Slovenija

'Požrešnega' dolenjskega medveda bodo preselili

Ljubljana, 21. 11. 2008 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
26

Na območju Muljave hlača dveletni kosmatinec. Pogostil se je s koruzo in prestrašil bližnje prebivalce. Takrat so ga pregnali lovci, ki so že dobili tudi dovoljenje za odlov. Medved pa ne bo umrl, temveč ga bodo uspavali in preselili.

Iztrebek na polju na Oslici
Iztrebek na polju na Oslici FOTO: Aleš Tomažin
V Evropi živi približno 50.000 medvedov, v Sloveniji naj bi jih bilo med 500 in 700, vendar njihovo število rahlo upada.

Na območju Muljave se že približno mesec dni potika medved, star dve leti in težak okoli 70 kilogramov. ''Mi smo ga šli enkrat preganjat, ko je bil pred hišo na Oslici,'' je za 24ur.com povedal starešina Lovske družine Krka Milan Žgajnar. Kosmatinec je na območju že ves čas, do domačije pa je prišel, ker je zraven koruzno polje. ''Prišel je jest koruzo. Ko bo lastnik koruzo pospravil, se bo medved v dveh dneh umaknil,'' je prepričan Žgajnar.

Medveda sicer po zatrdilih Žgajnarja ni težko videti. ''Težava je, ker se ga nekateri bojijo," pravi. 'Napada s strani omenjenega kosmatinca ni bilo, odstreliti pa ga kar tako ne morejo. Če se medved potika okoli naselij, morajo lovci dobiti dovoljenje za odstrel, je pojasnil. Iz Zavoda za gozdove so danes sporočili, da je Agencija za okolje že izdala dovoljenje za odlov. Medved pa ne bo umrl, temveč ga bodo uspavali in preselili.

Koruzni storž, s katerim se je posladkal medved.
Koruzni storž, s katerim se je posladkal medved. FOTO: Aleš Tomažin
Po podatkih Zavoda za gozdove je bilo letos v prvih devetih mesecih iz narave odvzetih 67 medvedov, od tega 11 izredno.

Z medvedi v Sloveniji upravlja ministrstvo za okolje in prostor, ki izda pravilnik o rednem odvzemu iz populacije, je povedal Srečko Žerjav iz Lovske zveze Slovenije. "Če medved ogroža ljudi, lahko odločbo o izrednem odstrelu izda Agencija za okolje in prostor. Če je treba, tudi ustno in takoj. Lovci sicer v večini primeru izvršijo odstrel, vendar le v okviru danih odločb ali uredb," je dodal.

Obvestili tudi policiste

O medvedjih obiskih so obvestili tudi grosupeljske policiste. ''V tem mesecu so prejeli tri obvestila občanov o medvedu na območju vasi Oslica in Mevce. Policisti so opravili razgovore s krajani, obvestili so pristojno lovsko družino, prav tako pa so bili o pojavu medveda prek Regijskega centra za obveščanje seznanjeni pristojni na Zavodu za gozdove. Do sedaj nismo prišli do podatka, da bi medved povzročil kakšno škodo oziroma da bi koga neposredno ogrozil,'' so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Razkopana koruza po medvedjem obisku
Razkopana koruza po medvedjem obisku FOTO: Aleš Tomažin

Dvoletnik pa ni edini medved na območju Muljave, tam naj bi bili še trije. ''2. oktobra, ko smo streljali medveda, smo jih na naših loviščih videli osem. V večini primerov so na območje prišli zaradi hrane. V gozdu je namreč ni, je pa po njivah,'' je povedal Žgajnar. ''Mi spadamo pod rajon devetih obrobnih lovskih družin, od Grosupljega do Vinice. Letos smo odstrelili štiri medvede.''

Med milo zimo malo spanja

Življenjsko okolje medvedk je veliko do 100 kvadratnih kilometrov, samčevo je večje. Velikost je v posameznih področjih različna, kar je odvisno predvsem od možnosti prehranjevanja. Pomembnejši del medvedovega območja je podzemna votlina oziroma brlog, v katerem prezimuje, lahko pa ga uporabi tudi za vsakodnevni počitek. Rjavi medved glede brloga ni izbirčen, za bivališče si izbere votlino ali zavetje za podrtim drevesom oziroma v mladem sestoju drevja.

Rjavi medved. Fotografijo je posnel Miha Krofel.
Rjavi medved. Fotografijo je posnel Miha Krofel. FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor
Medved je vsejed, na njegovem jedilniku pa prevladuje hrana rastlinskega izvora. Rjavi medved je lovec le priložnostno.

Medvedi, ki so vsejedi, pozimi spijo. Vendar pa je zimsko spanje odvisno od zime. Če je mila, je možno, da so kosmatinci stalno budni. ''Ko bo pritisnil mraz, bo medved odšel na zimsko spanje. Če bo čutil, da bo zima mila, bo zunaj,'' je pojasnil Žgajnar.

Slovenski medvedi zelo kulturni

So pa slovenski medvedi vsekakor bolj kulturni kot na primer slovaški, ki jeseni uživajo prezrelo sadje in pijani divjajo po nekaterih delih države. Tako pijani izgubijo nadzor nad vedenjem, imajo težave z ravnotežjem, njihovega razpoloženja pa ne more pokvariti nič, niti bližina ljudi, zato strokovnjaki opozarjajo, da se je opitim kosmatincev najbolje izogniti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
19. 05. 2009 19.38
GOSPODA KROFLA PA POZNAM SAM ON SE SPRAVI NA PREŽO POTEM GA PA SLIKA
alojzrijavec@gmail.com
16. 04. 2009 21.27
V SLOVENIJI JE PREVEČ MEDVEDOV .ZAKAJ JIH VEČ NE ODSTRELIJO,VERJETNO KER IMAJO RAJŠE ZVERINE KAKOR LJUDI.KO USTRELIJO KAKŠENEGA MEDVEDA ZGANJAJO NEKATERI KAR PRAVI CIRKUS,ZA LJUDI PA JIH NE BRIGA.KJE IN KAKO NAJ SE LJUDJE ŠE GIBAJO TO JE PRAVA LOTERIJA.NISO VARNI NITI NA AVTO CESTI,DA SO VARNI HODITI PO GOZDOVIH, DALEČ OD TEGA.GDO SE ŠE UPA V GOZDOVE .REDKI SO. PREVEČ ŠČITIMO ZVERINE, LJUDEM PA OMEJUJEMO GIBANJE.TUDI TO NI SVOBODA.ČE SE JIH JE PREVEČ RAZMNOŽIVO JE POTREBNO NAPRAVITI SELEKCIJO. NE PREKRIVATI PODATKOV KOLIKO JIH JE.ČE JIH JE TAKO MALO ,ZAKAJ SE SPREHAJAJO PO LJUBLJANI. ČE LJUDJE NISO VARNI V LJUBLJANI , KAKO SO PA VARNI NA KOČEVSKEM IN DRUGOD.
fantodfare
21. 11. 2008 18.25
Sej zdej ko bo blo novo leto in petarde, bi tako in tako sam odšel. he,he.
realnost
21. 11. 2008 15.09
Končno nekdo , ki ne razmišlja samo o streljanju, ko bi le bilo takih lovcev več.
YebeneKomunyare
21. 11. 2008 12.53
Vidim da nobeden ni pogledal prispevka do konca. Velik bolj zaskrbljujoči so podatki, da so rejcu volkovi pojedl čez 100 ovac, 40 oslov in ne vem kaj še vse.
njanez43
21. 11. 2008 12.34
medvedja salama..mmmmm :)
stonedking@email.si
21. 11. 2008 12.29
ni panike saj je vegeterjanec :D ....drugače pa pohvalno da ga ne bodo ustrelili ampak preselili :)
459261
21. 11. 2008 12.15
Kaplanos__
21. 11. 2008 11.51
Medi je medi kaj cmo! Sam pazt se!
smarol
21. 11. 2008 11.24
# Smarties 21.11.2008, 08:35 smarol ti si se sam naselil na območje medveda zat o se zdaj nauči z njim živeti! Verjetno je težko to razumeti da eni živimo tudi na podeželju. Brez težav vas povabim enkrat k meni (skoraj vsako jutro gre medved cca 50m od hiše) pa se boste še vi navadili živeti z njim. Jaz sem se že verjemite. Dobro sem povsem pošten medved ni nevaren razen če ga presenetiš in še to zelo na blizu oziroma da prideš v sredimo med medvedko in mladiče. Medved po preventivno pobegnil skoraj v 95% ali pa se niti ne bo odzval na hrup.Napadel pa nebo. Škodo po njemu plačuje država oziroma jo ocenjuje zavod za gozdove in tule nimam ravno pripomb. Gre se le za varnost vseh prebialcev. Močno dvomim da me bo medved napdel nekje na prešernovem trgu ampak v domačem gozdu ali pa travniku pa lahko. Je pa populacija bistveno prevelika saj pred leti ga v bistvu nisi srečal. Ukinili so mrhovišča, medved sili ven iz gozda odstrel je majhen. Potem pa se ne čudite da bo prišel tudi v mesta (zabojnike za smeti ima zelo zelo rad) Ps še nekaj o njegovi moči tole naredi z silažno balo http://traktor.mojforum.si/traktor-about2897-...
SPICELJ
21. 11. 2008 11.23
Medvedi po novem čez zimo odletijo v južne kraje,tako kot slončki...
Skynet
21. 11. 2008 11.22
Mene vedno zanima kje teli kosmatinci prespijo zimo....OK iz filmov in dokokumentarcev vemo, da v jamah, sam kaj ko na njihovem območju ni tok jam, spijo na prostem na snegu- pomoje ne, torej kje? :)
mimoidoci
21. 11. 2008 10.31
slak naj medvede pojavi v trenja pa naj eno skupaj rečejo s tistimi ki jim krojijo usodo... do takrat pa jih kar pustimo pri miru - te simpatične živalce...
reDevil
21. 11. 2008 09.54
smarol; se podpišem pod tvojo izjavo ko pride medved na rob LJ je kar vsesplošna panika, kar z vojsko bi šli nad njega... če bi pa kakšen lovec na podeželju ustrelil medveda, bi pa vsi (predvsem ljubljančani) govorili uboga žival in ne vem kaj še ... glede na velikost Slovenije imamo preveč medvedov. Kot dokaz za to lahko pogledamo Francijo, ki je mnogokrat večja od nas in ima vsega skupaj 5 medvedov.
SPICELJ
21. 11. 2008 09.27
Ne more pa samo po smeteh brskati,tam je samo kruh..
Flamer
21. 11. 2008 09.24
heheh medo :) kak je luštn
ursy9
21. 11. 2008 09.15
Če si je pa koruze zaželeu no =)...
elvog19
21. 11. 2008 09.12
Apeliram na zaščitnike medvedov naj se že enkrat pogovorijo z njimi in sklenejo nekakšen sporazum o območjih gibanja in pravilih obnašanja.
Vardi
21. 11. 2008 08.39
smarol, ceprav sem iz ljubljane se popolnoma strinjam s tabo. ampak glede na to da se z medvedom srecas 5-10 letno tudi sam najbrz ves da medvedje niso skodljivi(poleg tega da ti pojejo kaj)!? nevarnost je le ce naletimo na medvedko z mladicom.. tako da nevem zakaj pop tv dela tako paniko. sploh pa nevem zakaj je potrebna slika medvedjega iztrebka?? :D
Smarties
21. 11. 2008 08.35
smarol ti si se sam naselil na območje medveda zat o se zdaj nauči z njim živeti!