Slovenija

Logarjevi zatrjujejo, da o ugrabitvi medvedka ne vedo nič

Ljubljana/Muta, 21. 06. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S./Ni.J./D.K.
Komentarji
73

Kljub temu da zavetišče za divje živali na Muti varuje šest psov čuvajev, nihče ni ničesar slišal, ko so ukradli medvedka Srečka. Medvedka bodo lahko, tudi če ga bodo našli, ko bo starejši, prepoznali na podlagi DNK.

Srečka bodo lahko prepoznali na podlagi analize DNK.
Srečka bodo lahko prepoznali na podlagi analize DNK. FOTO: Reuters

V noči na ponedeljek so neznanci vlomili v zavetišče za divje živali na Muti in odpeljali šestmesečnega medvedka Srečka. Kljub temu da zavetišče varuje šest psov čuvajev, nihče ni ničesar slišal. Da medvedka ni, so ugotovili šele zjutraj, ko so hranili živali. Policija je bila o kraji takoj obveščena in o tem kaznivem dejanju, za katero je zagrožena zaporna kazen do pet let zapora, še vedno zbirajo obvestila. Za zdaj novih podatkov o medvedku ni, so povedali na PU Celje. Potrdili pa so, da so neznanci na posestvo prišli tako, da so prerezali žico na ograji in ključavnico, s katero je bila zaklenjena kletka.

Logarjevi, pri katerih je medvedek nazadnje živel in od katerih so ga odpeljali inšpektorji, zatrjujejo, da o ugrabitvi ne vedo nič, so poročali v 24UR OB ENIH.

Kraja se je zgodila le dan pred napovedanim obiskom nemških strokovnjakov iz fundacije za medvede, ki bi pregledali medvedka. Vodja zavetišča, doktor Zlatko Golob, je za 24UR ZVEČER povedal, da po njihovem mnenju kraja ni povezana s tem obiskom, saj je zanj vedelo le malo ljudi na ministrstvu. Kljub vsemu so strokovnjaki zavetišče obiskali, saj, kot je dejal Golob, želijo navezati dobre odnose med državama v zvezi s tovrstno problematiko medvedov v ujetništvu.

Na vprašanje, kdo bi lahko medvedka odpeljal, je Golob pojasnil, da je bila kraja opravljena tako, da sklepajo, da je storilec vedel, kaj počne in kako ravnati z medvedom. Take zveri lahko ob neprimernem ravnanju namreč ugriznejo.

Po mnenju Goloba so s krajo medvedka spet vrnili na začetek, ko so ga v zavetišču začeli odvajati od pretirane zasvojenosti s človekom. To naj bi jim v 17 dneh že delno uspelo. Zatrjuje tudi, da so mu s pravilno prehrano uredili prebavo, ki je bila pred tem popolnoma porušena, rešili pa so ga tudi različnih zajedavcev, so poročali v 24UR OB ENIH.

Na krajo se očitno niso prav odzvali psi čuvaji, ki jih je v zavetišču šest. Golob je zatrdil, da so to dobri čuvaji in da jim ni jasno, kaj se je ponoči zgodilo. Vedo samo to, da je psico, nemško ovčarko, zjutraj bolela noga. "Ne vemo, kako to, da se niso odzvali z grožnjo in laježem," je zaključil Golob.

Strokovnjak Tomaž Skrbinšek z Biotehniške fakultete v Ljubljani je za 24UR ZVEČER razložil, da imajo DNK medvedjega mladiča in da lahko tega medveda, če ga bodo našli, prepoznajo tudi, ko bo starejši. Prav tako bodo lahko prepoznali njegove potomce. Agencija RS za okolje je naročila tudi pregled, s katerim bi ugotovili, ali so medvedkovi predniki med slovenskimi medvedi v ujetništvu. Ugotovili so, da ne, zato sklepajo, da medvedek izvira iz proste narave, je pojasnil Skrbinšek in dodal, da je medvedek videti kot naš medved, torej kot medved iz dinarske populacije.

Prerezana ograja nad kletko
Prerezana ograja nad kletko FOTO: Mia Media

Potrdil je še, da ima medvedek mamo še najverjetneje v naravi, saj se ves odstrel oz. vso smrtnost medvedov rutinsko zabeleži in analizira. Na medvedkovo mamo še niso naleteli, zato sklepajo, da je še v naravi.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi bilo medvedka, ko ga bodo našli, najbolje uspavati, ker da tako ali tako ne bo nikoli normalno živel. Skrbinšek je razložil, da je tak medved za populacijo izgubljen. Kaj se bo z njim zgodilo, je odvisno od ustreznih državnih institucij. Dejal je, da ni prav, da človek vzame žival iz narave in jo prisili v življenje, ki za divjo žival ni dostojno. Tako početje bi bilo po njegovem mnenju treba po zakonu sankcionirati.

Če nekateri še vedno menijo, da se Srečku, ker je bil odvzet družini Logar iz Podvrha, godi krivica, si je stroka enotna. Medved je zver in spada v naravno okolje, ker mu je bilo to že takoj po rojstvu onemogočeno, je obsojen na ujetništvo. A to mora biti čim bolj podobno medvedjemu in ne človeškemu življenju, so še poročali v 24UR OB ENIH.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesrecko
04. 07. 2011 17.29
Lizika_20. Kot prvo medo nima zato FB strani da bi se vrnil k Logarjevim ampak da se ga ustrezno namesti.Glede inšpektorja-je prisel po medota da bi ga dal uspavat,in nazadnje neznam si predstavljat odvzeti mladiča medvedki,upam da mi nekega dne razložiš. Mimo grede se medvedje VEDNO zadržujejo na vidni razdalji.Upam da si kdaj vzameš čas pa greš ven iz stanovanja v naravo da vsaj eno žival vidiš u živo
lizika_20
22. 06. 2011 15.10
Res ne vem, kako lahko ljudje tako podpirajo Logarja, še na facebooku ima medved svojo spletno stran kjer zbirajo podpise da bi medveda vrnili nazaj k Logarjem. Pa mislim halo? Kam gre ta svet??! Očitno se res vsi slepijo s tem da ga je Logar rešil, ja pa kaj še. Vsi ki poznajo Logarjeve, vejo da to ne drži, in vedo od kje so dobili medveda. In če bi blo vse tako lepo, tudi Logar nebi pretepel inšpektorja, ki je samo sledil navodilom, o odvzemu divje živali. Ni prav da so ljudje tako neizobraženi glede divjih živali in postopkov z njimi. Seveda se medvedek vsem smili ko je zaprt, ampak tako more bit druge ni, in za vse je krv Logar, ki ga je nasilno vzel iz njegovega domačega okolja. Sedaj pa plačuje kazen za to medved, ki bo ostal zaprt do konca življenja (če ga bodo sploh še kdaj našli)..
Guru24
22. 06. 2011 13.35
Ha ha XD umru bom .. izjava tedna ... DNK je pokazala da je bil medvedek uzet iz narave ... pa kako ženska v videu jecla k to prjav ... a vam je mogoče tut to pokazala da je bil nasilno vzet pa kdo ga je vzel. LOL ... keri jezni naivci ... a vam voda v grlo teče, da dajete take neumne izjave... to je pa že preveč no :D LOOOOOOL preidimo k dejstvom ... Če bi Logarjevi obvestili pristojni inšpektorat bi medvedka usmrtili takoj brez oklevanja in nihče sploh nebi vedel zato saj nebi mogli z gotovostjo trditi koliko časa je bil medvedek res pri njih. Pa to vam že vseskozi govorim. In sedaj je to potrdil tudi Slovenski strokovnjak. Ko so Logarjevi inšpektorat končno poklicali so medvedka hoteli usmrtiti a tokrat so bili krivi Logarjevi ker niso dovolj hitro javili da je medvedek pri njih. In takrat je Logarju počil film z čemer je napovedal vojno državi, ki pa jo nikoli ni mogel zmagati. Ko so medvedka odpeljali v zavetišče ve bil plan pokažimo kako je sedaj z njim vse v redu, kako uživa potem nastopi medijski molk in, ko se vsa stvar malo pozabi, čez kake tri mesece enostavno rečemo, da je medvedek poginil, po možnosti zaradi neprimernega ravnanja Logarjevih. A glej ga zlomka medijskega molka ni bilo nasprotno rodi se FaceBook stran v podporo Srečku, ki kmalu v samo dveh tednih obsega 2000 jeznih podpornikov iz celega sveta. Odpre se peticija za osvoboditev Srečka, ki ima dane že krepko čez 1000 podpisov. Obveščene so vse mednarodne organizacije za zaščito živali. Država se sprašuje kaj storiti zdaj ta medved jim kar naenkrat predstavlja res velik problem, ki ga v tem trenutku prav gotovo ne potrebujejo. Logarjevi jim iz dneva v dan bolj prašijo rit .... In takrat, takrat se zgodi nekaj neverjetnega. Usliši se jih sam stvarnik in medved sredi noči čudežno izgine iz električne kletke čuvane s strani najmanj petih psov ki so po mnenju lastnika azila g Goloba po navadi zelo dobri čuvaji, a temu tokrat zaradi neznanih razlogov ni bilo tako. In glej ga zlomka to še ni vse ... nihče se ne vpraša zakaj medved ni bil bolj varovan, saj so vsi vedeli, da je rizičen, in, da ga ukradejo. Še več ... vsi s prstom kažejo na družino Logar medtem, ko odgovornosti za to da medvedu, ki so ga vzeli pod svoje okrilje in mu niso zagotovili zadostne varnosti nebo prevzel nihče. Še več zdaj nastopi čas za maševanje. Za vse tole bo nekdo mastno plačal .. sprašujem se le kdo bi to lahko bil?? In za konec še nauk te zgodbe: Bodite pohlevne ovce in bog ne daj, da bi razmišljali z svojo glavo saj vas v nasprotnem primeru čaka medijski linč in palica naše države.
o-mama
22. 06. 2011 12.15
In gospodu Golobu je ratala se ena dobra kupcija..
titovka
21. 06. 2011 21.06
ko bi bili tako hitri in zagnani pri naših lopovih...a ne, da so se spravili na enega ubogega medvedka katerem ni nič manjkalo...če bi medvedek postal divlji bi ga še vedno lahko zaprli v kletko!!!!!to se pravi, če srečaš divjo žival ji nesmeš pomogati, ker si boš nakopal na glavo same težave...tudi to je slovenija!!!!
avvalvasor
21. 06. 2011 18.02
@Johny231 japonski gre na bolje-nepomembne novice nato zgublja v libiji- prevara ni uspela medvedek v sloveniji- novica za ljudi-živali
sejbobols
21. 06. 2011 17.04
Medvedki se strinjajo, da bi bilo te strokovnjake najbolje uspavati! :)
klavdijl
21. 06. 2011 16.51
seveda... medvedu se ker je bil odvezet ne godi nobena krivica toda - dajmo ga kar uspavati, bo še najbolj pravično zanj ... kera logika ej ... :(
Cobra007
21. 06. 2011 16.45
Ubogi tale medo - ime mu je Srečko, vendar po vseh teh dogodkih je bolj nesrečko!! Upam, da ujamejo njegovega ugrabitelja in da je še živ!
Dejan Pekar
21. 06. 2011 16.26
Bogi medved že tako odraščanje ma, da ko bo star bo zelo agresiven pa zmeden! Ta lastnik ko ga je vzel iz hoste pa prnesel k sebi domol bi dal v zapor pusti žival v naravi kjer so doma!
Niko_K
21. 06. 2011 16.17
Zakaj pa odstrel? A ne obstajajo živalski vrti itd??? Jebogabog, zakaj niso potem Knuta kar odstrelili?????? Mislim ta stroka je pa res hudo pametna.
freexgirl.
21. 06. 2011 16.02
allcolours nisem njegova soseda, sklepam po tem kar je posneto, ne povedano... ni mi všeč tak odnos, do živali. in kar se tiče nevarnosti živali... ni poanta smo v tem, ampak kako se živali počutijo... pes živi v skupini in si tudi ljudi vzame za družabnike, "zvestoba" in učenje sta mu naravna in to v večji skupini, isto je z konji... medtem, ko je medved samotar z razlogom, takoj ko zapusti mater... sem pa absoluti proti počlovečevanju živali recimo... in če ti medvedu ne moreš nudit ustrezne prehrane, kot je tudi ne psom (sam pove s čim hrani in kako skrbi) mi razloži kako bo to počel z 4 leta starim medvedom? srečko je žrtev logarja, posledično pa še ostalih organov. in to me žalosti
UltrasLj
21. 06. 2011 15.59
zihr je biu požigalec!
Johny231
21. 06. 2011 15.54
"Logarjevi zatrjujejo, da o ugrabitvi medvedka ne vedo nič" Kolk pomembna novica res, kaj je pa kej na japonskem al pa v libiji to raj mau povejte kukr da take objave delate -.-
Quatflow
21. 06. 2011 15.39
Bolj kot vse divje živali je najnevarnejša žival KLOP! Kaj pa mogoče konj? Je domača žival, ampak če pobesni te udari tako, da lahko v šusu umreš...gre se za odnos do živali in ne za to kaj nam je vcepljeno v glavo, katere so domače, katere divje živali..
marakeech
21. 06. 2011 15.25
Mogoce je pa pobegnil. :)
vzhod
21. 06. 2011 15.23
enadve ze po tvojei sliki sodec sem pricakoval da bos napisal bedarijo
Quatflow
21. 06. 2011 15.21
keramicar2 tam jih nimajo na svobodi in jih mučijo, to je za današnji čas bolj normalno..
Quatflow
21. 06. 2011 15.16
freexgirl kako pa vse to veš? Si Logarjeva soseda in vsak dan spremljaš kako ravna z njim?
thesun1
21. 06. 2011 15.14
saurium ti si primitivec, oh in sploh vedno ljudje smo oh in sploh, živali so na drugem mestu, razmišljanje el primitivo