Slovenija

Pogajanja niso prinesla napredka, sestre nadaljujejo stavko

Ljubljana, 09. 07. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ljubljanskem UKC stavka približno 50 medicinskih sester z oddelkov za intenzivno nego. Po pogajanjih s sindikatom so iz UKC Ljubljana sporočili, da zakonite možnosti za vrnitev napredovanj nimajo. Minister Gantar stavko obžaluje.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Thinkstock

Še tretjič v zadnjih štirih letih so se srednje medicinske sestre, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, odločile za stavko. Tudi tokrat stavkajo zaradi istega razloga. Za njihov položaj, ki je postal problematičen po prevedbi v nov plačni sistem v letu 2008, namreč še vedno niso našli sistemske rešitve, ki bi obveljala. Tudi po današnjih pogajanjih med sindikati in vodstvom UKC se stavka nadaljuje, saj pogajanja niso prinesla napredka.

Bolniki stavke ne čutijo

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da delo na enotah intenzivnih terapij III poteka normalno. Delo je namreč organizirano tako, da bolniki stavke ne čutijo. Pravijo, da so članom stavkovnega odbora na sestanku še enkrat pojasnili, da vodstvo UKC Ljubljana nima zakonite možnosti za vrnitev napredovanj. Da so napredovanja nezakonita, je namreč odločil upravni nadzor zdravstvenega ministrstva. Enako stališče pa je takrat zavzelo tudi ministrstvo za javno upravo. Vodstvo UKC Ljubljana je le sledilo zakonitosti.

Na današnjem pogajalskem sestanku so sicer sindikatu spet predlagali, da naj preložijo stavko do odločbe inšpektorata za javno upravo. Pravijo, da so omenjeni inšpektorat za mnenje zaprosili ravno na predlog sindikata. A predstavniki sindikata so to možnost zavrnili.

"UKC Ljubljana zakonite možnosti za vrnitev napredovanj nima. Rešitev ni v rokah vodstva UKC Ljubljana, temveč v sistemski rešitvi, ki jo lahko prinese le ustrezna zakonska določba,“ so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

V oddelkih tudi stavkovne straže

Zaradi domnevnih pritiskov ob prejšnji stavki so tokrat v vseh oddelkih tudi stavkovne straže, da bi preprečili morebitne pritiske na zaposlene in takšne primere tudi dokumentirali. Kako se bo stavka nadaljevala in ali bo prišlo do morebitnih zaostritev, pa bo odvisno od nadaljnjih pogajanj z vodstvom UKC.

Medicinske sestre stavkajo na delovnem mestu, a opravljajo le  osnovno nego, torej delo srednjih medicinskih sester. Ne opravljajo pa del, ki so v pristojnosti diplomiranih sester. To pomeni, da ne dajejo infuzij, ne dajejo terapije in ne jemljejo krvi.

V dveh enotah so se odločili za zamik stavke, saj so ob pregledu urnikov ugotovili, da bi bilo nemoten potek dela nemogoče zagotoviti, je še sporočila vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj, ki dodaja, da bi se kolegice v teh dveh enotah lahko priključile stavki ob morebitni zaostritvi. Ta bo sledila, če v roku nekaj dni ne bo doseženega napredka v pogajanjih, pravi Rugljeva. Če tudi pridružitev medicinskih sester s teh dveh enot k stavki ne bi pripeljalo do sporazuma, pa bodo še zaostrovali stavko, pri čemer sestre ne bodo več na deloviščih.

Stavka približno 50 medicinskih sester

Predsednik sindikata kliničnega centra Matija Cevc je dejal, da bodo sestre končale stavko, ko bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve oz. ko bo vodstvo začelo spoštovati veljavne pogodbe o zaposlitvi, pri čemer morajo zaposlenim izplačati tudi napredovanja.

Tokrat stavka približno 50 medicinskih sester v UKC Ljubljana. Številka stavkajočih je v primerjavi s prejšnjimi stavkami nižja deloma zato, ker se je del teh sester že doizobraževal v diplomirane sestre, deloma pa zato, ker smo v času letnih dopustov in se zaradi tega na nekaterih oddelkih niso odločile stavkati, saj delo ne bi moglo normalno potekati.

Minister Gantar meni, da mora UKC sam rešiti problem v okviru prerazporeditev.
Minister Gantar meni, da mora UKC sam rešiti problem v okviru prerazporeditev. FOTO: Miro Majcen

Gantar obžaluje stavko

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da obžaluje, da je do stavke dela medicinskih sester v UKC Ljubljana prišlo, in meni, da je ta nepotrebna. Minister pravi, da sprememb zakonodaje, ki bi sistemsko rešile problem, zaradi katerega sestre stavkajo, za zdaj ne bo. Tako mora UKC problem rešiti sam v okviru prerazporeditev, trdi Gantar.

Minister opozarja, da je tudi UKC v preteklosti naredil nekaj napak v postopkih reševanja položaja srednjih medicinskih sester, ki opravljajo dela diplomiranih. Kot pravi, je z vodstvom imel v zadnjem času nekaj razgovorov.

Rešitve, da bi se sestram priznalo dodatne bonitete oz. priznalo napredovanja, ni brez spremembe zakonodaje, trdi Gantar. Mu je pa vodstvo UKC zagotovilo, da lahko s prerazporeditvijo stavkajočih sester, ki bodo potem morale opravljati samo delo srednjih medicinskih sester, ta problem ustrezno reši.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Longview
10. 07. 2012 11.43
+2
Pa tole traja že nekaj let... V tem času bi lahko vseh teh 50 stavkajočih zdavnaj diplomiralo, če bi le hotele. Še ponujali so jim, da jim vse plačajo (za večino zaposlenih le mokre sanje), pa niso hotele. Po drugi strani pa je zdaj že pod vsako hruško kakšna (zasebna) Visoka šola za zdravstvo + 3 fakultete. Hiperprodukcija tega kadra bi se lahko že počasi videla tudi v praksi - naj usposobijo diplomirane sestre za ta dela, te srednje (ki jim šolanje ne diši) pa naj delajo tista dela, ki so primerna za njihovo izobrazbo.
HooplaToopla
10. 07. 2012 00.21
+6
Za druge ne vem, tako da tega ne bi želel vsiljevati kot sveto resnico. V zadnjih desetih letih sem trikrat imel smolo, da sem moral določen čas prebiti na UKC Ljubljana. Brez nadaljnjega lahko rečem, da so bile praktično vse medicinske sestre izjemno prijazne in ustrežljive, z mojega zornega kota tudi strokovne. Za razliko od zdravnikov. Absolutno podpiram vse njihove zahteve in želje. Če jih pa v okviru javnih služb primerjam z arogantnimi ženščinami (čast izjemam) na centrih za socialno delo ali zavodih za zaposlovanje, so pa nasploh angeli.
dajno
10. 07. 2012 06.29
+3
Da ne omenjamo odgovornosti, dela ki ga opravljajo, dežurstev ipd!
FAUSTOS1
09. 07. 2012 18.30
+5
ŠPARAJO PRI TISTIH KI DELAJO DA SI LAHKO POLITIKI JEMLJEJO-SAMO JANŠEV PRIVATNI LETALSKI LET JE STAL VEŠ KOT VSA RAZLIKA KI SI JO SESTRE POŠTENO ZASLUŽIJO
Milan Koleznik
09. 07. 2012 18.17
-5
medicinske sestre brez šol bi morale doumeti da je šola prva,kako bi bilo da bi prišel v službo inženir in bi tehnik imel višjo mplačp kot on,saj dopust ima višji,to naj razumejo,kaoliko pa sploh delajo obe strani pa tako vemo.
visoki
10. 07. 2012 00.33
+1
ti si verjetno šolana medicinska sestra druge so pa verjetno brez osnovne šole
dajno
10. 07. 2012 06.30
+3
Najprej je treba doumet, da delajo nekaj, kar delajo tiste z višjo izobrazbo za manj plačila!
polikarbonatka
10. 07. 2012 11.09
+0
trviata,če imaš,recimo gimnazijo +3 leta visoke zdr.šole,srednja pa 4 leta poklicne zdr.šole in nešteto ur delovne prakse,kako lahko rečeš :one brez šol,men se zdi da so one,kar se tiče poklica,bolj šolane kot ti
BaGr67
09. 07. 2012 18.10
+7
Na žalost pri nas še vedno velja več \"Izobrazba\"ne pa tisto kar znaš in si se naučil skozi praktično delo,kar se mi zdi bolj pomembno,kot nevem kakšna izobrazba!!
visoki
10. 07. 2012 00.34
+3
virantova reforma že dolgo deluje po krivem
dajno
10. 07. 2012 06.32
+3
Ko bo pri nas ameriški sistem, plačan toliko koliko in kaj znaš, ne pa teoretična izobrazba, bo pri nas 1/3 ljudi,ki se sedaj pasejo na državni račun na cesti in lačnih.
SimonaHamer
09. 07. 2012 18.01
-1
POLIFEM Ti si velik Strašen V svoji Veličini Ti si Močan Ko bog Jaz pa Nič In nihče To je do tebe Ključ Pa Vendar Moj si Da ne bi Tvoj Bil To ključ je Do mene Človeka Tvoje dolge roke Ne bodo nikoli dosegle mojega malega preplašenega srca. Mak Dizdar
polikarbonatka
09. 07. 2012 15.16
+18
to je približno takole:recimo ste nekje zaposleni kot avtomehanik z 15-20-30-letnimi izkušnjami imate plačo recimo 700.Potem pa država,oz-lobiji prek države,rečejo da od danes naprej to delo sme opravljat samo avtomeh.z visoko šolo(karikiram) ki pa bo plačan 1400e, oni ostali pa smejo samo pometat pa prat ,pospravljt za vami.Ampak ker teh z visoko šolo ni zadost,boste tačas delali namesto njih,seveda za 700e.Kje je tu logika.Bi vam bilo pravali bi zahtevali plačilo po delu ker zdaj delate tisto kar dela tist z visoko
ober
09. 07. 2012 16.13
+6
Z umetnim grajenjem avtoritete višim medicinskim sestram ne bomo prišli daleč.Vsak, ki je bil kdaj v bolnici je ugotovil da so srednje medicinske sestre dostikrat spretnejše od visokih. Odgovorni v teh ustanovah pa naj začnejo nagrajevati tudi sposobnost in izkušnje.Če se s faktorjem X oceni šolska izobrazba bi se izkušnje in sposobnost morala nagraditi z XX pa ne glede na izobrazbo.
jurcek
09. 07. 2012 15.01
+3
klinicni center bi moral omogocati nadaljno šolanje
felixkp
09. 07. 2012 15.20
+0
Točno tako, a plačajo naj si kar same - enako kot ostali, ki študirajo ob delu.
polikarbonatka
09. 07. 2012 14.51
-3
Davkoplačevalci bi mogli odločat:ali želijo plačati visokošolsko sestro ali srednjo ki je nekajkrat cenejša za isto delo,čeprav so diplomirane "ukradle"delo srednjim in jih zdaj želijo degradirati
polikarbonatka
09. 07. 2012 14.44
+10
Zadeva je v resnici taka:delo srednje medicinske sestre so začele opravljati diplomirane,isto dela za 2x večje plačilo.V poplavi visokih zdr. šol,ki jih ima že vsaka malo večja slovenska vas,je hiperprodukcija tega kadra,tako da se ne ve kam z njimi,tako so začele prevzemat dela srednj.sester,te pa ,kljub dolgoletnim izkušnjam in znanjem,degradirale.Po tem takem naj bi sr.ses.z 20-30 letnim izkušnjam samo umivale in hranile bolnike,,one bi pa opravljale njihovo delo za katerega so izgubile kompetence.Ampak koliko bo potem še denarja mogli dat davkoplačevalci,za njihove visoke plače,bolnikom se pa standard drastično zmanjšuje.Za državo je cenejša sred.sestra kot dipl.glaede na to da je to delo težko razmejiti in se prepleta
125love
09. 07. 2012 15.20
-9
siva_kucma
09. 07. 2012 16.43
+5
125love - v resnici pojma nimaš ti. Točno tako je kot pravi polikarbonatka.
125love
09. 07. 2012 18.12
+0
siva-kucma a slučajno delaš v zdravstvu? Mislim oz. vem da ne!!! Sem čisto za da se potegnejo za svoje pravice, vendar če so dobile možnost da opravijo študij (plačal bi jim UKC) pa so jo zavrnile - je to njihov problem. Če se pač pritožujejo da bodo zgubila vsa napredovanja in imele manjšo (kolišno plačo imajo?) - večjo kot DMS, da se niso odločile za šolanje in se jim ne splača? Tudi sama sem iz nižjega naziva prešla v višji in s sabo nisem prenesla napredovanj.... Kaj je zdej tu problem- edini problem je da delajo na enotah, kjer morajo opravljati še dodatne posege-- rešitev enostavna UKC jih po pogodbi lahko premesti na drugo delavno mesto.
felixkp
09. 07. 2012 14.43
+9
1. Kako jim lahko dovolijo delat nekaj za kar niso usposobljene? 2. Kdo je to dovolil? 3. Zakaj ne odklonijo dela, za katerega vedo, da niso usposobljene?
jurcek
09. 07. 2012 15.02
+6
prakso imajo in na podlagi tega bi morale biti usposbljene in placane
hello886
09. 07. 2012 14.42
+6
vsa čast sestram... p.s. pozdrav v MB UKC 14 nadstropje :)
alterego
09. 07. 2012 14.37
+2
seveda gre le za znižanje plač sester, zakaj bi plačevali plače višje sestre, če lahko za isto delo streniramo srednje....
NightWishFan
09. 07. 2012 14.18
+11
Se strinjam z njimi...delajo to kar bi morale delati višje medicinske sestre. Za isto delo pa dobijo manjšo plačilo.
resslovenka
09. 07. 2012 14.23
+4
Tudi jaz. Naj svoje bolje plačano delo opravljajo diplomiranke.. Ostale medicinske sestre pa svoje manj plačane zadolžitve.
rescue112
09. 07. 2012 14.17
+12
Res je, da srednje MS opravljajo tudi dela diplomiranih MS in prav je, da za to dobijo plačilo. 80% svojih delovnih ur - kar je okrog 140 ur dobijo v 33. plačnem razredu. Zahtevajo pa še napredovanja, ki so jih že dosegla kot srednja MS. Zakon tega ne dopušča in, če bo tem kolegicam ugodeno se bo odprla pandorina skrinjica. Nekaj tisoč srednjih MS, ki so se šolale ob delu in tudi niso prenesla napredovanj v VII. tarifno skupino bo zahtevalo enako - zato minister umika velike besede...Ne glede na vse, razdor med sestrami še še dodatno podpihuje minister s svojimi neumnostmi...In zadeva je prišla do vrelišča!!! Ogromno srednjih sester v zdravstvu občasno dela dela dela diplomiranih in ne dobijo plačila niti v deležu...Kolegice želijo izenačiti v pavšalnih odgovorih srednjo in visokošolsko izobraženo MS. In trdijo, da diplomirane ne znajo kar one znajo...dejte no, kaj pa ste vi znali praktičnega počet ko ste prišli iz srednje šole? Zelo malo, z leti pa se človek marsikaj nauči, če mu je to delo dovoljeno. Da pojasnim, vsakega dela se da priučiti, a vendarle se za določeno delo zahteva izobrazba. Verjetno trdite tudi, da je strojni tehnik in strojni inženir isto in, da to velja tudi za npr. ekonomske tehnike in dipl. ekonomiste, pa mag. farmacije in farmacevtske tehnike...Saj se tudi oni lahko priučijo za dela vsa dela in potem na ves glas vpijejo, da je vse enako...Kaj pa podlaga? Nekateri zavodi na mesta ZT zaposlujejo bolničarje, ki imajo samo eno leto manj šole kot ZT...kaj pa na to porečete? Tudi oni se lahko priučijo dela - tudi plazmafereze... Trdim, da se je največja kraja v zadnjih 15 letih v zdravstvu zgodila prav na račun MS. Za nastali položaj pa so krivi izključno direktorji zdravstvenih ustanov. Za denar, ki ga je ZZZS namensko dodelil za sistemizirana delovna mesta dipl. MS, je zaposloval cenejšo delovno silo in jo priučil za določena dela. Ob nastopu so bili vsi zadovoljni, ko pa mine nekaj let vpijejo, da je v zdr. negi itak vse narobe in, da so dipl. ms in ZT enako... Zaključek, direktiva EU je jasna. Naš spor za katerega MS niso krive pa bo dobrodošel za druge poklicne skupine. Drage kolegice, poglejte čez planke v urejene sisteme skandinavskih držav, Anglije in vse vam bo jasno... Za konec, ni naključje, da si je minister vzel veliko svojega časa, da skrega sestrstvo med sabo...njegova žena je tudi srednja MS...Se vam svita????
125love
09. 07. 2012 15.25
+4
BRAVO SE PODPIŠEM, KONČNO NEKDO KI REČE BOBU BOB!!!....IN KI VE KAJ SE SPLOH DOGAJA!!!!
Miria_
09. 07. 2012 14.07
-2
EVO KAJ DELA DENAR !!! TUDI KRVI NE BODO JEMALE, V IMENU DENARJA !!!! ?????????????
modelx
09. 07. 2012 14.44
+6
tega nam že tako ali tako dovolj pije JJ in ga plačujemo uradno in nam še baraba na drug način iz žepa krade. . Zakaj bi ga one za tako male denarje.
kornlady
09. 07. 2012 17.08
+2
SEJ NI NJIHOVO DELO DA JEMLJEJO KRI! To je delo dipl. sester! Samo da je diplomirana plačana za to srednja sestra ki opravlja njeno delo pa ni!
ynwa
09. 07. 2012 14.05
+21
Medicinska sestram na intenzivni negi samo kapa dol.Za mene so prave borke in garajo za to mizerno plačo. Vsi tisti ki bilo kaj slabo rečete res upam da se vam kaj ne zgodi in da pridete na ta oddelek ampak ko bote prišli bote se celo življenje grizli v jezik ker ste jih tukaj žalili.
Feels_good_man
09. 07. 2012 14.02
+5
Če res oboje opravljajo isto delo, ne vem zakaj moramo pol davkoplačevalci financirat tudi visokošolski študij za medicinske sestre???
tantadruj1
09. 07. 2012 14.06
+5
ja prav smešno je kam smo prišli. če se nehaš prej šolat, potem imaš srednjo šolo, in greš prej delat in služiš, če še 4leta študiraš, bi moral imeti več znanja in temu primerno plačo. mi imamo pa vse pomešano. dijaki poleg šole tudi delajo, študenti niti ne govorimo o njih, delavci so delavci, upokojenci pa tudi nočejo iz službe. skratka... kaos. vsi bi imeli enak dohodek. najvišji seveda. ah. če bodo pa zaposlovali samo dipl. medicinske sestre, kam bomo pa potem s srednješolskimi?
tantadruj1
09. 07. 2012 14.09
+2
najboljš da ukinemo vse šole, pa se ravnajmo po delovni dobi in izkušnjah, al kako? al povišamo srednjim plačo na tisto od diplomiranih in diplomiranim na tisto od doktorjev al kar je pač nad tem. neka razlika mora biti.
kornlady
09. 07. 2012 17.00
-1
še enkrat ponavljam, tu gre za sestre z 20 let delovne dobe in več, ne za sestre ki so zaposlene šele 5 let. Borijo se srednje sestre ki imajo že nekaj kilometrine za seboj in ki dejansko opravljajo delo diplomiranih sester. Niso vse sestre ''enake'' in enako razporejene za delo. Večina opravlja samo svoje delo, saj v UKC ni zaposlenih samo 50 srednjih med, sester. Ni potrebno ukiniti šolstva.
santamaura
09. 07. 2012 13.01
+12
Medicinske sestre so čisto v redu. Problem so tisti, ki mislijo, da je njihovo delo zgolj pospravljanje njihovih smeti.
hotchilipoper
09. 07. 2012 10.31
+20
Poslancem vzeti,pa dati sestram,ker one res zaslužijo
24uric
09. 07. 2012 14.53
+3
saj poslancev v bistvu sploh ne rabimo...kaj pa imamo od njih?