorcu,..ovce žačudene odrte lačne in gole,...volkovi pa siti v miamiju ali dubaju na plaži,..!
Marjan Najram
28. 06. 2011 11.56
visio, še zdaleč ni moj namen kričanje, daleč daleč od tega. Pač sem napisal z veliki črkami, še pomislil nisem, da bi to koga motilo...Zatiskanje oči pred tem, da je Popsi, kot ga imenuješ in nikakor ni moj - ker kot sem napisal, politike ne mešajmo tukaj vmes, naredil iz Kopra lepo mesto, je brez veze. Pač ste določeni, ki ga ne prebavljate.
@ marjan narobe Prvo ne hvalit svojega Popsija za vsako ceno. Se ti lahko nekoč maščije in boš moral bit tiho ko miška. :) Namreč zarečenega kruha se največ poje. No razen če pod tem nikom ni nihče drug kot Popsi sam hehehehe. Pa še nekaj. Niso mi všeč ljudje ki kričijo. In pisati z velikimi črkami na netu pomeni kričanje. Skuliraj se malo člouk. Tako ali tako bodo politiki delali kr čjo, al ti kričiš ali ne. :)
mente Mene plačevanje parkirnine sploh ne moti. Čeprav so taka parkirišča zadnja opcija, ki jo izkoristim. Pač varčen člouk. Samo je pa takole. Dokler parkirnine pobira Komunala(beri občina) ali komunalno redarstvo, me to ne moti. Motlo pa me je let nazaj, ko je neka bivša policajska "baraba" odpuščena zaradi šverca dobila koncesijo nad vsemi parkirnimi površinami v Kopru. Še vedno pa pravim, da bi moral Koper, kakor verjetno tudi Ljubljana, biti narejena ne samo lepo, temveč tudi kvalitetno. Slika se meni za lepoto, če vemo, da je zadaj tiha družabnost med župani in določenimi podjetji. In tej ne delajo za dobrobit naroda, temveča samo za svojo.
Globalni
28. 06. 2011 10.10
Ti turisti v enem vikendu zapravijo več denarja, kot vsi turisti na obali skupaj v celem tednu. Pojdite v soboto ali pa (bog ne daj) v nedeljo v Spar v Izoli in videli boste, kaj je slovenski turizem. Enako bi lahko rekel za ''nakupovalno cono'' v Kopru. V Izoli (Spar) v soboto popoldan v trgovini ne dobim več mesa, pijače so izropane. Potem pa grem zvečer na sprehod in ugotovim, da so lokali in restavracije prazne. Ves denar, ki ga turisti prinesejo, gre v markete, ostali na obali nimajo nič od njih. NIČ. Zato kapa dol Popoviču, zlobneži, tipični slovencelji so mu v Kopru očitali, da hodi k frizerju v Miami, sedaj imamo rezultat. Terminal bodo verjamem naredili kot je treba, zato čim več teh ladij in turistov, ki bodo zapravljali lepe denarce za spominke in pridelke obalnih kmetov. Ne pozabimo niti na izlete na Bled, Postojno itd. Bravo!