Slovenija

FOTO: Merklova: Protikrizni ukrepi, ki jih Slovenija sprejema, so pravi in potrebni

Berlin, 09. 05. 2012 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski premier Janez Janša sta poudarila, da je stališče njunih držav v boju proti krizi v evrskem območju enako. Spoštovati je treba dosežene dogovore in se obenem zavedati, da gresta stabilizacija javnih financ in trajna gospodarska rast z roko v roki.

Nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski premier Janez Janša sta po pogovorih v Berlinu poudarila, da je stališče njunih držav v boju proti krizi v območju z evrom enako.

Kot je povedala kanclerka, sta s slovenskim kolegom pretežni del pogovorov namenila situaciji v EU in v območju z evrom. Pri tem sta se v prvi vrsti strinjala, da se je treba "držati dogovorjenih programov in pravil, da bo lahko to območje delovalo". Pa tudi, da so vzdržni proračuni nujen, ne pa tudi zadosten predpogoj za doseganje trajne rasti.

Tudi Janša je zatrdil, da so stališča Slovenije in Nemčije glede reševanja krize v Evropi "zelo podobna". "Brez stabilnosti (javnih financ) ni mogoče načrtovati pozitivne prihodnosti. Zato je za nas dilema ali gospodarska rast ali varčevanje umetna," je poudaril.
"Nobena skupnost ne more dolgo obstajati, če del te skupnosti računa, da bo nekdo drug plačeval njegove račune. Pravila morajo biti jasna in morajo veljati za vse," je nadaljeval in dodal, da je Slovenija zato tudi med prvimi državami že aprila ratificirala fiskalni pakt.

Voditelja sta poudarila, da se je treba držati pravil in spoštovati dosežene dogovore ter se obenem zavedati, da gresta stabilizacija javnih financ in trajna gospodarska rast z roko v roki.
Voditelja sta poudarila, da se je treba držati pravil in spoštovati dosežene dogovore ter se obenem zavedati, da gresta stabilizacija javnih financ in trajna gospodarska rast z roko v roki. FOTO: Reuters

Voditelja sta govorila tudi o reformnih prizadevanjih v obeh državah, pri čemer je kanclerka izrazila prepričanje, da so protikrizni ukrepi, ki jih Slovenija sedaj sprejema, "pravi in potrebni". Slovenija je soočena z velikimi izzivi, a verjamem, da se nova vlada z njimi pogumno spopada in jih bo premagala, je poudarila.

Janša je zatrdil, da se vlada trudi izboljšati poslovno okolje v Sloveniji, da bo privlačnejše za tuje investicije, in je že sprejela nekaj korakov v tej smeri na področju davkov. Med drugim je znižala davek na dohodek pravnih oseb ter uvedla olajšave za investicije in davčne počitnice. Bistveno bodo znižani tudi stroški dela, trg dela pa bo reformiran v skladu z načelom varne prožnosti.

Slovenija in Nemčija bi poglobili sodelovanje

Poleg tega so bile danes na dnevnem redu možnosti za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo – ta je sicer najpomembnejša trgovinska partnerica in tudi pomembna investitorka v Sloveniji – na področju infrastrukture, še posebej železniške.

Janša je s predsednikom uprave nemških železnic Rüdigerjem Grubejem govoril o ustanovitvi logističnega holdinga med Slovenijo in Deutsche Bahn.
Janša je s predsednikom uprave nemških železnic Rüdigerjem Grubejem govoril o ustanovitvi logističnega holdinga med Slovenijo in Deutsche Bahn. FOTO: Reuters

O tem je sicer Janša že v torek zvečer govoril z vodstvom nemških železnic. Kot je pojasnil, so govorili o ustanovitvi logističnega holdinga med Slovenijo in Deutsche Bahn, o katerem je bilo govora že v času prejšnje Janševe vlade, nato pa so te aktivnosti zaradi menjave oblasti v Sloveniji zastale.

V torek so ugotovili, da "osnovni interes" v tej smeri na obeh straneh še obstaja, v prihodnosti pa bo treba ugotoviti, ali so se pogoji v zvezi s tem spremenili, in temu primerno prilagoditi ravnanje. O podrobnostih zaenkrat ni želel govoriti, a "testiranje projekta gre naprej".

Janša v Nemčiji ravno, ko obhajamo 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov

Kot je na skupni novinarski konferenci z Merklovo sicer še poudaril slovenski premier, ga posebej veseli, da do obiska v Nemčiji – njegovega prvega uradnega obiska v tujini po prevzemu funkcije – prihaja prav na 9. maj, dan Evrope, in pa v času, ko obhajamo 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo.

"Čas za dosego kompromisa se izteka"

Med temami današnjih pogovorov so bile tudi razmere na Zahodnem Balkanu, predvsem pristopni proces Hrvaške k EU, eno od novinarskih vprašanja pa se je nanašalo na Makedonijo in njen spor glede imena z Grčijo.

V zvezi s tem je Janša med drugim ocenil, da se čas za dosego kompromisa izteka ter da dolgotrajni spor destabilizira Makedonijo, kar ni dobro. Zato "pričakujemo fleksibilnost obeh strani".

Leta 2010 je blagovna menjava med Slovenijo in Nemčijo znašala približno 3,6 milijarde evrov v obe smeri.
Leta 2010 je blagovna menjava med Slovenijo in Nemčijo znašala približno 3,6 milijarde evrov v obe smeri. FOTO: Thinkstock

Nemčija je ena največjih vlagateljic v Sloveniji

Slovenija sicer z Nemčijo ustvari okoli petino zunanje trgovine. Leta 2010 je blagovna menjava znašala približno 3,6 milijarde evrov v obe smeri, lani pa je med januarjem in julijem tako na strani izvoza kot uvoza dosegla dobri dve milijardi evrov. Nemčija je tudi ena največjih tujih vlagateljic v Sloveniji.

Norbert Lammert
Norbert Lammert FOTO: Reuters

Slovenija v Nemčijo največ (22 odstotkov) izvaža električne stroje in opremo ter njihove dele, aparate za snemanje ali reprodukcijo slike in zvoka ter dele in pribor za te izdelke. Ta kategorija je na prvem mestu (13 odstotkov) tudi pri slovenskemu uvozu iz Nemčije.

Lammert in Janša sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični

Janša se je v nadaljevanju obiska sestal tudi tudi s predsednikom bundestaga Norbertom Lammertom, s katerim sta izpostavila, da je gospodarsko rast treba graditi na realnih osnovah ter da je treba spoštovati dogovore in pogodbe, sprejete na ravni EU, pri čemer morajo pravila veljati za vse enako, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Premier in predsednik bundestaga sta se tudi strinjala, da trdna proračunska politika lahko preprečuje stagnacijo in pospešuje gospodarsko rast. Lammert je med drugim poudaril, da so uravnotežene javne finance in uravnotežen proračun predpostavka za gospodarsko rast, kar dokazuje tudi razvoj Nemčije v zadnjih desetih letih. Sicer pa sta se Lammert in Janša strinjala, da so odnosi med državama odlični in da se sodelovanje med državama lahko poglobi na različnih področjih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 05. 2012 11.31
+0
Janša je bil sodelavec UDBE, Merklova pa vzhodnonemškega Stasija! Potem se je svet zavrtel v drugo smer in oba sta naenkrat pristala v objemu BND! Merklova je janšo opozorila, da JAnković še ni poplačal podizvajalvev v Stožicah in da afera z bulmastifi še ni zaključena. Pa da naj Thomas Mayer že enkrat počisti s temi trenirkarji! Dialog je bil zelo odprt in konstruktiven ter ploden, tako se spodobi za tovariše!
MIRKOKING
10. 05. 2012 11.00
+4
Jankovič bi dvignil DDV, kar bi pomenilo manjše reze v socialne prejemke! Zagnal bi gospodarstvo, iz lastnih virov lahko potrdim, da je v času, ko so mu očital, da nezna šteti glasove on hodil po podjetjih in jim prisluhnil in obljubil sodelovanje!(Projekte) Janša je pa zaenkrat zrihtal samo tožilstvo, da ga ne preganjajo zaradi Patrije! Vsi ti varčevalni ukrepi, katere predlaga Janša so igla v kopici sena! šKODA ČASA ZA 25 MILIJONOV! Speljati je potrebno pokojninsko reformo, reformo trga dela, treba je dokapitalizirat banke(menda se je tukaj Janša celo menil s Turki za pomoč-Pohvalno), potrebno je znižati število ljudi v državni opravi in znižati njihove plače. Direktor Gorenja ima takšno plačo, kot direktor enega zdravstvenega doma! Čeprav eden zaposluje 12000 ljudi, drugi pa 64! Zakaj mora sploh imeti vsak zdravstveni dom direktorja(sploh pa ne zdravnika, če že ekonomista). !!
delfin11
10. 05. 2012 10.30
+3
kot.kuža je tekel ob njej....
resslovenka
10. 05. 2012 09.28
+4
Ni kaj dodati. Prej ali slej bosta oba zgodba neke pretekle zgodovine. Kakšne?
Tonček Balonček
10. 05. 2012 10.13
+4
KAkšne ukrepe je pa sprejela ta vlada? V takorekoč petih mesecij je njen največji in prvi dosežek ta, da je zamenjala direktorja Urada za vesrke skupnosti, zapsolila Jasnića ter Ujćiča in HAjdinjaku dvignila plačo za 30 odstotkov. A kdo pozna še kak drug ukrep? Aja, v zvezi s Kučanovim pogrebom so neke spremembe, d ane bodo streljali kot pri Bajukovem! In to je to!
Homesteader
10. 05. 2012 03.09
+3
Tale clanek ste pa neverjetno hitro pospravili pod predpraznik?!
tito-idol
10. 05. 2012 01.01
-10
Zdaj bo Nemčija vložila denar v Slovenijo za drugi tir,posodobitev železnice,luke,logistiko...dobili bomo nova delovna mesta in prihodke za naslednja desetletja.Tako se dela,ne pa neki Zidar,Pahor pa kamele pa to!!Živi bili pa videli.
lnterReflections
10. 05. 2012 01.07
+16
tito-idol
10. 05. 2012 01.16
-12
Boš videl rdečkar.Tole je šele prvi korak kar se dela.Pride na vrsto še sodstvo,policija,tam je ogromno komunistov in korupcije in bo treba jih lepo na cesto zmetat,pa pokazat njihovo delo in zaprašene predale Jankovičevih,Kresalovih ovadb.Bojo šli mal klavir špilat al pa drugi tir gradit.
aligator
10. 05. 2012 01.24
+9
Kaj ti bluziš o nekakšnih vlaganjih , nemčija je v še večji krizi kot mi , samo kaj o tem ne pišejo . Glume kot amerika in fracija a nimajo za burek .
kaktus11
10. 05. 2012 01.24
+7
tito-idol Ne bojo šli klavir špilat, so vse znotraj Tomaževih zakonov delal !!!
lnterReflections
10. 05. 2012 00.51
+13
3.9.3. Neto zunanji dolg - neto pozicija dolžniških instrumentov po spremenljivkah: Valuta, Frekvenca, Datum , Postavke EUR (EVRO) Letna 1. DRŽAVNI SEKTOR NETO ZUNANJI DOLG - STANJE 31.12.2001 1619 -1427 31.12.2002 1554 -2555 31.12.2003 1580 -1716 31.12.2004 1409 -882 31.12.2005 1183 922 31.12.2006 2116 3395 31.12.2007 2625 6351 31.12.2008 3319 10109 31.12.2009 6243 10860 31.12.2010 7722 10997 31.12.2011 9226 11418 Mi lahko nekdo razloži, kako so se do leta 2004 zunanji neto dolg države nižal, od leta 2005 pa višal!? Odgovor: ker je Majer super ekonomist, ki se je zadolževal že med konjukturo, pa še davke je znižal. Dokaz, da ni Pahor ničesar kriv, temveč Majer.
I_LL_BE_BACK
10. 05. 2012 00.57
-12
Balerina je pustil da so Kućanovi komunajzarji lepo zadolžili državo.
lnterReflections
10. 05. 2012 01.00
+13
A si slep??? Leta 2001 je bil dolg 1619 Leta 2004 je bil dolg 1409 Leta 2005 je bil dolg 1183 Že leta 2006 pa je bil 2116 Leta 2008 3319 Kako je lahko Majer med konjukturo naredil 2 milijarde dolga???
El Diablo 2013
10. 05. 2012 09.05
bolnica bo imela tudi cinemaplex in aqualand
deerar
10. 05. 2012 00.35
+6
S katero komercialno linijo je letel na to hlabčevsko misijo?????????????'
I_LL_BE_BACK
10. 05. 2012 00.57
+0
WikiX
10. 05. 2012 00.16
+5
Še dobro, da ne živijo vsi Nemci v eni državi, ne bi imeli kam vlagat.
saintjozef
09. 05. 2012 23.58
+13
Pa je Merklovi povedal, koliko se krade pri nas???? Kako smo bogati, da damo 21 miljonov samo za provizije?
WikiX
09. 05. 2012 23.51
+4
Seveda pa bodo omejitve zadolževanja v Ustavi bolj načelna vodila, ne zakon.
Katja10
09. 05. 2012 23.46
+3
V mestih je vroče. V nos vdira vlaga. Garaže so odprti hlevi, kjer gnije jeklo. Mesto je zmes noči in dima. Kdor je nezvest, kdor se boji cest in vetra izpuhov, naj se izseli. Strop iz neona ne nadomesti jasnega neba, čeprav se z njim pred očmi rodiš in umreš. Mesto je ime za sanje. (Blaž Lukan: Mesto)
WikiX
09. 05. 2012 23.41
+2
Kaj bosta ob obhajilu najprej rešila, prekmurje ali štajersko?
WikiX
09. 05. 2012 23.49
+6
Zakaj Nemci ne kupijo še Mercator, Mercur in ostale firme, ki jih moramo prodajati Hrvatom brez denarja? Aja, tisto bodo Italijani...
WikiX
10. 05. 2012 00.28
+1
Kmalu se bomo vozili z električnimi avtomobili, ljudje se bodo vozili pod zemljo in po zraku, vendar bodo železnice še dolgo napajale mesta in industrijske cone, določenega tovora enostavno ni mogoče prevažati bolj hitro in ekonomično. Vprašanje je seveda, smo mi tako pametni ali so Nemci tako glupi al kako že to gre?
Shisui
09. 05. 2012 23.17
+10
Varcevalnih ukrepov ne rabimo. Centralne banke morajo sprostiti denar in ga vrniti v obtok, da bomo lahko revezi kaj zapravljali, pa bo.
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.19
+7
potrebno je ustvarjati in ne zategovati in povečevat bedo ter stagnirat
I_LL_BE_BACK
10. 05. 2012 00.59
-5
Ja Borćijeva vlada je samo ustvarjala. Dolg države !!!
povemvsem
09. 05. 2012 23.14
+10
majerjeva moda bi bilo treba dati v šrubštok dokler ne vrne nakradene milijone zase in za sds!
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.16
+9
milijoni nemških mark? Nikoli ne bomo videli tega denarja
JezekTekaTeka35
09. 05. 2012 22.58
-11
No to je pa lepo ... Nemčija in Slovenija z roko v roki ...
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.02
+15
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.03
+10
Nemčija ima takšnih sestankov na mesec malo morje
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.07
+11
in zaradi tega še nihče ni z roko v roki z Nemčijo
JezekTekaTeka35
09. 05. 2012 23.09
-13
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 23.12
+6
nič repenčenja, miren kot gladina jezera na večer brez sapice
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 22.53
+7
janezu ali ni jasno kaj počne, ali pa počne to zanalašč, v škodo Slovenije.
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 22.52
+3
Protikrizni ukrepi, so napačni in nepotrebni.
pkorosec
09. 05. 2012 22.51
+8
S tem je Merklova dokazala, da tudi ona govori kar tja v tri dni ... pač glavno, da se lepo govori o gostu, ki prihaja iz iste politične zveze kot si sam ... zato pa tudi ne verjamem evropski uniji da ima dejansko plan in vizijo, kako rešiti evrokrizo. ... Edini evropski kravatar, ki mu gre za verjet je slovaški Richard Sulik (poglejte si youtube) ko je bil v nemčiji in je govoril o evrokrizi. Škoda da niso takrat povabli še Merklove in generalisima Janše.
Mr.JanHara
09. 05. 2012 22.57
-2
Googlebot
09. 05. 2012 23.01
-3
ja ta prispevek sem si pogledal na Pečetovem f-book profilu in je bilo veliko resnice povedane! Ampak projekti ki so pomembni za Sloveniji imajo tukaj prednost. Grčija ni samo vstran vržen denar ampak je tudi investicija za prihodnost!
pkorosec
09. 05. 2012 22.29
+4
Slovenija varčuje tako, da zvišuje davke in s tem nacionalno gospodarstvo naredi še bolj nekonkurenčno kot je, niža plače tistim, ki so itak na dnu, hkrati pa izvaja kadrovski tsunami po uradih, agencijah in konzulatih. Podpiram varčevanje, ampak apriori bi rekel jasen NE nekomu, ki mi predlaga bilokakršno varčevanje, hkrati pa nastavi dinozavra Rupla kot konzula v Trstu. *.
el-komandante
09. 05. 2012 22.32
-4
TRST JE NAŠ je bila včasih parola rupsi jo zaj izvaja s tiho diplomacijo
pupa_od_anbot
09. 05. 2012 22.40
+4
mogoče, baje je po rodu s tržaškega krasa (on bi rekel iz Trsta!)
Mr.JanHara
09. 05. 2012 22.47
-3
Na Tržaškem krasu živijo najbolj kleni Slovenci. Spoštljivo o njih.
pupa_od_anbot
10. 05. 2012 13.46
@mr, nimam niti najmanjšega namena žalit Kraševcev, podatek, da naj bi bili po rodu iz Trsta sem nekje zasledila...