Slovenija

Janša: Situacija je absurdna

Ormož/Ljubljana/Bruselj, 13. 11. 2007 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

O rezultatih volitev se bomo pogovorili, ne izključujem pa niti odstopa vlade, je dejal premier Janša.

Premier Janez Janša ne izključuje odstopa vlade
Premier Janez Janša ne izključuje odstopa vlade FOTO: POP TV

Ob obisku vlade v Spodnjem Podravju je premier Janez Janša komentiral izid nedeljskih predsedniških volitev. Dejal je, da so izidi volitev slabi, razmere, ki so privedle do njih, pa zaskrbljujoče.

"Rezultati nedeljskih glasovanj so slabi, razmere, ki so privedle do njih, pa zaskrbljujoče, saj se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado," je po delovnem posvetu vlade na gradu Ormož dejal Janša in ocenil, da so "odprte so vse možnosti, vključno z odstopom vlade".

Slovenija ali Belorusija?

Janša na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, vlada pa nadaljuje delovni obisk v Spodnjem Podravju.

"Prve analize kažejo, da se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado, zelo malo je bilo razprav o slovenski prihodnosti," meni Janša. Še posebej zaskrbljujoče pa se premierju zdi, da je bilo v času volilne kampanje veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado v času pred predsedovanjem EU očrnili v tujini. "V države EU in tudi v svet so šla iz Slovenije sporočila, ki situacijo slikajo, kot da bi šlo za Belorusijo ali primerljivo državo," je še dejal Janša.

Janša je poudaril, da razmere, ki so na ta način ustvarjene, otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje EU, kar po njegovem mnenju terja v tem času od vlade izjemne napore.

"Nastalo situacijo bomo v prihodnje še analizirali, vendar lahko že sedaj rečem, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade," je še napovedal premier.

Pogovor Janeza Janše za Radio Ptuj

"Tisti, ki so podpisali, da bodo konstruktivno delali za uspešno predsedovanje EU, zdaj v isti sapi grozijo, da bo v času največjih naporov predsedovanju v Sloveniji potekal referendum, kjer se bo vlado obtoževalo za nekaj, kar so sami naredili. Situacija je absurdna in vlada nima normalnih pogojev za delo, niti na tistih točkah, kjer bi pričakovali enotno podporo,“ je za Radio Ptuj dejal Janša.

Predvolilna kampanja se je v veliki meri usmerila v obračun z vlado, pravi premier
Predvolilna kampanja se je v veliki meri usmerila v obračun z vlado, pravi premier FOTO: POP TV

"Vsi, ki so ustvarili takšno vzdušje, bi ravnali korektno, če bi enostavno vložili konstruktivno nezaupnico, postavili drugo vlado, ki si jo želijo in bi bila zadeva čista. Mi nimamo problemov, da gremo v opozicijo. Obljubljam, da bomo ravnali bistveno bolj konstruktivno, kot zdaj ravna stranka Zares ali pa SD, ki prednjačijo v tej destruktivni kritiki in destruktivnem ravnanju,“ je zaključil Janša.

Janša: Sporazum se drastično krši

O vsebini njegove dopoldanske izjave v Ormožu o možnosti odstopa vlade predsednik vlade popoldne v Destrniku podrobneje ni želel govoriti.

Zelo težko navede razloge, ki so bolj konkretni od konkretnega, je odgovoril na eno od novinarskih vprašanj. Ta so se nanašala na morebitne zamenjave v vladi, povabilo drugim strankam k sodelovanju v vladi ali na možnost predčasnih volitev.

Za skorajšnje predsedovanje EU vlada porabi večino svojega časa in vlaga izjemne napore, ki pa se relativno malo vidijo in zamolčijo, je dejal Janša. Dvomi, da se vsi ostali, ki širijo neresnice o svetu po Sloveniji, zavedajo tega.

O naslednjih korakih Janša ni želel govoriti. Spomnil je na sporazum o tem, da bodo koalicijske in opozicijske stranke sodelovale pri pripravah na predsedovanje in v času predsedovanja EU. V njem jasno piše, da podpisniki sporazuma ne bodo izkoriščali notranjepolitičnih razmer, da se otežuje priprave na predsedovanje in samo predsedovanje, je dejal Janša. Po njegovem mnenju se ta sporazum "drastično krši", pri čemer je Janša omenil napoved interpelacije zoper notranjega ministra kot tudi napovedi referenduma na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Gre za absurdno situacijo, ki ni bila realnost v nobeni evropski državi pred predsedovanjem in še zlasti ne v državah, kjer so se stranke zavezale, da bodo resno in skupno delale za ta cilj, je še dejal.

Cerar o uradnem postopku po odstopu vlade

Vlada mora v začetku prihodnjega leta, ko prevzema predsedovanje EU, delovati v polni meri, prav tako tudi vse ostale inštitucije. Miro Cerar

Pravni strokovnjak Miro Cerar je za POP TV razložil, kaj bi pomenilo, če bi vlada odstopila. Odstop vlade pomeni, da se po 111. členu ponovno izvedejo volitve vlade. Predsednik države predlaga prvega kandidata za mandatarja, nato pa postopki tečejo dalje, je dejal Cerar. Pripomnil je, da je kaj takega zelo problematično, saj se postopki lahko vlečejo tudi do nekaj mesecev.

Cerar je v nadaljevanju dejal, da obstaja tudi druga možnost. Predsednik vlade bi lahko v državnem zboru postavil vprašanje zaupnice. Državni zbor bi nato izglasoval (ne)zaupnico vladi. V primeru nezaupnice bi moral parlament v roku enega meseca bodisi izvoliti novo vlado bodisi ponovno izvoliti sedanjega mandatarja, ki bi oblikoval vlado. Lahko pa bi prišlo tudi do črnega scenarija: predčasne volitve, ki bi posegle daleč v naslednje leto, zaključuje Cerar.

Pahor: Odstop vlade pred koncem mandata ne bi bil koristen

Pahor meni, da odstop vlade pred koncem mandata ne bi bil koristen
Pahor meni, da odstop vlade pred koncem mandata ne bi bil koristen FOTO: POP TV


Predsednik največje opozicijske stranke SD Borut Pahor meni, da odstop vlade v tem trenutku ne bi bila dobra poteza. Pahor v sporočilu za javnost navaja predvsem dva razloga. Prvi je ta, da Pahor ne vidi "dovolj prepričljivih razlogov za vložitev konstruktivne nezaupnice", drugi pa je bližina predsedovanja EU.

Pahor opozarja, da je Slovenija "kot prva med novinkami v EU dobila priložnost, da se izkaže s predsedovanjem EU", v SD pa so se v posebnem sporazumu zavezali, da v času predsedovanja ne bodo vlagali interpelacij zoper ministra ali vlado. Po Pahorjevem je namreč "v slovenskem nacionalnem interesu, da se predsedovanje opravi brezhibno", ugibanja o odstopu vlade pa temu ne koristijo.

Pahor sicer priznava, da je "odločitev o odstopu vlade seveda suverena volja njenega predsednika in njegovega kabineta", vendar je stališče SD, da je za Slovenijo bolje, če vlada "uspešno vodi Evropsko unijo in se izvedejo redne parlamentarne volitve".

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa je dejal, da je "absolutno preuranjeno govoriti" o njihovem vstopu v vlado. Po njegovih besedah mora vlada najprej sama razmisliti, kako bo ravnala. "V opoziciji bomo pozneje imeli dovolj časa in se bomo gotovo odločili tako, da bo v korist Slovenije,“ je še pojasnil.

Razpravljanje o tem, kaj se bo zgodilo, preuranjeno

Vlada je v tem mandatu naredila izjemno velike korake na vseh področjih, ob tem pa je izpostavljena mnogim nekritičnim napadom, ki nimajo realne podlage. "Če celotna politika nekako nasprotuje in ignorira te dosežke vlade, je najbolje, da tisti, ki menijo, da znajo to narediti bolje, to nalogo tudi prevzamejo," je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Razpravljanje o tem, kaj se bo zgodilo, je po Tankovem mnenju preuranjeno. "Dejstvo je, da je predsednik vlade le napovedal možnost, bi pa vseeno počakal, da vidimo, kako se bo stvar razvila v naslednjih dnevih in tednih," je še dodal.

Sicer pa si po prepričanju vodje poslanske skupine največje koalicijske stranke vlada in koalicija ne zaslužita, da se ju tako diskreditira. V mednarodnem, evropskem okolju je vlada deležna samih pohval za gospodarske, javnofinančne dosežke in dejansko je inflacija edini kriterij, ki gre nekoliko v negativno smer, a v veliki meri zaradi delovanja svetovnih cen, pravi Tanko.

Bajuk: Možnost odstopa vlade pred predsedovanjem EU obstaja

Minister za finance Andrej Bajuk je danes ocenil, da realna možnost odstopa slovenske vlade do novega leta, torej še pred pričetkom predsedovanja Slovenije EU, obstaja. "Saj ste (premierja Janeza Janšo) slišali, seveda obstaja," je na novinarsko vprašanje o možnosti odstopa vlade odgovoril minister. Bajuk je sicer dejal, da se je vlada zavedala, da bo naloga predsedovanja uniji težka, a da ta zahteva sodelovanje vseh, tudi opozicije, da se vzpostavi "minimalno vzdušje", v katerem je moč delati.

Bajuk je dejal, da možnost odstopa vlade pred predsedovanjem EU obstaja
Bajuk je dejal, da možnost odstopa vlade pred predsedovanjem EU obstaja FOTO: Dare Čekeliš

"Od prvega dne, ko smo to vlado sprejeli in jo sestavili kot koalicijski partnerji, smo se zavedali, da bo to težka naloga," je povedal Bajuk. "V kolikor je naloga otežena in jo je nemogoče izpeljati na verodostojen način, popolnoma razumem izjave predsednika vlade in ga v tem tudi podpiram," je dodal.

Vloga in izziv predsedovanja Slovenije EU v prvi polovici leta 2008 zahteva ne le od vlade, ampak od vseh, tudi od opozicije in vseh sektorjev države, neko minimalno vzdušje, da bo mogoče delati in da ne bo težav, ki smo jih imeli do sedaj, je jasno povedal Bajuk.

Pri tem je omenil določene "članke v mednarodnih časopisih" o stanju človekovih pravic v Sloveniji in o manipulaciji medijev s strani vlade. To je "daleč od resnice in vsak v svoji vesti dobro ve, da so to, če povem po domače, 'velike race'", je ocenil Bajuk. To ima po njegovem sicer "svojo učinkovitost v domačem političnem prostoru", če pa škodi ugledu države, potem minister povsem podpira predsednika vlade.

Horvat: Volilna kampanje je bila organizirana proti vladi

Po Horvatovem mnenju je koalicija mnogo naredila za Slovenijo in njene državljane
Po Horvatovem mnenju je koalicija mnogo naredila za Slovenijo in njene državljane FOTO:

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je izjavo predsednika vlade Janeza Janše, v kateri je dejal, da ob slabih rezultatih predsedniških volitev ne izključuje možnosti odstopa vlade, komentiral s tem, da to ni samo razmišljanje Janeza Janše, temveč mnogih državljanov in državljank ter politikov. "Ugotavljamo, da se volilna kampanja ni obrnila proti Lojzetu Peterletu, temveč proti vladni koaliciji in temu so primerni tudi rezultati volitev," je dejal Horvat.

Poudaril je še, da je pokazatelj tudi rezultat referendumskega vprašanja. "Gotovo bo o tem v prihodnje stekel kakšen pogovor tudi na ravni koalicije," je še menil.

Po Horvatovem mnenju je sicer koalicija mnogo naredila za Slovenijo in njene državljane, kar končno priznava tudi Evropska unija, je dejal. "Po uspehih smo prvi v deseterici držav, ki so leta 2004 vstopile v EU in če gledamo na situacijo v javnih financah, lahko rečemo, da je bila ta politika ves čas restriktivno vodena," je poudaril. Menil je še, da imamo tudi zaradi tega takšno gospodarsko rast.

"Povsem pa je razumljivo, da vlada posluša, kako javnost reagira, ob tem pa sem prepričan, da je reakcija javnosti na volitvah temeljila na zavajajočih osnovah," je poudaril. Ob tem je dodal, da se blatenje naše države razširja iz Slovenije v EU in po svetu ter da so žalitve naše države naslovljene tudi na mednarodne inštitucije. "Gotovo je, da se ob tem vsaka vlada zamisli, pa ne zaradi lastnega slabega dela, ampak zaradi tega, ker so se opozicija in tisti, ki z opozicijo simpatizirajo, v predsedniški kampanji tako močno organizirali proti vladi," je poudaril Horvat.

Obenem je še dejal, da so sicer volitve stvar analize. "Ne bi rekel, da bi vlada delala tako velike napake, da bi bili rezultati predsedniških volitev nekakšna nezaupnica vladi," je še dejal.

Horvat tudi zanika, da bi bila NSi na čelu s predsednikom Andrejem Bajukom, ki naj bi bil odgovoren za višjo inflacijo, najšibkejši člen vladne koalicije. "Inflacija je stvar notranjega trga in ta spada pod ministrstvo za gospodarstvo," je dejal Horvat. Pojasnil je še, da ni bil seznanjen z namero Janševe izjave o morebitnem odstopu vlade zaradi rezultata predsedniških volitev. Po njegovem mnenju je bila ta izjava namenjena opoziciji.

Horvat je še pojasnil, da ga izjava poslanca NSi Janeza Drobniča o rekonstrukciji vlade preseneča in da se z njim ne strinja. Ravno tako se ne strinja s tem, da bi moral odstopiti predsednik NSi Andrej Bajuk. Izjavo Drobniča je komentiral tudi s tem, da je skoraj razumljiva, saj nima dejansko nobenih obveznosti do koalicije, ki ga kot ministra ni v celoti podprla.

Horvat je še poudaril, da v primeru rekonstrukcije vlade in sestave nove koalicije, ne vidi nobene možnosti, da bi v koalicijo z Janšo stopili Socialni demokrati z Borutom Pahorjem na čelu. "Ne vidim nobene možnosti, da bi takšna nova koalicija vodila predsedovanje Slovenije EU," je še dejal.

Podobnik: Diskreditacija vlade škodi tudi državi navzven

Diskreditacija vlade škodi tudi državi navzven , meni Podobnik
Diskreditacija vlade škodi tudi državi navzven , meni Podobnik FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vladne SLS Janez Podobnik je v odzivu na današnje besede predsednika vlade povedal, da sistematična diskreditacija realnih uspehov vlade škodi tudi državi navzven, kar je začelo odzvanjati tudi v evropskih krogih, čeprav mnogi očitki vladi sploh ne ustrezajo resnici. V Sloveniji ni vse narobe, če pa kdo tako misli, potem naj prevzame odgovornost in vodi Slovenijo v času predsedovanja Evropski uniji.

Podobnik je mnenja, da je zdaj čas za zelo odgovoren pogovor predsednikov vseh parlamentarnih strank, še posebej tistih, ki so pred pol leta podpisali dogovor, da je predsedovanje EU skupni projekt in da morajo nekatera trda opozicijska ravnanja stopiti v ozadje, saj lahko Slovenija le na ta način kredibilno vodi EU.

Kot je še dejal Podobnik, je zato omenjeni razmislek o prihodnosti sedanje vlade padel v pravem trenutku, zato so pred slovensko politiko odgovorni dnevi in tedni, in to ne glede na to, s katere politične strani prihajajo. Poudaril je še, da je aktualna vlada ogromno vložila v projekt predsedovanja, zato bi jo bilo v tem trenutku zelo težko nadomestiti.

"Iz tega razloga vlada potrebuje mir in podporo, ne pa diskreditacije v javnosti in evropskem prostoru, saj ima tudi politika neko mejo, ko je potrebno potegniti zavoro in to se je danes tudi zgodilo," je še dodal Janez Podobnik in napovedal, da je za sredo že sklical izvršilni odbor SLS, ki bo razpravljal prav o tej temi.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je dejal, da podrobno ne pozna izjave premiera, meni pa, da je opozicija očitno izkoristila predsedniške volitve za napad predvsem na delovanje vlade. Janševo izjavo razume kot apel, da se vse parlamentarne stranke temeljito dogovorijo za način dela v času predsedovanja.

Presečnik pravi, da se bodo tako v koaliciji, predvsem pa z opozicijo morali "dogovoriti, ali mislimo resno, da bomo skupaj, da bo država Slovenija izpeljala predsedovanje EU". Poudarja, da so predsedniške volitve za nami in da je treba resno pristopiti k predsedovanju.

Jelinčič: Janševe besede niso alarmantne

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pravi, da izjave premierja "ne moremo vzeti kot gotovo, da je to že razmislek k odstopu vlade".

Jelinčič Janševe besede razume bolj kot opomin koaliciji 'naj se sestavi skupaj'
Jelinčič Janševe besede razume bolj kot opomin koaliciji 'naj se sestavi skupaj' FOTO: Dare Čekeliš

Za Jelinčiča je to "bolj namig, da se morajo predvsem znotraj koalicije nekatere stranke zavedati, da ga 'lomijo', da je treba konsolidirati koalicijo in da morda tudi Janša v tem primeru upošteva razmisleke SNS, ki ves čas ugotavlja in opozarja na celo vrsto neustreznih zakonov". Zato po mnenju Jelinčiča zadeva ni nevarna ali potrebna kakšne posebne reakcije".

"Janševa napoved morda nakazuje spremembo v posameznih ministrstvih," pravi Jelinčič. Dodaja, da Janševa izjava "morda nakazuje tudi k pripravljenosti na to, da kakšna koalicijska stranka namerava izstopiti iz koalicije, tako kot recimo DeSUS, ki se zdaj na veliko pogovarja s stranko Zares, da bi pristopili k njim".

Erjavec zavrnil Jelinčičeve namige

Predsednik DeSUSa je zavrnil namige Jelinčiča, češ da se s stranko Zares dogovarja o prestopu
Predsednik DeSUSa je zavrnil namige Jelinčiča, češ da se s stranko Zares dogovarja o prestopu FOTO: POP TV

Predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je povedal, da bodo še naprej podprli delo v koaliciji, v kolikor bodo lahko uresničevali koalicijsko pogodbo, zlasti pa tiste dele, ki se nanašajo na uresničevanje njihovega programa. "Mi smo vedno jasno povedali, katera je tista točka, do katere bomo v koaliciji," je dodal Erjavec, ki je zavrnil oceno Jelinčiča, da bi Janša s svojo napovedjo dal namig DeSUSu.

Erjavec je Janševe argumente sprejel, "seveda je pa njegova odločitev, kaj bo storil v naslednjih dneh". Predsednik DeSUSa težko ocenjuje, ali je vlada v tej fazi vredna podpore. "Mi pač skušamo v tej vladi čim več narediti, ljudje so pa tisti, ki ocenjujejo delo vlade in očitno je mnenje v zadnjem času prej negativno kot pozitivno," je še pojasnil obrambni minister.

Lahovnik: Naslednje volitve bodo dokončna sodba

Evropska komisija in Svet EU, dve od treh temeljnih institucij Evropske unije, za zdaj nista želeli komentirati izjave premiera Janeza Janše o možnosti odstopa slovenske vlade zaradi izidov nedeljskih glasovanj v Sloveniji. V komisiji so sicer pojasnili, da se je doslej enkrat zgodilo, da je vlada države članice, ki je predsedovala EU, odstopila med predsedovanjem, in sicer je to leta 1996 storila italijanska vlada.

Tudi v Svetu EU so pojasnili, da notranjih zadev držav članic ne komentirajo. Na vprašanje, kako bi ta napoved, če bi se uresničila, vplivala na predsedovanje Slovenije EU, pa so odgovorili, da to ne bi bilo 'nič posebnega'.

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik pravi, da bodo volitve naslednje leto dokončna sodba, kako je delala ta vlada. Po njegovem mnenju je Janša izkoristil predsedniške volitve kot povod za politično taktiziranje o tem, ali naj počaka na volitve ali odstopi.

To je odraz nemoči vlade za soočanje z resničnimi težavami Slovenije, je prepričan Lahovnik. Meni tudi, da je neodgovorno in neresno v tujino pošiljati sporočila o odstopu vlade nekaj mesecev pred predsedovanjem Evropski uniji (EU).

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je v odzivu na izjavo predsednika vlade dejal, da "gre za pretirano dramatizacijo". Slovenija ni ne v politični, ne v gospodarski in ne v siceršnji krizi, je poudaril Golobič.

Obstaja sicer nezadovoljstvo ljudi z marsičem, vendar pa je po Golobičevem mnenju pripisovati temu dramatične razsežnosti, ki bi zahtevale odstop vlade tik pred začetkom predsedovanja EU, nerazumno, nerazumljivo in predvsem neodgovorno ravnanje.

Ta vlada ima velike obveznosti in velike odgovornosti, je dejal Golobič. Opozoril pa je, da je treba vzeti izide predsedniških volitev resno. Doseči je treba spoznanje, da ljudje potrebujejo več kot le suha zagotovila in obljube, meni predsednik stranke Zares.

Za Kresalovo Janševa izjava neresna in neodgovorna

Predsednica LDS Katarina Kresal današnjo izjavo premierja Janše ocenjuje kot neresno in neodgovorno. Takšna izjava kaže na resno krizo vodenja, meni Kresalova in dodaja, da "tudi če je bila izrečena le zato, da se disciplinira koalicijske partnerje, ni nič manj odgovorna."

Janševa izjava je po njenem mnenju neresna in neodgovorna, ker je že dolgo znano, kakšne odgovornosti so zaradi predsedovanja EU pred vlado in celotno državo. Predsednica LDS je prepričana, da se v takšnih situacijah izkažejo najboljši državniki. Premier Janša je sicer po volitvah leta 2004 prevzel veliko odgovornost, a tudi njegove obljube so bile velike. Za njim so tri leta vladanja, v katerih je imel možnost pokazati, da je sedanja vlada boljša od prejšnjih.

"Politika pa ni samo čas hvale, je tudi čas kritike in res le pravi sposobni in odgovorni državniki se takrat pokažejo in izpeljejo svoje odgovornosti in naloge do konca." Po mnenju Kresalove je problem te vlade, da poskuša najti opravičila za svoje slabo delo. Sama ne vidi centrov iz ozadja in notranjih zarotnikov, "je samo politika in so kritiki te politike". "Vsaka dobra opozicija v vsaki normalni demokratični državi opozarja na napake vlade; če pa je napak veliko, je to problem vlade in ne centrov iz ozadja," dodaja predsednica LDS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (811)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinkatonkaster@gmail.com
18. 11. 2007 15.01
kako se lahko sploh ta človek še kaj pritožuje, ko je uniču celo slovenijo?!!!!lahko ga je sram!ta človek ni vreden življenja...saj sploh se ne da več živet od kadar je on na vladi...osebno sem res zelo vesela da je predsednik turk..tako bomo lahko vsaj enkrat lepo zaživeli..ne pa s 500evri plače in cenami da padeš dol!!
DNK
16. 11. 2007 00.00
Bravo Janša in prav tako vlada, danes se je pokazalo koliko ljudi vas podpira pri glasovanju na oddaji Trenje 62. To je pa realen rezultat Slovencev v tem trenutku, kadar niso zmanipulirani in od medijev nahujskani. Velik problem demokracije je to, da hodi na volitve samo 40 ljudi in od teh volivcev je 75 ljudskih vase zagledanih zakulisnih "politikov". Umirjeni uravnovešeni delovni ljudje pa imajo te stoletne igre že zdavnaj vrh glave in se ne opredeljujejo s svojimi vedno izigranimi glasovi zadnjih 50 let. In na ta način sedaj opozicija trdi da so dobili referendum in volitve predsednika, kar tako brez 60 volivnih upravičencev. Lepo vas prosim samo ne govorite v imenu vseh ljudi, kajti to je čista laž.
Azgard
15. 11. 2007 21.02
Ja kapitalizem pač pomeni da je država v oblasti tistih, ki imajo denar in jaz tukaj ne podpiram ne enih ne drugih. Prejšni so si nagrabli denar, je prišel Janša in on nagrabil denar, bo prošel Pahor in on nagrabil denar, res ne vem, če sploh grem na volitve. Me zanima koliko bi Jelinčič kradel, men se zdi on še edini, ki bi kradel ZA slovenijo in ne OD nje. S tem ko sem rekel komuniste pa sem mislil samo bivše vladajaoče od prej, ki so prisotni v vseh strankah, najhveč pa v "bivši" LDS. Kar se pa priimka tiče je zadna črka Č. Domobranci in partizani so pa oboji lutke, ki so jih ostali najemal za doseganje svojih ciljev. Petrle, ki je edini. ki verjamam da je pošten pa nima prav nobene moči, kot je ne bi mel ,tudi če bi postal predsednik. Njabolša rešitev je na vsakih strankah zamenat stranko, ne pa se odločat za eno in drugo stran.
dr.cyber@email.si
15. 11. 2007 13.17
vse gre samo se navzdol....pada in pada...in bo tudi vse propadlo!!!!
Zentrum
15. 11. 2007 00.21
+1
Vsem vam pametnjakovičem. Komunist in social demokrat sta si dva različna pojma. Sploh pa ne morete trditi, da je Slovenija socialna država. Že res, da imamo gospodarsko rast in oh in sploh, ampak kako pa je poskrbljeno za majhnega človeka? ..porazno! PREvisoka inflacija, premajhne plače, prodaja in privatizacija podjetij, itn. Za tako majhno podporo ljudstva so si čisto sami krivi; nobeni mediji, nobeni SOCIAL DEMOKRATI, noben Kučan, noben Rop... krivi so si SAMI.
politik70
14. 11. 2007 21.37
robert.armic a kr usega komunisti krivi praviš! Tudi za sedanjo inflacijo in prodajo interevrope pa telekoma pa luke koper pa mercatorja pa slovenske industrije jekla ki je mimo grede že ustvarila toliko dobička za kolikor so jo Janša in kompanij prodali rusom. In ti boš tle pametvo da so zato krivi komunisti. Sicer pa po tvojem primku sodeč ni čudno da tako razmišljaš.Saj si doma v okolici Cukjatija kjer ste tko vsi beli in domobransko nastrojeni.
Azgard
14. 11. 2007 21.24
Fora je da je Petrle po osamosvojitvi malo zasral, ker je v novonastali državi postavil bivše koministe na ministrkse stolčke (LDS). To pa zato, ker je on pošten fan in ni bil pripravlej v dobro države prejšno oblast odstavit, je mislil da bodo vsi bivali v simbiozi. Ampak kaj češ komunisti so mel ves dnar in veze od prej in so tako imajo še danes veliko moč. Janša jih je malo popucal, a zdej bojo spet oni na oblasti, ker črnijo vlado. Gospodarstvo je pa itak že od vedno v njihovih rokah...
politik70
14. 11. 2007 21.24
In zagovorniki JJ zapustili delovna mesta in stem računalnike.In potem nekaj časa tiho bo.Ko začnejo na T-2 porniče rolat(tam nekje po polniči) Pa se spet pojavijo beli kot moka komentarji.Mal so si pa tut odahnili ker JJ še ni razpustil banditske vlade. Ne vem kaj zdaj čaka! Da se mu vsi opravičijo in na kolena padejo in ga milostno prosijo naj ne razpusti vlade! Dost mamo te vlade !Volilci so to lepo pokazali na volitvah.Referendum je preprečil deljenje Triglava in to brez reklame. In če ma JJ kaj hrbtenice(v kar jaz močno dvomim) bo ta svoj odstop tudi speljal. Pol pa na Brnik sabo naj vzame argentinčka in Cukjatijevo podlasco. Ne vem kaj misli stakimi izjavami. On bi kar mir mel da bi lahko golf igal z predstavniki evropskih poslancev nas naj pa ta cajt inflacija dotolče. mu gre v nos da bojo delavske demonstracije v soboto in ga mal skrbi da se ne bo ponovila Budimpešta! In ta vlad je folk dodobra sprovocirala. Zjebal so proračun do amena! Šturm dons najdu neke spise! On bi kar odškodnine talu! Pa jebem jim jest odškodnie. Sam brskajo koplejo rijejo da bi pa kej za sprot naredil ali pa za naprej ne to pa ne!
mac4_m
14. 11. 2007 20.48
najbolje je zadel neznosje /14.11./11.15 bi pa dodal. Pri nas bi lahko bile evropske plače danes. Tudi za čistilke. Zakaj niso? Zaradi zaslužka. Kapitalizem pomeni; več ko vzameš drugemu več imaš sam. Razlika od današnjih do evropskih plač je v denarju, ki ga pokradejo 'tajkuni', razni pripojenci na državne firme, razni direktorji s previsokimi plačami in nagradami. Če bi tako razmetavanje oziroma krajo izničili bi danes vsi imeli evropske plače in primeren lastniški delež v slovenskih podjetjih. Zakaj temu ni tako? Vsem, ki kradejo to ni interes. In vsi so povezani s politiki, tako z leve kot desne, da branijo njihove intrese in škodijo našim. Tole belo rdeče je namenjeno nam za kost, da ne gledamo tja, kjer zares smrdi..
doki007@email.si
14. 11. 2007 19.46
luser ,...ti so pa res en zgubljenc ,...... kaj pa dej bodo iz kitajske pršl komunisti ...na povabilo tvojga janše ,....da prevzamejo in vlagajo v podjetja ,....!!!!! KAJ PRAVŠ NA TO ,...????????????????
Lahka konjenica
14. 11. 2007 19.09
doki007: Tvoji komunisti, ki so ga obtoževali in podtalno mu prilepili razne umazanije in spletke. Rovarili so proti njjemu.
Prvo Bore
14. 11. 2007 18.31
nutrispirit kaj Ti voziš sendviče in pijačo po avtomatih ?? LOL
Prvo Bore
14. 11. 2007 18.28
nutrispirit Vidim, da ne poznaš življenja in dela. V podjetju se lahko dela, če imaš kompletno strukturo. kar pomeni od snažilke pa do direktorja. Vsi morajo sodelovati skupaj, ker drugače prihaja do nesoglasij. Nekdaj v dobrih časih smo imeli pripravniško dobo 6 mesecev. V tem času sem spoznal vse delavce, majstre in spoznal, kaj lahko naredijo, ker sem bil v konstrukcijskem oddelku. Na koncu pripravniške dobe sem pa dobil še izpit, ki je bil sestavljen iz izdelave varnostnega ventila za saje za tovarno Sava. Ne se bat, še ni prišlo do explozije, pa čeprav dela že neprekinjeno cca 30 leta. V teh 6 mesecih sem se marsikaj naučil, tako da prenehi okoli tega učenja, ker FAKS ŽIVLJENJA je najpomembnejši, toliko da veš. Tvoj Lojzek , pa je uničil tovarne, ki so temeljile na poklicnih šolah , ki so jih vodila podjetja za svoje delavce. Ja, ja tovarne so skrbele za svoj kader : Litostroj , Tam in še kakšna delavska šola , bi se našla. Tega več ni in maši vrli politiki so presenečeni. Ma j***m jaz njih z njihovo miselnostjo. Nikoli niso delali in razumeli delavcev in proizvodnjo. Potem pa izvažajo našo proizvodnjo in odpuščajo delavce. Ma da jim jebem mater in vse po spisku. To so tovarne, ki so jih naredili naši dedje, očetje in malo tudi sam. V letu 90 smo imeli večjo nabavno moč, sedaj pa smo podobni ljudem iz Leskovca v Srbiji. Sposobnost zaposlovanja pa je odvisno od direktorja in nobenega drugega. Če želi delavca, potem ga naj tudi štipendira. Tudi štipendijo sem imel, tolko da veš !!
doki007@email.si
14. 11. 2007 17.57
HA HA HA HA HA ,...LUSER ,......ne se izogibat ,..odgovori ,..kdo je kriv za katastrofalni poraz pedrleta.............??
Lahka konjenica
14. 11. 2007 17.50
doki007: Če pa jih matrajo porodni krči ali popadki, pa rabijo samo babico, ma ne tisto s spranimi možgani, babico z normalnimi možgani. Lahko jim pomagaš pri porodu tudi ti.
doki007@email.si
14. 11. 2007 17.44
LUSER ,....kaj te spet daje ,....????? pedrle je zgubu ,....... KDO JE KRIV ZA PORAZ PEDRLETA ,...LUSER ,..??? TELL ME,......
nutrispirit
14. 11. 2007 17.42
markoko, tudi jaz delam z firmami vseh vrst (proizvodne, fastronomija, transportne, ...) verjemi da dobim veliko informacij od zaposlenih. če bi šel vsaj nekaj km stran iz centrov bi imel popolno sliko, tako pa gledaš samo gigante, kjer ti lahko kak cent več kane u žep. seveda, izpulijo delavcu da dajo tebi.....
Lahka konjenica
14. 11. 2007 17.34
Spoštovani in velecenjeni prvaki in stranke opozicije! Povejte kaj vas muči in kje vas boli vam hitro pošljemo zdravnika. Če vas boli želodec vam pošljemo: Gastrologa Če vas boli po trebuhu in črevesju vam pošljemo: Enterologa Če imate spolne težave vam pošljemo: Ginekologa Če imate slap vid vam pošljemo: Okulista Če imate slabe zobe: Zobozdravnika Če imate slaba sečila: Urologa Če pa so krivi možgani vam lahko pomaga: Psihiater Če pa so še sprani možgani: Psihiater, vendar z muko. Ker zgleda da vas nekje boli in žuli. Ampak za žulje se gre k Pedikerki. Toliko da si lahko pomagate vi sami, če ne pa mi vam. Ker ste zares bolani, če ne drugod pa vsaj na pameti.
marko30
14. 11. 2007 17.30
nutrispirit: verjamem, to pa zato k so tok bedne plače pa pogoji dela. Delam na terenu, hodim po firmah in vidim kako so delavci izkoriščani. Samo ti in tebi podobni s tako al drugač šenkano službo bluzijo take neumnosti! --- p.s. Na statističnem uradu pa dobiš tudi podatek da 2/3 Slovenk in Slovencev prijema plačo nižjo od povprečne!
fmskok@gmail.com
14. 11. 2007 17.23
Bravo komunizem na vrhu!