Slovenija

Ob bolniku so 24 ur na dan, vse dni v letu

Ljubljana, 12. 05. 2017 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medicinske sestre ob dnevu medicinskih sester opozarjajo, da v slovenskem zdravstvu primanjkuje okoli 25 odstotkov sester, v domovih za starejše pa še več. Kakovostno in strokovno obravnavo pa lahko zagotavljajo le, če jih je dovolj. Izpostavile so tudi težave in nerešena vprašanja zaposlenih v zdravstveni negi.

Medicinske sestre so edina poklicna skupina, ki je ob bolniku 24 ur na dan, vse dni v letu.
Medicinske sestre so edina poklicna skupina, ki je ob bolniku 24 ur na dan, vse dni v letu. FOTO: Thinkstock

Mednarodni dan medicinskih sester letos poteka pod geslom Medicinske sestre: vodilni glas za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Medicinske sestre poudarjajo, da vse glasneje opozarjajo na svoje in bolnikove pravice, ter dodajajo, da lahko kakovostno in strokovno obravnavo zagotavljalo le, če jih je dovolj.

"Slovenske medicinske sestre se dnevno vključujemo v vse cilje trajnostnega razvoja na vseh ravneh zdravstvenega varstva ter tudi socialnega skrbstva. Pomembno prispevamo tudi k izboljšanju zdravja in preprečevanju bolezni prebivalcev Slovenije. Smo edina poklicna skupina, ki je ob bolniku 24 ur na dan, vse dni v letu. Bolnike spremljamo v vseh življenjskih obdobjih, od rojstva do smrti," je povedala predsednica zbornice – zveze Monika Ažman.

Ob tem je dodala, da vse glasneje opozarjajo na svoje in bolnikove pravice. "Osnovna pravica vsakega bolnika je namreč varna, kakovostna in strokovna zdravstvena obravnava, ki jo lahko medicinske sestre zagotavljamo le, če nas je dovolj," opozarjajo. Po njihovih podatkih v bolnišničnih okoljih primanjkuje med 20 in 25 odstotkov sester, v domovih za starejše pa je stanje še slabše.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarjajo na težave in nerešena vprašanja, ki se tičejo zaposlenih v zdravstveni negi. Ne glede na številna pogajanja in vse doslej sklenjene dogovore med sindikati in vladami se ekonomski status zaposlenih v zdravstveni negi po številnih letih poslabševanja v času krize še ni spremenil na bolje, so zapisali v sporočilu medijem.

Kot so navedli, sindikat sodeluje v številnih razpravah in pogajanjih za izboljšanje položaja medicinskih sester, a še ni prišlo do nobenih oprijemljivejših rezultatov. Sindikat na pogajanjih za odpravo anomalij v plačnem sistemu oziroma pri vrednotenju delovnih mest vztraja pri dvigu dveh plačnih razredov za srednje medicinske sestra tako v zdravstvu kakor tudi v socialnem varstvu. Zavzemajo se tudi za sistemske rešitve za ureditev položaja srednjih medicinskih sester, ki bi se uresničile skozi novelo zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa še vedno niso v parlamentarnem postopku.

Rešitve glede standardov in normativov za zaposlene v zdravstveni negi pa bodo uveljavljali skozi pogajanja o prenovi kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi.

Medicinske sestre bodo ta dan obeležile tudi s slovesnostjo, na kateri bodo podelile najvišja priznanja zbornice – zveze, ki letos praznuje 90 let organiziranega delovanja medicinskih sester na Slovenskem. Zlate znake bodo prejele Doroteja Dobrinja, Darja Kramar, Branka Mikluž, Kristina Novak, Alojzija Prestor in Mirjana Rep. Prejemnica letošnjega priznanja Angele Boškin za življenjsko delo pa je Marija Šipec.

Mednarodni dan medicinskih sester se obeležuje 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820-1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
12. 05. 2017 21.42
-3
To je njihov poklic takšno delo so si izbrale glede izkušenj pa tako če si odvisen od njih si gotov razen če imaš denar in podkupuješ!!!!!!!!!!!!!!!!
GAYPROPAGANDA
12. 05. 2017 11.06
+8
Vsa čast večini sester po zdravstvenih ustanovah! Nekatere so zlate!
vikendaš
12. 05. 2017 10.24
+1
Vsa čast jim, čeprav so vmes tudi take, ki niso primerne za to delo. Ker pa je veliko sester skupaj pa vse skupaj velikokrat nastane pravi kažin.
tomi.passion@gmail.com
12. 05. 2017 08.04
+7
Praviloma bi moralo biti medicinske sestre in medicinski tehniki - ni jih malo in opravljajo enako delo. Lepo bi bilo, če bi bili dosledni.
METKA102
12. 05. 2017 09.07
+4
Res, zakaj so fantje pozabljeni? Pa tudi zakaj je ženska sestra, moški pa tehnik? Če imata enako šolo in opravljata enako delo.
mo90fa
12. 05. 2017 09.21
+7
Jaz sem tehnik zdravstvene nege po koncani srednji soli, pa sem zenska. Ne gre se za spol, ampak kdaj si zakljucil solanje. Nazive po koncani srednji soli menjajo kot spodnje hlace. Ministrica za zdravje je podala predlog da bi ponovno spremenili naziv in bi vsi bodoci zdravstveni delavci s koncano srednjo zdravstveno solo dobili naziv asistent. Za paciente pa smo vsi medicinske sestre in medicinski bratje.