Slovenija

Medicinske sestre: Poročilo je krivično in ne odraža dejanskega stanja na kliniki

Ljubljana, 06. 08. 2015 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Težave na nevrološki kliniki, ki jih za področje zdravstvene nege izpostavlja poročilo ministrstva za zdravje po upravnem nadzoru, po prepričanju medicinskih sester ne morejo biti ključni razlogi, da se je zgodil primer Radan. Poročilo je krivično, pravijo in zagotavljajo, da je nevrološka klinika varna.

"Nevrološka klinika je kljub določenim ugotovljenim nepravilnostim varna, za bolnike varno skrbijo, osebje je dobro strokovno usposobljeno, humano in čuteče do bolnikov," na poročilo ministrstva za zdravje po upravnem nadzoru odgovarja glavna sestra Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Erna Kos Grabnar.

Kot smo že poročali, poročilo upravnega nadzora s svetovanjem na nevrološki kliniki med drugim izpostavlja pomanjkljivosti na področju zdravstvene nege. Tako komisija denimo navaja slabo higieno rok in nered pri zdravilih, pa tudi, da so padce bolnikov evidentirali le na nekaterih oddelkih. Po ugotovitvah komisije je izobraževanje zaposlenih na kliniki pomanjkljivo, sistem evidentiranja in obravnave opozorilnih dogodkov pa ni deloval, kot bi moral.

Nevrološka klinika - 5
Nevrološka klinika - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Da razmere na nevrološki kliniki niso tako slabe, kot bi nekateri radi prikazali, je ocenila tudi glavna medicinska sestra na nevrološki kliniki Helena Tušar. V nadzoru so se po njenih besedah usmerili na posamezne dogodke ali podatke, ki ne odražajo dejanskega stanja na kliniki. "Poročilo nas je zelo prizadelo. Nas ne bi toliko, če v njem ne bi bilo nekih posploševanj in kazanja s prstom, kako smo slabi in kaj vse nam manjka. Podatki so iztrgani iz konteksta," pravi.

Med drugim je kritična do ugotovitev o slabi higieni rok pri študentih in zdravnikih. "Ne vem, od kje jim ta ugotovitev. Presojevalni komisiji smo se posebej pohvalili za naš pristop k promociji higiene rok, saj vsi študenti medicine, ko pridejo na nevrološko kliniko, najprej opravijo uvajalni seminar, kjer se seznanijo prav s higieno rok in uporabo zaščitnih sredstev," pravi Tušarjeva in dodaja, da je "predvidevati, da je razlog za tak pristop k osveščanju o higieni rok slaba higiena, napačno poenostavljanje".

Tušarjeva se sicer strinja, da so nadzori vedno dobrodošla zadeva in bi jih ministrstvo moralo opravljati pogosteje. Ob tem opozarja, da imajo na kliniki postavljene številne standarde, ki pa jih ne morejo v celoti dosegati tudi zaradi pomanjkanja kadra v zdravstveni negi. Največjo varnost lahko zagotavlja le stalna prisotnost medicinske sestre, ki pa je s trenutnimi kadri ne morejo zagotavljati, je navedla tudi Kos Grabnarjeva. Izpostavlja, da ima nevrološka klinika po zadnjih podatkih 33 zaposlenih premalo.

'Smo amortizer med vsemi'

Ob primeru Radan se Kos Grabnarjeva sprašuje, kakšna je bila komunikacija med zdravniki, nadzornim zdravnikom, predstojnico in še drugimi nadrejenimi nad njo, saj nihče dogajanja ni prijavil kot nevarni dogodek.

Preiskava sumljivih smrti bolnikov, za katere je skrbel zdravnik Ivan Radan, ki do najmanj 18. avgusta ostaja v priporu v enoti za forenzično psihiatrijo, je sicer pokazala, da je ena od medicinskih sester skušala opozoriti, da je Radan bolniku predpisal prevelike odmerke kalija, a na to opozorilo nadrejeni niso reagirali. A sogovornici sta opozorili, da imajo v UKC Ljubljana že dlje časa izdelan sistem elektronskega, tudi anonimnega prijavljanja odklonov. "Konkretna medicinska sestra bi lahko in bi morala to, da je zdravnik odredil prevelik odmerek kalija bolniku, lahko tudi anonimno prijavila v sistem," sta poudarili.

Ob tem je glavna sestra kritična tudi do načina dela vodstvenih delavcev v bolnišnici. "Predstojniki se ne zavedajo, da so na teh mestih predvsem zato, da vodijo ljudi. Vodja mora sodelavce poznati, jim postaviti cilje in jim pomagati, da te cilje dosežejo. Mora jih spodbujati in motivirati. To je delo vodje, ne pa da skrbi le za razvoj stroke, za število objavljenih člankov, ne ukvarja pa se s tem, da so sodelavci skregani med seboj," pravi Kos Grabnarjeva, ki ob tem ugotavlja, da so v takih situacijah medicinske sestre "amortizer med vsemi".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
08. 08. 2015 16.28
+1
A taiste sestre pa bratje pijejo v teh vročih dneh vodo z vodovodne napeljave po kliniki ali imajo plastenke na razpolago?........ Na Infekcijski kliniki pijejo uslužbenci iz preverjeno neustrezno-svincene napoljave.......
Šekica
07. 08. 2015 09.16
+5
Radanove smrti niso posledica "nehigiene rok". Ker so na koncu vedno krive medicinske sestre, ni nič čudno, da nobena noče prijavljati morebitnih napak. Saj (vključno z ministrstvom) nobenemu ni do tega, da bi se problemi rešili. Sploh pa niso (in ne smejo biti) medicinske sestre kontrolorji dela zdravnikov.
mertseger
06. 08. 2015 20.33
+4
To ni mnenje medicinskih sester ampak samo dotične osebe, ki ji je bilo iz vodstva naročeno kaj mora povedat.
resnicabolivedno
06. 08. 2015 20.20
+4
Ironija je, da se na take poklice vpisujejo v glavnem predispozicijsko neumni v stilu: "...mi smo tu zato da delamo, ne da mislimo... Kaj potem sploh lahko pričakujemo?!
siva_kucma
06. 08. 2015 20.17
+7
Govorite o medicinskih sestrah, kažete pa Erno Kos Grabnar. Ki svojega dela (sestrskega) ne opravlja že desetletje. Kot je omenil že pred mano. Ti dve v intervjuju se klanjata vodilnim ali še bolje rečeno. Sta del vodilnih.
devote
06. 08. 2015 21.40
+4
Čas je, da odstopi, oz bi morala vsaj iz objektivnih razlogov.
496344
06. 08. 2015 12.47
+9
A niso ravnomedicinske sestre opozarjale a nepravilnosti?A zdaj je pa vse ok?
picijulka1
06. 08. 2015 12.13
+9
Trditev da je vse narobe verjetno zdrži ravno toliko kot trditev da ni nič narobe. Po moji osebni izkušnji kar si upam presojati močno šepa organizacija dela, ki pa se pozna tudi na kakovosti. Moj primer jebil tak. Z napotnico osebnega zdravnika z oznako HITRO sem bil zaradi suma možganske kapi napoten v ambulanto TIA. Odam napotnico čakam cca 2 uri nakar mi sestra vrne mojo napotnico in pove, da me danes ne morejo sprejeti ko ji uspem razložiti da ne poznam njihovega dela in prosim za termin v skladu z oznako priorite na napotnici mi odgovori da ne more ker za naslednji mesec zdravniki še nimajo razporeda. Po kratkem razgovoru in ob mojem vztrajanju da ne zapustim ordinacije dokler mi ne določijo datuma. Zadevo po pol ure reži namestnica glavne medicinske sestre. Tako da me še isti dan čez nekaj ur sprejmejo v urgentni ambulanti. Pa sem hotel samo datum pregleda. Toliko o organizaciji. Če bi jih za omenjeno prijavil ZZZS bi klinika in odgovorni dobili kazen po cca 400 e.
Vajkim
06. 08. 2015 11.56
+30
Vodilne sestre ne opravljajo svojega dela...so ponižne proti zdravnikom za protiusluge, Sestre so brezpravna bitja, ki jih ne upoštevajo niti vodje seter, niti glavne sestre, niti zdravniki, so pa za vse krive , če katera kaj reče pa jimpovejo , da jih čaka kniga v kadrovskem oddelku...tako je v večini bolnic...gospoda pa uživa nihče pa ne ukrepa...kaj imajo za delat stari zdravniki nad 65 let,,,samo grabijo za svoj žep..to je cilj starih kaddrov....zdravniška zbornica je ista , sindikat nič boljši ....katastofa vse smrdi od glave navzdol
komarec
06. 08. 2015 11.28
+5
No medicinske sestre še kakšen dan nazaj je pa pisalo kako ste ve opozarjale na nepravilnosti, zdaj pa, da je vse v najlepšem redu. Zgleda, da ste potemtakem sokrive.
PS2Xministri
06. 08. 2015 10.40
+3
Še partizani so imeli boljšo higijeno saj tu ti vstavijo kateter pa že imaš okužbo.
gongash
06. 08. 2015 10.25
+0
varna ja haha, pa bodite potem sami pacienti na nevrološki
Jožajoža
06. 08. 2015 10.17
+11
Vodja mora sodelavce poznati, jim postaviti cilje in jim pomagati, da te cilje dosežejo. Mora jih spodbujati in motivirati. To je delo vodje, ne pa da skrbi le za razvoj stroke, za število objavljenih člankov, ne ukvarja pa se s tem, da so sodelavci skregani med seboj," pravi Kos Grabnarjeva, ki ob tem ugotavlja, da so v takih situacijah medicinske sestre "amortizer med vsemi". JA LJUBICA DRAGA, NISI VEČ V NAŠI DOMOVINI JUGOSLAVIJI.danes vodstveni kader in politike žene samo želja po kraji in če kradeš, moraš nekoga oškodovat. 5 milijard si politiki in na ministerstvu za zdravje na leto mimo vseh računov razdelijo vašega denarja in ga spravijo v svoj žep.
Darko32
06. 08. 2015 10.33
+8
Jožajoža Da so skregani skrbi isključno njihov vodja z ideologijo, katero je povozil čas. TAko nekateri namerno delajo prepir med sodelavci samo zato, da si ohranijo svoj stolček. To pa je navadno posledica slabe izobrazbe in strokovnega znanja njihovega vodje ali pa zaradi osebnih karakteristih z prisotnostjo žlehnobe in izživljavanja. ŽAl je to realnost.
Mirkoca
06. 08. 2015 09.58
+2
Če mački stopiš na rep, zacvili.
ticapas
06. 08. 2015 09.52
+2
samo je ena vještica tam
JanZiska
06. 08. 2015 09.51
+5
Zdravstveni delavci so do svojih napak povsem nekritični, sam sem skoraj izgubil nogo po sorazmerno enostavni operaciji kolena, ker mi je pri prevezovanju šive ambulantno pobirala že na pogled zamazana medicinska sestra, ki si po tistem ko je šlatala karton in kartico, kljuke vrat itd mirno poprijela skalpel in začela odstranjevati šive. Pod gipsom mi je noga dobesedno zagnila, nekrotiziralo mi je kakšnih 15-20 cm2 kože. nikomur nič, desi se!
mackon08
06. 08. 2015 15.31
+2
JanZiska Si si pa dosti sam kriv, ker ti je noga morala smrdet itd. Jaz bi zdavnaj šel tja pa bi rekel odstranite gips.
cirus
06. 08. 2015 09.39
+10
Zaradi slabe higiene rok je dr. Radan dajal bolnikom smrtno dozo kalija. Verjetno zato, da bi jih zaščitil pred okužbo.