Slovenija

Poslanci izglasovali začetek postopka za spremembo ustave

Ljubljana, 11. 04. 2012 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so s 70 glasovi za in tremi proti podprli začetek postopka za vnos fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah v ustavo. Postopek se sedaj vrača na ustavno komisijo DZ, ki bo s pomočjo stroke pripravila končni predlog spremembe ustave.

Poslanci so na izredni seji s 70 glasovi za in tremi proti podprli začetek postopka za vnos fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah v ustavo.

Kar nekaj poslancev opozicije je sicer med razpravo izrazilo zadržanost do hitenja s spreminjanjem ustave in pomisleke do namer koalicije za tako hitrim spreminjanjem najvišjega pravnega akta v državi.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Damjan Žibert

Podporo so nato vendarle napovedali tudi v največji opozicijski stranki Pozitivni Sloveniji, pri čemer so večkrat jasno povedali, da to še ne pomeni njihove končne podpore spremembi ustave. Le poslanec Roman Jakič je javno napovedal, da se bo glasovanja vzdržal, saj meni, da gre za alibi za rušenje socialne države.

V Pozitivni Sloveniji so povedali, da bodo budno spremljali nadaljnje delo ustavne komisije pri pripravi končnega predloga in upoštevanje predlogov stroke v celoti. Kot pogoj so postavljali tudi simulacijo posledic uvedbe fiskalnega pravila v ustavo za fiskalno politiko v obdobju do 2015.

Iz predstavitve stališča poslanske skupine in razprav poslancev SD je bilo moč razbrati, da ti ne bodo glasovali enotno. Andreja Črnak Meglič in Srečko Meh sta javno napovedala, da bosta glasovala proti.

Sindikati tudi glede fiskalnega pravila napovedujejo referendum, v ustavo bi namesto tega rajši vnesli omejitev brezposelnosti na pet odstotkov.

Več poslancev SD je sicer opozarjalo pred hitenjem in izražalo nezaupanje do taktike koalicije, ki jo je Matevž Frangež poimenoval doktrina šoka. Opozarjali so tudi na nepremišljenost in nepravičnost trenutnih vladnih načrtov za varčevanje. Predsednik stranke Borut Pahor je medtem jasno povedal, da je treba po njegovem mnenju postopek začeti, v nadaljevanju pa bo dovolj časa za pripravo najboljših rešitev. Posvaril je tudi, da tako pomembna odločitev ne bi smela biti razlog za medsebojno obtoževanje in obračunavanje.

Poslanci so sprejeli še stališče ustavne komisije do vladnega predloga za spremembo ustave. Ta je ocenila, da je vladni predlog o vnosu fiskalnega pravila v določenih delih neustrezen in ga je treba spremeniti oziroma dopolniti. To stališče bo služilo kot vodilo za nadaljnje delo komisije, ki bo skupaj s strokovno skupino pripravila končni predlog za vnos fiskalnega pravila v 148. člen najvišjega pravnega akta v državi. O njem bo nato znova glasoval DZ.

Sindikati nad zlato pravilo z referendumom?

Zlato fiskalno pravilo bo po trdnem prepričanju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prineslo več revščine in še več brezposelnosti, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Zlato fiskalno pravilo skupaj s fiskalnim paktom je "pakt dolgotrajne stagnacije, ki bo zagotovo prišla v Slovenijo v še ostrejši obliki", je bil oster Semolič. Spomnil je, da zakon o javnih financah že sedaj izrecno navaja, da mora biti proračun uravnotežen med prejemki in izdatki. A politiki tega pravila ne upoštevajo in ga zavestno kršijo, poudarja Semolič.

Meni tudi, da bi namesto fiskalnega potrebovali zlato socialno pravilo. "Zakaj ne bi v ustavo zapisali nekaj, kar bi bilo zagotovo v prid ljudi – na primer, da v Sloveniji ne bo več kot pet odstotkov brezposelnih?" se sprašuje predsednik ZSSS in napoveduje, da bodo sindikati izkoristili možnost, ki jim jo daje evropsko pravo, in o tem povprašali ljudi.

Bomo o zlatem pravilu odločali na referendumu? O tem razmišljajo v Semoličevih sindikatih.
Bomo o zlatem pravilu odločali na referendumu? O tem razmišljajo v Semoličevih sindikatih. FOTO: Aljoša Kravanja

"Če bodo ljudem preprečili, da bi prišli na volišče in se s svojim glasom opredelili za ali proti, ljudem ostane samo še ulica," ob tem opozarja Semolič. Glede referenduma je še poudaril, da bodo sindikati najprej počakali na odločitve vlade glede "mega zakona" o varčevalnih ukrepih in presodili, ali je vlada upoštevala njihove zahteve. Nato bodo sledili nadaljnji postopki.

Odbora za finance in zunanjo politiko soglasno podprla ustanovitev Evropskega mehanizma za stabilnost

Delež Slovenije v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ESM je 0,4276 odstotka, tako bo morala v mehanizem vplačati 342 milijonov evrov, od tega letos 137 milijonov evrov. Sprva je bilo sicer načrtovano, da se bo začetni kapital vplačevalo v petih obrokih, vendar so se voditelji držav evroobmočja v začetku marca odločili, da bosta letos vplačani dve tranši, ne ena.

Poslanke in poslanci so na skupni seji parlamentarnih odborov za finance in zunanjo politiko soglasno podprli predlog zakona o ratifikaciji pogodbe o ustanovitvi Evropskega mehanizma za stabilnost (ESM), ki je namenjen preprečevanju nadaljnjega širjenja dolžniške krize v evrskem območju. Državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec je pojasnil, da ratifikacija mednarodne pogodbe o stalnem mehanizmu ne bo imela neposrednih posledic na suverene odločitve Slovenije pri vodenju monetarne politike.

ESM bo s finančno pomočjo pomagal državam članicam evroobmočja, ki jim grozijo resne težave. Pomoč bo lahko zagotavljal v obliki posojil, z nakupi obveznic članic na primarnem in sekundarnem trgu ali pa bo preko posojil zagotavljal pomoč finančnim institucijam. ESM, ki naj bi začel delovati julija, torej leto prej, kot je bilo sprva načrtovano, bo imel 700 milijard evrov odobrenega delniškega kapitala, ki je razdeljen na vplačane delnice in delnice na vpoklic. Začetna skupna nominalna vrednost vplačanih delnic je 80 milijard evrov.

Evrsko območje
Evrsko območje FOTO: Thinkstock

Kot je pojasnil Mitja Mavko z ministrstva za finance, gre po mnenju vlade za dober in nujen zakon, ki prinaša finančno stabilnost v evroobmočju kot skupne valute. Dogajanje na svetovnih finančnih trgih je vse bolj negotovo, z ustanovitvijo takšnega stalnega mehanizma pa evroobmočje dobiva neko gotovost in boljši obrambni zid, je dejal.

Na odborih so podprli tudi fiskalni pakt

Odbora sta podprla tudi zakon o ratifikaciji pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji, t. i. fiskalnem paktu. Pogodbo so voditelji 25 članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, podpisali v začetku marca, fiskalni pakt pa naj bi dolgoročno okrepil proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje. Temelj pogodbe je že omenjeno fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmunmajmun
12. 04. 2012 21.10
+1
ESM. Da ni to slučajno tisti ESM, ki, ko enkrat vanj vstopiš ne moreš nikoli več ven in tudi če zamenjaš vlado nova vlada nima te možnosti. Tisti ESM, ki nas lahko toži, mi pa njega ne moremo in katerega direktorji so opravičeni do iste imunosti. Tisti ESM, ki ne rabi niti povedati za kaj rabi denar in ne rabi nikoli pokazati javnosti svojih knjig. Kateremu smo dolžni enkrat, ko postanemo člani, izplačati kakršno koli vsoto si izmisli (700mil je samo začetna vsota, ki jo lahko zvišujejo po mili volji) in to v sedmih dneh. No sedaj vsaj vemo kako bo nasa Slovenija izpolnjevala to obvezo. Po novem ustavnem pravilu, bodo lahko povecali varcevalne ukrepe na kar koli bo potrebno, da pridejo nazaj v zastavljene okvire pravila. In najboljši del je, da bomo zelo težko rekli ne, zato ker je pravilo v ustavi. Bomo pa podaljšali delavno dobo, zmanjšali plače, ukinili praznike, zamnjšali socialne privilegije, povišali davke, ukinili na smrt bolnim babicam pravico do zdravlenja in še in še... :) In kdor ne bo mogel plačati, ga pa lahko pride obiskat nasa davčna brigada, saj ljudje ki ne mislijo dati vsega državi sodijo med najhujše kriminalce in ne spadajo drugam kot v celico. Sem pa vesel, da vsi naši politiki ne glede na pripadnost mislijo, da je to dobra ideja(saj z veliko večino oba zakona podpirajo) in vsi mediji tudi. To je zelo pogumen nov svet v katerga vstopamo, pogumen nov svet.
HooplaToopla
12. 04. 2012 16.31
+3
Ko bodo že rihtali ustavo naj še tole dajo v 'bold' črke, ker se kar naprej pozablja. 7. člen Država in verske skupnosti so ločene. 15. člen Zagotovljeni sta sodno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravica do odprave posledic njihove kršitve. 18. člen Nihče ne sme biti podvržen ponižujočemu ravnanju. 22. člen Vsakomur je zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih. 34. člen Vsakdo ima pravico do osebnega dostojanstva. 39. člen Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in. javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Nima smisla, da nadaljujem, saj ko človek malo bolje pogleda, vidi, da naši oblastniki ustave sploh ne upoštevajo. Tako da je v bistvu povsem vseeno, če jo spreminjajo, ukinejo, po svoje napišejo .....
cyklon
12. 04. 2012 16.23
+1
Bom zajca ujel,je rekel hrom! Ga bom pod srajco del,je rekel nag!! Bomo videli je rekel slep!! Trenutno dvomim!! A smem??!!
bubsss
12. 04. 2012 13.20
-2
jureh
12. 04. 2012 11.15
-4
T.i. zlato pravilo ščiti državljane pred nesposobneži ala Križanič in Jankovič, da nas ne bodo mogli zakreditirati, kot so nas do sedaj!
janez6bb
12. 04. 2012 11.06
+6
EVO PA SO ZMAGALI EVROPSKI BANKIRJI, če bo pa nekdo čez 3 leta uveljavljal garancije DARSA, ki jih je za 3 milijarde, bomo pa lahko te milijarde narisali na roke, ker drugje jih ne bomo dobili, ker izposojat si ne bo več mogoče:) POTEM BOMO PA UKINILI VSE POKOJNINE; ITD, da bomo dobili te 3 milijarde za garancije, JAO KAKO STE UBOGI FOLK, ŠE VEDNO VERJAMETE POLITKI; ki vas je že 100X PELJALA ŽEJNE ČEZ VODO.
jureh
12. 04. 2012 11.14
-4
janez6bb
12. 04. 2012 15.34
+1
zakaj že:) A TO JE VSE KAR SI ZNAL POVEDAT, NO ŠE UTEMELJI
Mr.JanHara
12. 04. 2012 10.16
+3
Vsi so bili ZA, zato nimate kaj čivkati. Tako so glasovali, KER STE VI TAKO HOTELI, na volitvah. Kaj sedaj mukate voli-vci !
bubsss
12. 04. 2012 09.29
+2
Ni bilo dovolj v prejsnjem mandatu ?? Je premalo milijonov zaradi katerih  si v postopku ??? Podpiras cloveka z ponarejenimi solami , po mojem se rojstni list ima ponarejen in nobenemu nic ?? Na zavodu pa ljudje z doktorati , magisteriji , faksi ... ki so garali leta in leta ter si posteno pridobili znanje oz poklic , ne pa kupovali oz ponarejali !!!! Zaradi tega ker so taki na zavodu (na zalost) a v parlamentu pa mafija je drzava v takem polozaju kot je !!!! Vi ste mafija in noben drug ! Za kruh nimam-o a kaj sele da si vstvarim druzino in se ta kos nam hocete vzeti iz ust ??!!!! Sramota vas je lahko oz bi vas lahko bila ce bi imeli obraz in custva !!Pejte dol porazenci in pustite nas ziveti ker mi tudi moramo jesti in bi radi imeli druzino !!!!!!!!!!
tomy33
12. 04. 2012 10.39
+2
Marinaconti.......še dobro da imamo komunazarje in strice iz odzadja. Ker res ne vem na koga vse bi lahko drugače zvalili krivdo za nastalo situacijo :) Ampak kaj misliš........se ameri, islandci, grki, italjani, francozi, španci, švedi, finci....itd da ne grem v epske širine, tudi na komunajzarje izgovarjajo? Ali so mogoče kakšnega bolj realnega grešnega kozla našli.
alterego
12. 04. 2012 08.53
+2
Roman Jakič je edini upal povedat resnico: to je le alibi za rušenje socialne države! na predčasnih volitvah dobi moj glas...
odprioci
12. 04. 2012 10.41
+1
jureh
12. 04. 2012 11.13
+1
Roman Jakič je navaden delomrznež, stalno na nekih državnih cucljih, nesposoben direktor Zavoda Tivoli, podpornik trenutno wannabe kapitalista Zorana Jankoviča, ni ravno referenca nekega levičarja, ki bi mu bilo kaj do malega človeka. Socialna država je pa propadla že pred več kot desetimi leti! Samo slepci tega ne vidijo!
tomy33
12. 04. 2012 07.42
+5
Predvidevam da bo naslednja Ivanova poteza predlog da se spremeni 1,2,3,14,39,42......člen ustave ter za konec kot pika na i še preambula
Manu Cocker
12. 04. 2012 07.04
+4
Prosim gospda kaplarja, da se olbvezno vnese v Ustavo RS s kaksnim papirjem si brisem pi!
cyklon
12. 04. 2012 00.29
+12
Revščina je kršenje človekovih pravic in jemanje dostojanstva!!
Prassek
12. 04. 2012 00.59
-5
Sramotaje kršenje človekovih pravic in jemanje dostojanstva tistim, ki vam te pravice in dostojanstvo finančno omogočajo.
resslovenka
12. 04. 2012 08.04
+4
Ja je. In? Kdo se na to ozira? Vse več revnih, vse manj dostojanstva, to je naša realnost. No, ne vseh!
Erin Straus
11. 04. 2012 22.47
+4
ISTO TAKO BI MORALI IZGLASOVATI LEGALIZACIJO KONOPLJE IN BI POSTALI MALI AMSTERDAM ,KJER DENAR VOZIJO V ŠAJTRGAH NA BANKE!!!! O KRIZI NI GOVORA!!!
Buena Vita
11. 04. 2012 22.42
-4
HE,HE,HE,ČE BI JU -DELOVCI POZNALI DELO ,ČE BI BILI SPOSOBNI PREŽIVETI Z DELOM SVOJIH ROK,,,,MI NEBI IMELI Z NJIMI PROBLEMA TAKO PA,LENORITISNIKI BOLNIŠKA IN STAVKA 365 DNI NA LETO TO JE VAŠ VSAKDAN,NAŠ PROBLEM KATEREGA HOČEMO IZBRISATI,
Prassek
12. 04. 2012 01.00
+2
Sicer je pa tako, da bo JU uprava učinkovita šele takrat, ko bodo razni bifeji v bližini njihovih pisarn prazni. To bo najboljše merilo.
resslovenka
12. 04. 2012 08.09
+3
earl Ne posplošuj ker nimaš razdelanih zadev. Niso vsi zaposleni v javni upravi po bifejih , pa na enormno dolgih dopustih, pa nimajo vsi krasnih plač. Ogromno je poklicev v javni upravi, za katere to absolutno ne velja. Morda je bila do sedaj edina njihova prednost, da jih niso metali iz služb, kot se to dogaja realnem sektorju.
br.0001s
11. 04. 2012 22.38
+6
narobe svet. Mi smo šefi poslancem oni nas pa nategujejo. referenduma za ukinitev parlamenta!!!
resslovenka
12. 04. 2012 08.10
+1
JezekTekaTeka34
11. 04. 2012 22.15
+9
Počas se boste moral sprijaznit s fižolovo župo in projo na Silvestrovo ...
bozovar
11. 04. 2012 22.36
+4
Uporabnik113189
11. 04. 2012 22.12
+8
Dve leti ali celo tri je časa za sprejem fiskalnega pravila. O njem bodo vse države EU premlevale še zelo dolgo časa. Me pa res zanima zakaj je bila potrebna izredna seja parlamenta..Zakaj si bo cela evropa vzela dovolj časa, pri nas pa bomo to naredili kar po balkansko, čez noč. Bit če nekako. Smo mogoče že v izrednih razmerah, policijska ura bo tudi?
resslovenka
12. 04. 2012 08.23
+1
Spet rinemo z glavo skozi zid. Prej ali slej se bo to pokazalo. Nikoli nisem marala ultimatov, to naleti na obči odpor. Sedajj se dogaja točno to!
Shisui
11. 04. 2012 21.14
+0
Nehte cmerat lepo vas prosim, denarja ni, delat bo treba.
Prassek
11. 04. 2012 21.16
-1
Če to pomeni delat v službi bo še v redu. Lahko, da bojo dobili motike za krompir okopavat.
Tonček Balonček
11. 04. 2012 21.30
+12
Ha, ha! Problem je tem, ker ni dela! Sicer je pa ta cirkus z "zlatim" pravilom smešen in popolnoma nepotrebna demagogija, tako kot hajka proti javnim usslužbencem. JAnša je že 35 let javni uslužbenec, prej pa štipendist, pa mu še na misel ne pride, da bi kaj konkretnega delal!
Tonček Balonček
11. 04. 2012 21.31
+3
Prassek
11. 04. 2012 21.32
-2
TončekBalonček Delo je. Samo vidite ga ne. Je pa res, da je blj pri tleh.
cyklon
11. 04. 2012 21.43
+7
Daj jenjaj!! Vsak gre lahko s svojo lastno motiko in krampom kopat jarek za lastno "rekreacijo". Ljudem je treba dati delo,ki bo dobro plačano in ,ki bo pomenilo dostojno preživetje!! Ne sračkaj!!
cyklon
11. 04. 2012 21.52
+6
nahrbtnik
11. 04. 2012 22.01
+3
zdravo pametni-če bi blo delo, verjetno ne bi bili tle kjer smo-al pa, kaj pa vem. kako je možno, da eni delajo po 12-16 ur, drugi pa nič?
bozovar
11. 04. 2012 22.40
+2
delamo že zdej kaj pa ostalo,.. plača ,plača kmalu bo samo še plačica..
resslovenka
12. 04. 2012 08.19
+1
Eni "delajo" tako da hodijo v službo, pa da mine dan. Kaj s svojim "delom" doprinesejo je drugo vprašanje. Drugi trdo delajo, marsikaj doprinesejo, pa se to v državni malhi bolj malo pozna. Ker so plačani mizerno! Absurd je v tem, da so oni prvi šefi, vodje in spremljajoča uprava, odgovorni (no, naj bi bili), da delo nemoteno poteka in se ustvarja dodana vrednost. Temu primerno so ovrednotena njihova delovna mesta. Odgovornost ponikne tisti trenutek, ko zadeve "zarustajo". Takrat ni nihče odgovoren za nič! Kdo potegne ta kratko, je jasno - kot beli dan!
pika61
11. 04. 2012 21.06
+20
NAJVEČJI PRIHRANEK UKINITEV PARLAMENTA SAMO PREDSEDNIK NAJ VODI DRŽAVO TO JE TO
Prassek
11. 04. 2012 21.09
-4
Ker predsednik????? Bi isto rekla, če bi bil predsednik npr........Virant?
lnterReflections
11. 04. 2012 21.13
+3
To je monarhija. V monarhiji je kralj vodil državo.
dohhhh
11. 04. 2012 21.17
+6
Prassek
11. 04. 2012 21.18
-4
pika61 Ti bi raje videla, da bi mi bili kakšen emirat ali kaj podobnega. Polno denarja pa nič dela. Problem je v tem, da tam žensk ne cenijo.
Prassek
11. 04. 2012 21.19
-3
dohhh Ne. Bolj so imaginarne vaše sposobnosti. Res je absurdno, da taka količina ekonomistov, pravnikov in drugih diplomirancev, magistrov in doktorjev ne more spraviti Slovenije v red.
pika61
11. 04. 2012 21.45
+2
Ati mogoče virantov obraz kaže da bi lahko bil predsednik a sploh veš kaka nadomestila je vlekel vmes pa predaval ena ura predavanja je 120e
Prassek
12. 04. 2012 01.03
-1
pika61 A ti mogoče veš kakšna nadomestila vlečejo zaposleni v JS za nedelo? Seveda veš, samo povedati nočeš.
super_man
11. 04. 2012 21.06
+11
J spet začel krast.
pika61
11. 04. 2012 21.06
+10
Prassek
11. 04. 2012 21.10
-4