Slovenija

VIDEO: Kako medvedi obračunajo s smetnjakom na ključavnico? Če so notri sladka jabolka, zelo hitro in brez težav

Ljubljana, 15. 03. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
19

Imamo moč, da konflikt med ljudmi in medvedi privedemo do najnižje možne točke. A, kako, se mnogi sprašujejo, saj gre za divjo žival. V projektni skupini Life Dinalp Bear imajo odgovore. Njihove akcije že kažejo rezultate.

O projektu Life Dinalp Bear smo prvič poročali lanskega marca, po enem letu pa smo se odločili preveriti rezultate, saj je takrat marsikdo dvomil, da je sobivanje med medvedi in ljudmi možno.

Največ pozornosti so takrat poželi medovarni smetnjaki, ki so trenutno v zaključni fazi testiranja in še niso bili razdeljeni na terenu. A če ste mislili, da gre za običajna testiranja, ste se zmotili. Čast, da se z njimi poigrajo, je doletela medvede v ljubljanskem živalskem vrtu. Izkušnja je bila zanimiva – tako za medvede kot za ljudi, ki z vsemi močmi delajo na tem projektu. Njihova želja je namreč, da ustvarijo pogoje za dobro sobivanje nas in medvedov ter da zmanjšajo možnost izbruha konfliktov na najmanjšo možno raven. Z razdeljevanjem medovarnih smetnjakov nameravajo začeti letos poleti.

Kaj so počeli medvedi s smetnjaki, ki so zaklenjeni s klasično ključavnico? V spodnjem videu si poglejte, kaj jim je uspelo v slabih dveh minutah:

Strokovnjaki, ki sodelujejo v omenjenem projektu, pa niso ostali le pri posebnih smetnjakih, temveč so se osredotočili tudi na kompostnike, saj so tudi slednji vir težav, ki privablja medvede na naseljena območja. Kompostnike so testirali na krmišču za živali. Lovci, ki delujejo na Lovišču s posebnim namenom Jelen, so bili za sodelovanje zelo zainteresirani, projektu pa nudijo vso potrebno pomoč.

Kako testirajo kompostnike? Več v spodnjem videu:

In ker se vest o dobrih idejah in projektih hitro širi, jih je nekaj prebivalcev kritičnih točk že kontaktiralo. "Prejeli smo nekaj prošenj ljudi, ki so jim medvedi poškodovali kompostnike oziroma jim zaradi lahko dostopne hrane zahajajo v bližino hiš," je za 24ur.com dejal Rok Černe iz Zavoda za gozdove Slovenije. Ko jim bodo razdelili medvedovarne smetnjake in kompostnike, pričakujejo tudi njihove prve odzive.

So pa lani razdeljevali ograje za varovanje čebelnjakov in drobnice. Predvsem čebelarji so izrazili velik interes za zaščito svojega premoženja, nam je povedal naš sogovornik.

Postavljanje električnih ograj (premičnih mrež višine 170 cm in žičnatih ograj) za varovanje drobnice, čebelnjakov in drugega premoženja pred medvedi

Posted by LIFE DinAlp Bear on Thursday, 13 August 2015

Medvedu prijazni izdelki: največ zanimanja med čebelarji

Medvedu prijazen izdelek
Medvedu prijazen izdelek FOTO: Life Dinalp Bear

Da, tudi to obstaja. In prav je tako. Gre za izdelke in storitve, ki posredno ali neposredno promovirajo sobivanje z medvedi.

Poglejmo primere teh izdelkov: med pridelan na območju prisotnosti medveda, v čebelnjaku, ki je ustrezno zaščiten pred napadom medveda. Vsi doma pridelani pridelki, ki so ustrezno zaščiteni pred medvedi. Ali pa izdelki, na primer leseni, s pomočjo katerih se promovira sobivanje z medvedi.

Primernost izdelka za pridobitev oznake "medvedu prijazno" določa posebna komisija strokovnjakov, nam je pojasnil Černe. Izdelke, ki si zaslužijo tako oznako, lahko prodajalci opremijo z nalepkami "medvedu prijazen izdelek".

Največ zanimanja za registracijo njihovih izdelkov je med čebelarji.

Pozor! Medo na cesti

Tisti, ki se vozite po regionalni cesti Ljubljana–Kočevje, ste najverjetneje v začetku leta pri Jasnici in Ortneku opazili sisteme s štirimi elektronskimi prometnimi znaki. Tudi to je delo projekta Life Dinalp Bear. Černe nam je zaupal, da gre za sisteme, ki voznike opozarjajo na prisotnost prostoživečih živali ob cesti, le kadar so te dejansko prisotne.

Pomislite: koliko sploh še zaznate klasične prometne znake, ki so postavljeni ob cestah in opozarjajo na možnost trka z živaljo? Kolikokrat se vam je zgodilo, da na teh mestih res na cesto priteče žival? Večina voznikov tem znakom več niti ne namenja pozornosti. Ko pa pred vozilo res priteče žival, so lahko posledice za vse vpletene tragične. Zato je tako pomembno, da obstajajo sistemi, ki voznike opozarjajo, da je v tem trenutku ob cesti žival res prisotna.

Sistem dinamičnih prometnih znakov, ki voznike opozarja, da je žival dejansko v bližini.
Sistem dinamičnih prometnih znakov, ki voznike opozarja, da je žival dejansko v bližini. FOTO: Life Dinalp Bear

Kako deluje sistem? Senzorji, ki so nameščeni vzdolž ceste, zaznajo prisotnost vsake večje živali, ki se približuje cestišču. Takoj, ko se sprožijo, vklopijo po dva elektronska prometna znaka "Divjad na cesti", ki sta postavljena na obeh straneh problematičnega odseka. Znaka začneta takrat utripati in delujeta še nekaj minut po sprožitvi senzorjev.

Ali obstaja sistem, ki bi živali odvračal od območja, kjer je cesta? Černe pravi, da so to zvočna odvračala za preprečevanje povoza prostoživečih živali. Te sisteme so že postavili ob železniški progi med Ljubljano in Postojno, podobna odvračala pa nameravajo postaviti tudi na problematičnih odsekih cest, na katerih najpogosteje prihaja do povozov medvedov. Letos spomladi jih bodo tako namestili na najbolj problematičnih odsekih državne ceste Ljubljana-Kočevje, plezanje medvedov prek ograje na primorski avtocesti pa bo med Logatcem in viaduktom Ravbarkomanda preprečevala električna ograja.

Rezultate o učinkovitosti bodo dobili po nekaj letih delovanja odvračal in opozorilnih znakov. Izkušnje iz drugih držav kažejo, da se na odsekih cest, opremljenih s tovrstnimi odvračali, število trkov z prostoživečimi živalmi zmanjša za okoli 50 odstotkov, nam je zaupal Černe.

Kaj pa, ko žival naleti na ovire za ljudi?

V projektu Life Dinalp Bear, ki ga je pripravil Zavod za gozdove Slovenije skupaj s partnerji s Hrvaške, iz Avstrije in Italije, si želijo vzpostaviti bolj strateški teritorialni pristop k ohranjanju, upravljanju in spremljanju populacij rjavega medveda v Sloveniji. Med drugimi pomembnimi cilji projekta sta zmanjšanje števila konfliktov med ljudmi in medvedi ter spodbujanje njihovega boljšega sobivanja. Končni cilj je spodbuditi naravno širjenje rjavih medvedov iz Dinarskega gorstva v Alpe.

Ko so slovenske oblasti na meji s Hrvaško postavile žičnato ograjo z rezili, se je odzvala tudi njihova projektna skupina.

Opozorila je na težave, ki jih prepreke, ki delijo naravni življenjski prostor prostoživečih živali, lahko povzročijo. "Gozdni masivi v Dinaridih - tako v Slovenskem kot tudi Hrvaškem delu - predstavljajo enoten življenjski prostor za prostoživeče živali in menimo, da je zelo pomembno, je na tem območju omogočeno njihovo prehajanje med državama," je še dejal Černe.

Koliko medvedov je sploh pri nas? 

Da bi odgovorili na to vprašanje, so v okviru projekta v Sloveniji in na Hrvaškem zbirali medvedje vzorce. Le tako namreč lahko s pomočjo genetike ocenijo število medvedov. V projektni skupini so dejali, da gre za eno največjih tovrstnih akcij v svetu, ki presega običajne nacionalne naravovarstvene okvirje in postavlja varstvo in upravljanje na edino v naravi smiselno raven – na raven populacije. Akcija se je sicer že zaključila, zdaj pa poteka še analiza in končna priprava poročila o medvedji populaciji pri nas in na Hrvaškem. 

Koliko je medvedov je pri nas? Tudi na to vprašanje bodo odgovorili v okviru projekta.
Koliko je medvedov je pri nas? Tudi na to vprašanje bodo odgovorili v okviru projekta. FOTO: Reuters
V skupini so bili navdušeni nad odzivom vseh, ki so v zbiranju vzorcev sodelovali:   

Dan 3... tudi Tomaž je vesel!....................Day 3... also Tomaž is happy!

Posted by LIFE DinAlp Bear on Wednesday, 9 September 2015

 

Kdo vse je prepoznal pomembnost in nujnost projekta?

Večina občin oziroma lokalnih skupnosti na osrednjem območju medveda je bila naklonjena sodelovanju v projektu. Trenutno se pogovarjajo o izvajanju ukrepov na območju občin Ig, Kostel, Brezovica (Rakitna) in Loška dolina.

O možnostih postavitve interaktivnih terminalov z informacijami o medvedih in projektu so se pogovarjali tudi z občinama Pivka in Kočevje.

Poleg občin je enako pomembno tudi sodelovanje s komunalnimi podjetji. "Najboljše sodelovanje smo zaenkrat vzpostavili s podjetji: Snaga (Ljubljana), Komunala Kočevje in Komunala Cerknica," je za 24ur.com dejal Černe.

In na kakšen način sodelujejo z občinami? "Najpomembnejše področje sodelovanja občin pri projektu je zmanjševanje pogostnosti zahajanja medvedov v naselja. Z občinami se najprej pogovorimo o problemih, s katerimi se soočajo, nato pa skupaj iščemo rešitve, ki so prilagojene lokalnim specifikam. Glavni ukrepi so povezani z nameščanjem "medovarnih" smetnjakov in kompostnikov," nam je razložil Černe, ki pravi, da bo projekt potekal do konca junija 2019. Do takrat jih čaka še veliko dela, mi pa ga bomo seveda budno spremljali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

logite?než
18. 03. 2016 10.43
+2
Medvedi so se konkretno zavzeli za ločevanje odpadkov...kovina po svoje, guma po svoje, plastika po svoje in biološki odpadki pa zase. Predvsem jih je zmotilo, ker so biološki odpadki v napačni kanti. Naučite se inšpektorji, kako se da lekcijo, če ne ločuješ odpadkov.
Redneck A
17. 03. 2016 20.10
+2
Dobre ideje in zanimive rešitve, me veseli, da se v naši državi dogaja še kaj pozitivnega, upam, da se bo zadeva tudi dobro tržila.
Sputnik
17. 03. 2016 16.30
+3
po videu sodeč gre za azilante ki kršijo javni red in mir. minister za obrambo naj odstopi. medvede nemudoma vrnit tja od koder so prišli. aja ops.... ljudje rinemo v njihovo okolje.. kaj pa zdaj??
Alex000
17. 03. 2016 09.07
+4
Uf, kakšni video posnetki :(
luckyss..
17. 03. 2016 08.58
+11
Populacija medvedov narašča in ker imajo drugačne navade od domačinov prihaja do konfliktov..Seveda ni pričakovati, da jih bomo lahko zadržali v medvedjih centrih, če jim je bolj všeč svobodno lomastenje naokrog ..Tega bo očitno vedno več...;)
Racio
17. 03. 2016 09.09
+0
Tvoj komentar se bere kot da so medvedi krivi za nastalo situacijo in ne ljudje sami.
luckyss..
17. 03. 2016 09.19
+7
Tipka za sarkazem detektor je na tipkovnici, vendar ni vsakemu dano da jo najde ;)
SirNoxy
17. 03. 2016 08.57
+11
zdej mi je jasno zakaj so ukinili mrhovišča... da bodo kompostniki in električne ograje šle v prodajo...
SEJBOBOL
17. 03. 2016 08.44
-1
ne rabte experimentirat , takih vieo je na You... na desetine
Avha
17. 03. 2016 08.33
+10
No nekaj takšnega bi morali postaviti pri nas v vseh javnih inštitucijah!
Tara29
17. 03. 2016 08.14
+15
Kosmatinčki dober tek:))))))
dr.dare
17. 03. 2016 08.11
-11
MMMM medvedja juhica z domačini na roko rezanimi rezanci njami!!!
FesterAdams
17. 03. 2016 09.16
+6
Tekač v gozdu v kratkih hlačah in podratani po vuhah, da nič ne čuje: Grrrrrrrr, revsk, svizzzzzz in njami, brez rezancev in juhe - v lastni krvavi omaki.
dr.dare
17. 03. 2016 09.26
-1
mene to ne moti.. pač naravna selekcija..
platon26
17. 03. 2016 08.09
+25
Vrzite isto zadevo sredi parlamenta boste videli kaj so šele oni sposobni!
allstarker
17. 03. 2016 09.42
+1
ja ma noter morajo dat vsaj 6 mestno cifro denarja, ker drugace ne bo niti en povohal:)
Robinson
17. 03. 2016 08.09
+2
Sputnik
17. 03. 2016 08.03
+25
medved divja žival?? mislim da ga ni medveda ki bi povzročil toliko škode kot je lahko en sam človek. naj bo medved divja ival človek je pa podivjana ne glede na IQ
JosipBrozDrugi
17. 03. 2016 08.19
+8