Slovenija

Inšpektorji vendarle odpeljali medvedka

Poljane nad Škofjo Loko, 03. 06. 2011 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inšpektorji so v spremstvu policistov želeli odvzeti medvedka v Podvrhu, a ga je lastnik domačije Matevž Logar skril. Iz Podvrha so policisti v zapor odpeljali Logarja. Pozneje so inšpektorji našli tudi medveda.

Okoljska inšpekcija je že 12. maja izdala odločbo o odvzemu medvedjega mladiča, a Matevž Logar ni prevzel pošte od vročitelja, v začetku tedna pa mu jo je poštar vendarle uspel dostaviti. V odločbi mu je bilo naročeno, da medveda v 24 urah odda v zavetišče. Ker tega ni storil, so danes inšpektorji začeli z izvršbo ob pomoči policijskega spremstva, saj je ob prvem obisku zaradi medveda Logar fizično napadel inšpektorja.

Policisti pri Logarjevih
Policisti pri Logarjevih FOTO: POP TV

Danes sta tako glavna inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh in inšpektorica Nevenka Žvokelj, ki vodi postopek, v spremstvu okrog desetih policistov in z lastnikom Zavetišča za živali prostoživečih vrst na Muti na Koroškem Zlatkom Golobom prišli v Podvrh, da bi medveda začasno odpeljali v zavetišče, kjer bi zagotovili njegovo zdravstveno varstvo. Šele nato naj bi na okoljskem ministrstvu odločali, ali ga bodo vrnili Logarjevim na Stari vrh.

Vendar medveda niso mogli najti, saj ga je Logar tik pred njihovim prihodom odpeljal na neznano lokacijo. Po klicih se je nato vrnil na domačijo, kjer pa so ga policisti aretirali in odpeljali, saj je bilo ugotovljeno, da je bil zoper njega odrejen uklonilni zapor za neplačano denarno kazen za prometni prekršek.

Pozno popoldne so se inšpektorji nenapovedano vrnili in našli medvedka ob hiši. Odpeljali so ga v zavetišče na Muto, je potrdila tiskovna predstavnica Inšpektorata za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec. Tam bo ostal do nadaljnje odločitve Agencija za okolje in prostor.

V zavetišču na Muti so zagotovljeni vsi pogoji za njegovo začasno bivanje in za veterinarsko oskrbo. Cilj pa je, da bi medveda prevzelo eno od evropskih zavetišč, kjer že imajo podobne primere medvedov, ki ne morejo več živeti v naravi.

Velkovrhova je izpostavila, da želijo dobro ljudem in tudi medvedom, Logarjevi pa njihovo delo onemogočajo. Pojasnila je, da je prvi tovrstni primer, ko nekdo ne želi oddati medveda, ki je zaščitena živalska vrsta. Inšpektorat je ob tem podal tudi kazensko ovadbo zaradi nezakonitega ravnanja z zaščiteno živalsko vrsto.

Medvedek iz Podvrha v Poljanski dolini je v minulih tednih doživel veliko pozornosti javnosti. Po trditvah Logarjevih, ki želijo medvedka obdržati, se je aprila sam zatekel k njim. Po nekaterih drugih informacijah pa naj bi ga Logarjevi pripeljali s Kočevskega, da bi tako dvignili zanimanje za svojo brunarico, ob kateri bi uredili dom za medveda. V prid tem trditvam govorijo tudi ugotovitve zavoda za gozdove, da je medved na Stari vrh moral priti od drugod.

Iskanje medvedka pri Logarjevih
Iskanje medvedka pri Logarjevih FOTO: POP TV

Logarjevi so se medtem po pomoč obrnili tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja. V pismu premierju pojasnjujejo, da so osirotelemu, nebogljenemu medvedku z vso ljubeznijo in skrbjo priskočili na pomoč ter mu zagotovili ustrezno prehrano in možnosti za razvoj. Sedaj pa naj bi se zaradi "nesmiselnih birokratskih zahtev državne inšpekcije medvedku obetala črna prihodnost, morda celo likvidacija".

"Zavedamo se, da je medvedek Srečko pri nas verjetno le začasno in ne vztrajamo za vsako ceno pri tem, da bi ga obdržali," so zapisali Logarjevi, ki so pripravljeni medvedka odstopiti primernemu zavetišču na Hrvaškem. Vendar tega ne morejo storiti sami, ampak bi bil po njihovih informacijah potreben dogovor na ravni predsednikov vlad.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokyca
04. 06. 2011 18.51
Od kdaj pa zaradi neplačane denarne kazni se konča v zapor? To je bilo plačilo v zameno, da je medvedka rešil. Evropsko zavetišče? hmm...prej bi rekla, da ga bodo prodali kakšnemu živalskemu vrtu...
biskotek
04. 06. 2011 10.46
Jaz imam okoli hiše en kup divjih mačk, ki ne vem od kod prihajajo in samo kažin delajo...glede na to, da so divje živali, če prijavim to inšpekciji, a bojo tudi njih prišle iskat in jih bodo odpeljali stran?
hovdec
04. 06. 2011 08.37
+1
Zanimivo je, da imajo medvede lahko veliki gostinci po kočevsekm in še kdo za privabljanje večjega števila gostov, navaden človek tam nekje Bogu za hrbtom pa je kar se tega tiče očitno drugorazreden. Kje je Velkovrhova, ko kmetu medveje, psi ali volkovi pokoljejo celo čredo drobnice? Kje, ko klateški psi največkrat z znanimi lastniki delajo masaker med gozdnimi živalmi (srne, jeleni...) Upam, da ta primer odnese nekaj nesposobnežev z njihovega položaja. Logarje ne dajte se!
gozdar1
04. 06. 2011 08.32
@mseme Nikol ne ves...morda sem sam Borut...
hovdec
04. 06. 2011 08.30
A Kresal..ki in Sini-ki ni več dovolj bulmast-f, sedaj rabijo že medveda?
Darko32
04. 06. 2011 08.30
Tega medveda bodo prej ali slej ustrelili in to je cilj inšpekcije. Drugače po pojedel plačo od enega izmed inšpektorjev. Ali ni to stanje sedaj še slabše, ko t je bilo pri teh na kmetiji. TA medved bo državo sedaj stal več kot pri tem kmetu. JAz bi mu pustil medveda in bi stopil z tem lastnikom in strokovnimi službami do njega bi se dogovorili kako in kaj naprej. Prvo bi on povedal svoje videnje problema in kako bi on rešil problem. Če nebi bilo po načelih za varovanje narave in živali bi lahko žival obdržal in potem bi skupaj pregledali lokacije na kmetiji, kjer bi postavili ograjen prostor, kjer bi bil medved nastanjen. Sramotno pa je to, da svoje delo opravičuje cel bataljon policistov. ZAkaj ne lovijo in zbirajo dokazov pri raznih rabotah gospodarskega kriminala.????????????
BitterMan
04. 06. 2011 08.27
+1
V Sloveniji država edino v primeru navadnih ljudi hitro poskrbi, da niso preveč srečni.
est
04. 06. 2011 08.15
ZAradi enega medvedka in vzpostavitve zakonitosti je inšpektor pripeljal s seboj pol slovenske policije. Sedaj je čas, da se spravijo še na "medvede", ki delajo škodo Sloveniji. Utopično, a ne !!!
142
04. 06. 2011 08.00
A lahko pripravite članek koliko jih ne plača globe za prekršek in koliko jih gre v uklonilni zapor. Mislim da bi bilo 1000:1. Pa točno on je bil tisoči.
brado
04. 06. 2011 07.54
WWWAAAAAUUUUUU.......kakšna ažurnost...svetlobna hitrost pri reševanju tega problema......ko je pa treba reševat malega človeka pa vsi pristojni požvižgavajo in gledajo v nebo....ali pa imajo doooooooooooooooooooolg odmor.....
142
04. 06. 2011 07.53
Policijska država. Delajo kar jim rečejo bossi, ne pa po zakonih in po vrstnem redu.
sherum
04. 06. 2011 07.37
HAHAHAHAHHAH Kakšen cirkus , radi medveda in naše birokracije. Kako bi bilo dobro , da bi naši vrli inšpektorji in policisti bili povsod tako ažurni , res ,potem ne bi poznalu pri nas kriminala . Ja tudi to je res , da Logarjevi niso neka vplivna družina .
srec60
04. 06. 2011 07.29
pri nas pa medveda več policajev išče, kot kakšneka izgubljenega človeka.
mseme
04. 06. 2011 07.29
@gozdrar1 Ti si vrjetno z vlado povezan. Sigurno si eden od njih. Sodeč po komentarjih. Zihr te dobr plačujejo z NAŠIM denarjem.
motofrik
04. 06. 2011 07.28
Prvo kot prvo -divje živali v ujetništvu nimajo kaj početi. Kot drugo pa... medo bi slejkoprej zrasel v veliko mrcino -kaj bi pa lastnik potem z njim? Saj verjamem, da sta se navezala drug na drugega -mogoče bi tudi kot odrasel medved spustil ''lastnika'' v kletko in se igral z njim. Ampak...žival je žival. Ko bi ga malo bolj ugriznil ali s taco lopnil po glavi, potem bi bil pa jok in stok. In ležanje po bolnicah.
123_Zoke_vec_ni
04. 06. 2011 07.08
Seveda se pa pri Jakliču, ki ima na polhograjskem dve bajti na črno ne bo nihče oglasil - še najmanj s kordonom policistov.
mseme
04. 06. 2011 07.03
Vse kar lako rečem je le. In zapel vam bom šalala...šalalalalalala...šalala..lalalala...šalab... so pa vojaki...specialci....itak navi vrli miličniki niso sposobni ama ništa...edin reveže po tošlu udarit. Učasih so vsaj prek raznih prispevkov kradli od ljudi. zdej te pa že kr zaprejo pa pokradejo....deleč smo prišli....VLADA....SLAVA VAM.
Stenko Peter
04. 06. 2011 05.29
dajte no država pejte raje loviz medvede na dveh nogah ki kradejo kot srake tem možakarju pa poste žimal če lepo skrbi zanjo.
gozdar1
04. 06. 2011 03.44
@Niko_K *si kvecjemu ti: 1. ker nekoga proglasas za munjenega 2. ker se ocitno ne zavedas, da medved ni igraca in bo slejkopej zrasel, ....in odrasla zver sploh tako velika je lahko silno nevarna....
gozdar1
04. 06. 2011 03.39
@rozika88 Koncno en pameten komenar...