Slovenija

Mesec požarne varnosti: 'Med intervencijo ni časa, da bi gasilci odstranjevali ovire na poti do ponesrečenca'

Ljubljana, 02. 10. 2017 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
1

Oktober, mesec požarne varnosti, je tokrar posvečen osveščanju o prostih intervencijskih poteh. Stebrički, cvetlična korita, nepravilno parkirani avtomobili so ovire, s katerimi se gasilci in reševalci pogosto spoprijemajo med intervencijo. Ljubljanski redarji so letos izdali že 177 glob za nepravilno parkiranje ter 40 opozoril. Vsaka izgubljena minuta pa lahko pomeni izgubljeno življenje.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, bodo pod geslom "Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti!" potekale številne aktivnosti. Tematika letošnjega meseca požarne varnosti je namenjena intervencijskim potem in površinam za gasilce, sovpada pa s smernico Slovenskega združenja za požarno varstvo (SZPV) o površinah za gasilce v javnih stavbah, ki je v fazi javne obravnave.

Intervencijske poti so površine, namenjene interventnim vozilo, ki so označene s prometnim znakom ali označbami na vozišču v skladu s predpisi o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah.

Da tematika ni izbrana naključno, odstre že pogled na različna vozila, ki so malodane na dnevni bazi parkirana na intervencijskih poteh. "V praksi se pogosto dogaja, da intervencijska vozila zaradi različnih ovir ne morejo pravočasno prispeti na kraj požara ali druge nesreče, da bi lahko uspešno reševalci uspešno pomagali tistim, ki potrebujejo pomoč. Zato smo se letos odločili opozoriti na to problematiko, ki še posebej v strnjenih naseljih kroji uspešnost intervencije in s tem tudi usodo udeležencev," pove Matjaž Klarič z Gasilske zveze Slovenija (GZS).

Z akcijo želijo javnost opozoriti, kako pomembna je prosta intervencijska pot, pa tudi na to, da lahko vsak posameznik vpliva na to že s pravilnim parkiranjem svojega vozila.

Letos že 177 plačilnih nalogov za nepravilno parkiranje na interventnih površinah

Mestno redarstvo Ljubljana je zaradi kršenja Zakona o cestnem prometu lani izdalo 136 obvestil o prekršku oziroma plačilnih nalogov, samo letos že 177. "V vseh omenjenih primerih je bila kršiteljem izrečena predpisana globa v višini 80 evrov. Poleg navedenih ukrepov smo v letu 2016 izrekli tudi 40 opozoril, letos že 56," so sporočili z redarstva. Precej nizka kazen za nepravilno parkiranje najbrž ne deluje v prid temu, da bi vozniki pogosteje pomislili na osebe, ki bodo v času njihovega prekrška morda potrebovale pomoč intervencijskih vozil.

Največ kršitev zaradi nedovoljenega ustavljanja in parkiranja na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom, so zaznali v okolici zdravstvenih domov, domov za starejše občane, pa tudi v nekaterih strnjenih stanovanjskih naseljih, kjer je stopnja motorizacije nekoliko višja.

Ko zagori, naj bodo proste poti, opozarjajo gasilci.
Ko zagori, naj bodo proste poti, opozarjajo gasilci. FOTO: Jani Dolinšek

Reševalci ob ovirah peš na kraj nesreče

Da pri tem ne gre zgolj za kaprico redarstva ali intervencijskih služb, pove Andrej Fink, vodja Reševalne postaje UKC Ljubljana. "Med intervencijo preprosto ni časa, da bi reševalci odstranjevali ovire, ki so na poti med nami in človekom, ki potrebuje pomoč. Pri srčnem zastoju vsaka izgubljena minuta namreč pomeni med sedem in 10 odstotkov manj možnosti za preživetje."

Če je torej med zdravnikom in osebo, ki doživlja srčni zastoj, postavljeno betonsko cvetlično korito, stebriček ali celo avtomobil, je izračun o izgubljenih minutah na dlani. "Dostop do pacienta, ki potrebuje našo pomoč, v takih situacijah izvedemo peš. Po intervenciji pa prijavimo zaplet pristojnim službam. Je pa res, da se to k sreči dogaja vse redkeje," pove Fink.

Pomembna je vsaka minuta, a nekateri se tega ne zavedajo

Tudi gasilci ob zaprti intervencijski poti štejejo dragocene sekunde. Sekunde, ne minut! "Veliko je odvisno od vrste ovire. Če gre za neustrezno zgrajeno pot, ki ima premajhno nosilnost, ali pa so neprimerni zavoji in robniki, se lahko naše vozilo popolnoma ustavi in ne more nadaljevati vožnje, kar je najslabša možnost za uspeh intervencije. Pri različnih stebričkih je odvisno od njihove izdelave, nekatere lahko odvijemo, razbijemo. Cvetlične lončke moramo odmakniti, a v zimskem času na primer pogosto primrznejo. Za uspešnost gašenja je pomembna res vsaka minuta in ovire na naših poteh so nedopustne in velikokrat lahko usodne," pove Klarič.

Govorimo o koritih, avtomobilih, stebričkih, v zimskem času tudi o kupih snega, ki jih prebivalci namečejo na intervencijske poti. A ovire niso vedno zgolj fizične, pač pa se pogosto zatakne že pri načrtovanju in izvedbi intervencijskih poti, šele nato pridejo na vrsto zapornice, nepravilno ali malomarno parkirana vozila ter različni betonski profili, pravijo na GZS.

V tednu požarne varnosti od 2. do 7.oktobra bo v prodaji gasilska doplačilna znamka. Zbrana sredstva bo GZS uporabila za izenačevanje materialne opremljenosti gasilstva in spodbujanje mladine za delo v gasilstvu.

Tudi pomanjkanje prostih parkirnih mest v večjih mestih prostim intervencijskim potem ne govori v prid - čeprav to niti slučajno ne sme biti izgovor za to, da jeklenega konjička "odložimo" na intervencijsko površino.

V smernici SZPV 206 so opisane zahteve za načrtovanje površin za gasilce ob stavbah in drugi pogoji, s katerimi se glede na zasnovo, lokacijo, namembnost in velikost stavbe zagotovi neovirano, varno in učinkovito interveniranje ob požarih in drugih nesrečah. Površine za gasilce ob stavbah se namreč uporabljajo tudi za druge vrste intervencij, na primer za dovoz vozil prve pomoči in policijskih vozil, doda Matjaž Klarič.

Kaj torej lahko za prehodnost intervencijskih poti vsak od nas (laikov) sam? "Le vestno spoštujmo predpise, parkirajmo odgovorno in opozarjajmo na nepravilnost. Vsak posameznik lahko zelo vpliva na sproščenost poti, ki bodo gasilskim in drugim intervencijskim vozilom omogočila hiter in neoviran dostop do kraja intervencije," zaključi Klarič z Gasilske zveze Slovenija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jonbonslon
03. 10. 2017 08.36
+0
ko se bo v Sloveniji vžgala foušarija,bo premalo gasilcev...