Slovenija

Na Brniku odpravili težave, ki jih je povzročila megla

Brnik, 15. 11. 2011 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na brniškem letališču je odpovedal instrumentalni pristajalni sistem, ki se uporablja v primerih zmanjšane vidljivosti. Zaradi megle je zato prihajalo do večjih zamud, nekaj letal so preusmerili v Maribor, številne lete pa so odpovedali. Napako so že odpravili.

Družba Aerodrom Ljubljana potnikom svetuje, da se za vse informacije o spremembah letov obrnejo na letalske prevoznike ali na klicni center Aerodroma Ljubljana, tel. št. 04 20 61 981 (000), info@lju-aiport.si.

Gosta megla je danes povzročala težave v letalskem prometu. Na letališču Jožeta Pučnika na Brniku je prišlo do tehničnih motenj pri delovanju instrumentalnega pristajalnega sistema za pristajanje letal v pogojih zmanjšane vidljivosti (Instrument landing system, ILS), so v družbi Aerodrom Ljubljana zapisali v izjavi za javnost.

Kot je povedala njihova tiskovna predstavnica Brigita Zorec, je do težav prihajalo že v jutranjih urah, čez dan je sicer promet stekel, vendar se je napaka popoldne ponovila. Prihajalo je do večjih zamud, nekaj letal so preusmerili na letališče Maribor ali v Zagreb, druge lete pa so odpovedali.

Lete so preusmerili v Maribor.
Lete so preusmerili v Maribor. FOTO: POP TV

Napako je okoli 22. ure odpravila Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki sicer tudi skrbi za nemoteno delovanje naprav, je v oddaji 24UR ZVEČER potrdil direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. "Letališče je zdaj odprto, napaka je odpravljena, letala pa že pristajajo. Pričakujemo, da bo sistem zdaj normalno obratoval," je povedal.

Kot je še poudarila Zorčeva, do takšne napake sicer redko pride, a so se s tem že spopadali. Po njenih besedah omenjeni sistem nazadnje ni deloval v lanskem poletju, ko so prenavljali pristajalne steze in so ga morali izklopiti. A kot je poudarila, so poleti razmere veliko bolj ugodne in lahko letala pristajajo tudi brez vklopljenega sistema.

Na letališče pridite vsaj dve uri prej

Adria ima trenutno v Mariboru osem letal, še po eno pa je v Zagrebu in Trstu. Ponoči oz. zjutraj bodo vsa letala prepeljali na Brnik, od koder bodo potem poletela na predvidene destinacije.

Kot pravi Alen Mlekuž iz Adrie Airways, vse potnike, ki bodo z njimi potovali jutri zjutraj, pozivajo, naj na letališče Jožeta Pučnika pridejo vsaj dve uri pred predvidenim letom. Tam bodo dobili vse nadaljnje informacije, vendar pa težav ne pričakujejo, glede na to, da sistem, zaradi katerega je do težav prišlo, spet deluje.

Mlekuž je zatrdil še, da so za potnike, ki so danes potovali z njihovimi letali, pa zaradi težav niso mogli pristati na Brniku, ustrezno poskrbeli, saj je bil za vse organiziran avtomobusni prevoz v Ljubljano.

Megla - 2
Megla - 2 FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Slibar
17. 11. 2011 07.35
mislm,da je Brnik na Gorenskem,zakaj potlej po TV-u govorijo ,da je to lublansko letališče---ma dej noooo----eeej a je Triglav tud lublanski
Aleander_
16. 11. 2011 07.44
Težavo se da odpraviti; zaprite pučnika in ga preselite v MB.
scipio
16. 11. 2011 07.23
no a ni končno fajn, da imamo pri MB še eno letališče! tako kot ma vsak poleg žene še ljubico, za primer višje sile...
Spondgeeee
16. 11. 2011 07.19
morem da pokomentiram! in oni recejo naj pridejo potniku 2 uri prej na letalisce??? a nebi kljukci odprli nek klicni center, al pa na netu devali obvestila, ne pa da se ljudje vozijo iz vseh koncev SLO 2 uri prej, da se pridejo pozanimat o letih ??? in potem se cudijo, zakaj bo adria propadla??? zastareli ste.. pokopalo vas bo!
No pa dejmo
16. 11. 2011 07.10
Kako ste neprofesionalni ... Letališče Brnik? Malo se zamislite, ker seje letališče preimenoval že zdaaavni :P
MP3CE
16. 11. 2011 06.59
Oleander, v tvojem komentarju je manjša napaka: Dejansko pri res zahtevnih pristankih (CAT III ILS, vertikalna vidljivost pod 100 ft/30m nad višino terena, horizontalna pod 350m) vse naredi avtopilot (danes imajo letala avtoland funkcijo) in pilota samo spremljata proces in v primeru odstopanj prekineta pristanek. Pri CAT IIIb (vertikalna vidljivost pod 15 m, horizontalno med 200 in min 75m), saj je od avtopilota zahtevano tudi, da letalo zaustavi do določene dovolj nizke hitrosti in je skrb pilota samo še, da "parkira" letalo.
franceljtancelj
16. 11. 2011 05.02
Meni se pa zdi, da je zadnjih 20 let cela država nekako v megli.
Oleander
15. 11. 2011 23.51
BiggB je tehnično dobro opisal ILS sistem. Načeloma se ga uporablja vedno. Laična predstavitev je, da se s tem vzpostavi nekakšen tobogan, po katerem se letalo varno spusti zelo točno na stezo, lahko celo brez aktivnega posredovanja pilotov. Če je vreme lepo se lahko brez problemov pristane tudi brez tega sistema. Ob pojavi megle pa je pristanek brez tega izjemno tvegan in se ga izvaja le, če ni nobene druge možnosti (pomanjkanje goriva).
fuckislam
15. 11. 2011 22.40
To letalisce je itak en kup*. Gradijo neke stadione, glavno letalisce je pa ena sramota!
Celjustnik
15. 11. 2011 22.07
fajn fajn da se ne we kje bodo pristali...kot bi si pripowedowali wice o tem in onem!!
Gregor Pucelj
15. 11. 2011 22.06
Letala že veselo pristajajo na Brniku :)
Audy
15. 11. 2011 21.53
KDO BI ODGOVARJAL V PRIMERU NESREČE?? Dokler se nič ne zgodi je vse v redu, pol so pa vsi pametni, kako se je lahko kaj takega zgodilo, tipično slovensko...
BiggB
15. 11. 2011 21.48
Sistem ILS deluje s pomočjo dveh antenskih sistemov ob pristajalni stezi, ki oddajata snopa radijskih signalov v smeri pravilne poti približevanja stezi (z naklonom 3° glede na stezo). Eden od teh antenskih sistemov je usmerjen točno v smeri pristajalne steze, drugi pa približno 3° navzgor. Prikazovalnik v kabini letala pilotu stalno prikazuje položaj poti letala glede na idealno pot približevanja stezi. Osnovna izvedba tega prikazovalnika sta dve med seboj pravokotni črti, od katerih vodoravna prikazuje vertikalni odmik od pravilne poti, navpična pa odmik levo ali desno od središča steze. Ko se obe črti združita na sredini instrumenta, je letalo poravnano s stezo. Poleg teh anten so na različnih razdaljah od steze postavljene še antene za indikacijo oddaljenosti letala od steze; njihov signal je usmerjen navpično v zrak. Ko letalo prečka radijski snop take antene (od katerih vsaka oddaja različen signal), sistem indicira pilotu, da je za določeno razdaljo oddaljen od steze. Namesto te komponente sistema se dandanes uporabljajo tudi druge metode za merjenje razdalje, kot sta npr. radar in GPS. Če tega ni pol lahko tudi dol padeš in kaj dobiš = tragedijo na letališču. Tu ni **
gLukas
15. 11. 2011 21.27
Ampak slika pa paše pod ta članek.
MOSSAD003
15. 11. 2011 21.00
Jutri grem na šiht,prvič bom poletel z Dunaja...ejga
Kriiss
15. 11. 2011 20.52
od Kokrice prot hribm pa soncn raj !
sejjekul
15. 11. 2011 20.43
Tako na primer nimajo dovolj ekip, na primer gasilcev,
bonite
15. 11. 2011 20.37
Lepo vas prosim, kakšne pišete. Če ne veste kaj je ILS, pokličite na kontrolo zračnega prometa ali na letališče in povprašajte.
retro77
15. 11. 2011 20.27
"Odpovedal jim je namreč instrumentalni pristajalni sistem, ki se uporablja v takih primerih" ILS se pri pristajanju uporablja vedno, če le deluje , pilot ga izključi (odvisno od kategorije natančnosti nekaj deset ) sekund pred pristankom "zaradi megle je prišlo do tehničnih motenj pri delovanju instrumentalnega pristajalnega sistema" Kaki nonsense. To je tak ko bi reku da ti mobitel ne dela zarad megle. Da bi megla poškodovala ILS še nisem slišal. Verjetno so je bil crknjen že kak teden al pa dva pa se jim ga ni dalo pokvarit, šalabajzerji.
Dejan Zajebancije
15. 11. 2011 20.12
Kaj ima ILS opravit z meglo? Nima veze z meglo! To je radijski pristajalni sistem, ki bi moral delovati neodvisno od vremena! Verjetno se je pokvaril že večkrat, a takrat ni bilo megle in ni bilo težav, saj so piloti pristajali brez njega. A ni to ene vrste šilibajzerstvo? ILS je danes osnova vsakega letališča!