Slovenija

Merkur: Koliko in kje bodo odpuščali?

Naklo, 20. 08. 2010 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno ni znano, kolikšno zmanjšanje delovnih mest bo potrebno za sanacijo največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom. Številke naj bi bile znane konec septembra.

Med zaposlenimi v Merkurju v zadnjih mesecih vladata negotovost in strah. Številke o tem, kolikšno zmanjšanje delovnih mest bo potrebno za sanacijo, naj bi bile znane šele konec septembra, kar se v trenutnih razmerah zaposlenim zdi prepozno.

Kot je povedala predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar, je komunikacija med sindikatom in upravo dobra, a se priprava načrta sanacije za zaposlene glede na današnjo situacijo odvija prepočasi. Čim prej bi radi imeli čim več informacij, zlasti o predvidenih odpuščanjih. "Vendar tudi uprava ne more posredovati nobene informacije, dokler načrt ne bo pripravljen, saj bi bila vsaka informacija do tedaj dezinformacija," poudarja.

Predsednik uprave Bojan Knuplež prejšnji teden ni želel govoriti ne o številkah ne o odstotkih.
Predsednik uprave Bojan Knuplež prejšnji teden ni želel govoriti ne o številkah ne o odstotkih. FOTO: Big Bang

Minuli teden je uprava Merkurja, ki v svoji skupini zaposluje 4800 ljudi, sindikatu in svetu delavcev sicer predstavila osnutek sanacijskega programa, vendar predsednik uprave Bojan Knuplež ni želel govoriti ne o številkah ne o odstotkih. Prav tako ni potrdil navedbe, ki jo je dal pred časom, da bo v Merkurju odveč od 12 do 15 odstotkov zaposlenih.

"Negotovost je velika, saj nihče ne ve, koliko in na katerih področjih dela bodo odpuščanja," je stanje med zaposlenimi opisala Tavčarjeva. Vedo le, da v maloprodaji odpuščanj zagotovo ne bo, tja bodo celo prezaposlili nekatere delavce z drugih področij, najverjetneje iz režije in Mersteela.

Prav Mersteelu se trenutno najbolj posvečajo, potem pa bo sledila še priprava programa sanacije za Merkur, je pojasnila Tavčarjeva. Kljub načrtovanim prezaposlitvam in dejstvu, da so nekateri zaposleni, ki so se jim odprle možnosti drugje, že dali odpoved, se odpuščanjem vseeno ne bo mogoče izogniti, ocenjuje. Ob tem pa dodaja, da bodo vsi presežni delavci prejeli zakonsko določene odpravnine, saj so se z upravo o tem že pogovarjali.

Merkurjevi delavci nestrpno čakajo sanacijski načrt.
Merkurjevi delavci nestrpno čakajo sanacijski načrt. FOTO: Aljoša Kravanja

V Merkurju za zdaj predvsem čakajo tako na sanacijski načrt kot na ponovno revizijo lanskega poslovanja. Ta po podatkih, ki jih ima Rok Istenič, predstavnik za odnose z javnostmi v podjetju, še ni končana. Ko bo revizijsko poročilo pripravljeno, ga bo obravnaval nadzorni svet Merkurja, ki ga konec prihodnjega meseca nato čaka še obravnava sanacijskega programa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
21. 08. 2010 18.57
jaz se spominjam kako so mediji cenili in hvalili forumaša21 kordeža in kako je sam verjel v prevzem merkurja, kjer je zastavil čisto vse, tudi lastno hišo......že takrat sem vedel, da le laže, ampak marsikatere rdeče ovčke rade nasedejo .......
breyakuzla
21. 08. 2010 12.15
ej bine vse si zassral s svojo lakomnostjo!
breyakuzla
21. 08. 2010 12.14
bo pa tko v Lidlu! ena prodajalka za blagajno v celi trgovini, druga pa žre v skaldišču sendvič!
bemtisunac
21. 08. 2010 10.51
v dreku so do kolen...kmalu bodo do riti...ni treba bit pameten da uganeš konec zgodbe
CtrlDelete
21. 08. 2010 00.07
Evo, pa imamo novega Kordeža! Sami uspešni Sonyboysy D.o.o. Jao Jao!
antonino
20. 08. 2010 19.05
KAKO LEPO JE V NAŠI DOMOVINI BITI TAJKUN
antonino
20. 08. 2010 19.04
RAJA A RES NE MISLI POSKRBET ZA SVOJO PRIHODNOST - POGLEJTE IZ KOLIKO TISOČ LJUDI SE JIH PAR BRIJE NORCE, VSI VI GLAVE DOL IN ČAKAT NA SOCIALNO DRŽAVO - A STE RES BREZ VSAKEGA DOSTOJANSTVA IN PONOSA - PA VAS NAJ ŠE NAPREJ TEPEJO, ČE SE NE ŽELITE BRANIT.
antonino
20. 08. 2010 19.01
enkrat nehajte že z to besedo sanacija - napišite, delavci bodo plačali nesposobnost in požrešnost enega človeka, tako kot povsod drugje. DIREKTOR V FIRMI, KATERO ZAVESTNO IZČRPAVA - JAVNO , A PRI NAS TO NI KAZNIVO, AMPAK ŠE CELO PREDAVA NA EKONOMSKI FAKULTETI O BARABINSTVU - PA KJE MI ŽIVIMO.
Savrus
20. 08. 2010 16.58
slo-FBI20.08.2010, 16:49 Na žalost ti moram dat prav. V vsakem Merkurju ista zgodba, pa naj bo v Novi Gorici, Kopru, Ljubljani, Mariboru....
desklan
20. 08. 2010 16.49
....še ena mega-kraja....in verjetno spet brez posledic za krivce....
siFBI
20. 08. 2010 16.49
Žal mi je, da se bo to zgodila. Vendar v Merkurju si marsikateri trgovec zasluži, da spoka (vsaj v NM). So arogantni in nevestni. V Merkurju v NM, kjer veliko nakupujem sem imel do sedaj kar nekaj slabih izkušenj z trgovci. Da me ni hotel postreči pa do reševanja reklamacij. Enostavno nočejo pomagat stranki, ki je na drugem oddelku, pa čeprav vidi, da sodelavca, ki je na tem oddelku ni. Večni izgovor imajo, da se na drug oddelek ne spozna. A je naslednji dan prav na tem oddelku. Samo en dan in že je profesionalc za tiso, kar včeraj ni imel pojma. Pol pa še medsebojna obračunavanja sredi trgovine, pa še in še. Res, da imajo slabe plače vendar za to nismo krive stranke, ki na koncu pokasiramo njihovo nejevoljo.
AbYdoS
20. 08. 2010 16.38
Pa zakaj potem delajo vone velike objekte, kot je recimo ta v škofji loki in ta na začetku celovške ceste, mislim, naj delajo na kvaliteti in ne na kvantiteti