Slovenija

FOTO in VIDEO: Najvplivnejša ženska na svetu na štiriurnem obisku pri nas

Ljubljana, 30. 08. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./N.D./U.Z./STA
Komentarji
338

Nemška kanclerka Angela Merkel je zaključila svoj obisk v Sloveniji. Po pogovoru s predsednikom Türkom, s katerim sta izpostavila pomen reform v EU in v posameznih članicah, se je sestala še z Janšo, nato pa odšla.

Na kosilu so uvodoma postregli s filejem dimljene postrvi s svežim hrenom na solatni posteljici, obloženim z marinirano zelenjavo. Sledil je junčji steak na žaru z oblogo iz praženih jurčkov in fine zelenjave, poleg katerega so postregli sirove štruklje z zelišči. Preden sta Pahor in Merklova delovno kosilo zaključila s kavo, so postregli še z jabolčno strjenko s cimetovo omako in obloženo s sezonskim sadjem. Ob hrani so jim ponudili rebulo letnik 2009 iz vinske kleti Erzetič in merlot letnik 2005 iz vinske kleti Movia, medtem ko je sladico spremljal rumeni muškat letnik 2006 iz vinske kleti Prus.

V Slovenijo je na povabilo premierja Boruta Pahorja prispela nemška kanclerka Angela Merkel. To je njen drugi obisk v Sloveniji. Okoli 11.45 je nemška kanclerka na Prešernovem trgu izstopila iz svojega avtomobila, kjer jo je poleg Pahorja z bučnim aplavzom pozdravilo še več deset ljudi.

Merklova se je nato skupaj s Pahorjem odpravila na ogled starega mestnega jedra. Sprehodila sta se do magistrata, medtem pa se je kanclerka rokovala tudi s skupino navdušenih izraelskih turistov.

Na poti po Ciril Metodovem trgu je Merklova presenetila z ogledom vhoda v gostilno Sokol, kjer so stale narodne noše. Zatem si je ogledala tudi ljubljansko stolnico in se sprehodila proti tržnici. Ustavila se je pri prodajalki suhega cvetja, kjer je Pahor Merklovi kupil šopek suhega cvetja.

Po ogledu tržnice in še nekaj rokovanji s presenečenimi mimoidočimi se je nemška kanclerka z uradnim avtomobilom odpravila na Ljubljanski grad, kjer jo je pričakal ljubljanski župan Zoran Janković. Visoka gostja se je nato vpisala v zlato mestno knjigo gostov. Merklova in Pahor sta sicer na grad odšla na delovno kosilo.

Pozdrav Merklove in Pahorja je bil topel.
Pozdrav Merklove in Pahorja je bil topel. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor in Merklova s skupno deklaracijo

Po kosilu sta se Pahor in Merklova odpravila v Cankarjev dom, kjer sta stopila pred novinarje. V skupni deklaraciji sta sporočila, da želita vladi Slovenije in Nemčije poglobiti prijateljske odnose med državama s še bolj okrepljenim sodelovanjem na političnem, znanstvenem in gospodarskem področju. Deklaracija, ki sta jo predstavila, je načelna in postavlja okvirje sodelovanja med državama.

Obe državi želita s tesnim usklajevanjem v EU prispevati h krepitvi politične in gospodarske enotnosti Evrope, stabilnosti območja evra in trdnejši povezanosti članic EU. Sodelovanje naj bi krepili s spodbujanjem rednega političnega dialoga, posvetovanjem o aktualnih zadevah EU in zunanje politike obeh držav na ravni pristojnih ministrstev, dialogom med obema parlamentoma, nadaljnjo krepitvijo tesnih medsebojnih gospodarskih in političnih odnosov ter spodbujanjem gospodarske menjave ter s krepitvijo kulturne izmenjave in sodelovanja na področju znanosti in visokega šolstva.

Pahor, ki je izpostavil, da si želi posebno dobrih odnosov med obema državama, je ob tem dejal, da Slovenci ne bomo pozabili nemške vloge pri osamosvojitvi. Pri tem je dodal, da Berlin za pomoč nikoli ni pričakoval kakšnih daril, kar je odnose še poglobilo. Po njegovih besedah je Nemčija brez dvoma najpomembnejša gospodarska partnerica za Slovenijo. "Najvažnejši cilj te vlade je sprejeti vse dolgoročne in kratkoročne ukrepe za stabilnost gospodarstva. Radi bi imeli tudi nemško podporo. Radi bi ostali v evroskupini in za to bodo potrebni dodatni napori. Nekoč ne bo več 27 politik, govorili bomo o Združenih državah Evrope," je dejal. Po njegovem je treba povečati konkurenčnost in zagotoviti javnofinančno vzdržnost.

Tudi Merklova, ki je Slovenijo ocenila za verodostojnega evropskega partnerja, je dejala, da so odnosi med državama zelo prijateljski. Po njenih besedah si z izboljšanjem konkurenčnosti želimo postati močna Evropa. Povedala je, da moramo dodatno ojačati evroobmočje, po drugi strani pa moramo pokazati enotnost in perspektivo Evropi. Sprejetje skupne deklaracije je po njenem mnenju zelo pomemben korak. Prav tako je Slovenijo pohvalila za pogum pri snovanju reformnih ukrepov in urejanju odnosov s Hrvaško. Zahvalila se je za dobre razgovore in delovni obisk. "Mislim, da bosta državi še naprej dobro sodelovali," je zaključila.

Türk izrazil željo po tesnejšem sodelovanju na področju zelenih tehnologij

Za tem se je Merklova srečala s predsednikom države Danilom Türkom, s katerim sta izpostavila pomen reform v EU in v posameznih članicah, ki so nujne za obstoj in nadaljnji razvoj povezave. To bi morali sprejeti in podpirati vsi politični dejavniki, tako vladni kot opozicijski, sta se strinjala. V tej luči sta še posebej poudarila pomen reforme pokojninskega sistema.

Merklova s predsednikom Türkom.
Merklova s predsednikom Türkom. FOTO: Aljoša Kravanja

Sicer pa sta se posvetila tudi krizi v območju evra in ukrepom za stabiliziranje evra. Nemška kanclerka je pri tem izpostavila pomen solidarnosti in izpolnjevanja zavez držav iz pakta stabilnosti.

Pri gospodarskih temah je Türk izrazil željo po tesnejšem sodelovanju Slovenije z Nemčijo na področju zelenih tehnologij in opozoril, da ne gre le za nemške izkušnje na tehnološkem področju, pač pa tudi za pravne nasvete pri spodbujanju in reguliranju te usmeritve.

Svoj obisk je Merklova sklenila na nemškem veleposlaništvu, kjer je za zaprtimi vrati govorila tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo. Izjav za medije po sestanku nista dajala, so pa kasneje iz SDS sporočili: "Osnovna tema pogovora je bila situacija v EU, v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu s poudarkom na bodočem sodelovanju Nemčije in Slovenije pri krepitvi medsebojnih odnosov in nastopih pri reševanju problemov v soseščini in EMU. Prijateljski pogovor, ki je trajal približno 40 minut, sta zaključila s kratkimi ocenami politične in predvolilne situacije v obeh državah."

Svoj obisk je Merklova zaključila na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer se je za zaprtimi vrati sestala s predsednikom SDS Janezom Janšo.
Svoj obisk je Merklova zaključila na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer se je za zaprtimi vrati sestala s predsednikom SDS Janezom Janšo. FOTO: Blaž Garbajs

V zadnjih desetih letih številni obiski nemških predstavnikov

Od leta 2001 do danes je Slovenijo obiskalo več nemških državnih predstavnikov. Tako je bil 1. marca v Sloveniji zunanji minister Joschka Fischer, ob 10. obletnici slovenske samostojnosti je 25. junija prišel takratni kancler Gerhard Schröder, konec maja 2002 pa je bil v Sloveniji predsednik Johannes Rau. Kot evropski komisar za širitev se je v začetku marca 2003 v Sloveniji mudil Günther Verheugen, nekaj dni pozneje pa je prišla nemška prometna ministrica Renate Künast. 12. marca istega leta je znova Slovenijo obiskal zunanji minister Fischer, 15 dni pozneje pa še predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Thierse.

Fischer je bil v Sloveniji tudi 3. februarja 2004, maja tega leta pa je prišel takratni bavarski premier Edmund Stoiber. 5. decembra 2005 je Slovenija gostila svet Ovseja, ki se ga je udeležil takratni nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Konec septembra 2006 je bil v Sloveniji nemški minister za obrambo Franz-Josef Jung, konec oktobra pa je prišla ministrica za gospodarsko sodelovanje in razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Merklova se je prvič v Ljubljani mudila ob slovesnosti ob uvedbi evra, ki je potekala 15. januarja 2007. Šest mesecev pozneje je v Ljubljano za tri dni prišla ministrica za izobraževanje in raziskave Anette Schavan.

Pahor in Merklova sta obiskala tudi Ljubljanski grad.
Pahor in Merklova sta obiskala tudi Ljubljanski grad. FOTO: POP TV

Med predsedovanjem kar 16 visokih državnih obiskov

Ko pa je Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji, so se nemški obiski začeli v Sloveniji kar vrstiti. Najprej je 10. januarja 2008 prišel predsednik parlamenta Norbert Lammert. Dober teden pozneje je prišel zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, še slab teden pozneje pa pravosodna ministrica Brigitte Zypries.

Februarja 2008 sta ločeno prišla na obisk zvezna ministrica za razvoj in sodelovanje Heidemarie Wieczorek-Zeul in obrambni minister Franz Josef Jung. Konec februarja je bil v Sloveniji znova na obisku zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, na dan norcev se je v Sloveniji mudil notranji minister Wolfgang Schäuble, tri dni pozneje še finančni minister Peer Stenbrück, 11. aprila minister za okolje Sigmar Gabriel, od 14. do 16. aprila je bil naš gost gospodarski minister Michael Glos, ko je odšel, pa je že prispela ministrica za zdravje Ulla Schmid.

Od 5. do 7. maja je bil v Sloveniji prometni minister Wolfgang Tiefensee, 12 dni pozneje ministrica za sodstvo Brigitte Zypries, 19. maja je znova prišel obrambni minister Jung, od 25. do 27. maja pa je bil v Sloveniji minister za zaščito potrošnikov Horst Seehofer.

Potem pa državnih obiskov ni bilo več kot dve leti. 27. julija lani je bil v Sloveniji novi zunanji minister Guida Westerwelle, nato pa še nekaj obiskov na nižji ravni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
31. 08. 2011 14.16
Janša se je pa moral iti skašljat na njihov teren,v njihovo ambasado in to na najbolj sramoten način.Ni pomembno,kakšno gorje so nacisti prizadejali Slovencem na našem ozemlju,v taboriščih,na prisilnem delu,važno je,da seznani kanclerko s povojnimi poboji.
SamiIdioti
31. 08. 2011 11.17
nemški državljani in mediji sploh nevedo da je šla na malico in sptehod v slovenijo.vsak ima pravico do odmora.in to ti je to.
freexgirl.
31. 08. 2011 11.11
pišete, kot da je vsemogočno božanstvo in moramo bit samemu čudežu hvaležni, da sploh ve, kje je Slovenija sem mislila, da ne moreš bit Najvplivinejši na takšni poziciji v demokratičnem svetu ;) Sicer pa se strinjam, da so taki obiski nujno potrebni in dobrodošli... v končni fazi je Nemčija močan gospodarski partner Ne vem, zakaj, se Pahor ni že prej spomnil in se raje prilizoval Merklovi, kot Kosorjevi in Obami...
gruber74
31. 08. 2011 10.45
A bo zrihtala kaj dnarja,al je samo zapravla en kup našega;-)
blitvanija
31. 08. 2011 09.53
A ni Kresalka najvplivnejša? Spet so me nategnil. A se men sam zdi, al ma BP nove zobke
trac
31. 08. 2011 08.55
Tisti jedilnik, je pa pri vsakem obisku enak. A ne znajo nič drugega ponuditi...
Frane Šajn
31. 08. 2011 08.39
OKROG KO BAJAGE NUJNIH "REFORM" PA SAMO TOLE. PREDSTAVNIKI OBLASTI S PODREJENIM SODSTVOM, POLICIJO IN NASPLOH ODLIČNO SEZNANJENI S STANJEM IN VZROKI V "DRŽAVICI" IN S ŠKARJAMI IN PLATNOM V ROKAH, NEPOSREDNO VMEŠANI V TO STANJE IN TI PRIDEJO NA DAN S TAKIMI REFORMAMI KOT JIH JE NATROSILA TALE VLADA IN NE POSKRBIJO PREJ, DA BI VSAJ POLOVICO V NEBO VPIJOČIH STVARI PRAVNO SANIRALI. IN BI TA NAROD NE IMELI ALI NAREDILI ZA NAROD BEBCEV. TO ZMOREJO SAMO SAMODRŽCI ,KI JIH DANDANAŠNJI SVET RUŠI. POLITIKI TIPA ALA ( SERE I GLEDA TE U OČI). KDOR MISLI V TEM STILU NAPREJ, PO TEJ VLADI, ŽIVI V VELIKI ZMOTI. NISMO ZA LUNO OPROSTITE!
Frane Šajn
31. 08. 2011 08.29
NAJPREJ KAR TI PADE V OČI JE POPOLNOMA NEUREJN ZUNANJI VIDEZ GLEDE NA NJEN POLOŽAJ. PO TEMU JE ŽE ZNANA! OKROG OBISKA, PA TAKO SPOTOMA NA POTI V ZAGREB, DA NE BO ZAMERE. IN NA DOBRO KOSILO, PA, DA SI PRETEGNEŠ NOGE PO LJUBLJANI . O SAMI TEŽI OBISKA, KAJ STA SE DOGOVORILA S PREMIERJEM IN PODALA IZJAVE, BI KOMOT OPRAVILA PO TELEFONU. NJENE LEVITE IN PODPORA BOROTOVIM REFORMAM , JI NI ZAMERIT ŽENSKA NE POZNA RAZMER V NAŠI UMOBOLNICI BERI DRŽAVI-CI. BILO BI PREPOTREBNO ČE BI ŽENSKO V NAPREJ SEZNANILI Z DEJANSKIM STANJEM NA SONČNI STRANI ALP. VERJEMITE NAS NEBI OŠKODOVALA NITI ZA TO KOSILO VERJETNO BI GA PLAČALA SAMA. BI BILA PA SOČUTNA IN TIHO ODŠLA DALJE, ČE JE VSAJ TROHICA TISTEGA PRAVEGA KRŠČANSTVA ALI ZA KAR SE PAČ IMA V NJEJ.
bojchb
31. 08. 2011 08.27
Na pogovoru z Janšo je vsaj izvedela resnico o dejanskem stanju v državi in kaj vse se ji je Pahorček zlagal.
Sentis
31. 08. 2011 08.01
Ta bi mogla prevzet našo državo, bi hitro red naredila.
Think with your own head
31. 08. 2011 07.46
A ni kao najvplivnejša kraljica Elizabeta?
wsharky
31. 08. 2011 07.39
... 'sou what' ce se je srecala z Borutkom ... sicer pa 4 ure - tako, da je lahko opravicila dnevnico in malico ...
scipio
31. 08. 2011 07.18
Raztezje31.08.2011, 01:41 to, čemur ti praviš "demokratični NE slaboumnim reformam" in verjetno misliš na prosluli referendum z 20 % udeležbo, je bil dejansko strel naroda v lastno nogo. po Trichetu nam je to prišla povedat še MERKELCA. Pa še kdo nam bo prišel to povedat, potem pa nam bodo lepega dne zaprli pipe. Slovenija se vede kot ladja norcev in še to na SPOSOJEN ČAS. Učimo se od grkov namesto da bi se od nemcev in drugih, ki se pogovarjajo o tem, kako bodo delali več in dlje ne pa manj. tudi jaz bi hotel v penzijon pri 50 tako kot se je pri nas delalo generacije doslej. "I ja bi to radio, tata!". "I ja bi, sine..." O tvojih cestni razmišljanjih pa tole: nemci si lahko privoščijo nižje kazni, ker imajo prometno kulturo dokaj višjo kot mi. Znani so pač kot "narod, ki ceni disciplino in red" in so avtomobilisti 60 let dlje kot mi. avtocestein jim je dal že Dolfi osemdeset let nazaj. mi pa takole plačujemo ceno za našo nebrzdanost in "svobodo", s katero se pijani pobijamo po cestah. smo pač še vedno cestni rokovnjači. več kazni ali več mrtvih na cestah, vzemi kar hočeš.
jpavli19
31. 08. 2011 06.40
Gospa Merklova je prišla povedati Pahorju da naj gre z oblasti...rokovala se je pa z bodočim premierjem.
mare.florida
31. 08. 2011 04.41
Sramota je da pride za samo 4 ure k nam.To pove koliko nas ceni Nemčija in Evropa.Najkrajši obisk v Evropi,kriv je pa Pahor,ker sili Slovenijo v komunizem in tajkunstvo...
piki_jakob
31. 08. 2011 01.45
bogi Prešeren, kaj je danes moral pretrpet...
Raztezje
31. 08. 2011 01.41
Nič ni problem, le reforme naj bi bile nujne, čeprav je prav za te narod več kot odločno povedal, da so nesprejemljive. Na srečo smo majhen narod, na specifičnem prostoru in za nas niso potrebne. kaj ko bi se torej pogovarjali o čem drugem, Veliko Nemčijo menda zanima še kaj drugega kot suženjstvo, v katero želi vse manjša manjšina prisili potlačen narod. kaj ko bi še mi enkrat doživeli svobodo in blaginjo prave demokracije, zakaj vedno le Nemci, ne glede na to za kako jih kaznujejo in kake odškodnine jim nabijejo. Če bi šel v Nemčijo in delal dlje, bi pa Angela rekla, da vseeno ne gre, ker se multikulti ne obnese. Sram vas boi tiste, ki kljub tako oločnemu in demokratičnemu NE, še kar vsiljujejte slaboumne reforme in še naprej grozite z brutalnimi masovnimi sankcijami. Zakaj pa Nemčija nima take prometne zakonodaje, s kakršno zatirate in mučite lasten narod, a brez avtomobilov, vozniških dovoljenj, zadolženi za pet življenj in v programu psihosocialnega zdravljenja, bi pa lahko delali dlje, tudi brez plače, a res ne vidite, da je z vami nekaj hudo narobe!?
CheGaucho
31. 08. 2011 01.14
Najprej naj nam zagotovijo takšne pogoje, da bodo reforme sploh vzdržne se pravi najprej naj nam dajo evropske plače in šele potem se lahko pogovarjamo naprej.
Covid 19 2021
30. 08. 2011 23.45
Pa še Turk, ki je sredica.
Covid 19 2021
30. 08. 2011 23.45
Levica in desnica sta se danes rokovali.