Slovenija

'Mehkoteroristični performans s solzivcem in palicami'

Koper, 24. 08. 2009 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti so se s solzivcem in palicami lotili organizatorja koncerta na Kopergroundu, ker jih ni spustil na prizorišče. Organizator možem v modrem očita pretirano uporabo sile, kar na policiji že zavračajo.

Brecelj je zaradi posredovanja policistov utrpel podplutbe in odrgnine.
Brecelj je zaradi posredovanja policistov utrpel podplutbe in odrgnine. FOTO: POP TV

Organizator festivala Koperground Marko Brecelj je koprske policiste obtožil 'mehkoterorističnega performansa', ki ga je poimenoval slive so zrele. V soboto se je namreč na območju festivala zgodil incident, v katerem so po mnenju Breclja policisti močno pretiravali.

V policijski akciji sta bila tako Brecelj kot eden od obiskovalcev koncerta aretirana, oba pa sta akcijo ocenila kot nasilno in pretirano. Akciji je po Brecljevih besedah botroval incident med dvema obiskovalcema koncerta, pri čemer naj bi žalitvi sledil udarec po obrazu. Poškodovani naj bi dogodek prijavil na koprsko policijsko postajo, okrog 22.30 pa sta koprski MKC obiskala policista.

Brecelj je policistoma vhod v klub preprečil, saj kot pravi, ni želel, da bi se "agresivna policijska populacija soočila z agresivno populacijo hip-hop koncerta". "Edu Maajki smo prepustili agresijo občinstva, jaz pa sem s svojimi 100 kilogrami telesne teže prevzel nase agresijo policistov," je Brecelj pojasnil incident. Policista sta poklicala okrepitev, ker pa Brecelj ni hotel prepustiti vhoda v klub, so policisti uporabili fizično silo, kasneje pa še palice, solzivec in lisice. Po navedbah Friškiča so policisti Breclja tepli, ga brcali v noge in ga porivali. Za nekaj časa naj bi celo zaklenili vrata kluba, s čimer so po Brecljevih besedah ogrozili varnost prisotnih na koncertu. Friškiču, ki se je Breclju postavil v bran, ker ga je njihovo ravnanje 'frapiralo', naj bi policisti s solzivcem pršili v oko, da je bil nekaj časa povsem slep.

Bili smo soočeni z izrednim nasiljem. Policaji zaradi nekompetentnosti prisilna sredstva uporabljajo po lastni presoji, neupravičeno, in nevarno. aretirani obiskovalec koncerta Samuel Friškič

Vklenjenega Breclja, osumljenega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, so odpeljali na policijsko postajo, preiskovalni sodnik pa je odredil prisilen odvzem urina in krvi. Kasneje je bil na policijsko postajo priveden še Friškič, osumljen kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje.

Na koprski policijski postaji ocenjujejo, da so postopek, v katerem je sodelovalo okrog deset policistov in dva policijska kombija, izvedli v okviru zakonitih pooblastil. Tiskovni predstavnik koprske policijske uprave Marko Kastelic zavrača očitke, da bi policisti pretiravali s prisilnimi sredstvi. Na Brecljeve navedbe, da je policistom ponudil, da gre osumljenega iskati sam, saj da so bili obiskovalci popisani z imeni in priimki, pa Kastelic odgovarja, da "policija občanom ne more dovoliti izvedbo določenih postopkov, za urejanje katerih je pooblaščena sama".

Kastelic tudi zavrača očitke, da je bila akcija usmerjena bolj v provokacijo Breclja kakor v iskanje povzročitelja incidenta. "Dejanje hude telesne poškodbe se preganja po uradni dolžnosti. Policisti so bili dolžni tako postopati, sicer bi šlo za opustitev kaznivega dejanja," pojasnjuje. Če bi bil namesto Breclja vpleten kdor koli drug, bi policisti ravnali enako, še zatrjuje Kastelic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
26. 08. 2009 00.19
BRECELJ JE TESLO,POKVARJENO PO VRHU OD OBČINE POBIRA DENAR ZA DEJAVNOSTI IN MLADINO ,VSE INŠTRUMENTE IMA ŠE ZAPAKIRANE NA MKC-ju,MLADI PINE IN PUMA PA SI MORAJO Z DELOM PRIDOBIVAT SREDSTVA--TO JE IZKORIŠČEVALEV VELIKEGA KALIBRA
123_Zoke_vec_ni
25. 08. 2009 14.06
Temu performansu bo pa lahko dal naslov "Umešana stepena jajčka..."
123_Zoke_vec_ni
25. 08. 2009 14.06
Pa kdo misli, da je ta Brecelj????????? A za njega pa zakoni ne veljajo????????? Tipičen član SD..... Fantje, kar po modih ga dajte naslednjič z gumijevko!!!!
JozaFric
25. 08. 2009 13.56
Me zanima kaj bodo pokazale preiskave krvi in urina. Potem se bo videlo, da vsaj ni naravno tako zab*t
24sati
25. 08. 2009 13.40
kdor ne uboga ga tepe nadloga - beri " policist"
Northwest
25. 08. 2009 13.18
Prisilna sredstva so palice,solzilec,lisice...Me zanima kaj bi bilo ce bi policija nasla v mojem zepu solzilec ker sem majnse postave in zelo sibak.Zgolj za samoubrambo.Verjetno bi mi sodili za posest nedovoljenega orozja ki je nevarno za posameznike kot tudi za mnozico...ob uporabi rasprsila lahko pride do trajnih posledic izgube vida...poiskuz hudih telesnih poskodb...preprodajo nevarnih snovi...Kaj pa so oni da lahko vsevpovprek spricajo z rasprsilom ki lahko povzroci trajne poskodbe.Mar imamo tako nesposobno policijo da tudi z strokovnimi prijemi ne obvladajo vec cloveka...Mojster Borut Kincel instruktor specialcev ki ima zato licenco in tudi obrt za urjenje in usposablanje lahko vsakega policista v enem mesecu izuri tako da bo premagal vsakega gorjaka ki se mu bo postavil po robu.
kleinek
25. 08. 2009 12.31
preprečitev uradnega dejanja.. čist prav da jih je dobo.. nima veze če je organizator festivala.. si nemore tega privoščit
branko69
25. 08. 2009 12.06
BRAVO BRECELJ ! KAR POTISNO BI JIH VEN, SAJ SI BIL VČASIH BULDOŽER.
okip
25. 08. 2009 11.17
Vsi veliki umetniki so med drugim tudi malce čudaški. Razlika med kulturnimi in primitivnimi narodi pa je v tem, da kulturni narodi čudaštvo svojih umetnikov spregledajo, primitivni pa nad njih pošiljajo policaje.
alterego
25. 08. 2009 10.36
ma je dober ta Brecelj, zmeraj za kakšen hec poskrbi
Jezek_TT_007
25. 08. 2009 10.35
banda kresalska, vse si dovolijo - Brecelj je LEGENDA !!!!!
okip
25. 08. 2009 10.26
Živimo v državi kast. Brecelj, kot eden največjih slovenskih umetnikov, je imel vse možnosti, da se pridruži priviligirani kasti sodnikov, tožilcev, politikov in tajkunov, pa se ni. In v tem je njegova veličina. Policiste bodo čez leta pozabljene od vseh žrli črvi, Breclju pa bodo bodoče generacije postavile velik spomenik. In, da ne pozabimo. Breclja so pretepali v imenu ljudstva.
theta
25. 08. 2009 09.49
Ta gospod misli, da ker naj bi bil znan (kdo je to?), da ima privilegije pri policiji... zeh...
erikon
25. 08. 2009 09.48
Boga država ki ma take policiste ki so it hoste pršli zdaj se pa majo za bogove.Policijski terorizem !!!!
est
25. 08. 2009 08.54
Tudi meni ni všeč, vendar odredbe policistov je pač treba spoštovati. Ko je odredba izdana se začne postopek in vsako vmešavanje ima posledice. Žal, tak je zakon. Tudi za Breclja. Razna "herojska" dejanja so obsojena na lisičenje, sprejanje, pendrek itd.
VolilecSI
25. 08. 2009 04.03
Kresalova je nosilka pristojnosti pa tudi odgovornosti v takih primerih. Po mojem bi morala odstopiti!
VolilecSI
25. 08. 2009 04.00
Evo stari moj Buldožer, si pa moral žal na lastni koži skusiti, čigava (JJ) vlada je zagotavljala spontan razvoj, osebno in družbeno svobodo in katera vlada (aktualna KGB) je pravzaprav v službi diktatorskega nazadnjaštva, ki se lahko zgolj vzdržuje n samoohranja s pomočjo policijske represije.
timering
24. 08. 2009 23.37
zame policist nikoli nebo uradna oseba..gleda na njihovo obnašanje oz. njihov EGO...hvala lepa..še policijski pes je bol izšolan..RES PA JE DA NISO VSI ISTI
Katarina Ostran
24. 08. 2009 23.21
Brecelj je živa legenda in dvomim, da se policisti niso zarotili proti njem. Sicer je res, da rad provocira, ampak lahko bi bili nekoliko bolj tolerantni.
saoirse
24. 08. 2009 23.18
abc999... kokrkol obrneš,je levičarska OF izkoristla NOB za vzporedno revolucijo in masikoga,ki je šel v partizane pa ni bil levičar,tud v moji familiji in bil zlo razočaran nad dogodki po uveljavitvi ''nove družbe''...prigrabila si je ekskluzivo nad vodenjem upora,sesula plavo gardo,pozabila na veliko vlogo TIGR-a in Borbe in stremela k osvojitvi oblasti...ampak...DEJSTVO je,da je LEVIČARSKA OF osvobodila to zemljo,sprjazn se s tem,ne glede na to kaj se je dogajal med vojno in po njej...to so bli avtoritarni komunisti,na žalost in marsiktermu poštenmu komunistu so se zušle iluzije... tud študentska gibanja,ki so v 60-tih letih zajela naše območje,so bla usmerjena točno prot tej avtoritanosti...kot z vsako idejo,je tud tle možnih tok interpretacij,kokr obstaja ljudi...ampak dons smo lohk pametni,a je tko,včasih so pa eni ljudje pač iskreno vrjel,da jim bo pot v komunizem zgradila boljši svet...stvari niso ble preizkušene zato je blo lahko upanje zlo močno...in tud dons eni iskreno verjamejo v to,kljub vsemu...