Slovenija

'Šlo je za nesrečni dogodek, izredni odstrel medvedke ni potreben'

Nova Gorica, 14. 08. 2019 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Podkraju je lovec med sprehajanjem po gozdni poti naletel na medvedko z mladičem. Ta ga je ugriznila v desno nogo in popraskala po glavi in telesu. Lovec je medvedko s kričanjem odgnal in poiskal prvo pomoč na urgenci. V Zavodu za gozdove menijo, da ni razloga za izredni odstrel medvedke, saj gre za ustaljen vzorec obnašanja mame z mladiči, ki se počuti ogrožena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Medvedka napadla lovca
    02:38
    Iz 24UR: Medvedka napadla lovca
  • Iz SVETA: Medvedka napadla lovca
    01:16
    Iz SVETA: Medvedka napadla lovca
  • Iz SVETA: Populacija medvedov se je povečala zaradi težave z upravljanjem
    03:04
    Iz SVETA: Populacija medvedov se je povečala zaradi težave z upravljanjem
  • Lovec o napadu medvedke z mladičem
    00:35
    Lovec o napadu medvedke z mladičem

Da so se medvedi in volkovi zaradi zanemarjanja te problematike v zadnjih letih namnožili, je še včeraj priznal okoljski minister Simon Zajc, ko je sestankoval s ključnimi deležniki problematike zveri, ki v zadnjih mesecih vse bolj pesti Slovenijo.

Preberite še: Kaj storiti, če med sprehodom naletite na medveda ali volka.

Po napadu medveda na starejšo žensko v naselju Vrh nad Želimljami in številnih napadih volkov je vlada sprejela interventni zakon, ki med drugim predvideva odstrel 200 medvedov in 11 volkov. Sledile so številne kritike na račun izvajanja zakona, kmetje so v Velikih Laščah pripravili protestni shod, zahtevajo tudi odstop ministra, kar pa ta zavrača

Zdaj pa iz Ajdovščine, natančneje iz Podkraja, poročajo o novem napadu medvedke. 67-letni lovec Silvo Benčina se je v torek sprehajal po gozdni poti Podkraj–Bukovje, po nekajminutni hoji pa se je usedel pod drevo. In nato približno deset metrov proč zagledal medvedko. Ta naj bi bila težka okoli 150 kilogramov, poleg sebe pa je imela mladiča. 

Silvo Benčina.
Silvo Benčina. FOTO: POP TV

V tistem trenutku je medvedka pritekla do lovca, ga ugriznila v desno nogo ter ga popraskala po glavi in telesu.

Lovec je medvedko z mladičem s kričanjem pregnal in na urgenci poiskal prvo pomoč, še sporočajo s PU Nova Gorica. Po nudeni prvi pomoči so 67-letnika odpustili v domačo oskrbo.

'Gre za ustaljen vzorec obnašanja medvedke z mladiči, ki je ogrožena'

O napadu sta bili obveščeni tudi intervencijska skupina Zavoda za gozdove in pristojna lovska družina. Iz Zavoda za gozdove so sporočili, da menijo, da ni razloga za izredni odstrel medvedke. Po analizi dogodka so namreč ugotovili, da gre za nesrečno naključje, saj se je lovec znašel med medvedkom in mladičem. "Vse kaže, da ne gre za medvedko, ki bi bila posebej agresivna, ampak samo kaže ustaljen vzorec obnašanja medvedke z mladiči, ki je ogrožena. Dogodek se je zgodil v strnjenem gozdu zunaj naselja in v ožjem območju medveda," so sporočili iz Zavoda. Dodajajo, da s številčnostjo medvedov narašča tudi možnost srečanj s človekom, ta srečanja pa se lahko potencialno nesrečno končajo. 

V letošnjem letu je to drugi napad medveda na človeka. Dolgoletno povprečje tovrstnih dogodkov je 2-3 napade medveda na človeka letno.

Po podatkih Ministrstva za okolje in prostor so v okviru interventnega zakona do sedaj odstranili 75 medvedov. "Preden je Upravno sodišče ustavilo redni odstrel je bil v letu 2019 po Odloku o odvzemu rjavega medveda za leto 2018/2019 odvzet en medved, 6 medvedov je bilo ustreljenih po izredni ustni odločbi ARSO (problematične živali)," še sporočajo. 

AniMa: Razlogi za približevanje zveri naseljem so pretiran odstrel srnjadi in preveč intenzivno krmljenje 

Društvo za dobrobit živali AniMa je medtem zbiralo podpise proti odstrelu medvedov in volkov, do sedaj so jih zbrali že 13.462, v petek ob 10. uri pa jih bodo predali okoljskemu ministru "po tednih in tednih čakanja na termin za sestanek z ministrom za okolje, ki ga sicer nenehno oblegajo rejci in lovci," so v društvu zapisali v izjavi za javnost. 

S predajo podpisov želijo doseči, da se "prisluhne glasu razuma glede sobivanja človeka z medvedom in volkom". Opozarjajo, da so potrebni dolgoročni ukrepi, Slovenija pa da mora ohraniti svojo populacijo zveri, ki je "ključna za ohranjanje naravnega ravnovesja". Trdijo tudi, da lovci v to ravnovesje preveč posegajo, ceno pa da plačujejo kmetje, ki so pred časom zahtevali odstrel srnjadi zaradi povzročanja škode na poljščinah. "Zato je potrebno znatno omejiti in bolje nadzorovati odstrel srnjadi ter pogojiti subvencioniranje reje živali na območjih volka in medveda z izvajanjem zaščitnih ukrepov." 

Društvo AniMa je do zdaj zbralo 13.462 podpisov proti odstrelu medvedov in volkov.
Društvo AniMa je do zdaj zbralo 13.462 podpisov proti odstrelu medvedov in volkov. FOTO: Dreamstime

AniMa dejanske razloge za približevanje zveri človeškim naseljem vidi v preveč intenzivnem krmljenju, s katerim si lovci "zagotavljajo dobičkonosen trofejni lov zveri in pretiran odstrel srnjadi, ki je glavna hrana zveri". "Rejci drobnice, ki je najbolj ogrožena, zahtevajo iztrebljenje medveda in volka, zaščitne ukrepe, ki jih že leta zagotavlja država (ograje, pastirski psi, subvencije itd.), pa zavračajo. Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in strahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo," so ostri v društvu za dobrobit živali. 

Trdijo tudi, da "stalna prisotnost stališč rejcev in lovcev do tega problema v nekaterih medijih, ki širijo histerijo z grozljivimi fotografijami razmesarjenih živali, namesto da bi z objektivnim poročanjem prispevali k boljši informativnosti, vzbuja vtis, da slovenska javnost tiho podpira odstrel 20 odstotkov populacije zveri ali da ji ni mar".  AniMa pravi, da je situacija ravno nasprotna, saj je že ob uveljavitvi interventnega zakona 20 društev za zaščito živali podpisalo protestno pismo Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu, ki ti instituciji obvešča, da Slovenija z odstrelom krši evropsko Direktivo o habitatih. Evropska komisija naj bi preučila položaj. 

Vlado AniMa tako poziva, "naj ne bo talka maloštevilne interesne skupine, ki zahteva nasilne rešitve tukaj in zdaj, brez misli na dolgoročne posledice". "Odstrel žalostno ponazarja bistvo sodobnega odnosa človeka do narave: instantni nasilni posegi za današnjo korist, jutrišnje posledice pa v tako zapletenem sistemu, kot je narava, niso predvidljive in se izkazujejo za večjo škodo od tiste, ki se jo na hitro preprečuje." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (674)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Štimec
16. 08. 2019 11.15
+2
Nihče ne misli iztrebiti zveri, to je utopija društev za zasčito živali, ki jih v naravi ne vidimo. Človek je zavzel veliko prostora, kjer so prej živele zveri in druga divjad. Sedaj nimajo kje živeti, mi z vsemi društvi za zasčito živali vred pa rabimo vsak dan več prostora. Pa ni druge kot da začnemo zadeve razumsko urejati. Krmljenje srnjadi je že nekaj let prepovedano, zato besede o dobičkonosnem pobijanju, ne pomenijo ničesar drugega kot neznanje. Povprečen zaslužek LD po odstrelu za lovski turizem v Sloveniji je okoli 3 do 4 tisoč evrov na leto in če je to kakšen dobičkonosni posel, potem ne vem s kom imamo opravka. Ne mešajte lovcev v to politikantstvo, ki se ga greste. Ni vredno resnih besed ker je bistvu v človeku ne v živalih.
vicente
15. 08. 2019 10.14
+1
ti lovci so mi zmeraj bolj všeč
mikitr
15. 08. 2019 10.09
+1
ja problem je PAMET.Včasih s je na večina podričij pol ali več manj kompliciralo in vse je bilo cenejše vdržno,......danes kopica strokovnjakov modruje ,piše študije,civilne skupine ,se vmešavajo že v vsako malenkost,brez odgovornosti, z pomočjo sodne veje oblasti.Rezultat so ogromni stroški,veliko prepirov in zelo velika škoda tistim ,ki v te spostopke niso vključeni.(kmetom)
leond1
15. 08. 2019 07.57
+2
01xxy
15. 08. 2019 07.46
-11
Vsaj zapornico naj postavijo na cesto, da ne bo tja zašel otrok, ki ga bo medvedka na svojem območju tudi napadla. Tako daleč smo prišli v Sloveniji.
klukec
14. 08. 2019 21.43
-5
tale lovec ga je ze stanku nekaj v zelodec pol je pa medvedka kriva ce je cev na puski kriva
MrNurmic .
14. 08. 2019 21.38
+25
lovec nima do medvedke zamere,vi ste pa polni gneva
Quatflow
14. 08. 2019 21.54
+11
murate
14. 08. 2019 21.36
-2
je dobu dve na gobec...zbirajo podpise proti odstrelu - vsak ki podpiše naj da še 100 € za pokrivanje škode in posledic.
FAUSTOS1
14. 08. 2019 20.35
+14
zdaj ko bodo šli otroci v šolo boste pač napisali da je otrok srečal medvedko,ja v ljubljani med bloki jih pač ni medvedk.
brezvode
15. 08. 2019 11.18
+3
otroci danes ne hodijo peš v šolo kot nekoč, pa ni noenga medved al volk pojedu
Koral
14. 08. 2019 20.14
+9
Srečo je imel lovec,ko je medvedu prišel v dom.
M_teorija
14. 08. 2019 19.58
-17
Baje jetreba kojota iztrebit ker ni avtohton. K so ovce in krave, da ne omenjamo konj, pa so avtohtone živali!?
M_teorija
14. 08. 2019 19.59
+5
Lisec7
14. 08. 2019 19.53
-5
kaka lepa puška, a je lovska?
dragan krstic
14. 08. 2019 19.50
+12
Če bo medved napadel šolarje na poti v šolo bo minister Zajec komentiral; prav jim je, kaj pa v šolo hodijo.
Uporabnik1735100
14. 08. 2019 21.02
+2
aist
14. 08. 2019 19.49
-24
Medvedko je treba odstreliti pa preventivno tudi lovca.
Uporabnik1735100
14. 08. 2019 21.03
+5
Ko se boš komu uprl, ko te bo ogrožal, se te bo tudi "pohopsalo"?
thelycandraven
14. 08. 2019 19.32
+17
Lovec gre v gozd streljati na prebivalce...ce meni nekdo pride v dnevno sobo in imam otroka doma ga bom se kaj vec kot samo v nogo ugriznil in popraskal. Temu se rece pravica, bomo nehali ljudje se obnasat tako prokleto objestno in nas bodo tudi medvedi pustili pri miru. Zelimo ziveti v miru, zivali pa tudi, vsak brani svoj teritorij, mi smo pa tisti, ki bi morali biti tako pametni, da jim ne hodimo po glavi. Predstavljajte si, da bi na zemlji obstajala neka bitja, bolj razvita, kot smo mi...in bi vsako leto za nas odredila eliminacijo 10% populacije. To bi bilo za nas ok?
FIGEC
14. 08. 2019 19.55
-12
Zraven pa si lahko predstavljamo še, da bi se z nami hranila, kot se mi s piščanci, telički, žrebički... Pa saj si zaslužimo izumrtje!
muceli
14. 08. 2019 21.31
+11
Recimo, da nekako enačimo dve vrsti plenilcev: medveda in človeka. V vsaki vrsti se najdejo primerki, ki so agresivni. Razlika je v tem, da pozna človeška vrsta zakone in policijo, medvedje pa ne. Medvedi se ravnajo samo po nagonu. Malo za šalo, malo zares.
FIGEC
15. 08. 2019 08.46
+6
Ampak medvedje imajo za vse enake vatle, človek pokvarjenec pa niti slučajno ne.
thelycandraven
14. 08. 2019 19.24
+7
Apostol, zaradi takih kot si ti se moram prihavlat in komentarje pisat, da se samemu sebi grem na zivce. A tebi nebi blo najboljse, da kar vse pobijemo? Pa se morske pse v morju, da te ne bo kateri ugriznil, ko bos sel plavat?
thelycandraven
14. 08. 2019 19.21
+2
Jp, tocno tako zal je
slabzadah
14. 08. 2019 18.33
+9
Ok, kaj bo pa ko bo gozdni požar zanetila strela? Da bo vse naravno naj gasilci ostanejo doma in poskrbijo, da se narava sama uredi? 150 let nazaj je bilo 50%manj gozdov, kot jih imamo sedaj.
bundy crocodile
14. 08. 2019 18.29
-26
Tako kot sem rekel par dni nazaj..Upam, da medved nekoga (lovca) pošteno strese, da vidi kako je, ko ti streljajo družino. Nisem rabu dolg čakat. Zdaj je opozoril, naslednjič (upam), da mu glavo vtrga. Medved se bo človeku vedno umaknil, če pa si skrit za drevesom s puško v roki, zalezuješ mladiča pa je jasno, da bo napadel. Btw, tako kot Franca na posnetku izgleda slovenski lovec, drugače pa ima lovec definicijo, ki zajema vse druge dejavnike prej kot streljanje in pravi lovec, ni kot Franca. Eden boljših in najbolj znanih lovcev in surviverjev je Bear Grylls, to je lovec, Franca je prej špricer kot kaj druga.
muceli
14. 08. 2019 21.40
+20
Zmotno mišljenje. Medved se ni vedno umaknil človeku. Napadel je med drugim tudi gozdarja ki je z motorno žago žagal drva v gozdu (okolica Cerknice). Medved, ki okusi kri dostikrat spremeni ustaljeno obnašanje in postane bolj agresiven. Ravno tako so napadalni če so ranjeni (pa naj bo to posledica srečanja z avtomobilom ali pa z drugim medvedom pri borbi za ozemlje). Situacija je kompleksna in ne črno-bela kot naivno razmišljajo nekateri. Predvsem pa je zmotno vlečt vzporednice domači ljubljenčki - zveri. Podobnost je zgolj v tem, da so živali, vse ostalo je različno. Pa da ne bo pomote, nisem ljubitelj orožja in streljanja. Samo trenutna situacija uhaja iz kontrole in potrebno jo je uredit.
dragan krstic
14. 08. 2019 18.12
+14
Šarec bo mnenja da je lovec sam kriv za napad, kaj po gozdu hodi če to njegov dom. Gozd je za zveri in ne za ljudi.
mallonge
14. 08. 2019 18.22
-4
vse klovne bi morali ograditi v Kamnik in nikamor izpustiti!
dragan krstic
14. 08. 2019 19.47
-9