Slovenija

FOTO: Sodnik za Merca odredil pripor

Maribor, 06. 05. 2011 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./J.Đ./V.L./STA
Komentarji
40

Sodnik je za Vinka Merca, zadnjega od osumljenih, ki je ostal v pridržanju, odredil pripor. Direktor Upravne enote Maribor, kjer je Merc zaposlen, pa je povedal, da mu bodo izrekli prepoved opravljanja dela.

Potem ko so včeraj policisti izpustili osem od devetih oseb, so pred preiskovalnega sodnika včeraj ponoči pripeljali še Vinka Merca, vodjo občinskega oddelka za okolje in prostor. Po neuradnih podatkih naj bi ga sumili okoriščanja pri izdajanju gradbenih dovoljenj. Merca so ponoči tako iz ptujske policijske postaje, kjer je preživel prejšnjo noč, prepeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj do zaslišanja odredil sodno pridržanje. Sodnik je po zaslišanju zanj odredil pripor iz dveh razlogov, in sicer možnosti vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti. Njegov odvetnik Viktor Osim sicer razlogov za pripor, kot je dejal včeraj, ne vidi.

Merca peljejo pred preiskovalnega sodnika.
Merca peljejo pred preiskovalnega sodnika. FOTO: Mia Media

Večer pa poroča, da v Mariboru ni bila nobena skrivnost, da naj bi Merc jemal podkupnino. Kriminalisti so s prisluškovanjem Merčevega telefona in telefona Blaža Mlinariča ugotovili, da je Merc v zameno za ugodnejši nakup stanovanj v Magdaleni in na Ruški cesti posredoval v postopkih za gradnjo objekta Centrum. Odvetnik Osim je prepričan, da bo vse očitane zadeve ovrgel. ''Smešno je, da policija popust za stanovanje označi za korist,'' je povedal za Večer.

Direktor Upravne enote Maribor Željko Vogrin govoric o domnevni Merčevi korupciji ni zanikal. ''Če je kdo omenil, da se na oddelku dogajajo čudne stvari, sem dejal, naj prizadeti pridejo do mene. Na osnovi govoric je težko ukrepati,'' je povedal za Večer. Vogrin je še napovedal, da bo zagovoru uradnika Merca prisluhnil najpozneje v 30 dneh, ko mu bodo izrekli prepoved opravljanja dela in uvedli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja.

Spomnimo, da so v sredo kriminalisti med obsežno preiskavo začasno pridržali devet ljudi, med njimi tudi mariborskega župana Franca Kanglerja. Deveterico sumijo, da si je nezakonito pridobila več kot pet milijonov evrov. Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so jih v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb.

Privedba Vinka Merca pred sodnika
Privedba Vinka Merca pred sodnika FOTO: Mia Media

Policija preiskala Kanglerjevo posestvo

V sredo so policisti in kriminalisti prišli na posestvo župana Kanglerja in opravili hišno preiskavo. Znano je, da ima Kangler posest v Zimici v občini Duplek, hiša z 250 kvadratnimi metri in z gospodarskim poslopjem pa je njegov dejanski dom, četudi ima stalno prebivališče prijavljeno v stanovanjskem bloku na Pohorski ulici 31, ki ga je pred leti zgradil MTB.

Po poročanju Dnevnika je Kangler pred lanskimi lokalnimi volitvami, ko ga je časnik Finance vprašal, koliko so vredne njegove nepremičnine, dejal, da je ''solastnik majhnega posestva s pripadajočimi zemljišči, solastnik dveh stanovanj. Vrednosti ne poznam. Sem tudi solastnik apartmaja v Sloveniji, vrednost apartmaja je okoli 80.000 evrov". Takrat je tudi povedal, da njegova neto plača znaša 2387,90 evra.

Kanglerjev vikend v Smrečju
Kanglerjev vikend v Smrečju FOTO: Mia Media

A Kangler je očitno pozabil omeniti, da ima v lasti še eno nepremičnino. Večer namreč piše, da ima Kangler v lasti še en objekt v Smrečnem v Slovenski Bistrici. Dnevnik je sicer 'skrivnostno Kanglerjevo posest' postavil v osrčje pohorskih pragozdov, v bližini slapa Šumik. Dnevnik piše, da so bili trije objekti, od katerih je eden pred leti pogorel, do leta 2009 v lasti Gozdnega gospodarstva Maribor. 23. januarja 2009 je Kangler sprožil vpis lastništva, ki mu ga je pristojno sodišče dovolilo 19. marca 2009. Na parceli, veliki 1508 kvadratnih metrov, je manjša hiška in približno 170 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko poslopje, ki je trenutno v fazi prenove.

Za komentar smo vprašali tudi župana Kanglerja, ki je dejal, da bo svoj komentar sporočil v ponedeljek.

Kaj so razkrili prisluhi?

V sredini zaključni preiskavi, ki so jo kriminalisti začeli že leta 2008, je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Izvedli so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Policija je dokaze proti Kanglerju zbirala tudi s pomočjo prisluškovanja. Tako je ujela pogovor med Kanglerjem in Marjanom Pintarjem iz družbe Konstruktor, v katerem je Kangler, po dodelitvi del za lutkovno gledališče družbi MTB, na Pintarjevo vprašanje, če misli, da bo vse življenje odplačeval dolgove, odgovoril, da je bil dolg poplačan z lutkovnim gledališčem, potem pa bo vse teklo normalno naprej.

Kresalova: Kanglerjeve trditve so grda laž

Na trditve mariborskega župana Franca Kanglerja, da naj bi ga predsednik mestnega odbora LDS obvestil, da je Katarina Kresal ob obisku Maribora naročila Kanglerjevo aretacijo, se je odzvala predsednica LDS. ''Trditve so grda laž. Razumem jih kot del obrambne taktike župana, nad katerim visijo sumi storitve 15 kaznivih dejanj in nekdanjega predsednika mestnega odbora LDS, ki je tudi med preiskovanci in ima očitno dobre razloge, da širi tovrstne manipulacije,'' je zapisala Kresalova v sporočilu za javnost.

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Aljoša Kravanja

Kot dodaja, ''nobena še tako velika teorija zarote ne more zakriti kaznivih dejanj, zato je treba omogočiti organom preiskovanja in pregona, da navkljub takim populističnim pritiskom v miru opravijo svoje delo. Kot ministrica nisem seznanjena s podrobnostmi preiskav in nimam pristojnosti usmerjanja ali vodenja posameznih policijskih preiskav''.

Notranja ministrica je še zapisala, da takšna lahkotnost obtožb, kot smo jim vedno znova priča pri osumljencih, ''ne pomeni samo zaničevanja mene osebno, temveč predvsem številnih kriminalistov, tožilcev in sodnikov, ki vodijo odkrivanje in pregon kaznivih dejanj. Tudi zaradi takšnih izjav je zaupanje ljudi v delovanje pravne države omajano.''

'Gre za politični konstrukt'

V svetniški skupini Županove liste in Slovenske ljudske stranke Mestne občine Maribor so presenečeni nad zadnjimi dogodki, ki letijo na očitke vodstvu mestne občine Maribor in občinske uprave zaradi uspešno izpeljanih projektov v preteklem mandatu. Kot ocenjujejo, vsi indici kažejo na to, da gre za konstrukt in politični pritisk na mesto ter njegove projekte.

Ministrico Kresalovo zato sprašujejo, kako je mogoče, da v tako obširni politični akciji sodeluje kriminalist PU Maribor, ki je v času zadnjih lokalnih volitev aktivno spremljal županskega kandidata Zaresa Gregorja Jagra na predvolilnih srečanjih in shodih. ''Spoštovana gospa ministrica, ali se vam zdi primerno, da zoper župana Franca Kanglerja in ostale uradnike MOM sodelujejo takšni kriminalisti, ki so bili pred lokalnimi volitvami aktivno vključeni pri drugi politični opciji?'' sprašujejo.

''Ustava Republike Slovenije v 42. členu sicer določa, da poklicni pripadniki obrambnih sil in policije ne smejo biti člani političnih strank, to pa ne pomeni, da se policisti ne smejo družiti s člani političnih strank, političnimi funkcionarji ali drugimi posamezniki. Policija tudi ne spremlja življenja policistov v njihovem privatnem času, če ti pri tem ne kršijo pozitivne zakonodaje ali policijskega kodeksa. Pomembno je, da slednji svoje policijsko delo opravljajo odgovorno in zakonito,'' so v odgovoru zapisali na PU Maribor.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 05. 2011 15.51
TETEJEC TAKO SO HRVATI ZAPRLI VEČ KOT 20 ŠVERCARJEV IN PREKUPČEVALCEV NA NAŠI MEJI MAMO KOKOŠI,NOBENA NI ZAPRTA,VSE SO ČORAVE ,NISO NIČ VIDELE,NIČ SLIŠALE ŽE 66 LET TO POSLUŠAMO,LOL L
Buena Vita
07. 05. 2011 15.49
KDAJ BODO PREISKAVE PRI SENICI,KRESALOVI,GOLJUBIČU, OPS,TI SO ENKATAČEBEL
tetejec
07. 05. 2011 14.00
Ja, nekoga je potrebno žrtvovati, da so slovenske ovčke zadovoljne, češ, tako je treba.... Tralalalala, kod bi carinik ustavil dilerja na meji s 20 grami in ga strpal v zapor, da bi mu ovčke ploskale, za njim bi pa cel avtobus dilerjev z 1000kg droge namerno prek spustili... Pa koga vi farbate, v tej skorumpirani Sloveniji se vsaki dan pokrade na miljone denarja in naredi na tisoče kaznivih dejanj...
blue-art
07. 05. 2011 11.14
Zagovornik bi moral to vedeti, torej naj "strelja" iz vseh topov, če imam municijo, drugače je smešno tako govorjnje ;)
blue-art
07. 05. 2011 11.12
Sicer sem malo pozen potem ko sem se zbudil po prijetnem občutku pretekli večer takole z mobilca. Ja težko je na podlagi govoric, ampak mislim, da g. zagovornik dobro ve, da je zakon jasen, tudi kdo drug ne sme kaj dobiti, tudi lepši ispasti ne sme, zaradi uradne osebe, še marsikaj ne sme in če popust za uslugo ni premoženjska krist, ja kaj pa je potem to? Mogoče celo velika lahko. :) Ampak sam bi še kaj rad slišal. To je smešno tako zagovarjanje, recimo da je nekdo mu zagrozil, da bo poskrbel, da ga vržejo iz službe, ali da je apetit postal prevelik in je odločil se da bo naredil konec, so ga pa ovadili iz maščevalnosti ali bojazni, da bo on njih. Sedaj veste, kaj bi rad slišal kot zagovo, dokler ne dobim druge strani na tapeti ali pač kaj drugega primernega za zadoščenje, čenekateri ne vedo kaj se sme in kaj ne. ;)
GRAJENA
07. 05. 2011 11.04
zračunajte njegove plače ženine plače in ocenite nepremičnine in premičnine in ga vprašajte čim si je vse to kupil to ni višja matematika
Osvald
07. 05. 2011 08.45
Jankovič je tudi poln masla zakaj njega ne pompozno aretirajo ?
gizadlinka
07. 05. 2011 08.34
ne vem, kaj si lahko pošten človek v tej sloveniji misli. A je še sploh kdo, ki je na vodilinih delovnih mestih pošten. Če pogledam naokrog vsi imajo neke velike nepremičnine, pa čolne, pa velikeee avtomobile, pa velike familije, ki jim zrihtajo dobro plačane službe, ali dobre posle, pa razne ljubice, ki jih sponzorirajo, da ne govorim o dolgih in drgaih počitnicah v tujini, o katerih se potem vsem hvalijo, kdor jih hoče poslušat. IN VSE TO ZA DENAR NAS DAVKOPLAČEVALCEV, KI SI NITI DOPUSTA NE MOREMO PRIVOŠČIH, KAJ ŠELE POČITNIC. SRAMOTA, DA SMO V TAKI DRŽAVI.
varleren
07. 05. 2011 07.14
V Srbiji vsem kriminalcem zasežejo vso premoženje! Niti legendarni Đajić ni izjema! Pri nas se to še dolgo ne bo zgodilo!!!!!!!
Momir Trajkovski
07. 05. 2011 07.01
limonada na naš način....
izotop
07. 05. 2011 00.46
Kdo bo dal pa denar nazaj? A to sploh obstaja: Daj denar nazaj?
Himself
07. 05. 2011 00.06
Katarina Kresal čas je da odideš v zapor ... zalužiš si ga
stajerc3
06. 05. 2011 23.47
ni treba šeherezade gledat mamo drekce ko režirajo te farse
regall
06. 05. 2011 23.45
Itak je cela slovenija skorupirana, glede na objave pa sta tale dva male ribice. Od kod kaj Kresalovi vso premoženje? Mogoče bodo kdaj prišli časi, ko bo tudi ona pod drobnogledom, žal je trenutno to nemogoče.
vetrolov
06. 05. 2011 23.30
pa vratarja so pozabil pripret za ene par tednov ..... imamo pa slovenci s to butasto vlado vsaj vedno nove nadaljevanke, brez epiloga !
comment123
06. 05. 2011 23.16
V TEM MANDATU SO PA ORNK ZAŠTARTAL.POLOVILI BODO DRHAL, KI JE HROMILA SLOVENIJO, UPAM, DA TUDI KAZNOVALA IN JIM ODVZELA VSE KAR SI NISO Z REDNIM DELOM PRISLUŽILI. TAKO BI MORALO BITI, ČE ŽELI VLADA SPREMENITI MNENJA LJUDI O NJIHOVEM VLADANJU.
MOSSAD001
06. 05. 2011 22.19
MOSSAD001 06.05.2011, 09:54 27 Pripor 100%,ma malco sabo ;-)) ********************** Jih poznam tele KUMUNAJZARJ !!
nightangel
06. 05. 2011 21.18
@Wizeman,če si ti slep in ne vidiš,kaj se dogaja,pa eni za razliko od tebe prav dobro vidimo,pa tudi občutimo!
srebrnibreg
06. 05. 2011 20.17
botjabotja 06.05.2011, 19:39 Katere? Povej nam katera politična opcija obvladuje 24ur. V mojem primeru je obakrat bilo v prid tiste, katera udriha po vladi. Sploh nisem čital kaj piše v komentarjih temveč sem klikal po imenih kakor jih poznam na katero stran *vlečejo*. Zelo zanimivo je izgledalo.
alterego
06. 05. 2011 20.14
Jankovića seveda ne bojo preiskovali, saj podpira pokojninsko reformo! jaz zate, ti zame...