Gospodarstvo

Akterji si izmenjujejo pisma in dopise. Bo to pomagalo pri zaščiti interesov?

Ljubljana, 13. 12. 2011 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Mercatorja konzorcij lastnikov, ki želi prodati svoj delež Agrokorju, opozarja, naj upoštevajo predloge za zaščito interesov družbe. Prodajalci pa pravijo, da pomanjkanje informacij za Agrokorjeve partnerje ovira napredek.

Mercator
Mercator FOTO: Miro Majcen

Uprava Mercatorja je v dopisu konzorciju prodajalcev večinskega deleža družbe predlagala, da ta v procesu pogajanj z Agrokorjem v čim večji meri upošteva predloge za zaščito interesov trgovske družbe. V Mercatorju so pripravljeni tudi pregledati besedilo prodajne pogodbe in nanjo v luči ustreznosti zaščite interesov posredovati pripombe.

Uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu se je za dopis prodajalcem 52,10-odstotnega deleža družbe odločila zato, ker od konzorcija prodajalcev še ni prejela odgovora glede predlaganih možnih alternativnih pristopov k zaščiti interesov skupine Mercator in drugih povezanih zadevah, ob tem je mogoče glede na medijsko poročanje sklepati, da pogajanja za sklenitev prodajne pogodbe intenzivno potekajo, je razvidno iz dopisa, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Mercator predlaga, da prodajalci v primeru, da ne bo mogoče zagotoviti zaščite interesov družbe na enega od predlaganih alternativnih načinov, ki bi sklenitev omenjenega dogovora omogočal na primeren način, v čim večji meri upoštevajo vsebinska izhodišča iz dogovora kot izhodišča za pogajanja s kupcem. "V vaših dopisih ste nam namreč večkrat zagotovili, da je zaščita interesov Mercatorja eden vaših pomembnih ciljev, se pa zavedamo, da to ni vaša dolžnost, saj lahko lastniki svoje delnice kadar koli prodajo komur koli pod kakršnimi koli pogoji," v dopisu navaja uprava Mercatorja.

Mercator je prodajalcem znova posredoval tudi osnutek dogovora o ureditvi, ki naj bi ga sklenila Mercator in konzorcij prodajalcev, hkrati pa zatrdil, da so jim tako uprava kot finančni in pravni svetovalci družbe na voljo za vsa morebitna dodatna pojasnila v zvezi z vsebinskim ozadjem dogovorov.

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak
Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak FOTO: 24ur.com

Prodajalci Mercatorja: Pomanjkanje informacij za Agrokorjeve partnerje ovira napredek

Medtem pa so prodajalci večinskega deleža Mercatorja v današnjem pismu vodstvo Mercatorja zaprosili za polno sodelovanje, saj da pomanjkanje informacij, ki bi jih morali zagotoviti Agrokorjevim partnerjem, zavira napredek pri sklenitvi posla. Trdijo, da dokumenti, do katerih bi imeli partnerji dostop ob skrbnem pregledu, ne bodo razkriti Agrokorju.

Pismo je objavil časnik Finance in je naslovljen na predsednika uprave Mercatorja Žigo Debeljaka in članico uprave za strateške finance in informatiko Melito Kolbezen ter ima oznako "strogo zaupno".  "Družba Agrokor ocenjuje, da se zahtevane informacije lahko razkrijejo brez posega v trajnostne interese družbe Mercator, saj so bila iz seznama zahtevane dokumentacije odstranjena vsa vprašanja, povezana z njenim poslovanjem," so zapisali in dodali, da zahtevana dokumentacija predstavlja zgolj osnovne informacije, ki so potrebne za tovrstno transakcijo.

Agrokor bi imel leto časa za plačilo kupnine

O osnutku prodajne pogodbe so se v teh dneh razpisali nekateri mediji. Kot so zapisali, naj bi Agrokor svoje zaveze vezal na pridobitev vsaj 75-odstotnega deleža Mercatorja, iz osnutka pa naj bi bilo po pisanju časnika Dnevnik razvidno, da prodajalci družbe vsaj za zdaj niso zaščitili niti interesov lastnikov. Agrokorju naj bi bili namreč pripravljeni ponuditi kar leto dni za plačilo kupnine in nizke pogodbene kazni, če ne bi pridobil dovoljenj štirih varuhov konkurence in našel virov financiranja.

Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

V oddaji SVET pa so poročali, da so pridobili številne dokumente, med njimi strogo zaupno nakupno pogodbo, ki jo je Agrokor posredoval našim prodajalcem, pa tudi zaveze, ki jih je pripravljen sprejeti. V Agrokorjevi ponudbi, ki nosi datum 17. oktober, je po poročanju omenjene oddaje jasno zapisano, da je edini kupec našega trgovca Agrokor sam.

Bankirji naj bi se že resno bližali končnemu dogovoru s prvim možem Agrokorja Ivico Todorićem. Kljub govoricam, da bodo morali bankirji na denar Hrvatov čakati še leto dni, Todorićevi vztrajajo, da bo kupnina plačana takoj, ko bo prodajna pogodba sklenjena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthSidious
14. 12. 2011 17.02
+4
Če pride do prodaje Mercator-ja Agrokorju, se lahko samo poslovimo od ponosa, dobaviteljev, zaposlotvam, razvoju....banke in njihovo vodstvo je totalno nesposobno in zaostalo. prodajajo nekaj kar so same vse zafurale, zakaj niso prej razmišljlale in zaščitile kredite ne pa nekaj na blef in delnice s evzamejo zgodi se pa to. Sramota....Bankam se gre samo za denar, da rešijo svojo kožo in svojo nespososbnost. Samo da prodajo, ne evdo pa kajs e bo zgodilo po prevzemu, kjer je na vseh trgih skupaj zaposlenih več kot 23000 ljudi....
haarpo
13. 12. 2011 19.22
+4
Tud jest kupim najbolšga soseda, plačam kupnimo pa čez en leto....
sabatin
14. 12. 2011 09.30
+2
ali drugače povedano nikoli, ker itak bom v stečaju