Slovenija

Mati petošolca: Govorila sem mu, da je nov v razredu, da bo minilo

Deskle, 18. 12. 2014 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko Amnesty International Slovenije poziva vodstvo šole v Desklah k disciplinskim ukrepom zoper nasilne učence, varuh človekovih pravic poudarja, da je treba primere skrbno preiskati. "Govorila sem mu, da je nov v razredu, da bo minilo, /.../ A ni se prenehalo," pripoveduje mati petošolca.

"V Amnesty International Slovenije obžalujemo in obsojamo dolgotrajno zastraševanje in nasilje, ki ga je bil vse od pričetka šolskega leta deležen učenec osnovne šole v Desklah," so se danes na medvrstniško nasilje v OŠ Deskle. Tudi sami so govorili z mamo desetletnega dečka, ki je letos jeseni po prihodu iz BiH pričel obiskovati tamkajšnjo osnovno šolo. Ker gre po njihovem mnenju očitno za diskriminacijo na podlagi njegove narodnosti, bi morali pristojni pravočasno reagirati, pravijo. Menijo namreč, da je nedopustno, da vodstvo šole še ni ukrepalo z jasnim sporočilom, da je tovrstno ravnanje nedopustno. "Nasilneži do danes niso dobili niti opomina," pravijo.

Fant je utrpel poškodbe na glavi, trebuhu in nogah, je novinarjem POP TV zaupala njegova mati.
Fant je utrpel poškodbe na glavi, trebuhu in nogah, je novinarjem POP TV zaupala njegova mati. FOTO: POP TV

Varuh človekovih pravic poudarja, da je treba primere skrbno preiskati

Iz Urada varuha človekovih pravic RS sporočajo, da je treba primere, ko na šoli pride do medvrstniškega nasilja, skrbno preiskati. Menijo, da je treba v teh primerih pogledati, ali bi bilo mogoče nesprejemljiv dogodek prej predvideti in ga preprečiti. Predvsem pa je treba narediti načrt, kako naprej, so navedli. "Za iskanje odgovorov so strokovni delavci šole usposobljeni, poleg razredničarke ali razrednika še bolj svetovalni delavci in vodstvo," navajajo pri varuhu. Treba je organizirati pogovore s strokovnimi delavci in narediti načrt, kako se lotiti problema nestrpnosti do drugačnih, so dodali.

Mama ostaja na šolskih hodnikih

"Govorila sem mu, da je nov v razredu, da bo to minilo. A ni se prenehalo," je danes mama dečka zaupala novinarjem. Pravi, da bo svojega otroka še naprej spremljala, saj da je še vedno zelo prestrašen. "Vidim da je. Ob koncu šolske ure najprej preveri, če sem na hodniku," pojasnjuje. Želi si, da bi se stvari pomirile in rešile na miren način.

Kot smo poročali, naj bi do fizičnega obračuna, ki je terjal obisk pri zdravniku, prišlo v četrtek 27. novembra med odmorom po tretji šolski uri. "Eden ga je držal, drugi ga je tepel, želeli so ga izvleči iz učilnice," je fant dogodek opisal svoji mami. Slednja pravi, da naj bi se nanj spravili, ker ni razumel njihove zahteve, da naj se umakne iz razreda med vajo za predstavo. Pristal je pri pediatru, ki je zadevo tudi prijavil.

Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič skuša pomiriti situacijo, a mnogi mu očitajo neustrezno ukrepanje.
Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič skuša pomiriti situacijo, a mnogi mu očitajo neustrezno ukrepanje. FOTO: POP TV

Kot je za 24ur.com že včeraj dejal ravnatelj Vojko Simčič, bodo skušali strasti, ki so se nekoliko razvnele tudi med starši vpletenih otrok, pomiriti na današnjem sestanku. Omenil je tudi, da bodo nato po pregledu vseh ugotovitev pristojnih odločili glede morebitnih sankcij v obliki opominov in ukorov.

Direktorica omenjene organizacije za zaščito človekovih pravic Nataša Posel meni, da bi to morali storiti že zdavnaj. "Vodstvo Osnovne šole Deskle pozivamo, da takšno nasilno in drugo neprimerno vedenje obsodi ter ukrepa z ustreznimi disciplinskimi ukrepi," so prepričani.

Policija je bila konec novembra obveščena o medvrstniškem nasilju. Ker zakonodaja izključuje odgovornost otrok za storjeno kaznivo dejanje, bodo policisti PU Nova Gorica po preučitvi vseh okoliščin obravnavanega primera podali pisno poročilo pristojnemu centru za socialno delo in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport medtem pozivajo k sprejemu mehanizma za sprotno takojšnje naslavljanje diskriminatornega vedenja in preprečevanje njihovega nadaljevanja oziroma ponavljanja. "Na lanskem sestanku smo takratno vodstvo ministrstva že pozvali k sprejetju protidiskriminacijskega protokola, ki bi učitelje in vodstva šol opremil za prepoznavanje diskriminacije ter predvideval takojšnje ukrepanje v slehernem primeru diskriminacije. Šole bi morale učence spodbujati k prijavi oziroma poročanju o diskriminatornem vedenju in izjavah, ki so jih deležni, učencem in staršem ponuditi ustrezno podporo ter transparentno pokazati, kako sankcionirajo tovrstna vedenja, tudi skozi disciplinske ukrepe. Na ta način bodo šole in država dale jasno sporočilo, da diskriminacije ne tolerirajo," so zapisali.

Kot še pravijo, sicer tudi skozi njihove izobraževalne aktivnosti v osnovnih in srednjih šolah prepoznavajo, da številni učitelji v vsakodnevnem delu zaznavajo primere vrstniške diskriminacije. Bojda tudi pri njih iščejo vsebine in aktivnosti, s katerimi bi lahko ta vedenja naslovili in odpravili. "Takšna samoiniciativnost je zelo dragocena in vredna pohvale, ne more pa nadomestiti sistema, ki bi zagotavljal zadostno znanje učiteljem in protokol tako za prepoznavanje kot za ukrepanja za vse primere diskriminatornega vedenja," so prepričani.

Inšpektorat zaradi primera na šoli uvedel inšpekcijski postopek

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je po uradni dolžnosti in na podlagi obvestil iz medijev uvedel inšpekcijski postopek na OŠ Deskle v zvezi s pojavom nasilja.

Kot sporočajo, je pomembno, na kakšen način in kako se šola kot institucija, ki izobražuje in usposablja za samostojno življenje, odziva na kakršnokoli nasilje. "Njena naloga je, da mora vsako nasilno dejanje in tudi vsak sum nasilja obravnavati odgovorno tako z vidika domnevne žrtve kot domnevnih storilcev, ob tem pa zagotoviti enakopravno obravnavo vseh vpletenih ter storiti vse potrebno za zaščito učencev pred nasilnim dejanjem v šolskem prostoru," sporočajo. 

Smernice za analizo, preprečevanje in obravnavo oziroma obvladovanje nasilja v šolskem prostoru

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Pristojnosti sveta staršev in sveta šole so zapisane v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. 48. člen svetu šole med drugim daje pristojnost, da obravnava poročila o vzgojni oziroma izobraževalni problematiki, 66. člen pa svetu staršev pristojnost, da razpravlja o poročilih ravnatelja o vzgojno-izobraževalni problematiki in obravnava pritožbe staršev v zvezi z vzgojno-izobraževalnim delom.

Zakonodaja še določa, da o uresničevanju vzgojnega načrta ravnatelj najmanj enkrat letno poroča svetu staršev in svetu šole, poročilo je sestavni del letne samoevalvacije šole. Poudariti pa je potrebno, da morajo učitelji in ravnatelj s strokovnostjo in odgovornim odnosom, ustrezno analizirati vzgojne rezultate učencev ter poskrbeti za sodelovanje s starši, pri tem pa v nobenem primeru zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo izpostavljati učencev, še sporočajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni